Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Αλήθειες, ανακρίβειες και ερωτηματικά για τους ΧΥΤΑ της Χαλκιδικής


ΑΡΘΡΟ του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ *

Ποιός και γιατί ανακινεί πάλι το θέμα;

Πριν δυο περίπου χρόνια, όλοι θα θυμούνται τις ατέλειωτες συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, σχετικά με την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων» στη Χαλκιδική. Στον.. «αγώνα» τότε πρωτοστατούσε, η ΝΑΧ. Και τότε υπήρχαν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι προβλέπει ο Νόμος και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΣ).

Τελικά εφαρμόσθηκε ο νόμος (Ν.3536/07 αρθ.30) και ο Περιφερ.Σχεδιασμός που ψήφισε το Περιφ. Συμβούλιο (απόφαση 19-12-07) και απέστειλε ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κ.Μ. με το υπ. Αρθ.3446/12-4-2007 έγγραφό του στις Νομαρχίες και τους Δήμους για την υλοποίησή του.

Τι αναφέρει ο Περφ.Σχεδιασμός: Σελ.3 και4: «Έργα τελικής διάθεσης (στερεών αποβλήτων) ανά Νομό-Διαχειριστικές ενότητες (ΔΕ).Νομός Χαλκιδικής (Μέχρι το τέλος του 210)Πέντε (5) Δ.Ε: 1η ΔΕ Κασσάνδρας,2η ΔΕ Ανθεμούντας(Τρίγλιας),3η ΔΕ Πολλυγύρου,4η ΔΕ Ανατολικής (Βόρειας)Χαλκιδικής, και 5η ΔΕΣιθωνίας. Πέντε(5) ΧΥΤΑ. Ένας ανά ΔΕ.Πέντε ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης): Ν.Μουδανιά, Ν. Καλλικράτεια, Παλλήνη, Ιερισσό και Νικήτη. Προεπεξεργασία των στερεών αποβλήτων-Εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (ανακύκλωση)Σελ.6. Προγραμματισμός μετά το 2010Ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στη Χαλκιδική»

Τα ίδια περίπου αναφέρει και η ΚΥΑ 50910/2727/ΦΕΚ1909 τευχ.Β που περιγράφει τα μέτρα και του όρους τις εφαρμογής του ΠΣ. Θα περίμενε κανείς, δυο χρόνια μετά ,αφ΄ ότου ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τις συστατικές πράξεις των 5 Φορέων Διαχείρισης των 5 Δ.Ε. της Χαλκιδικής, ο καθένας να έχει ασχοληθεί τουλάχιστον, με τα του οίκου του. Αλλοι για να λειτουργήσουν τους ΧΥΤΑ που ήταν έτοιμοι και άλλοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες μελετών, και προκήρυξης - εκτέλεσης των έργων των ΧΥΤΑ τους!

Θα περίμενε επίσης ένα κοινό διαχειριστικό σχέδιο δράσης για την ανακύκλωση και το ΚΔΑΥ. Τι έχει γίνει από τότε; Ο ΧΥΤΑ Κασσάνδρας συνέχισε να λειτουργεί όπως περίπου και στο παρελθόν. Οι δύο ΧΥΤΑ , Ανθεμούντα (Τρίγλιας) και Πολυγύρου, αφού έλυσαν τα προβλήματα πρόσβασης, πήραν τις άδειες από τον Νομάρχη Χαλκιδικής, και άρχισαν να λειτουργούν πιλοτικά, εδώ και ένα μήνα. Στις υπόλοιπες Δ.Ε., δυστυχώς πάλι στασιμότητα. Από τον Ιανουάριο του 2007 μας λέγαν ότι « οι ΧΥΤΑ βόρειας Χαλ/κης και Σιθωνίας θα ήταν έτοιμοι τέλος του 2008»! Από τον ΦΟΔΣΑ Βόρ. Χαλ/κης και κάποιους «βιαστικούς Δημάρχους», ούτε ένα έγγραφο διαμαρτυρίας, μια επίκληση στον αρμόδιο Αντινομάρχη έργων για επιτάχυνση των διαδικασιών. Φοβούνται μην τους κακοκαρδίσουν; Ακόμα ούτε οι ΜΠΕ δεν έχουν γίνει. Τώρα ετοιμάζεται να περάσει στο Ν.Σ ,η ΜΠΕ του ΧΥΤΑ Αρναίας.

Στο θέμα της ανακύκλωσης και του κοινού ΚΔΑΥ, κάποια δειλά βήματα, χωρίς συντονισμό, συνεννόηση και σχέδιο δράσης. Κάποιοι περιμένουν να τους λύσει το θέμα ο Περιφερειάρχης, όπως ήλπιζαν και τότε με τον ενιαίο φορέα. Απάντησε ο Γεν.Γραμματέας κος Τσότρας στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 5ης-8-09. «Εμείς ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Η ευθύνη και αρμοδιότητα λειτουργίας των ΧΥΤΑ ανήκει στους φορείς διαχείρισης. ΟΙ τρείς φορείς (εννοεί Κασσάνδρα, Πολύγυρο και Τρίγλια) κινήθηκαν έγκαιρα ,με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα οι ΧΥΤΑ τους» Αυτή είναι και η αλήθεια .

Ο προηγούμενος Νομάρχης κος Λαφαζάνης έτρεξε τους δυο ΧΥΤΑ, προκυρήσοντάς τους ακόμα και χωρίς την έγκριση αρχικά της Περιφέρειας, για να μην χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, γιατί οι Δήμοι των Συγκεκριμένων ΧΥΤΑ (Πολυγύρου και Τρίγλιας) είχαν αποφασίσει για την χωροθέτησή τους, (και όχι για τον «όγκο των Σκουπιδιών» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Εξάλλου ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχει τον μικρότερο όγκο από όλους).Τι γίνεται με τις 2 Δ.Ε. (Βόρειας Χαλ/κης και Σιθωνίας) που σήμερα δεν έχουν ΧΥΤΑ; Οι Δήμοι αυτών των Δ.Ε. εξακολουθούν να λειτουργούν τους ανοιχτούς Σκουπιδότοπους (ένας κεντρικός ανά Καποδιστριακό Δήμο), μέχρι να φτιαχτεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ τους.

Μπορούν οι τρείς ΧΥΤΑ που λειτουργούν ήδη, να δεχθούν, σε μεταβατικό στάδιο - προσωρινά, σκουπίδια από άλλες Δ.Ε; Βεβαίως μπορούν, εφόσον ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των άλλων 2 ΧΥΤΑ και εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.

Κι΄ ερχόμαστε στο ..περίφημο έγγραφο του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ 4ης Δ.Ε. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο:

"Αρναία 17-7-09. Αρθ.Πρωτ.10Προς ΦΟΔΣΑ 3ης ΔΕ , κοιν: Περιφερειάρχη.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πολυγύρου. Επειδή ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της δικής μας ΔΕ (δηλ. ΟΛΗΣ της Βόρειας Χαλ/κης), παρακαλούμε να μας ορίσετε την ημερομηνία που θα μπορούμε να διαθέσουμε τα απορρίμματά μας»

Ο Πρόεδρος".

Να χαρώ εγώ τσαμπουκαλήδες! Πουθενά στο έγγραφο δεν υπάρχει αίτημα προσωρινής-μεταβατικής περιόδου, μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ τους. Ούτε καν τον αναφέρουν! Ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον Περιφ. Σχεδιασμό και αποποιούνται τον ρόλο τους και τις ευθύνες τους να κάνουν δικό τους ΧΥΤΑ. Όσο για το ύφος του εγγράφου, ας μην το χαρακτηρίσω! Φαίνεται πως έτσι εννοούν κάποιοι το πνεύμα συνεργασίας.Υπάρχει φυσικά και το πρόβλημα της φωτιάς στον σκουπιδότοπο Ιερισσού. Λογω των διοξινών, ο συγκεκριμένος Σκουπιδότοπος τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας μέχρι να σβήσει η φωτιά και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του. Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα δεν είχε αρχίσει να λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντα.

Έτσι συνήψε ο Δήμος Σταγίρων-Ακάνθου προσωρινή σύμβαση 100 ημερών με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και λειτουργώντας τον Σ.Μ.Α. Ιερισσού, μεταφέρουν τα σκουπίδια τους προσωρινά εκεί. Θα μπορούσε ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου να δεχθεί προσωρινά τα σκουπίδια Ιερισσού, μέχρι να σβήσει η φωτιά στον σκουπιδότοπο; ΒΕΒΑΙΩΣ. Εφόσον διατυπωνόταν τέτοιο αίτημα επίσημα και εγγράφως.

Υπάρχει τέτοιο αίτημα στο έγγραφο του Προέδρου του αντίστοιχου Φορέα; ΟΧΙ! Υπάρχει μήπως του Δημάρχου; Ούτε. Και ενώ δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, γεννάται το ερώτημα: Που αποβλέπουν τα περί « αναλγησίας και μη ύπαρξης αλληλεγγύης»; Βοηθά αυτό το ύφος στην επιθυμία συνεργασίας που πιστεύω ότι υπάρχει από όλους μας; Λύνονται έτσι τα προβλήματα ή διαιωνίζονται; Διατυπώνετε δε από κάποιους και το ερώτημα: Μήπως ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου είναι ΧΥΤΑ ΟΛΗΣ της Χαλκιδικής; Πρόκειται για κακόγουστο αστείο, και όσοι το διατυπώνουν κάνουν κακό στον εαυτό τους και στον τόπο τους.

Αυτές είναι οι αλήθειες, τα γεγονότα και η αδιάσειστη πραγματικότητα. Όλα τα αλλά είναι ανακρίβειες και λάθος χειρισμοί που δεν οδηγούν πουθενά. Ας αποδεχθούμε λοιπόν όλοι την πραγματικότητα, ας πέσουν οι τόνοι κι ας ξεκινήσει τώρα ένας διάλογος μεταξύ μας. Έχουμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα προβλήματα στην διαχείριση των σκουπιδιών. Όταν οι άλλοι κατασκευάζουν ΚΔΑΥ και λειτουργούν την ανακύκλωση και τη καύση, εμείς ακόμα μαλώνουμε για τους ΧΥΤΑ. Για τους χώρους δηλαδή απλής ταφής των σκουπιδιών και τίποτε άλλο. Λίγο καλύτερα από τους ανοιχτούς σκουπιδότοπος!

Ο ΦΟΔΣΑ Πολυγύρου - Ζερβοχωρίων, έκανε συγκεκριμένη πρόταση - πρόσκληση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων αλλά απάντηση δεν πήρε από κανέναν..Είναι καιρός να βρεθούμε όλοι σ' ένα τραπέζι διαλόγου και συνεννόησης, χωρίς προκαταλήψεις και υπονοούμενα. Μην περιμένουμε να μας βρουν λύσεις οι τρίτοι. Πιστεύω πως υπάρχει διάθεση από όλους. Αρκεί να το αποδείξουμε έμπρακτα.

Μπογδάνος Κώστας

* Ο Κ. Μπογδάνος είναι δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου (επικεφαλής της μειοψηφίας) και πρώην Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής

Πηγή: Χολομώντας

Ούτε ένα φορτηγό δεν θα πλησιάσει τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου, αυτό να το χωνέψουν καλά.

Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου περιλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων μόνο.

Αν φέρουν απορρίμματα από την Βόρεια Χαλκιδική, όπως ακούγεται, που θα πάει τα απορρίμματα του ο Πολύγυρος; Στον ΧΥΤΑ της Τρίγλιας;

Ο Περιφερειάρχης δεν είπε να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Βόρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Όλα τα έργα γίνονται στην Αρναία και στην Ιερισσό, στον Πολύγυρο τίποτα. Και νομίζουν ότι θα μας φέρουν πεσκέσι τα σκουπίδια τους; Ούτε που να το σκέφτονται.

Πάντως διακρίνουμε μια άνεση στους αυτοδιοικητικούς μας μη-Πολυγυρινούς να δεχθούν τα απορρίμματα της Βόρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Εμάς τους Πολυγυρινούς μας ρώτησαν; Κοντά είναι οι εκλογές και εκεί θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει. Να μην εκπλαγούν αν βρούν μόνο την ψήφο τους...

Η Χαλκιδική της δύναμης και του Μύθου

Ντραγουντέλι
(κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση)

Δράκοι και μυθικά τέρατα ζουν στη Χαλκιδική, κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Παλιότερα, οι βοσκοί της Σιθωνίας διηγούνταν απίστευτες ιστορίες για κάποιο σπάνιο είδος φιδιού, που ζούσε στο κεντρικό βουνό του νομού, το Ντραγουντέλι. Έλεγαν ότι, καθώς τα μηχανήματα ανοίγανε δρόμο στην περιοχή κατά τη δεκαετία του ’60, τα φίδια βγήκαν στην επιφάνεια, μετά από αιώνες σιωπής στα βάθη της γης. Έντρομοι περιέγραφαν τα τεράστια ερπετά να επιτίθενται στα κοπάδια τους και να καταπίνουν μεμιάς τα ζώα τους. Και ακόμη, έναν από αυτούς να παγώνει αντικρίζοντάς τα.

Κάποιο παραμύθι από τα Βασιλικά μιλά για ένα τεράστιο θηρίο, με τρία κεφάλια, νύχια αγκαθωτά και δύο φτερά, που το καθένα τους έφτανε από το χωριό μέχρι τον κάμπο… Ήταν η φοβερή Λάμια με τη μεγάλη κοιλιά, που, στήνοντας καρτέρι σε απόμερες γωνιές και σπηλιές, έτρωγε και χώνευε τα πάντα.

Οι σπηλιές και οι χαράδρες της Χαλκιδικής έχουν το δικό τους κόσμο, τόσο μακρινό από το παρόν, που συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία. Ένα χιλιόμετρο έξω από τα Πετράλωνα βρέθηκε το 1959 το απολιθωμένο κρανίο του Αρχανθρώπου. Απολιθωμένα φύλλα φυτών και δένδρων, καθώς και οστά ελεφάντων, λιονταριών, ρινόκερων κ.α. μιλούν για μια άλλη εποχή, πριν από 750.000 χρόνια, για την άγρια κι απρόσιτη Χαλκιδική του παρελθόντος… Ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, μετά από μελέτη πολυάριθμων εργαλείων και οστών που βρήκε σε μια χαράδρα κοντά στην Τρίγλια, αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος δεν πρωτοεμφανίσθηκε στην Αφρική – όπως πιστεύονταν μέχρι τότε -, αλλά στη χερσόνησο της Χαλκιδικής και γενικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου!

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους το κλίμα της Χαλκιδικής ήταν ζεστό και υγρό. Ο τόπος ήταν αλλιώτικος. Ανασκαφές στη Νικήτη , στην Τρίγλια και στην Κρυοπηγή έδειξαν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν ζούσαν εδώ μικρά άλογα και αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις και γαζέλες, παράξενα ζώα με χαυλιόδοντες και προβοσκίδα. Όλα εξαφανίσθηκαν ξαφνικά, ίσως από τα νερά μιας μεγάλης πλημμύρας.

Ο κάμπος της Αφύτου (Αθύτου) είναι ξερός. Εκτός από σιτάρι, τίποτε δε φυτρώνει εκεί. Η φωτιά που κάποτε εξαπέλυσε η μανιασμένη οργή των Θεών και των Γιγάντων πάνω του μοιάζει να έκανε τη γη στέρφα. Η ζωή, όμως, υπήρξε πάντα πλούσια. Στην αρχαία Άφυτο υπήρχε Ιερό του Διόνυσου, στο οποίο πέθανε ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίπολις. Για να μεταφέρουν το νεκρό στην πατρίδα του, τον ταρίχευσαν με το ονομαστό μέλι της Κασσάνδρας. Η περιοχή παραμένει ανεξερεύνητη στο μεγαλύτερο μέρος της. Στο διπλανό λόφο υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά υπολείμματα, εκτεθειμένα αδιάφορα στη διάβρωση του χρόνου.

Ένας τόπος μοιάζει στους ανθρώπους που τον κοιτούν. Με τον καιρό, άνθρωποι και φύση γίνονται ένα με την ατμόσφαιρα που αναδύει η περιοχή. Η ίδια δύναμη διαπερνά τα πάντα, αποκρυσταλλώνοντας στο χρόνο έθιμα και παραδόσεις.

Η Χαλκιδική της δύναμης ζει μέχρι σήμερα. Στο τρίτο πόδι ονομαστοί είναι οι πασχαλιάτικοι χοροί της Ιερισσού. Ο πιο γνωστός είναι αυτός του «μαύρου νιού», που μεταφέρει μέχρι σήμερα το ηρωικό κλίμα που επικρατούσε επί Τουρκοκρατίας.

Στην αρχαία Σκιώνη, κοντά στη σύγχρονη ομώνυμη πόλη, οι Τρωαδίτισσες που είχαν αιχμαλωτίσει οι Έλληνες, έκαψαν τα καράβια των εχθρών τους, αναγκάζοντας τους έτσι να εγκατασταθούν εκεί. Τα Νέα Μουδανιά ονομάζονταν παλιά Καργί-λιμάν από τις πολλές κάργιες που φώλιαζαν εκεί. Παράλληλα, ήταν και φωλιά άγριων πειρατών, που ξεκινούσαν από το λιμάνι και λυμαίνονταν το Αιγαίο και τα παράλια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Βορειοδυτικά του χωριού Αγία Παρασκευή Βασιλικών, μέσα από μια χαραμάδα αναβρύζει ένα κόκκινο υγρό με ιαματικές ιδιότητες. Οι ντόπιοι λένε ότι είναι το αίμα της Αγίας Παρασκευής – και πάλι η θαυματουργή Αγία που συναντά κανείς στις παραδόσεις του Πλαταμώνα και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας -, που σφαγιάσθηκε άγρια στην περιοχή και θεραπεύει από τότε τις αρρώστιες των ανθρώπων.

Τέλος, το γνωστό μεταλλικό νερό «Δουμπιά» ξεπηδά μέσα από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων σαν ιαματική πηγή και χαρίζει στους ανθρώπους τη χάρη των Αγίων.

Πηγή κειμένου: Εύα Αυλίδου - Βιβλίο "Μυστική Ελλάδα" (συλλογικό έργο, εκδόσεις Αρχέτυπο)

Υπέγραψε ο Ντάλα Μπόνα!


Ο Σαμουέλε Ντάλα Μπόνα αποτελεί τη νέα μεγάλη μεταγραφή του Ηρακλή! Ο Ιταλός άσος έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής (7/8) στη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, με τον «γηραιό», στον οποίο θα αγωνιστεί τον επόμενο χρόνο, με τη μορφή δανεισμού από τη Νάπολι.

Στο αεροδρόμιο, τον Ντάλα Μπόνα υποδέχθηκε ο τεχνικός διευθυντής του Ηρακλή, Ηλίας Πουρσανίδης, αλλά και αντιπροσωπεία των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, που τον καλωσόρισαν στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της υπογραφής του συμβολαίου του, ο Ιταλός μίλησε για τη νέα του ομάδα: «Γνωρίζω καλά τον Ηρακλή και έχω την διάθεση να βοηθήσω την ομάδα. Ξέρω και τον Ντίκα που ήταν πέρυσι στην Κατάνια. Θα με βοηθήσει αρκετά αυτό αφού θα μιλάμε την γλώσσα. Θα επιστρέψω στην Ιταλία και από την Δευτέρα θα είμαι εδώ για να ξεκινήσω κανονικά προετοιμασία με τον Ηρακλή».

Ο Ντάλα Μπόνα αποκάλυψε ότι «εδώ και δέκα περίπου ημέρες μιλούσαμε με τον Ηρακλή», ενώ για τον βαθμό ετοιμότητας του επισήμανε: «Τώρα έχω την διάθεση να ξεκινήσω με την ομάδα. Έκανα μία προετοιμασία, έπαιζα σε κάποια φιλικά. Η φόρμα και η ετοιμότητα μου θα έρθει με τον καιρό. Το σημαντικό είναι ότι διάθεση υπάρχει».

Επίσης αναφέρθηκε και στην παρουσία του Μπέπε Σινιόρι παλαιότερα από τους «κυανόλευκους». «Ξέρω ότι έχει περάσει από τον Ηρακλή όμως δεν έχω μιλήσει μαζί του». Όσο για όλα αυτά που θα ήθελε να δώσει στον Ηρακλή, ο Ιταλός μέσος τόνισε: «Για μένα είναι ακόμη μία εμπειρία μετά την Αγγλία και την Ιταλία. Ξέρω ότι πρέπει να δώσω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου για να βοηθήσω την ομάδα μου και εμένα τον ίδιο».

Πηγή: Εθνοσπόρ

Έργα στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας


Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας για το προσεχές δίμηνο.

Η Τροχαία Θεσσαλονίκης επέλεξε τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να διεξαχθούν έργα που θα συντελέσουν στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, η δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού θα κλείνει τμηματικά, επιτρέποντας στους οδηγούς να κινούνται μόνο στις δυο υπόλοιπες λωρίδες.

Η διακοπή θα γίνεται στα τμήματα από Άγιο Αθανάσιο έως τη Σίνδο, στο ρεύμα πορείας προς τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Αγχίαλο.

Οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο κατά την διάκρεια της ημέρας, ενώ το βράδυ η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά και από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.

Πηγή: Hellenic Business

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι : Επιβεβαιώθηκε το έγκλημα 35 χρόνια μετά

Τριανταπέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Πρόκειται για τους Κορέλη Αντωνάκη του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκο του Χρυσοστόμου, Σκορδή Χριστόφορο του Γεωργίου, Παπαγιάννη Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατζηκυριάκο Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού.

Την στιγμή της αιχμαλωσίας των 5 Ελληνοκυπρίων στρατιωτών κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Τούρκου δημοσιογράφου Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος κατάφερε να διασώσει το φωτογραφικό υλικό παρά την σύλληψη του από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

H συγκλονιστική φωτογραφία-ντοκουμέντο που δείχνει γονατιστούς τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, περικυκλωμένους από Τούρκους στρατιώτες, δημοσιεύθηκε τελικά στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» και έγινε σύμβολο των επιτροπών αγνοούμενων της τουρκικής εισβολής.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε στρατιωτών. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Πηγή: Foreign Press

Μακεδονικό Μουσείο Κολινδρού


ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΤΙΜΑΜΕ:

Το μουσείο στεγάζεται σε μια παραδοσιακή κατοικία δωρεά του κ. Παναγιώτη Γαλατσόπουλου από το 1800 περίπου το οποίο συντηρήθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για την φιλοξενία του μουσείου. Επίσης και ο αύλειος χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα για την δυνατότητα φιλοξενίας των επισκεπτών.

Το κτήριο έχει ισόγειο - ημιώροφο και έναν όροφο.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται:
-Ο Κολινδρός ανά τους αιώνες. Ιστορική αναδρομή στο παρελθόν από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
-Οι πρόσφατες ανασκαφές στον οικισμό Παλιαμπέλων Κολινδρού.
-Έκθεση χειρόγραφων βιβλίων.
-Επαγγελματική και αγροτική ζωή.

Στον ημιώροφο παρουσιάζονται:
-Το εργαστήριο υφαντικής.
-Η εκπαίδευση στον Κολινδρό.
-Έκθεση φωτογραφιών από τους πεσόντες υπέρ πατρίδος.

Στον 1ο όροφο παρουσιάζονται:
-Έκθεση σπάνιων αντικειμένων.
-Οικογενειακή ζωή
-Κοινωνική ζωή

kolindros.gr

Πηγή: Tsimpida

Χαλκιδική: Με έναν τραυματιοφορέα το νοσοκομείο Πολυγύρου


Με έναν… τραυματιοφορέα για όλα τα περιστατικά που προσέρχονται στην πρωινή βάρδια λειτουργεί το νοσοκομείο Πολυγύρου. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς είναι τραγικές και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, οπότε η Χαλκιδική “βουλιάζει” από κόσμο, και οι επισκέπτες της φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Της Νικολέτας Μπούκα

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έστειλε κανέναν τραυματιοφορέα ως επικουρικό προσωπικό για τους θερινούς μήνες, αλλά κι ένας απ’ αυτούς που εργαζόταν στο νοσοκομείο Πολυγύρου αποσπάστηκε πριν από δύο μήνες στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Βασίλειου Πάππα.

“Οι ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου Πολυγύρου αγγίζουν το 45% - 50%, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες φτάνει το 70% έως και 100%. Στους τραυματιοφορείς οφείλονται 500 ρεπό, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αδειών τους, δουλεύουν 8 - 10 συνεχόμενες βάρδιες με ένα ή κανένα ρεπό και ήδη δουλεύουν κάτω από τα όρια ασφαλείας”, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι “είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι το επιτελείο του υπουργείου Υγείας και οι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας (2004 - 2005) και σχετικός νόμος (2469/97) που απαγορεύουν τις αποσπάσεις-μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα. Και οι τραυματιοφορείς εντάσσονται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η σχετική νομοθεσία εφαρμόζεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν”.

“Κάθε βουλευτής δικαιούται από το νόμο να αποσπά από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία έναν ορισμένο αριθμό ατόμων για το γραφείο του. Συνήθως, τα άτομα αυτά είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτήν τη φορά είναι ένας τραυματιοφορέας, ο οποίος πλέον αντί για ασθενείς μεταφέρει… χαρτιά. Το πρόβλημα είναι ότι το νοσοκομείο Πολυγύρου αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό”, δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Νίκος Καψάλης εξηγεί στη “Μ” ότι αρχικά υπηρετούσαν στο νοσοκομείο 11 τραυματιοφορείς, ενώ σήμερα έμειναν 6. “Την περίοδο που άρχισαν οι διαδικασίες απόσπασης του τραυματιοφορέα στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή είχαμε 10 τραυματιοφορείς, καθώς ένας είχε πάρει άδεια ανατροφής. Συνεπώς, δεν υπήρχε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, αργότερα, άλλοι τρεις πήραν άδεια, έγινε και η απόσπαση του ενός κι έμειναν έξι. Επιπλέον, περιμένουμε να καλυφθούν δύο θέσεις επικουρικών τραυματιοφορέων για το καλοκαίρι, αλλά ακόμη δεν έχουν εγκριθεί”, τονίζει ο κ. Καψάλης.


Β. Πάππας: Νόμιμη η απόσπαση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Βασίλειος Πάππας δηλώνει στη “Μ” ότι η απόσπαση του τραυματιοφορέα στο πολιτικό του γραφείο είναι καθ’ όλα νόμιμη και προσθέτει ότι η επιλογή του ατόμου που φεύγει με απόσπαση εξαρτάται από το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός πολιτικού γραφείου.

“Για να γίνει η απόσπαση, το αίτημα ετέθη στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ζήτησε ενημέρωση από το νοσοκομείο Πολυγύρου, που με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι δεν θα προκύψει έλλειψη ή πρόβλημα στη λειτουργία του από την απόσπαση αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να προβλέψω ότι λίγους μήνες μετά θα έφευγαν με άδεια κι άλλοι τραυματιοφορείς. Θεωρώ ότι όσα λέγονται είναι εκ του πονηρού και με σκοπιμότητα σε βάρος μου”, τονίζει ο κ. Πάππας.

Πηγή: Μακεδονία

Κουίζ για Μητροπολίτη


Ποιός Μητροπολίτης θέλει να φύγει από την Μητρόπολη του που δεν του αρέσει και ιδιαίτερα και θέλει να πάει σε Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από την οποία προέρχεται;

Για να μην κουράζεστε πολύ, ονομάζεται Νικόδημος.

Στο καλό να πάει... Θα τον ξεπροβοδίσουμε όλοι μας.

Ο βουλευτής πήρε με απόσπαση στο γραφείο του, έναν τραυματιοφορέα


Μπορεί οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να είναι «ουσιώδεις εν ανεπαρκεία», όμως ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Β. Πάππας επέλεξε να αποσπάσει έναν υπερπολύτιμο τραυματιοφορέα από το νοσοκομείο Πολυγύρου και να τον τοποθετήσει στο... πολιτικό του γραφείο! Μάλιστα, η απόσπαση γίνεται σε μίια εποχή που η Χαλκιδική, με...

μόνιμο πληθυσμό 100.000 κατοίκους, βουλιάζει από 1 εκατομμύριο και περισσότερους επισκέπτες, ενώ συγχρόνως τα νοσοκομεία βρίσκονται (υποτίθεται) σε ετοιμότητα για τη νέα γρίπη. Το γεγονός κατήγγειλε η Ενωση Ιατρών Χαλκιδικής, κάνοντας λόγο για παντελώς απαράδεκτη απόσπαση, ενώ ο γαλάζιος βουλευτής αρκέστηκε να δηλώσει πως η διοίκηση του νοσοκομείου δεν είχε αντίρρηση!

Πηγή: EΘΝΟΣ

Σκοταδισμός και μεσαίωνας στην Χίο


Ιερά Μητρόπολη: ανεβαίνει το "θερμόμετρο" με την ανακοίνωση των Αρχιερατικών Εποπτών κατά Συνδέσμου

Απάντηση μέσω των αρχιερατικών εποπτών δίνει η Ιερά Μητρόπολης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών στο Σύνδεσμο Κληρικών.

Με τίτλο «Οι αρχιερατικοί επόπται αποδοκιμάζουν ενέργειες κατά της ενότητος του Ιερού Κλήρου», 9 ιερείς υπογράφουν το ακόλουθο κείμενο, με το οποίο αναφέρουν ότι όποιος διαφοροποιείται από το Μητροπολίτη τότε θέτει ευατόν εκτός Ιερών Κανόνων:

«Εμείς, οι Αρχιερατικοί Επόπται της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έχοντες συναίσθησιν τν πνευματικών και διοικητικών ευθυνών και υποχρεώσεών μας, εξ αφορμής της δημουργηθείσης εκκλησιαστικής καταστάσεως, η οποία κορυφώθηκε, αστηρίκτως και ως μη ώφειλε, εις το Σεπτόν πρόσωπον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, μετά από πολλήν περίσκεψιν δύο συνεδριάσεων, κατελήξαμεν ομόφωνα εις τα εξής:

1. Τονίζομε την υπακοήν, τον σεβασμόν και την αγάπην μας προς τον Ποιμενάρχην μας, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ, ο οποίος, επί τριάκοντα συναπτά έτη, εκδαπανάται εις την υπηρεσίαν του λαού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με έργο πολυμερές και πλουσιώτατον, πανταχόθεν αναγνωριζόμενον, ως και την, εξ ολοκλήρου, αφοσίωσίν μας εις την Ορθόδοξον Εκκλησίας, στοιχεία άνευ των οποίων δεν είναι δυνατή και υπαρκτή η παρουσία και λειτουργία μας ως Κληρικών.

2. Σύνδεσμός μας είναι η περί την Αγίαν Τράπεζαν συνένωσίς μας και συμμετοχή μας εις την αναίμακτον Θυσίαν του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κάθε διαφοροποίησης ή κριτική Κληρικού προς τον Σεβ. Μητροπολίτην, παρεκτός θέματος πίστεως, πολλώ μάλλον όταν γίνεται δημοσία, θέτει αυτόν εκτός της κανονικής σχέσεως, ως η Αγία Γραφή, οι Ιεροί Κανόνες και οι Πατέρες της Εκκλησίας ορίζουν και υπεύθυνον όχι μόνον δια την Ιερωσύνην του, αλλά και δια την σωτηρία των ψυχών, που του ενεπιστεύθη ο Θεός, και της ψυχής του.

3. Πιστεύομε και προβάλλομε, ότι, ως Κληρικοί, έχουμε κυρίως πνευματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι της Εκκλησίας, των πιστών και των εαυτών μας. ως Κληρικοί είμεθα στρατευμένοι εις την υπηρεσίαν της Εκκλησίας, υπό την άδειαν και ευλογίαν του Σεβ. Μητροπολίτου μας, άνευ της οποίας και η Ιερωσύνη μας καθίσταται ανενεργός.

4. Η ενέργειά μας αυτή υπαγορεύθη από την αγωνίαν μας εκ της διαμορφωθείσης καταστάσεως η οποία επλήγωσε τον πιστόν λαόν της Χίου και προκάλεσε τον σκανδαλισμόν του.

Καλούμε και προσκαλούμε, με αγάπη Χριστού, όλους τους αγαπητούς Συμπρεσβυτέρους, εν ενεργεία και συνταξιοδοτήσει, εις μίας, υπό τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μας, αγίαν ενότητά μας, - του οποίου σημειωτέον μόνο η Μνημόνευσις του Ονόματος εις τας Ιεράς Ακολουθίας δεν είναι αρκετή, άνευ της ουσιαστικής μετ’ αυτού σχέσεως-, ώστε σύμψυχοι να εργαζώμεθα εν τω κόσμω προς δόξαν Χριστού και σωτηρία ψυχών, «υπέρ ων Χριστός απέθανεν».

Οι Αρχιερατικοί επόπται

Πρωτοπρ. Οικουμ. Θρ. Δημήτριος Κ. Γεόμελος
Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος- Αρχιερ. Επόπτης πόλεως Χίου

Αρχμ. Οικ. Θρ. Γεώργιος Κ. Λιαδής
Αρχιερατικός Επόπτης Βροντάδου

Αρχιμ. Διονύσιος Κ. Παπανικολάου
Αρχιερατικός Επόπτης Κουρουνίων

Πρωτοπρ. Στυλιανός Μ. Μανώλης
Αρχιερατικός Επόπτης Βολισσού

Πρωτοπρ. Μιχαήλ Β. Στεφανιώρος
Αρχιερατικός Επόπτης Νενήτων

Πρωτοπρ. Γεώργιος Ι. Πουλιάς
Αρχιερατικός Επόπτης Κάμπου

Πρωτοπρ. Γεώργιος Εμμ. Τζιώτης
Αρχιερατικός Επόπτης Πυργίου

Πρωτοπρ.Ιωάννης Ν. Τσιμούνης
Αρχιερατικός Επόπτης Χαλκειού

Πρωτοπρ. Γεώργιος Ευάγγ. Τσαπέλας
Αρχιερατικός Επόπτης Καρδαμύλων

Πηγή: ChiosNews

Οι Κύπριοι στο Britain’s got talent show

"Οχι" της Άγκυρας σε "αδελφοποίηση" Τουρκικού και Ελληνικού δήμου

Άποψη του Kadıköy

"Φρένο" στα σχέδια για στην αδελφοποίηση του δήμου Kadıköy της Κωνσταντινούπολης με τον Δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη βάζει η τουρκική κυβέρνηση. Όπως γράφει η Χουριέτ, οι δύο δήμοι ξεκίνησαν την σχέση τους το 2003 με προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο του Kadıköy ενέκρινε την πρόταση αδελφοποίησης, μια απόφαση που, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, χρήζει έγκρισης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόβαλε αντιρρήσεις και παρέπεμψε το ζήτημα στο υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε στην Χουριέτ ότι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο αντέδρασε ήταν ότι στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη υπάρχει άγαλμα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Το υπουργείο Εσωτερικών, εν τω μεταξύ, εγείρει και ένα άλλο ζήτημα: Το Kadıköy δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Αγ. Ιωάννη, υποστηρίζει. Και αυτό γιατί, ο τουρκικός δήμος έχει 700 χιλιάδες πληθυσμό, ενώ ο ελληνικός μόλις 15 χιλιάδες. Την 1η Ιουλίου το υπουργείο έστειλε επιστολή στον δήμο Kadıköy ζητώντας να ακυρώσει την αδελφοποίηση.

Ο δήμαρχος Selami Öztürk όμως αντιδρά. Τονίζει ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά. "Ακόμη και σε περιόδους πολέμου, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί θα πρέπει να προσπαθούν από κοινού για την ειρήνη και την αδελφότητα", τόνισε. Ποιός τελικά θα επικρατήσει; Η διπλωματία των πολιτών ή η επίσημη διπλωματία;

Πηγή: Foreign Press

Ι.Μ.Ε Οι αρχαίοι Θράκες δεν ήσαν… Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν!

Μετά τους Σκοπιανούς με τη «Μακεδονία» τους, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κάποιους άλλους με τη «Θράκη» τους, καθώς η ελληνική αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε ότι οι αρχαίοι Θράκες δεν ήσαν… Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν!

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε από δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το Ι.Μ.Ε. στο πλαίσιο των οραμάτων του για διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ (Ηalka Bunar) στην Κεντρική Βουλγαρία (excavations.ime.gr). Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-BAS) και είχε στόχο τη μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι έρευνες και οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από αποστολή του Ι.Μ.Ε. με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας δρ. Αθανάσιο Σίδερη και διήρκησαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου» και σημειώνεται:

«Τα πορίσματα των ερευνών φώτισαν μια ακόμα πλευρά των σχέσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Οδρυσών Θρακών, τον πλέον εξελληνισμένο από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, πέρα από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου».

Δηλαδή, για να έχουν σχέσεις οι Οδρύσαι Θράκες με τους αρχαίους Έλληνες, άρα δεν ήσαν Έλληνες! Πόσο μάλλον αν θεωρούνται και εξελληνισμένο φύλο…

Άξιο το έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μεγάλη η προσφορά του στο Έθνος, αλλά αυτό το περί Θράκης, σε μία εποχή που έχουμε τα περί Μακεδονίας, ίσως δημιουργήσει κάποιες κακοήθεις και ανιστόρητες αμφισβητήσεις…

ΔEΛTIO TYΠOY

Ανακαλύπτοντας τη Χάλκα Μπουνάρ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πραγματοποιεί αρχαιολογική ανασκαφή στη Βουλγαρία

Το Ίδρυμα Mείζονος Ελληνισμού, με συνέπεια στο όραμά του για διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ (Ηalka Bunar) στην Κεντρική Βουλγαρία (excavations.ime.gr). Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-BAS) και είχε στόχο τη μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την Αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες.

Οι έρευνες και οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από αποστολή του ΙΜΕ με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας δρ. Αθανάσιο Σίδερη και διήρκησαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου 2009.

Τα πορίσματα των ερευνών φώτισαν μια ακόμα πλευρά των σχέσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Οδρυσών Θρακών, τον πλέον εξελληνισμένο από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, πέρα από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Παρόλο που η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική περίοδο, καθώς ήρθε στο φως μια οικία της Μέσης Νεολιθικής περιόδου με πλούσια κεραμικά ευρήματα (5500-5200 π.Χ.).

Στα Ελληνιστικά χρόνια η εγκατάσταση στη Χάλκα Μπουνάρ ήλεγχε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πιθανόν αποτελούσε εμπορικό σταθμό. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μεταλλικά εργαλεία, χάλκινες πόρπες, πληθώρα οστράκων από εισηγμένα ελληνικά αλλά και ντόπια αγγεία, υφαντικά βάρη και αγαλματίδια. Από τα ευρήματα συνάγεται ότι στην περιοχή υπήρξε έντονη βιοτεχνική, οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα.

Την ανασκαφή επισκέφθηκαν επιφανή μέλη της βουλγαρικής αρχαιολογικής κοινότητας. Η συνεργασία μεταξύ ΙΜΕ και Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας αποτελεί σημαντική επένδυση στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας και ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία της ελληνικής και της βουλγαρικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ανασκαφικό έργο πρόκειται να συνεχιστεί, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)

Πηγή: Ixnos

Σερραίων Πόλις


Τραυματίστηκε χθες σοβαρά, ο βουλευτής Χίου Γιάννης Κοσμίδης


Σοβαρό τραυματισμό υπέστη χθες το απόγευμα ο βουλευτής του Κυβερνώντος κόμματος της Χίου Γιάννης Κοσμίδης. Ο τελευταίος τραυματίστηκε... πηγαίνοντας στα εγκαίνια της 5ης γιορτής Αγροτουρισμού Χίος 2009 «Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού», η οποία διεξάγεται στο Κήπο της Χίου, έως της 11 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, φεύγοντας από το γραφείο του, περνώντας το δρόμο, προσπάθησε να αποφύγει ένα μηχανάκι και γλίστρησε μ’ αποτέλεσμα να κτυπήσει στη λεκάνη του. Ο κ. Κοσμίδης, μεταφέρθηκε άμεσα στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο. Σήμερα, θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να του γίνει χειρουργική επέμβαση ή όχι.

Πηγή: Odysseas from Chios

Κοινό συστατικό των εντομοαπωθητικών είναι νευροτοξικό

Ένα από τα πιο κοινά συστατικά των εντομοαπωθητικών, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον το καλοκαίρι για να διώχνουν τα ενοχλητικά κουνούπια και άλλα έντομα, είναι νευροτοξικό και επιδρά στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που επιδρούν ορισμένα νευροτοξικά αέρια, όπως το σαρίν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Το συστατικό αυτό (το Deet) είναι πιθανώς ασφαλές, αν η χρήση του είναι μέτρια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πειράματα σε έντομα και σε ένζυμα που προέρχονταν από ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν για πρώτη φορά ότι η ουσία αυτή δρα επιβλαβώς στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, κυρίως παρεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία της ακετυλοχολίνης, του πιο κοινού νευροδιαβιβαστή στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το deet μπλοκάρει ένα ένζυμο (ακετυλοχολινεστεράση) που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, διασπά την ακετυλοχολίνη, με συνέπεια να αυξάνεται σε τοξικό βαθμό το επίπεδο της τελευταίας, πράγμα που τελικά εμποδίζει τη μετάδοση των σημάτων μέσω των νευρικών συνάψεων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι "επειγόντως" χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί πλήρως η τοξικότητα του deet στους ανθρώπους, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με άλλες χημικές ουσίες, όπως, για παράδειγμα συμβαίνει στα καρβαμιδικά εντομοκτόνα. Όπως επισημαίνουν, η δράση του deet είναι μεν αναστρέψιμη έπειτα από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όμως πρέπει να διευκρινιστεί ποια συγκέντρωση της ουσίας αυτής σε ένα εντομοαπωθητικό προϊόν μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ειδικά για τα παιδιά και τις εγκύους.

Η νέα έρευνα έγινε από γάλλους ερευνητές, με επικεφαλής τον Βενσάν Κορμπέλ του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Μονπελιέ, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό βιολογίας "BMC Biology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το deet αναπτύχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μετά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι αμερικανοί στρατιώτες είχαν ταλαιπωρηθεί στις ασιατικές ζούγκλες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Η στρατιωτική χρήση του άρχισε το 1946 και η πολιτική το 1957. Χρησιμοποιείται πλέον ως η κυριότερη δραστική ουσία των εντομοαπωθητικών εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Περιλαμβάνεται σε λοσιόν, κρέμες και σπρέι, με περιεκτικότητα από 5% μέχρι και 100%.

Εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα ή στα ρούχα, ενώ οι κατασκευαστές προϊόντων με deet συχνά συστήνουν να μην χρησιμοποιείται σε δέρμα με τραύματα. Είναι επίσης αποτελεσματικό διαλυτικό για ορισμένα πλαστικά, συνθετικά υφάσματα κ.α. Όσον αφορά το περιβάλλον, αν και λίγες μελέτες έχουν γίνει για τις επιπτώσεις του, θεωρείται σχετικά ήπιο χημικό εντομοκτόνο που δεν συσσωρεύεται στη φύση, παρόλα αυτά καλύτερα είναι να αποφεύγεται η χρήση του κοντά σε πηγές νερού.

Το deet χρησιμοποιείται κατά κόρον από όσους κάνουν κατασκήνωση ή απλώς κάθονται στην ύπαιθρο και θέλουν να απαλλαχθούν από ενοχλητικά τσιμπήματα, αλλά επίσης έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως "φράγμα" κατά της ελονοσίας, του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών, φορείς των οποίων είναι τα κουνούπια. Περίπου 200 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν deet κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες ξέρουν ότι το deet είναι αποτελεσματικό κατά των εντόμων, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα με ποιο ακριβώς τρόπο επιδρά σε αυτά, αν και η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι απλώς…δεν αρέσει στα κουνούπια η μυρωδιά του. Deet σε περιεκτικότητα 20-34% παρέχει προστασία κατά των κουνουπιών επί τρεις έως έξι ώρες.

Η δράση του deet μοιάζει με αυτή του αερίου σαρίν, μόνο που το τελευταίο έχει ισχυρότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια. Η δράση του deet μέσω της ακετυλοχολίνης παραπέμπει στο "σύνδρομο του Κόλπου", όπου η χρήση διαφόρων εντομοκτόνων και χημικών αερίων από τους αμερικανούς στρατιώτες, είχε τοξικές συνέπειες για τον εγκέφαλό και το νευρικό σύστημά τους.

Πηγή: typos.com

Είμαστε και πάλι εδώ...

Μετά από επίθεση κατά του blog μας από "αγνώστους" πριν από 4 1/2 ώρες, να 'μαστε πάλι σώοι και αβλαβείς...

Είναι απορίας άξιον πάντως, ενώ δεν ενοχλήσαμε κανέναν, κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν ζημιά στους υπολογιστές μας.

Φυσικά εμάς δεν μας πιάνει λαδόκαπνος, όμως με αυτά τα παιδάκια θα τα πούμε όταν πρέπει και όπου πρέπει...