Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το Άγιο Όρος εορτάζει την Γέννηση του Θεανθρώπου (video)


Με μεγαλοπρέπεια και  ιερή κατάνυξη εορτάζονται τα Χριστούεγεννα στην Αθωνική πολιτεία.

Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα τα Χριστούγεννα προσλαμβάνουν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος.

Επίσης, πανηγυρίζουν και πολλά κελιά. 

Μεταξύ των οποίων και το κελί της γεννήσεως του Χριστού (Κλημαίων) στα ξακουστά Κατουνάκια.

Ολονύχτια αγρυπνία σε όλες τις Μονές και  κελιά στο Αγιο Όρος τελέστηκε χθες το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Προηγήθηκαν , το Αγιον Ευχέλαιο, ο Μέγας Εσπερινός και η  θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Πατέρας Ξηρού: Εκανε μεγάλη ανοησία, να γυρίσει πίσω (Video)

Φωτογραφία: Eurokinissi

Την πράξη του γιου του καταδίκασε ο Τριαντάφυλλος Ξηρός, στέλνοντάς του το μήνυμα πως πρέπει να γυρίσει πίσω. Ο ιερέας πατέρας του Χριστόδουλου Ξηρού δήλωσε πως έχει να δει το γιο του από το πρωί της Κυριακής.

Ο εκτελεστής της 17Ν που εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν με άδεια στη Χαλκιδική, έφυγε από το σπίτι του αφήνοντας πίσω του τα ρούχα του και το κινητό του, σύμφωνα με τον πατέρα του.

«Θέλω να του πω ότι έκανε μεγάλη ανοησία. Δεν έπρεπε... Να γυρίσει πίσω, δεν έκανε καλά», δήλωσε ο πατήρ Τριαντάφυλλος στο MEGA.

Σύγκρουση ΚΤΕΛ με φορτηγό στα Μάλγαρα

Δύο νεκροί, τρεις σοβαρά τραυματίες

Δύο γυναίκες, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ανασύρθηκαν νεκρές από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που συγκρούστηκε με φορτηγό νταλίκα, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, κοντά στα διόδια Νέων Μαλγάρων.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι δύο άτυχες γυναίκες που επέβαιναν στο λεωφορείο απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, που έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος, ενώ άλλοι 20 επιβάτες του λεωφορείου, ελαφρά τραυματισμένοι, διακομίστηκαν με οκτώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους 20 τραυματίες σοβαρά τραυματισμένος είναι ο οδηγός του λεωφορείου.

Ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό τριπλό σύστημα άστρων

Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Καναδοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό τριπλό σύστημα άστρων, που αποτελείται από ένα αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) και δύο λευκούς «νάνους», τόσο στενά «σφιχταγκαλιασμένους» μεταξύ τους, που οι επιστήμονες προσδοκούν να αξιοποιήσουν τη μοναδική ανακάλυψή τους, για να φωτίσουν περισσότερο τα μυστικά της βαρύτητας, καθώς και ορισμένα πιθανά προβλήματα των θεωριών του Αϊνστάιν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Ράνσομ του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιο-Αστρονομίας των ΗΠΑ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το "New scientist" και το "Science", ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω αστρικό σύστημα J0337+1715 βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου και απέχει περίπου 4.200 έτη φωτός από τον πλανήτη μας. Τα τρία άστρα του κινούνται σε ένα χώρο μικρότερο από εκείνο μεταξύ Γης - Ήλιου.

Φιλολογικό μνημόσυνο Στέφανου Αθ. Κότσιανου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φιλολογικό μνημόσυνο Στέφανου Αθ. Κότσιανου

Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη και προς τιμήν του Στέφανου Αθ. Κότσιανου με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατό του διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Ιδρυμάτων Στέφανου Κότσιανου σε συνεργασία με το Δήμο Πολυγύρου την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία και της θετικής εξέλιξης, που παρουσιάζουν τα θέματα, που αφορούν τη διαθήκη του Στ. Κότσιανου (έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Κότσιανου, έγκριση μελέτης αποκατάστασης της κατοικίας Κότσιανου, ψηφιοποίηση του Αρχείου Στέφανου Κότσιανου).

«Πολική δίνη» στις ΗΠΑ - Αρκτικό τοπίο οι ΒΑ Πολιτείες

Αρκτικό τοπίο το Σικάγο

«Πολική δίνη» χαρακτηρίζουν ορισμένοι μετεωρολόγοι το δριμύ ψύχος που πλήττει μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της εισβολής αέρα από την Αρκτική, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου.

 Λόγω της «αρκτικής εισβολής» έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, έχει «παγώσει» η λειτουργία επιχειρήσεων και σχολείων, ενώ ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 48χρονος άνδρας στο Σικάγο, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που φτυάριζε το χιόνι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή έξω από το σπίτι της στην Ιντιανάπολη.

Χαστούκι του Spiegel στον Σαμαρά: Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος, σαν το Πακιστάν

Τα πυρά του γερμανικού Τύπου συγκεντρώνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τοπ περιοδικό Spiegel να είναι ιδιαιτέρα καυστικό στα σχόλια του τόσο απέναντι στον πρωθυπουργό, όσο και απέναντι στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τον κ.Σαμαρά «κατά φαντασίαν θεραπευμένος» και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα 'αποτυχημένο κράτος' (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;

 Η κριτική όμως δεν σταματάει εκεί αφού καταλογίζει στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα διακρίνει το περιοδικό Spiegel, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το έθιμο της Καμήλας στη Γαλάτιστα

Στη Γαλάτιστα αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Καμήλας, το οποίο παρακολούθησαν πλήθος κόσμου απ΄όλη τη Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές.

Τελετουργικό σύμβολο της γιορτής ήταν ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από την οποία έξι άνδρες με κουδούνια βαδίζουν με ρυθμό ή χορεύουν, κουνώντας τα κουδούνια, και τραγουδούν: «’πόψε μας κλέψαν τη Μανιώ, αμάν γκιουζέλ Μανιώ, τρείς Τούρκοι Αρβανιτάδες, αμάν γκιουζέλ Μανιώ. Την πήραν και την πήγανε σε τουρκομαχαλάδες». Η Καμήλα στολίστηκε μετά τον Αγιασμό και ακολούθησε γλέντι με άφθονο τσίπουρο και κρασί στην πλατεία του χωριού.

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των Φωταρών

Με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών αναβίωσε και φέτος στο Παλαιόκαστρο το έθιμο των Φωταρών από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου, που κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων αναβιώνουν το έθιμο.

Ο βασιλιάς, φορώντας το ταλαγάνι, φορτώθηκε τα κουδούνια και άνοιξε πρώτος το χορό. Ακολούθησαν οι άλλοι Φωταροί ντυμένοι κι αυτοί με παραδοσιακές στολές. Όλοι οι Φωταράδες κρατούσαν στα χέρια τους από ένα ξύλινο σπαθί για να ξυλοφορτώσουν αυτούς που θα επεδίωκαν να πάρουν το λουκάνικο που είχε στηθεί στη μέση του χορού.

H βραχοσκεπή Σεϊντί κοντά στην Αλίαρτο φιλοξένησε Homo Sapiens

Της Γιωτας Συκκα

ΕΚΔΟΣΗ. Το Σεϊντί στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως σπήλαιο. Ομως είναι μια βραχοσκεπή με μικρό βάθος. Το ασβεστολιθικό πέτρωμά του, διαβρωμένο από τις χιλιετίες και τα νερά της βροχής, θεωρείται εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όσο για τον θόλο του με τις εγχάρακτες αλλοιώσεις, είναι μια επιπλέον όμορφη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη που φτάνει ώς εκεί.

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα έφεραν στο φως παλαιολιθικά κατάλοιπα και πλειστοκαινική πανίδα μεγάλων θηλαστικών, ενώ στα κατώτερα στρώματα της βραχοσκεπής λιθοτεχνίες από πυριτόλιθο, ίχνη φωτιάς, οστά και δόντια θηλαστικών, υπολείμματα οστράκων, ακόμη και κατάλοιπα διατροφής των ενοίκων του· ορισμένα από αυτά μάλιστα χρονολογούνται 30.000 πριν.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Φυγάς ο Χριστόδουλος Ξηρός - για «πολιτική απόδραση» μιλά ο δικηγόρος του

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία καθώς ο καταδικασμένος για τον ρόλο του στην τρομοκρατική οργάνωση 17η Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός, δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια 9ημερης άδειας που έλαβε για τις εορτές των Χριστουγέννων και ως εκ τούτου θεωρείται φυγάς.

 Η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού λήγει κανονικά την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, καθώς την έλαβε την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο όφειλε να δίνει καθημερινά το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, κάτι που δεν έκανε τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και θεωρήθηκε φυγάς έχοντας παραβιάσει τους όρους της άδειας.