Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Από το «Υπόγειο» του χρόνου στη Μεθώνη

 Κτίρια της Αρχαϊκής Αγοράς (7ος – 5ος αι. π.Χ.)
Η αρχαία Μεθώνη είναι μία  από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές  θέσεις της Μακεδονίας. Βρίσκεται  στη βόρεια Πιερία, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου κοντά στις νότιες εκβολές του Αλιάκμονα.

Οι ανασκαφές που διενεργούνται  από την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από  το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει  στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της  ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά

Εγγραφές 10ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης


ΣΤΟ 10ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14


Από τη Δευτέρα 2/9 συνεχίζονται οι εγγραφές μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά 2013-14 στο 10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.

Στο 10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι τομείς Μηχανολογίας, Πληροφορικής, Υγείας – Πρόνοιας και Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, και οι ειδικότητες α) Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, β) Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, γ) Υποστήριξης Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ, δ) Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, ε) Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, στ) Έργων Τοπίου και Περιβάλλοντος και ζ) Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων.