Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο αστεροειδής-μαμούθ με βουνό ψηλότερο του Έβερεστ!


Ελίνα Ράπτη

Φανταστείτε ένα βουνό που μπροστά του το Έβερεστ μοιάζει με μυρμηγκοφωλιά. Ένα βουνό που συγκρίνεται σε μέγεθος μόνο με τα ηφαίστεια της Χαβάης - από τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό το βουνό φωτογραφήθηκε από τη NASA, στην επιφάνεια του Vesta, ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς του ηλιακού μας συστήματος.

Ο αστεροειδής Vesta ανακαλύφθηκε το 1807. «Η επιφάνεια του Vesta και ο πυρήνας του είναι ίδιας σύστασης με την επιφάνεια και τον πυρήνα της Γης, του Άρη, της Αφροδίτης και του Ερμή», λέει ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης αποστολής της NASA Κρις Ράσελ.

Βουτιά στα νερά της Ιστορίας


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Φωνή μπορεί να μην έχει, όμως «μιλάει» και διηγείται ιστορίες από το παρελθόν, διότι είναι «φωνές νερού μυριάδες» και αποκαλύπτονται από σήμερα ώς και την Κυριακή σε 145 χώρους και μουσεία

Πόσοι δεν έχουν απολαύσει τον καφέ τους δίπλα στα νερά του και πόσοι δεν έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες από τις όχθες του ποταμού που διασχίζει τη Λιβαδειά; Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι πίσω από το ποτάμι βρίσκεται η όμορφη κόρη του Τροφωνίου και στενή φίλη της Περσεφόνης, η Ερκυνα, η οποία χάθηκε αναζητώντας τη χαμένη της χήνα;

Τούτη η ιστορία είναι μία μόνο από τις δεκάδες που έχουν γραφεί στις όχθες της Ερκυνας και που θα αποκαλυφθούν αύριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

Έρευνα για άρση της ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια


ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ


Το καίριο ερώτημα του κατά πόσον μπορεί να αρθεί η ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με αδικήματα τα οποία προκύπτουν από ενέργειες ή παραλείψεις, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα της διαχείρισης του κατασχεθέντος φορτίου, καλείται να απαντήσει ομάδα δικηγόρων της Δημοκρατίας. Η εργασία τούς ανατέθηκε από τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, αμέσως μετά την πρώτη ανάγνωση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής του κ. Πόλυ Πολυβίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο κ. Κληρίδης ζήτησε από την εν λόγω ομάδα λειτουργών της Νομικής υπηρεσίας να του ετοιμάσει το συντομότερο μια εμπεριστατωμένη γνωμάτευση η οποία να απαντά στο ερώτημα εάν η ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δυνατόν να αρθεί στην περίπτωση διερεύνησης αδικημάτων που αφορούν βασικά στα άρθρα 205 και 210 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας.

Βρέθηκαν τάφοι ανθρώπων μαζί με τα ζώα τους


Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αιώνα

Έντεκα τάφοι ανθρώπων που ενταφιάστηκαν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.

Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα προ Χριστού και θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίζονται ενταφιασμοί ανθρώπων με τα ζώα τους σε τέτοια κλίμακα.

Το 1821 ζωντανεύει στην Τρίπολη

Μέρος της στολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Σπάνια αντικείμενα της ελληνικής Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και το Ιερό Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκε η Εθνοσυνέλευση για την έναρξη του Αγώνα του ’21 και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, παρουσιάζονται σε μια μοναδική έκθεση που διοργανώνεται στην Τρίπολη.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 190ή επέτειο της άλωσης της Τρίπολης φιλοξενείται στην αρκαδική πρωτεύουσα η έκθεση ιστορικών κειμηλίων και παραδοσιακών φορεσιών, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, εκτός από το Ιερό Ευαγγέλιο, το νεκρικό εκμαγείο και μέρος της στολής του Γέρου του Μοριά, το τάσι του Νικηταρά καθώς και κουμπούρια και στολές που φορούσαν οι ήρωες του '21.

Ο εγγονός του δικτάτορα δηλώνει αντικομμουνιστής στο...Facebook!


Ελίνα Ράπτη

Είναι 16 ετών, βάφει τα μαλλιά του ξανθά, δηλώνει υπέρ της δημοκρατίας και φυσικά έχει facebook. Και τι έγινε θα πείτε. Σάλος έγινε. Στη Νότια Κορέα. Γιατί; Διότι αυτός ο 16χρονος δεν είναι ο πιτσιρικάς της διπλανής πόρτας αλλά ο εγγονός του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Το BBC, επικαλούμενο τα νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι ο πιτσιρίκος Kim Han-sol, ο οποίος σπουδάζει σε κολλέγιο στη Βοσνία, στη σελίδα του στο facebook δηλώνει ενάντια του κομμουνισμού, ότι η αγαπημένη του ταινία είναι η αισθηματική κομεντί «Love Actually» με τον Χιού Γκραντ, ενώ σε φωτογραφίες που ο ίδιος έχει αναρτήσει, εμφανίζεται με βαμμένα ξανθά μαλλιά, σκουλαρίκι και ένα κόσμημα σε σχήμα σταυρού.

Επίσης εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του κάτω από μια φωτογραφία,

Αποφυλακίζεται ο δεύτερος αστυνομικός της δολοφονίας Γρηγορόπουλου


Ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης που είχε καταδικαστεί μαζί με τον Κορκονέα σε 10 χρόνια φυλακή για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποφυλακίζεται υπό όρους, όπως αποφάσισε το Εφετείο της Λαμίας.

Την υπό όρους αποφυλάκιση του αστυνομικού Βασίλη Σαραλιώτη αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο της Λαμίας.

Ο Σαραλιώτης που ήταν ο δεύτερος αστυνομικός που είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μαζί με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα,

Δωδώνη: Η «άγνωστη» κοιτίδα του ελληνισμού


Μια πανέμορφη μικρή πεδιάδα, γραφικότατοι οικισμοί και ένα επιβλητικό αρχαίο θέατρο, «ένα τσιγάρο δρόμο» από τα Γιάννενα

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Φέτος επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Δωδώνη. Ντρέπομαι λίγο γι' αυτό, αλλά φίλτατη η αλήθεια! Βρήκα, λοιπόν, έναν μικρό παράδεισο σχεδόν πλάι στην Εγνατία Οδό. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Η Δωδώνη, ιστορικά, είναι ένας τόπος ίσως σημαντικότερος και από τον Παρθενώνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εννέα κοινότητες, έξι οικισμοί και ένα νέο χωριό αποτελούν τον σημερινό Δήμο Δωδώνης.

Πέθανε ο Στιβ Τζομπς


Την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 56 ετών, άφησε την Τετάρτη ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η εταιρεία αργά το βράδυ. "Λυπούμαστε βαθύτατα που πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο Στιβ Τζομπς έφυγε από κοντά μας σήμερα. Η ευφυία, το πάθος του και η ενέργεια του ήταν η πηγή αμέτρητων καινοτομιών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας", ανέφερε η Apple σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Στις 24 Αυγούστου ο Τζομπς, ο άνθρωπος που κατάφερε να ξαναστήσει την Apple και τελικά να την απογειώσει, μετά την επιστροφή του το ’97 και ενώ η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού,

Αποποιήθηκε τα βουλευτικά του προνόμια ο Σπύρος Γαληνός της ΝΔ


Το παράδειγμα δίνει ο βουλευτής Λέσβου


Σχεδόν όλα τα βουλευτικά του προνόμια αποποιείται ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Σπύρος Γαληνός, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε πως έχει αποποιηθεί το επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ, το βουλευτικό αυτοκίνητο, την πρώτη θέση στα αεροπορικά ταξίδια από και προς το νομό Λέσβου, την απόσπαση δύο αστυνομικών και ενός δημοσίου υπαλλήλου. Διαθέτει δε τις αποζημιώσεις, από τη συμμετοχή του σε Επιτροπές της Βουλής, σε δωρεές προκειμένου να καλύψει ανάγκες πολιτών.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι κανείς από τους αποσπασμένους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του δεν είναι κοντινός ή μακρινός συγγενής του, ενώ εάν ποτέ προκύψει θέμα, δεν θα κάνει χρήση του νόμου περί ασυλίας βουλευτών.

Γράφει-σβήνει και πάλι η ΕΛΣΤΑΤ(!)


ΝΕΑ GREEK STATISTICS: ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΕΠ • ΠΑΝΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ • ΠΙΟ «ΡΗΧΗ» Η ΥΦΕΣΗ


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Νέο «κρούσμα» αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων προκλήθηκε χθες από την ανεξάρτητη στατιστική αρχή, την ΕΛΣΤΑΤ. «Κόντυνε» κατά 2,9 δισ. ευρώ το ΑΕΠ του 2010, αυξάνοντας κατ' αναλογία το χρέος κατά 4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 300 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 που είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς και επί τη βάσει των οποίων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή». Ωστόσο, μπορεί να μην επηρεάζει τους συγκεκριμένους στόχους, αλλά επηρεάζει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες:

Μαυροράχη: Μολυσμένα νερά διαρρέουν από τον ΧΥΤΑ


Καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου “Φίλοι της Γης” για μόλυνση καλλιεργειών.


Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

Τον κίνδυνο να μολυνθεί άμεσα αντιμετωπίζει ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου αναπτύσσονται εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς διαπίστωσαν προ ημερών ότι στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ απορρέουν δύσοσμα πορτοκαλί αφρίζοντα νερά, που καταλήγουν σε μικρό κανάλι, το οποίο αρδεύει δενδροκομικές και άλλες καλλιέργειες και ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα. 

Η άτυπη αυτοψία των κατοίκων ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμός στην τοπική κοινωνία, που ουδέποτε συναίνεσε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αντιτίθεται στην κατασκευή εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων.

Οπλοστάσιο στην Τριανδρία


Βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά βρέθηκαν στο υπόγειο διαμέρισμα.

Κόκκινος συναγερμός για τη μεγαλύτερη γιάφκα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Γιάφκα με πρωτοφανή βαρύ οπλισμό και ποσότητες εκρηκτικών, μέχρι και νάρκες κατά προσωπικού, αποκάλυψαν τα μπάζα από το υπόγειο διαμέρισμα που τινάχτηκε στον αέρα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια 32χρονου κούρδου ενοίκου, με συνέπεια ο ίδιος να διαμελιστεί και να χάσει τη ζωή του. Είναι το πρώτο οπλοστάσιο τέτοιου μεγέθους που έχει βρεθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη.