Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή κηλίδα «τέρας»

Μια γιγάντια κηλίδα σχηματίζεται στον Ηλιο τα τελευταία 24ωρα. Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA διακρίνεται μια μεγάλη κηλίδα και κάποιες μικρότερες οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν στο ίδιο σύστημα

Θα μπορούσε να «καταπιεί» 6 πλανήτες σαν τη Γη

Θοδωρής Λαΐνας

Στις 19 Φεβρουαρίου στην επιφάνεια του Ηλιου άρχισε να σχηματίζεται μια κηλίδα η οποία μέσα σε 24 ώρες διογκώθηκε τόσο πολύ ώστε σύμφωνα με τους επιστήμονες που την μελετούν αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε μέγεθος τέτοιο που χωράνε μέσα σε αυτή έξι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.

Στον ΟΗΕ η Αθήνα για τις αμφισβητήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο


Της Δώρας Αντωνίου

Ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε την Τετάρτη η Ελλάδα απαντώντας στην κίνηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα είχε παραχώρησει το περασμένο καλοκαίρι άδεια για έρευνα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η χθεσινή κίνηση της ελληνικής πλευράς ήρθε σε συνέχεια όλων των προβλεπόμενων ενεργειών και βημάτων διαμαρτυρίας σε διμερές επίπεδο και είναι σε απόλυτη συνάφεια με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών,

Αίγυπτος: Πυραμίδα 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στο Λούξορ

Ανήκε σε βεζίρη του φαραώ Ραμσή ΙΙ

Μια «νέα» πυραμίδα ηλικίας μεγαλύτερης των 3.000 χρόνων που ανήκει σε βεζίρη του φαραώ Ραμσή ΙΙ ανακαλύφθηκε στο Λούξορ στη νότια Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.

Τα ερείπια της πυραμίδας, που είχε ύψος 15 μέτρα και πλάτος 12, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών της κοινής αποστολής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και του Πανεπιστημίου της Λιέγης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο μικρότερος πλανήτης

Καλλοιτεχνική απεικόνιση του Kepler-37b¨ο εξωπλανήτης έχει μέγεθος αρκετά μικρότερο από αυτό του Ερμή, παρόμοιο με αυτό της Σελήνης Πηγή NASA/Ames/JPL-Caltech

Εντοπίστηκε σε άλλο ηλιακό σύστημα και έχει μέγεθος παρόμοιο με της Σελήνης

Λαλίνα Φαφούτη

Ενας εξωπλανήτης μικρότερος από τον Ερμή εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από έναν ήλιο παρόμοιο με τον δικό μας. Η ανακάλυψη, η οποία έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών με τη συνδρομή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, θεωρείται σημαντική γιατί επιβεβαιώνει κάτι που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο: ότι τα ηλιακά συστήματα που μας περιβάλλουν στο Διάστημα δεν μοιάζουν απαραίτητα με το δικό μας.

Ο μικρότερος ως σήμερα γνωστός πλανήτης ονομάζεται Kepler-37b και περιφέρεται γύρω από το άστρο Kepler-37, το οποίο έχει μέγεθος παρόμοιο με τον Ηλιο.