Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Νύχτα αγωνίας στην Ανατoλική Αττική

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη. Σπίτια κάηκαν και σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα. Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αιτία της πυρκαγιάς. Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας, 65 νέες πυρκαγιές από το πρωί του Σαββάτου.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, εξαιτίας των πύρινων εστιών που υπάρχουν στην περιοχή. Σπίτια κάηκαν σε Ροδόπολη, Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή. Πολλοί δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει και η Τροχαία διοχετεύει την κυκλοφορία από ασφαλείς περιοχές.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Πληθώρα πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου, έχουν σημειωθεί 65 νέες πυρκαγιές.

Κάηκαν σπίτια, απειλούνται οικισμοί

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα φωτιές κατά μήκος του πύρινου μετώπου, μήκους 40 χλμ. από το Βαρνάβα και το Γραμματικό έως το Διόνυσο. Οι κάτοικοι των περιοχών έχουν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα χειρότερα, αλλά και από την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας που κατευθύνεται νότια προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με την εκδήλωση διάσπαρτων πύρινων εστιών. Η φωτιά κινήθηκε προς τις περιοχές της Ροδόπολης, του Διόνυσου, της Σταμάτας και του Άνω Σουλίου, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση. Νέα μέτωπα ξέσπασαν στις παρυφές της Πεντέλης, στην περιοχή Διονυσοβούνι με κατεύθυνση προς Διόνυσο, ενώ η φωτιά καίει σπίτια στη Ροδόπολη και κατευθύνεται προς το Πεντελικό ΄Ορος. Μάλιστα, η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στον Διόνυσο, ενώ εκκενώθηκε μοναστήρι στην περιοχή της Ροδόπολης.

Μεγάλης έκτασης πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να καίνε εκτάσεις στις περιοχές γύρω από το Μαραθώνα. Φλόγες έφτασαν μέχρι την καφετέρια που βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα.
Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε η κατασκήνωση Αθητάκη στο Γραμματικό. Τα 77 παιδιά μεταφέρθηκαν στο ποδηλατοδρόμιο όπου τα περιμέναν οι γονείς τους να τα παραλάβουν. Επιπλέον, υπήρχαν αναφορές για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα και καταγγελίες για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων.

Γραμματικό, Ροδόπολη, Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Καλέντζι, Μαραθώνας, Αγ. Στέφανος, Σταμάτα και Διόνυσος, είναι οι περιοχές όπου εκδηλώθηκαν εστίες.

Ισχυροί άνεμοι, που έφτασαν έως και 7 μποφόρ σε ορισμένες περιπτώσεις και αλλάζαν συνεχώς κατεύθυνση, δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος, λόγω της νύχτας. Ευτυχώς, το βράδυ του Σαββάτου, η ένταση των ανέμων μετριάστηκε. Στις περιοχές επιχειρούν 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 25 οχήματα από την επαρχία, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες των ΟΤΑ και 10 μηχανήματα τύπου γκρέηντερ και μπουλντόζες του Στρατού.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο ελικοδρόμιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνα

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή ενώ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής.

Τρίτη ημέρα πυρκαγιών στη Ζάκυνθο

Αναζωπυρώθηκαν οι φωτιές στη βόρεια Ζάκυνθο στις περιοχές Μαργιές, Βολίμες και Αναφωνήτρια. Οι πυρκαγιές βρέθηκαν πολύ κοντά στο χωριό Εξοχώρα και στο χωριό Μαργιές. Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παναγούλα, στις 8 το βράδυ, με το κύριο μέτωπό της να απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Ζακύνθου. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου όπου η φωτιά έχει κάψει πάνω από 4.000 στρέμματα.

Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Σκύρο και την Κάρυστο. Η φωτιά στη Σκύρο καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ στην Κάρυστο, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, έχει τυλιχτεί στις φλόγες αγροδασική έκταση. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στη Σκύρο επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, και στην Κάρυστο, 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα, ενώ, όσο υπήρχε φως, συνέδραμαν δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Νέες φωτιές ξέσπασαν στην περιοχή Λιβαδόστρα, του δήμου Πλαταιών, στη Βοιωτία, στο Καλέτζι Κορινθίας και τον Μούδρο της Λήμνου.

Προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού. Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: