Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η κατάρα του κόκκινου σκαθαριού αποδεκατίζει τους φοίνικες


Ανά την ελληνική επικράτεια απλώνεται απειλητικά η κατάρα του κόκκινου σκαθαριού, που σε μικρό χρονικό διάστημα κατατρώγει τους φοίνικες έως σήψεως. Μόλις το δένδρο προσβληθεί από το «σκαθάρι του Φαραώ» -όπως λέγεται αλλιώς το καταστροφικό έντομο- ξεραίνεται αναδύοντας ιδιαιτέρως δυσάρεστη ορμή και έχοντας προηγουμένως μολύνει και τα αντίστοιχα δένδρα γύρω του. Δυστυχώς, η διάγνωση της προσβολής δεν είναι αντιληπτή στα πρώτα στάδια και όταν πια το πρόβλημα ταυτοποιείται, είναι αργά.

Το έντομο εντοπίσθηκε για πρώτη φορά, σε φυτεία καφέ στην Κεϋλάνη κι έκτοτε εξαπλώθηκε στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ισπανία, για να φτάσει και στην Ελλάδα. Τα πρώτα κρούσματα του κόκκινου σκαθαριού εμφανίστηκαν στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα «θύματα» στο περίφημο φοινικόδασος Βάι της Σητείας και ακολούθως εντοπίσθηκε στη Ρόδο, το Λαύριο, τον Ωρωπό, τη Ζάκυνθο, την Εύβοια, την Κεφαλονιά, την Αιτωλοακαρνανία και τέλος, την Αθήνα, όπου έπληξε τα δένδρα του Εθνικού Κήπου.

Πέλλα: Νέα εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα από το Αρχοντικό


Τριάντα επτά αρχαίοι τάφοι, πλούσια κτερισμένοι με χρυσά, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής έρευνας στο Αρχοντικό Πέλλας.

Η σωστική ανασκαφή στο Δυτικό Νεκροταφείο, που τελείται υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας και Παύλου Χρυσοστόμου, κατέδειξε για ακόμα μία χρονιά τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Οι τάφοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου ως τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου 650-280 π.Χ.). Από τις ανδρικές ταφές ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή (ανήκει στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών), που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Όλυμπο



Υπό έλεγχο έχει τεθεί η εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες σε δύσβατη περιοχή του Ολύμπου, στην τοποθεσία Καλόγερος, σε υψόμετρο 2.200 - 2.400.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχείρησε από αέρος ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αναγκάστηκε όμως λίγες ώρες αργότερα να σταματήσει τις ρίψεις, λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά, που πιθανότατα ξέσπασε από πτώση κεραυνού, έκαψε μέχρις στιγμής μικρή δασική έκταση.

Εκτός ΠΑΣΟΚ Μητρόπουλος και Δημαράς


Εκτός ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Γιάννης Δημαράς όπως δήλωσε στο Real.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης και Τήρησης του Καταστατικού Γιώργος Ανωμερίτης.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ όποιο στέλεχος κατεβαίνει ως επικεφαλής άλλου συνδυασμού από αυτόν που στηρίζει επισήμως το κόμμα τίθεται αυτομάτως εκτός κόμματος.

Ο κ. Ανωμερίτης, μάλιστα, δεν προτίθεται ούτε να καλέσει τα δύο στελέχη για απολογία, ούτε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα στελέχη που θα ακολουθήσουν τον κ. Μητρόπουλο και τον κ. Δημαρά αφού η έως τώρα πρακτική ήταν να διαγράφονται μόνο οι επικεφαλής των συνδυασμών.

Πηγή: The Insinder

Δελτίο Τύπου ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Χαλκιδικής


Ν Ο Δ Ε
Χ Α Λ Κ Ι Δ Ι Κ Η Σ
Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
22ας Απριλίου & Μακεδονίας
63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Τηλ.: 23710 22772
Φαξ: 23710 23862
E-mail: ndhalkid@otenet.gr

Πολύγυρος, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια της ΝΟΔΕ στα γραφεία της στον Πολύγυρο στην οποία καλούνται να παραστούν τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) Μουδανιών, Καλλικράτειας και Τρίγλιας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Προποντίδας κ. Δαμιανός Ιορδανίδης καθώς και όλοι οι υποψήφιοι για τη στήριξη του κόμματος στον ως άνω Δήμο σε ανοιχτή συζήτηση για οργανωτικά και αυτοδιοικητικά θέματα.

Βασιλεύει η παρανομία της ...πισίνας


Συνολικά 1.113 παράνομες πισίνες  εντοπίστηκαν σε βίλες στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, στη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούνται από το ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης που κάλεσε τους φοροφυγάδες να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα προανήγγειλε για το προσεχές διάστημα εντατικοποίηση των ελέγχων σε δικηγόρους και γιατρούς ιδιώτες και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Πολύμυλος Κοζάνης: Διόδια μετά διαμαρτυρίας


Με καθυστέρηση 12 ωρών ξεκίνησε τελικά χθες, στις 6 το απόγευμα, η λειτουργία του σταθμού διοδίων της Εγνατίας Οδού στο Πολύμυλο Κοζάνης.

 Ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. της Δυτικής Μακεδονίας είχαν διαμηνύσει ότι θα εμποδίσουν τη λειτουργία των διοδίων, καθώς θεωρούν ακριβό το αντίτιμο για φορτηγά με πάνω από 4 άξονες, το οποίο ορίστηκε στα 10 ευρώ. Στον αποκλεισμό των διοδίων συμμετείχαν και μέλη της κίνησης «Ακρίβεια - ΣΤΟΠ». Η έναρξη της λειτουργίας των διοδίων είχε προσδιοριστεί για τις 6 το πρωί.

ΟΑΣΘ:100 νέες «έξυπνες» στάσεις


Εκατό νέες «έξυπνες» στάσεις, μέσω των οποίων το επιβατικό κοινό ενημερώνεται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης του αστικού λεωφορείου, πρόκειται να λειτουργήσει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι 100 νέες «έξυπνες» στάσεις θα έρθουν να προστεθούν στις 200 που λειτουργούν μέχρι στιγμής, σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ στις προθέσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ είναι το επόμενο έτος να επεκτείνει το σύστημα σε ακόμα 150 σημεία.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι του Κ. Γκιουλέκα


Ανακοινώνονται αύριο τα ονόματα, το πρόγραμμα και το όνομα της νέας παράταξης.
Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com
Τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού με τον οποίο θα διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αύριο ο Κώστας Γκιουλέκας. Με την κίνησή του αυτή ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπαίνει ουσιαστικά στη δεύτερη φάση του προεκλογικού του αγώνα με την παρουσίαση των στόχων και του προγράμματός του, καθώς και των προσώπων με τα οποία θα το υλοποιήσει.

Ειδικές διαδρομές στη Χαλκιδική για το Ράλι ΔΕΘ


Μάχη με το... χρονόμετρο θα δώσουν στα ορεινά της Χαλκιδικής οι συμμετέχοντες στο 43ο Ράλι ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Της Λίνας Τσιρέκα

Με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους και τέρμα τη νότια πύλη της ΔΕΘ οι 53 συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν τέσσερις ειδικές διαδρομές στον Χολομώντα, στον Ταξιάρχη, στο Παλαιοχώρι και στη Γαλάτιστα, η οποία θα είναι και η τελευταία διαδρομή της Κυριακής.