Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Ζωντάνεψε» την Μάχη στα Δερβενάκια με... Playmobil

Τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών εδώ και δεκαετίες, «ντύθηκαν» αγωνιστές του '21

Παναγιώτης Σαββίδης

Την θρυλική «Μάχη στα Δερβενάκια» (Ιούλιος 1822) ανάμεσα στους Έλληνες και τους Οθωμανούς Τούρκους του Δράμαλη, αποτύπωσε με φιγούρες playmobil, ο ιδιωτικός υπάλληλος κ.Σαράντης Γαβάκης από την Αθήνα, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το λεγόμενο playmobil custom. Δημιουργεί δηλαδή ιστορικές αναπαραστάσεις, και όχι μόνο, με φιγούρες playmobil, που όλοι μας έχουμε παίξει παιδιά.

Περισσότερες από 400 φιγούρες, όλες «ντυμένες» με ρούχα εποχής, συνθέτουν το διόραμα της μάχης, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Ο ίδιος, αφιέρωσε τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες ώρες προκειμένου να ολοκληρώσει το διόραμα της «Μάχης των Δερβενακίων» το οποίο ήταν «προσωπικό στοίχημα» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τι γράφουν τα Τουρκικά σχολικά βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία.

Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές”.

Η αρίθμηση μέσα στο κείμενο παραπέμπει σε αντίστοιχο σχολιασμό από τους ερευνητές παρακάτω. Το δημοσίευμα είναι του site mixanitouxronou

Τέχνη και επανάσταση. Οι ξένοι ζωγράφοι που αποτύπωσαν τους Έλληνες Αγωνιστές


Πώς ξέρουμε τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ή του Ανδρέα Μιαούλη; Πώς ενέπνευσε η Ελληνική Επανάσταση τους Ευρωπαίους λόγιους; Πώς συνδέονται οι δύο παραπάνω ερωτήσεις;

Οι ζωγράφοι, Έλληνες και ξένοι, που θέλησαν να αποτυπώσουν στον καμβά, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των επαναστατημένων αγωνιστών ευθύνονται για το γεγονός πως έχουμε μια «εικόνα» των προσώπων που έγραψαν ιστορία. Επίσης, με τη συμβολή των ξένων ζωγράφων, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήρθε πολύ γρήγορα!

Βέβαια, δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς. «Φιλέλληνες» πολιτικοί δεν υπάρχουν. Αλλά υπήρχαν εκείνοι οι υπηρέτες της Τέχνης που στον αγώνα των Ελλήνων είδαν υψηλά ιδανικά.

Μούτζωσε τους επισήμους στην παρέλαση του Αγρινίου!

Η παρέλαση του Αγρινίου κύλησε χωρίς προβλήματα αλλά και μ’ ένα απρόοπτο. Έπροκείτο για τις μούντζες που… επιφύλαξε 56χρονος Αγρινιώτης στους επισήμους!

Αιφνιδιαστικά ο 56χρονος έφθασε μπροστά στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της παρέλασης και όχι μία αλλά τέσσερις-πέντε φορές τους αφιέρωσε τη χειρονομία της …ανοιχτής παλάμης.

Επιχείρησε εν συνεχεία να αποχωρήσει σαν… κύριος ωστόσο οι αστυνομικοί τον τσάκωσαν και τον προσήγαγαν στην αστυνομική διεύθυνση.