Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τρία χρόνια από τη ζωή του Ήλιου σε τρία λεπτά (Βίντεο)



 Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευσή του την άνοιξη του 2010, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASΑ δεν έχει πάρει τα μάτια του από το καυτό μητρικό μας άστρο. Με την ευκαιρία των τρίτων γενεθλίων του SDO, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η αμερικανική υπηρεσία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που συμπυκνώνει τρία χρόνια παρατηρήσεων σε τρία λεπτά.

Το βίντεο δείχνει τον Ήλιο να πλησιάζει στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το σημείο κορύφωσης στον 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας. Το άστρο αναμένεται να φτάσει αυτό το μέγιστο στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Οι κάμερες του SDO καταγράφουν μία εικόνα του Ήλιου κάθε 12 δευτερόλεπτα σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος, ενώ το βίντεο παρακολουθεί τον Ήλιο με ρυθμό δύο εικόνων ανά ημέρα.

Μαθητική παρουσίαση μέρος της έκθεσης του «Ναυάγιου των Αντικυθήρων» (βίντεο)



Ένα δρώμενο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αφιερωμένο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, θα παρουσιάσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μαθητές από τη Β΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου, τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00.

Οι μαθητές συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων …Τριάντα οργιές κάτω από τη θάλασσα» και, στη συνέχεια, αξιοποίησαν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο Μουσείο.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που άντλησαν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, δραματοποιώντας σκηνές, δημιουργώντας ευφάνταστα εποπτικά μέσα,

Σφοδρή επίθεση Άκη: «Ποιοι ντρόπιασαν το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν καλά στο ΠΑΣΟΚ»

 Σφοδρή επίθεση κατά των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ εξάπελυσε, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος λέγοντας ότι «αναζητούν εξιλαστήριο θύμα και άλλοθι επιχειρώντας με αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και ντροπή για το ίδιο, τη μετάθεση των ευθυνών για τον πρωτοφανή εξευτελιστικό καταποντισμό στις πρόσφατες εκλογές».

Στη δήλωση του ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την έναρξη της δίκης του, τονίζοντας ότι κάποιοι επιχείρησαν «ευθεία και ανενδοίαστη περέμβαση» σε μια προσωπική του υπόθεση, που, όπως, αναφέρει «βρίσκεται προς κρίση ενώπιον της Δικαιοσύνης, εκδίδοντας μάλιστα και καταδικαστική απόφαση εις βάρους μου».

Έξι συλλήψεις για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε 69 προσαγωγές και έξι συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές μετά το κατέβασμα της ελληηνικής σημαίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέβασμα σημαίας και πανό διαμαρτυρίας για το Indymedia.

Σε 6 συλλήψεις αντιεξουσιαστών που, σήμερα το πρωί, κατέβασαν την ελληνική σημαία από το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για προσβολή συμβόλων.

Συνολικά, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνη των καταληψιών από το κτίριο της Πρυτανίας, λίγο μετά τη 1 μ.μ προσήχθησαν 69 άτομα. Μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ. Όλοι πλην των 6 συλληφθέντων αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα.

17 διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα πανίσχυρα λεμόνια

Το συνηθισμένο αυτό εσπεριδοειδές δέντρο, η λεμονιά, μπορεί να παράγει μέχρι και 1.500 λεμόνια μέσα σε ένα χρόνο. Το λεμόνι είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι;

Η όξινη φύση του λειτουργεί ως δραστικό αντισηπτικό, καταπολεμώντας μικρόβια και μούχλα στο σπίτι, ενώ παράλληλα καθαρίζει το δέρμα, γυαλίζει τα μαλλιά αλλά και τα έπιπλα και ενισχύει τη διάθεση και τη σκέψη. Τι άλλο κάνει το πανίσχυρο λεμόνι;

Στα αραβικά όλο το έργο του Καβάφη

H μετάφραση στα αραβικά του συνολικού έργου του Καβάφη, από τον καταξιωμένο ποιητή Ριφάατ Σαλάμ, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην Οικία-Μουσείο Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το Παράρτημα Αλεξάνδρειας του Ιδρύματος εγκαινίασε με αυτή την εκδήλωση μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις για το έτος Καβάφη, που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, συναυλίες, λευκώματα και εκδόσεις.

Για το μεταφραστικό έργο του Ριφάατ Σαλάμ μίλησαν οι ποιητές Φουάντ Ταμάν και Μοντάσσερ Αμπντ Ελ-Μααγκούντ, ενώ απαγγέλθηκαν ποιήματα του Καβάφη στα ελληνικά, αραβικά, αγγλικά και ιταλικά από τον γενικό πρόξενο της Αλεξάνδρειας, Χρήστο Καποδίστρια και άλλους Έλληνες και Αιγύπτιους.

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν νεώτερα για τους δύο Μητροπολίτες

Την αγωνία του για την τύχη των δύο Μητροπολιτών εξέφρασε για άλλη μια φορά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

"Δυστυχώς, οι χτεσινές πληροφορίες που έκαναν λόγο για απελευθέρωση των δύο ιερωμένων δεν επιβεβαιώθηκαν" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και βρίσκεται σε συνεχή αλληλοενημέρωση με τις ξένες κυβερνήσεις.

Πηγή: Αγγελιοφόρος