Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τηλεσκόπιο «είδε βαρυτικά κύματα της Μεγάλης Έκρηξης»

To BICEP κάτω από το νότιο σέλας. Το τηλεσκόπιο βλέπει το αρχαιότερο φως του Σύμπαντος, τη λεγόμενη ακτινοβολία CBM (Πηγή: BICEP)

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα είναι η μεγαλύτερη του αιώνα και πιθανότατα θα βραβευθεί με Νομπέλ

Βαγγέλης Πρατικάκης

Τηλεσκόπιο που λειτουργεί σε βάση του Νότιου Πόλου ανίχνευσε για πρώτη φορά ρυτιδώσεις στον χωροχρόνο που εμφανίστηκαν μια στιγμή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Εφόσον επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα είναι «η μεγαλύτερη του αιώνα» και πιθανότατα θα βραβευτεί με Νομπέλ, σχολιάζουν ανεξάρτητοι ειδικοί.

Τα σήματα που κατέγραψε το εξειδικευμένο τηλεσκόπιο BICEP στην Ανταρκτική φέρεται να είναι ίχνη από τα λεγόμενα βαρυτικά κύματα, η τελευταία ανεπιβεβαίωτη πρόβλεψη του Αλμπερτ Άινσταϊν.

Γ. Καρατζαφέρης: Ξαναμπαίνω στο παιχνίδι

Η ΝΔ άγεται και φέρεται από τον Βενιζέλο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει αποφασισμένος να κάνει comeback. Πρωτίστως στην Ευρωβουλή, όπου διατηρεί δύο ευρωβουλευτές. Δευτερευόντως στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το οποίο αποκλείστηκε τον Ιούνιο του 2012 με ποσοστό1,6%.

Τώρα έχει βάλει στο στόχαστρό του τη συγκυβέρνηση και το οικονομικό-εκδοτικό κατεστημένο. «Θα δώσω τη μάχη μου έχοντας απέναντι όλο το σύστημα. Αναφέρομαι στους ολιγάρχες της οικονομίας. Τους λέω “μην κοιμάστε ήσυχοι”», δηλώνει στη «Real News», διευκρινίζοντας ότι οι δικές του επαφές με την ολιγαρχία σταμάτησαν όταν διαπίστωσε ότι δεν υπηρετούν εθνικά αλλά προσωπικά συμφέροντα.

Τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Κεντρική Μακεδονίας παρουσίασε ο Ιωαννίδης

Τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες της παράταξής του «Περιφέρεια-Πρωταθλήτρια», εκτός της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης, και τους ονόμασε «ομάδα της νίκης», στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι οι εξής:

Πέλλας: Γιάννης Ανδρίτσος εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος.

Χαλκιδικής: Στυλιανός Βαλιάνος, δικηγόρος.

Κιλκίς: Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.

Σερρών: Αθανάσιος Μπασδάνης, περιφερειακός σύμβουλος.

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ - Ένας σοβαρά τραυματίας

Με εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο 42χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ που τραυματίστηκε κατά την έκρηξη σε υποσταθμό της Επιχείρησης κοντά στο χωριό Γέφυρα της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Άλλοι πέντε συνάδελφοί του μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι σε διακόπτη μετασχηματιστή κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης. Η φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη σβήστηκε αργότερα από την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.