Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η μάχη του Σαραντάπορου, 9-10 Οκτωβρίου 1912


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η στρατιωτική και οικονομική καταστροφή του πολέμου του 1897 είχε αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τόσο στη πολιτική ζωή όσο και στη καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι ειδεχθής όροι της συνθήκης ειρήνης μετά τον ¨Ατυχή Πόλεμο¨ ήταν δυσβάσταχτοι για την εύθραστη ελληνική οικονομία και απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.

Οι συνθήκες ωστόσο έχουν το 1912 έχουν αλλάξει σημαντικά. Η Ρωσία προωθεί τον πανσλαβισμό και δημιούργησε μια συμμαχία μεταξύ της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με σκοπό να εκδιώξουν την παραπέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία από τα βαλκάνια και έτσι να περιέλθει στην κυριαρχία της ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος.

Η ΕΕ υιοθέτησε τις Ελληνικές θέσεις για τις ΑΟΖ

Χαρακτηρίζονται "κοινό θέμα" για την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίωσε τη χώρα μας σε ζητήματα αλιείας στη Μεσόγειο, ανοίγοντας παράλληλα θέμα και για τις ΑΟΖ

Οι ελληνικές θέσεις για θέματα αλιείας στη Μεσόγειο υιοθετήθηκαν από την ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει το θέμα και για τις ΑΟΖ, οι οποίες βαπτίζονται "κοινό θέμα" για την Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει πλέον την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά στη διαμάχη με την Τουρκία.

Μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής απόφασης η ΕΕ προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν από κοινού για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παράκτιων χωρικών υδάτων, οι ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι.

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο γραφείο του Βαρβιτσιώτη

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ

Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην οδό Γ. Γενναδίου 3 στο Κολωνάκι, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε εύφλεκτο υγρό στο ισόγειο του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργού και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απομάκρυναν άτομα που βρίσκονταν στο γραφείο του κ. Βαρβιτσιώτη και στη συνέχεια έβαλαν τη φωτιά, η οποία δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Οι υπερβολές δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία

Οι καθημερινές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, διαλύουν και όποια ψευδαίσθηση υπήρχε για το ρόλο του νεοναζιστικού μορφώματος.

Οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη, έστω και με καθυστέρηση επιτελούν το καθήκον τους, όπως το επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.Τα απτά και συγκεκριμένα στοιχεία που έρχονται στο φως για την εγκληματική δράση είναι αρκετά για να στοιχειοθετήσουν την παράνομη δράση ηγετικών και μη στελεχών αλλά και μελών της οργάνωσης.

Γιατί είναι πλέον προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο πολιτικό κόμμα, που εχθρεύεται τη δημοκρατία,αλλά για μια οργάνωση που συνδυάζει την καθημερινή βία κατά πολιτικών αντιπάλων, με την εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ψυχιατρική κλινική με απώλεια συνείδησης η Βίκυ Σταμάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του συνηγόρου της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξη Κούγια, αναφέρεται ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική εντός των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ενημερωθήκαμε από τους συγγενείς της εντολέως μας Βασιλικής Τσοχατζοπούλου ότι αυτή μετεφέρθη με απώλεια συνειδήσεως σε Ψυχιατρικό Κατάστημα.

Νεαρή αρκούδα έπεσε θύμα του προστατευτικού φράχτη στην Εγνατία

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν ομάδες των οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ   (Φωτογραφία:  Αρκτούρος )

Εγκλωβισμένη στην άσφαλτο

Η μικρή θηλυκή αρκούδα παγιδεύτηκε στον αυτοκινητόδρομο όταν πέρασε τον παλιό φράχτη στη μία πλευρά του δρόμου, συνάντησε όμως τη νέα προστατευτική περίφραξη όταν έφτασε στην άλλη άκρη.

Ακόμα ένα τροχαίο με θύμα αρκούδα σημειώθηκε στον διαβόητο πλέον άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή της Εγνατίας Οδού, κοντά στην Καστοριά Νεάπολης. Το εγκλωβισμένο ζώο, ηλικίας τριών ετών, πέθανε ακαριαία όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο σημείο έσπευσαν οι ομάδες άμεσης επέμβασης των οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ, οι οποίες ειδοποιήθηκαν από την Τροχαία.

Τουρκική κορβέτα στη Τζια

Τουρκική προκληση με την νέα "αόρατη" κορβετα των Τούρκων να φθάνει μέχρι τη Τζια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας η τουρκική κορβέτα «HEYBELIADA», προερχόμενη από ΒΑ Αιγαίο εισήλθε σήμερα (9 Οκτωβρίου) στις 07:00 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα).

Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία νότια-νοτιοδυτική διήλθε μεταξύ Ν. Μακρονήσου και Ν. Κέας και εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα δυτικά Ν. Κύθνου την 09:10.