Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Mε στόχο την τετράδα η εθνική εφήβων


Την ευκαιρία να βρεθεί μια «ανάσα» από τα μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νέας Ζηλανδίας έχει τα ξημερώματα (4.30π.μ.) η Εθνική Εφήβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παρόντος των Σαρικόπουλου (γόνατο) και Σλούκα (πυρετός), αντιμετωπίζει στα προημιτελικά ρης διοργάνωσης την Αργεντινή.
«Η Αργεντινή είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα», δήλωσε ο προπονητής της ομάδος, Γιώργος Βλασσόπουλος, και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι για αυτή τη σημαντική αναμέτρηση, η οποία θα σημάνει την πρόκρισή μας στους ημιτελικούς, όπου θα διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο. Πέρυσι είχαμε αντιμετωπίσει ξανά την Αργεντινή στο Μανχάιμ, όπου και είχαμε επικρατήσει. Ξέρουμε πόσο δυνατή και σκληρή ομάδα είναι. Με την απαιτούμενη προσοχή και συγκέντρωση πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Με τη σειρά του, ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε: «Όπως όλες οι νοκ άουτ αναμετρήσεις, έτσι κι αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μία νίκη και μπαίνουμε στους ημιτελικούς. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε αρκεί να είμαστε δυνατοί για 40 λεπτά. Παρότι είχαμε τη σημαντική απώλεια του Σαρικόπουλου τα έχουμε καταφέρει καλά. Αν είχαμε και τον Ζήση, πιστεύω πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τουλάχιστον την ήττα από τη Λιθουανία. Ίσως αυτό να είναι το πεπρωμένο μας, αφού και πέρυσι στην Αμαλιάδα αγωνιστήκαμε χωρίς τον Γιάνκοβιτς για το μεγαλύτερο διάστημα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Το στυλ που αγωνίζονται οι Αργεντινοί μοιάζει με το δικό μας. Είναι μια ομάδα που σουτάρει πολύ καλά και πολλά θα εξαρτηθούν από την περιφερειακή μας άμυνα. Αν περιορίσουμε τα σουτ τους και υπερισχύσουμε στα ριμπάουντ θα έχουμε αυξήσει τις ελπίδες μας για είσοδο στην τετράδα. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε θα συγκεντρωθούμε στον επόμενο αντίπαλό μας. Το επίπεδο των ομάδων, πάντως, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πρέπει να παλέψουμε πολύ για ένα μετάλλιο».

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Παρασκευή 10/7/09

(1) ΕΛΛΑΔΑ-Αργεντινη
(2) Γαλλία-Αυστραλία
(3) Πουέρτο Ρίκο-Κροατία
(4) ΗΠΑ-Καναδάς

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Σάββατο 11/7/09
Νικητής 1-Νικητής 2
Νικητής 3-Νικητής 4

ΤΕΛΙΚΟΣ - Κυριακή 12/7/09

Πηγή : gazzeta.gr

Βρε βρε τι συμβαίνει στον Χολομώντα...







Χολομώντας 4-5 Ιουλίου 2009

O Λάμα Λούντρουπ επισκέφτηκε αυτές τις μέρες την χώρα μας. Μετά από μια ομιλία που έδωσε στο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης με θέμα «Πώς να Είμαστε Άνθρωποι», επισκέφθηκε το Βουδιστικό μοναστήρι στον Χολομώντα και μίλησε σε σεμινάριο για θέματα Retreat στο Λοτζόνγκ & Μαχαμούντρα.

Να που η Χαλκιδική έχει τα πάντα, όλα τα φρούτα...

Ορθόδοξα λεωφορεία, Βουδιστικό Μοναστήρι και ποιός ξέρει τι άλλο θα ανακαλύψουμε.

Φαντάζεστε τους Βουδιστές να ταξιδεύουν με το λεωφορείο που γράφει μπροστά "Ορθοδοξία ή θάνατος" και να έχει μέσα και καλόγερους που πάνε στο Όρος;

Χαλκιδική: Βυζαντινός Πύργος Φώκαιας


Νέα διοίκηση για τη "ΝΙΚΗ Πολυγύρου"


Νέο σχήμα για τη διοίκηση της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου προέκυψε χθες βράδυ, από την τελευταία, τρίτη Γενική Συνέλευση των μελών της.

Στο νέο σχήμα συμμετέχουν οι Νάκος Βούλγαρης, Φώτης Φλέσσας, Λευτέρης Ταρκάσης, Δημήτρης Ζούνης, Γιώργος Σαλιακούρας, Τάσος Καραφουλίδης, Νίκος Κουκουμπής και Γιώργος Σαραφιανός ενώ μια τελευταία πρωϊνή πληροφορία αναφέρει ότι επιστρέφει και ο Βασίλης Καμπάνης.

Πηγή: Χολομώντας

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Στην αγορά του Αλ Χαλίλι


Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αύριο στις 21:30 live σε μια μεγάλη συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Για τους φίλους από Πιερία και Θεσσαλονίκη που θέλουν να παρακολουθήσουν την συναυλία, να έρθουν όλοι, το θέατρο είναι μεγάλο, όλοι χωράμε.

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας, βάλτε πρόγραμμα antivirus

Αποφάσεις και πρόστιμα ΕΣΡ


Σε επίγεια ψηφιακή μετάδοση των αναλογικών τους προγραμμάτων μπορούν να περάσουν 29 τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας, ύστερα από θετική εισήγηση για την αποδοχή της αίτησης θεραπείας κατά της 604/20.11.2008, που υπέβαλαν στο ΕΣΡ.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς: CORFU CHANNEL, ART TV και IN CHANNEL με προτεινόμενα κέντρα εκπομπής τις Λιγγιάδες (δίαυλος 32) και τα Ακαρνανικά (δίαυλος 47), το δε ΚΑΝΑΛΙ 28 με κέντρο εκπομπής στην Κέλλη (δίαυλος 59),

Επιπλέον, το EUROCHANNEL με προτεινόμενα κέντρα εκπομπής το Χορτιάτη (δίαυλος 50) και τις περιοχές Φιλίππειο ή Σιβρί (δίαυλος 50), και από τα ίδια κέντρα (δίαυλος 59) οι τηλεοπτικοί σταθμοί TIME CHANNEL, TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΑΝΑΛΙ 9 και TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Από το κέντρο στις Σέρρες (δίαυλος 55) θα μπορούν να εκπέμπουν οι σταθμοί ALFA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και TV ΔΕΛΤΑ, ενώ από το κέντρο της Πλάκας (δίαυλος 47), οι σταθμοί «R CHANNEL (TV ΡΟΔΟΠΗ)», ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και HOMESHOP. Για τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA TV προτείνεται το κέντρο εκπομπή στο Δοβρούτσι (δίαυλος 47).

Παρομοίως, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς BEST TV, ERZ TV και ORT προτείνονται τα κέντρα εκπομπής Πεταλίδι και Αρόη, από το δίαυλο 53.

Από το Πεταλίδι (δίαυλος 33) και την Αρόη (δίαυλος 31), θα μπορούν να μεταδίδουν ψηφιακά οι σταθμοί ACHAIA CHANNEL, ΚΟΣΜΟΣ ΤV, PATRA TV και NET.

Για το σταθμό AXION TV προτεινόμενα κέντρα εκπομπής είναι τα Δολιανά (δίαυλος 53), η Αναβρύτη (δίαυλος 52) και το Ξυλόκαστρο (δίαυλος 64), ενώ τα ίδια κέντρα εκπομπής με δίαυλο 53, 52 και 64 αντίστοιχα, προτείνονται για το σταθμό SUPER TV.

Επίσης, οι σταθμοί ΤΗΛΕΑΣΤΥ και LOCAL TV θα μπορύν να εκπέμπουν ψηφιακά από το κέντρο στην Αίγινα, με δίαυλο 65 και 54 αντίστοιχα, ενώ το ΡΟΔΟΣ TV από το Μόντε Σμιθ (δίαυλος 59).

Τέλος, ο τηλεοπτικος σταθμός ΣΗΤΕΙΑ TV προτείνεται να εκπέμπει από τη Ρογδιά (δίαυλος 38) ή τη Μαλάξα (δίαυλος 38), όπως και η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ, με δίαυλο 61 και 57, αντίστοιχα.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε η έγκριση της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών (10.000) του τηλεοπτικού σταθμού ΤΗΛΕΦΩΣ, από τον Θ. Δελλή στον Κ. Παπανικόλα, έναντι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Ακόμη, πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, του νομού Αττικής, για υποβάθμιση ποιότητας και γλώσσας, σε παραπάνω από μια εκπομπές του Γ. Γεωργίου.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ ΠΙΕΡΙΑ, του νομού Πιερίας, για υπέρβαση του νόμιμου ορίου διαφήμισης.

Εξάλλου, το ΕΣΡ αποφάσισε ομόφωνη σύσταση για την εκπομπή της ΝΕΤ, ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, λόγω συγκεκαλυμμένης διαφήμισης του κέντρου διασκέδασης ΜΟΝ ΡΕΠΟ.

Πηγή: Καθημερινή

Γαϊδούρι στο κέντρο της Κατερίνης


κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση

Λέει η ελληνική παροιμία "τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι".

Ομως να βολτάρει ο γάιδαρος στο παζάρι και να κάνει παρέλαση πρωί πρωί στην Γεωργάκη Ολυμπίου στο κέντρο της Κατερίνης και να έχει επιβάτη ένα σκύλο αυτό δέν τόχαμε ξαναδεί.

Γιαυτό και αποθανάτισα τη στιγμή. Είδος προς εξαφάνιση ο γάιδαρος αλλά τούτος εδώ μας διαψεύδει.Απολαύστε τον πώς περπατάει καμαρωτός !!!!!

Πηγή: Κράχτης

Επιμένει στη διπλή ονομασία ο Μ. Νίμιτς



Της Φ. Καραβίτη
fkaraviti@pegasus.gr

Στην πρόταση για διπλή ονομασία, την οποία είχε υποβάλει τον προηγούμενο Οκτώβριο, επανήλθε, με κάποιες αλλαγές, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά τις επαφές του χθες και προχθές στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Η πρόταση προέβλεπε το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και την συνταγματική ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») για το εσωτερικό και τις σχέσεις με τρίτες χώρες, ενώ οι αλλαγές αφορούν κυρίως το εύρος της χρήσης του ονόματος.

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη πρόταση είχε απορριφθεί και από τις δύο πλευρές και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», θα απορριφθεί εκ νέου τουλάχιστον από την Αθήνα, ο κ. Νίμιτς εμφανίσθηκε χθες αισιόδοξος ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν αποκλείεται να βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως σημείωσε, «οι δύο πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία».

Αποκλειστικές πηγές ωστόσο υποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία του διαμεσολαβητή προέρχεται κυρίως από την αλλαγή στάσης που διέγνωσε στην ηγεσία των Σκοπίων, η οποία προσεγγίζει πλέον το θέμα με μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Διμερείς σχέσεις

Η ευρωατλαντική προοπτική εξελίσσεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας για την γείτονα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την λύση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για το μέλλον των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, εάν διαιωνισθεί η διαφορά.

Ως σοβαρότερη όλων πάντως εξετάζεται η παράμετρος που αφορά την Ουάσιγκτον, η οποία κατά το παρελθόν είχε στηρίξει σθεναρά τις σκοπιανές διεκδικήσεις, αλλά τώρα δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συντηρήσει το θέμα. Από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει άλλωστε διαμηνυθεί ήδη ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της σκοπιανής άρνησης για συμβιβασμό.

Οι Σκοπιανοί εμφανίζονται, προς το παρόν ανεπισήμως, διατεθειμένοι να συζητήσουν και την προσέγγιση του γεωγραφικού προσδιορισμού, την οποία ως τώρα απέρριπταν, ζητώντας την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ ρίχνουν πλέον το βάρος τους στο ζήτημα της αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας.

Την ταυτότητα και την γλώσσα πάντως αφορά και το νέο ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος, προχθές, από τα Σκόπια, έκανε λόγο για «μια χώρα που έχει δική της ταυτότητα και γλώσσα και ουδείς το αμφισβητεί».

Ταυτότητα

Χθες, στην Αθήνα, ο αμερικανός διπλωμάτης επιχείρησε να ανασκευάσει, εξηγώντας ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως το ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και μια γλώσσα που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός», ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό στο οποίο εμείς εστιάζουμε είναι η ονομασία».

Ο κ. Νίμιτς ωστόσο σε προηγούμενες προτάσεις του είχε συμπεριλάβει και εισηγήσεις για τα θέματα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, τα οποία ωστόσο είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, που είχε μιλήσει για υπέρβαση της εντολής εκ μέρους του διαμεσολαβητή και είχε απαιτήσει την απόρριψη της πρότασης.

Ενημέρωση

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει πάντως την σημερινή παρουσία της υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί ενδεχομένως για την πρόταση, καθώς η κυρία Μπακογιάννη, κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρθηκε μόνο στην στάση που τήρησε η ίδια κατά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, αλλά όχι και στο περιεχόμενο της διαμεσολαβητικής πρότασης.

Πηγή: Ημερησία

Επεισόδια στο Σεϊχ – Σου στη Θεσσαλονίκη μεταξύ δημάρχου Αγίου Παύλου και ιδιοκτητών καντινών



Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο Σέϊχ-Σου στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του Δημάρχου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης Νίκου Βαρσάμη και ιδιοκτητών καντινών που έχουν σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια εθελοντικής προσπάθειας καθαρισμού του δάσους από δεκάδες κατοίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και συγκεντρώθηκαν στις παρυφές του δάσους προκειμένου να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των διασκορπισμένων απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου στράφηκε κάποια στιγμή στους ιδοκτήτες των καντινών και τους ανέφερε ότι τους θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, γιατί δεν φροντίζουν για την καθαριότητα, ενώ τους είπε ότι είναι παράνομοι, και βρίσκονται στο σημείο χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Οι ιδιοκτήτες των καντινών αντέδρασαν και ακολούθησε έντονη λογομαχία, η οποία έληξε με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Πηγή: newsblog.gr

Ασθενής σεισμική δόνηση στον Πολύγυρο



Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε 11 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Πολύγυρο, στις 11:30 το πρωί, στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Παλαιόκαστρο και στον Άγιο Πρόδρομο στον Χολομώντα.

Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 2,4 ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Νέο blog από τον Πολύγυρο



Ένα νέο blog από τον Πολύγυρο προστέθηκε στην παρέα μας.

Είναι το blog Πολύγυρος

Περισσότερα blogs σημαίνει περισσότερη ενημέρωση, πληροφόρηση και δημόσιο διάλογο.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ότι πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην προβολή του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής μας γενικότερα.

Καλωσορίζουμε τους φίλους Πολυγυρινούς στην blogόσφαιρα.

Καλή επιτυχία παιδιά.

Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου.



Εδώ και πολλές ημέρες η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης δημοσιεύει σε καθημερινή βάση ρεπορτάζ για την Χαλκιδική. Θέλουν να αναδείξουνε λένε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Χαλκιδική.


Πολλές φορές έχουμε σκεφθεί αν αυτό το κάνουν από δημοσιογραφική διαστροφή ή γιατί θέλουν να προωθήσουν σε άλλους προορισμούς τους τουρίστες και τους επισκέπτες.


Φυσικά και όλα τα blogs της Χαλκιδικής καθημερινά ασχολούνται με τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τα αναδεικνύουμε για να βρούνε λύση.


Επειδή λοιπόν η δημοσιογραφία του Αγγελιοφόρου κάπου στοχεύει, κατά την άποψη μας στην δυσφήμιση της Χαλκιδικής και όχι στην ανάδειξη των προβλημάτων της (όμως όπως και να είναι φυσικά και αναδεικνύει μέσα σε αυτά τα ρεπορτάζ και προβλήματα της Χαλκιδικής), δεν χρειαζόμαστε τον Αγγελιοφόρο για να μας υποδείξει ούτε λίγο ούτε πολύ να πηγαίνουμε προς τις ακτές της Πιερίας.


Διότι κύριοι του Αγγελιοφόρου, η Πιερία είναι ο δεύτερος προορισμός των Χαλκιδικιωτών μετά την Χαλκιδική. Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έχουν στόχο να πλήξουν την Χαλκιδική, δεν χρειάζεται παρότρυνση από τον Αγγελιοφόρο για να πάμε στην Πιερία. Θα περιμέναμε έστω ένα δημοσίευμα για τα προβλήματα της Πιερίας στον Αγγελιοφόρο. Πράγμα που δεν υπάρχει.


Επειδή είναι καθημερινή η ενασχόληση μας με την Πιερία, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα της και υπεύθυνα σας λέμε ότι στην Πιερία είναι πολύ χειρότερα από την Χαλκιδική. Γιατί λοιπόν δεν αναδεικνύουν αυτά τα "προβλήματα";


Να σας πούμε κάτι ακόμα, η Γερακινή δεν νοιώθει καθόλου μοναξιά, ούτε αισθάνεται αποκομμένη από τον Πολύγυρο, διότι κύριοι του Αγγελιοφόρου θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η Γερακινή και οι Καλύβες είναι το ίδιο Πολύγυρος όσο είναι και ο πεζόδρομος του Πολυγύρου και οι Έξι βρύσες.


Η Γερακινή και οι Καλύβες κατοικούνται από Πολυγυρινούς ανέκαθεν. Πριν ακόμη πέσει η Γερακίνα στο πηγάδι της Γερακινής που λέει το δημοτικό τραγούδι.

Κύριοι του Αγγελιοφόρου, καμία τοπική αυτοδιοίκηση του Πολυγύρου δεν εγκατέλειψε ποτέ την Γερακινή και τις Καλύβες. Δεν μιλάτε για την Πελοπόννησο, για τον Πολύγυρο μιλάτε, άρα όλοι γνωρίζουν ότι λέτε ψέματα.

Εάν ήσασταν καλοπροαίρετοι θα γράφατε ότι είναι επίγειος παράδεισος οι Καλύβες, η Γερακινή, το Τρίκορφο και τα Ψακούδια.

Πάντως ειλικρινά περιμένουμε ένα αντίστοιχο δημοσίευμα για την Πιερία. Η οποία επαναλαμβάνουμε είναι ένας πολύ αγαπημένος προορισμός μας και την επισκεπτόμαστε τακτικά. Η Πιερία αγαπητοί κύριοι έχει και αυτή πολλά προβλήματα, ασχοληθείτε με αυτά. Αρκετά δυσφημίσατε την Χαλκιδική.

Τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη, τόσο μακριά από την ανάπτυξη


Η μικρή απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη δεν στάθηκε αρκετή για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης μεταξύ των χερσονήσων της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

Τουναντίον, τα χιλιόμετρα των ακτών από τον Αγιο Μάμαντα έως τη Γερακινή απέχουν πολύ από τις άλλες αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Χαλκιδικής, ταυτόχρονα όμως βρίσκονται και αρκετά μακριά από τις έδρες των δήμων τους (Ν. Μουδανιά ο Αγ. Μάμας και Πολύγυρο οι Καλύβες και η Γερακινή) με συνέπεια να νιώθουν την απόσταση, την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τις τοπικές αρχές.

Το οδικό δίκτυο, όπως σχεδόν και στο σύνολο της Χαλκιδικής, είναι απαρχαιωμένο και σε ορισμένα σημεία ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς οι συνεχείς αναστροφές οχημάτων, κατά μήκος των οδικών δικτύων από τα Ν. Μουδανιά προς την Ποτίδαια και προς τη Γερακινή, δημιουργούν κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων. Το παράπλευρο οδικό δίκτυο δε θυμίζει ούτε καν επαρχιακό, καθώς σε ορισμένες περιοχές (ιδιαίτερα στον Αγιο Μάμαντα) χρειάζεται τετρακίνηση για να τις διασχίσει κανείς.

Η απουσία αποχετευτικού συστήματος και η λειτουργία βόθρων ανάγουν την περιοχή σε περασμένες εποχές. Η έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και η λειτουργία λιγοστών μπιτς μπαρ (κυρίως στην αχανή παραλία του Αγίου Μάμαντα) συνηγορούν στην εικόνα μιας άλλης Χαλκιδικής, λιγότερο αναπτυγμένης και μακριά από τα σύγχρονα προβλήματα της μεγαλούπολης (ηχορύπανση, κυκλοφοριακό, οικιστικό χάος κ.ά.).

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στην καθαριότητα, τις υποδομές και τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων (πάρκα κ.λπ.)

Αγιος Μάμας

Ο υγροβιότοπος του Αγίου Μάμαντα, μια περιοχή που προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura 2000, είναι ο κυρίαρχος λόγος που η παραλιακή ζώνη δε γνώρισε την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των άλλων γειτονικών περιοχών.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις που επισημαίνουν οι κάτοικοι του οικισμού έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τα μπάζα που ασυνείδητοι αποθέτουν ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την έλλειψη νερού και την αθρόα χορήγηση αδειών για μπιτς μπαρ, που κατέλαβαν σημαντικό τμήμα των ακτών.

Πρώτο ζήτημα, από πλευράς επικινδυνότητας, είναι η πρόσβαση στον Αγιο Μάμαντα μέσω του τμήματος της εθνικής οδού Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου. Εκατοντάδες πεζοί και οχήματα διασχίζουν κάθετα το δρόμο, με συνέπεια να έχουν σημειωθεί πάρα πολλά δυστυχήματα.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της περιοχής από τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Ν. Μουδανιών.

«Εχουμε ζητήσει ένα γκρέιντερ να καθαρίσει το χωματόδρομο και το γήπεδο, για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και δύο χρόνια τώρα δεν έγινε τίποτε. Μέσα στο βιότοπο καταλήγουν λύματα, ενώ εδώ, με τα πολλά μπιτς μπαρ που άνοιξαν, κάθε Σαββατοκύριακο μαζεύονται 5.000 αυτοκίνητα. Το κυριότερο είναι ότι ένα γεφυράκι πρόσβασης στην παραλία, που φτιάξαμε μόνοι μας, το γκρέμισε ο προηγούμενος δήμαρχος», σημείωσε ο Χρήστος Πίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων του οικισμού Πόρτες, «Κοσμάς Αιτωλός».

«Στις ακτές δεν έχουν κάνει καθαρισμό ούτε διαμόρφωση της παραλίας για να μπορεί να πηγαίνει άνετα ο κόσμος», προσθέτει ο Βασίλειος Ψαρόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

«Η καθαριότητα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Εχουμε ζητήσει να περιφράξουν ένα χώρο ώστε να πηγαίνουν εκεί τα ογκώδη αντικείμενα και να μην τα πετάνε όπου βρίσκουν. Οι κάδοι είναι τρύπιοι, τα σκουπίδια πέφτουν κάτω και ποτέ δεν τους πλένουν. Εχουμε ζητήσει ασφαλτόστρωση των χωμάτινων δρόμων, όμως δεν έχει γίνει τίποτε. Σε ολόκληρη την Ποτίδαια και τον Αγιο Μάμαντα έχουν δώσει άδεια για περίπου δεκαπέντε μπιτς μπαρ, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας και, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν και δουλειά, αφού έχει κορεστεί η περιοχή», συμπλήρωσε ο Γιάννης Παραγιούτσικος, γ.γ. του συλλόγου των κατοίκων.

Καλύβες - Γερακινή

Η σκουριασμένη προβλήτα, στο λιμάνι της Γερακινής, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι «μαούνες» φόρτωναν μετάλλευμα και το μετέφεραν στα φορτηγά πλοία που παρέμεναν στα ανοιχτά, αποτελεί ακόμη και σήμερα το σήμα κατατεθέν.

Περίπου 6 χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας, ο χώρος παραμένει όπως ήταν και στο παρελθόν, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στην εγκατάλειψη. Για επαγγελματίες και κατοίκους της παραλίας της Γερακινής, το «βιομηχανικό» τοπίο αποτελεί σήμερα πληγή για τον τουρισμό και τους επισκέπτες, όμως με απλές κινήσεις η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης.

«Είναι κάτι το διαφορετικό. Συνδέεται με την ιστορία της Χαλκιδικής. Από τα μεταλλεία της Γερακινής ζούσαν μέχρι πρόσφατα χιλιάδες οικογένειες. Τα πλοία έμεναν στα ανοιχτά και τα φόρτωναν με μετάλλευμα οι μαούνες. Η περιοχή αυτή, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους επισκέπτες», επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν φέτος την τουριστική κίνηση να είναι μειωμένη και ζητούν παρεμβάσεις και έργα για την ανάπτυξη της παραλίας.

Στις Καλύβες, οι λιγοστοί παραλιακοί οικισμοί δεν έχουν την... πολυτέλεια, αλλά και τα προβλήματα της τουριστικής ανάπτυξης των άλλων περιοχών, όμως ζητούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το δήμο Πολυγύρου.

«Εχουμε ζητήσει να μας φτιάξουν πεζόδρομο στην παραλία και κάποια μικρά δρομάκια στον οικισμό, για να μην έχουμε το καλοκαίρι τον κίνδυνο των ατυχημάτων. Επίσης, η παιδική χαρά που φτιάξαμε με δικά μας έξοδα έχει εγκαταλειφθεί και πλέον κανένα παιδάκι δεν μπορεί να παίξει. Σημαντικό ακόμη είναι να βελτιωθεί ο φωτισμός και να επεκταθούν τα πεζοδρόμια που καλύπτουν μικρό τμήμα του παραλιακού δρόμου», επισήμανε ο Δημήτριος Μπαχάρνικος, κάτοικος της περιοχής.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Τα σπίτια τού αύριο θα είναι «έξυπνα»



Σε δέκα χρόνια έρχονται τα «έξυπνα» σπίτια.

Θα είναι ενεργειακώς ανεξάρτητα, οικονομικά, ακόμη και με φωτισμό που θα προσαρμόζεται στη διάθεση των κατοίκων τους. Οι εφαρμογές αυτές και πολλές ακόμη νέες τεχνολογικές λύσεις παρουσιάζονται στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στη Χαλκιδική το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χάρη στις εφαρμογές των εύκαμπτων ηλεκτρονικών σε φωτοβολταϊκά, ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού και επικοινωνιακά συστήματα, σε περίπου μια δεκαετία θα κατοικούμε σε «έξυπνα» σπίτια. Λεπτές μεμβράνες από εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά, θα συλλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, για τις ανάγκες του σπιτιού.

Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ήδη στις οθόνες των κινητών, σύντομα θα βρουν εφαρμογή στους φορητούς υπολογιστές και σε περίπου δύο χρόνια στις οθόνες τηλεοράσεων, «που θα μπορούν ακόμη και να τυλίγονται σε ρολό», αναφέρουν επιστήμονες της νανοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής Στέργιο Λογοθετίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος OLAtronics που στοχεύει στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της τεχνολογίας παραγωγής εύκαμπτων ηλεκτρονικών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει δημιουργηθεί φωτοβολταϊκή μεμβράνη, η οποία στο τέλος του χρόνου θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού. Αυτές μελλοντικά θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, καθώς θα εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 100%.

Αλλη εφαρμογή των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών είναι το ηλεκτρονικό χαρτί, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε την εφημερίδα. Ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάζει την εφημερίδα του, ξετυλίγοντας έναν λεπτό ηλεκτρονικό «πάπυρο» χαρτιού, με τρισδιάστατες πληροφορίες και εικόνες από το Διαδίκτυο.

Επίσης, θα έχουμε εύκαμπτες μπαταρίες και «έξυπνα» ρούχα, που θα ζεσταίνουν αυτόν που θα τα φορά, συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια.

Ν.ΦΩΤ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

"Ρήγμα" στο συνδυασμό της συμπολίτευσης στο δήμο Ανατολικού Ολύμπου


ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αντίθετος ήταν ο αντιδήμαρχος Κώστας Γιάντσιος με την απόφαση του αναπληρωτή δημάρχου Διονύση Αρωνιάδη να μην αναγνωσθεί η επιστολή του τεθέντος σε αργία πρώην δημάρχου Αστέριου Χονδρόπουλου στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Πάντως στη χτεσινή συνεδρίαση φάνηκε ότι το "πάνω χέρι" είχε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νικόλαος Συντριβάνης και η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι αυτός είναι ο "πραγματικός" δημαρχεύων μετά την αργία του Στέλιου Χονδρόπουλου. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι μέσα στο συνδυασμό δημιουργήθηκαν τουλάχιστον δύο ομάδες, μία εξ αυτών του αντιδημάρχου Κώστα Γιάντσιου και μία του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

"Ρήγμα" στον συνδυασμό της συμπολίτευσης στον δήμο Ανατολικού Ολύμπου που φάνηκε σε όλο το φάσμα του στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο δημαρχεύων Διονύσης Αρωνιάδης που έκανε χτες την πρεμιέρα του μετά την αργία, στην οποία ετέθη από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ο πρώην δήμαρχος Αστέριος Χονδρόπουλος, αφού αρνήθηκαν να αναγνώσουν την επιστολή που έστειλε προς το δημοτικό συμβούλιο και την οποία παραθέτουμε παρακάτω. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γιάντσιος ήταν υπέρ της ανάγνωσης της επιστολής. :

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Παρατηρώ τελευταία τις αγωνιώδεις προσπάθειες να συγκροτήσετε δημοτικό συμβούλιο με ένα και μοναδικό σκοπό : να νομιμοποιήσετε το "συνταγματικό πραξικόπημα" ορισμένων όσον αφορά την αργία του δημάρχου. Ο λαός μας κατάφερε με αγώνες, θυσίες και προσπάθειες να στήσει μια δημοκρατία και μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση.

Το άρθρο 1 του Συντάγματος αναφέρει : "θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία". Όμως όταν ο λαός παραγκωνίζεται και αμφισβητούνται οι αποφάσεις του από μικρούς διάσπαρτους δικτατορίσκους, τότε βάλλεται και καταλύεται η δημοκρατία μας.

Η Ελληνική γλώσσα και η γραμματική της που μας άφησαν κληρονομιά από τα βάθη των αιώνων οι προγονοί μας είναι σαφέστατη Ο δήμαρχος τίθεται σε αργία βάση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Εκεί δεν μιλάει για απόπειρα, αλλά μόνο για τετελεσμένη απάτη.

Τέτοιες διατάξεις που θίγουν τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται στο πρόσωπο του αιρετού δημάρχου πρέπει να ερμηνεύονται στενά και όχι με ευρύτητα ή με διασταλτικό τρόπο.

Η κάθε άλλη ερμηνεία του άρθρου του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων βάζει ταφόπλακα στον θεσμό της Δημοκρατίας, της ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης και τη ελληνικής γλώσσας

Ως προς την ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση βλέπω ότι όλοι σας χαίρεστε να έχετε στο κεφάλι σας ανθρώπους μη εκλεγμένους και ανίκανους διορισμένους και προτιμάτε αυτούς να σας κουμαντάρουν παρά ένα δήμαρχο με τη λαϊκή κυριαρχία.

Γνωρίζω ότι ο λαός είναι ξύπνιος και βλέπει τα πάντα. Η τοπική αυτοδιοίκηση και η δημοκρατία θα νικήσει και κανείς δεν θα την τσαλακώσει. Ενώπιον των ευθυνών σας απέναντι στο λαό που μας στήριξε και μας στηρίζει μη συναινέσετε στο πραξικόπημα κατά του δημάρχου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Αστέριος Χονδρόπουλος
Από το λαό για το λαό μας

Συνεχίζεται η προετοιμασία του Πιερικού - Σε καλό δρόμο η μεταγραφή σεντερφόρ



Συνεχίζεται, σε πολύ καλό κλίμα και με καλή διάθεση όλων, η προετοιμασία του Πιερικού στα Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Ενσωματώθηκε στην ασποστολή και ο νεο αποκτηθείς ΠΕΝΤΑ, που σύμφωνα με του ειδικούς αναμένεται να αφήσει εποχή, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή, πρώην συμπάικτη του ΣΚΟΚΟ και του ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ.

Σύμφωνα με δικές μαςαποκλειστικές πληροφορίες, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με επιθετικό (φόρ) που αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Μιά μεταγραφή που άνε τελειώσει αισίως θα προκαλέσει αίσθηση σε όλο το πανελλήνιο.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη ο Πιερικός θα δώσει τον πρώτο φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Πολλοί φίλαθλοι αναμένονται να εκδράμουν στη Νάουσα για να παρακολουθήσουν αυτόν τον αγώνα. Εκεί θα βρίσκεται σύσσωμο το ΔΣ και του Ερασιτέχνη.

Εν τω μεταξύ χτές συνεδρίασε το ΔΣ του Ερασιτέχνη Πιερικού, με θέματα το γηπεδικό, ο ιματισμός και το τεχνικό τίμ των ομάδων.

Πηγή: Κράχτης

Coyote & Road Runner