Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πιο μαγευτική η Αφαία


Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Κόκκινο αιγινήτικο χώμα, πέτρα και ξύλο ταιριάζουν στο ναό της Αφαίας και στα θαυμαστά έργα των χειρών του Αιγινήτη γλύπτη Κάλλωνα, που φιλοτέχνησε τα γλυπτά του δυτικού αετώματος του μνημείου ιστορώντας τα κατορθώματα ηρώων από την Αίγινα στη μυθική εκστρατεία της Τροίας.

Κι ας μη βρίσκονται σήμερα αυτά τα σπουδαία γλυπτά στη θέση τους. Κι ας τα καμαρώνουν μίλια μακριά -κλεμμένα κι αυτά από τον προπερασμένο αιώνα- οι επισκέπτες της Γλυπτοθήκης του Μονάχου.

Τη μαγεία του χώρου της Αφαίας δεν μπόρεσε κανείς να την «κλέψει», από τα μυκηναϊκά χρόνια, τότε που ιδρύθηκε αυτό το ιερό στην κορυφή ενός λόφου στα βορειοανατολικά του νησιού. Ο υστεροαρχαϊκός πώρινος ναός (500-490 π.Χ.) που βλέπουμε σήμερα (είναι ο δεύτερος που κτίστηκε στην ίδια θέση) αγκαλιάζεται από ένα δροσερό πευκώνα.

Ο Ζαχαριάδης επέστρεψε μετά 55 χρόνια στο ΚΚΕ

Ο Νίκος Ζαχαριάδης (καθιστός) με στελέχη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταχάου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως τον ηγέτη του

Η πλήρης πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, στην οποία προέβη εσχάτως το ΚΚΕ, πενήντα πέντε χρόνια μετά την αποκαθήλωσή του από το ανώτατο αξίωμα του γενικού γραμματέα του κόμματος (6η Ολομέλεια 1956) και τριάντα οκτώ χρόνια από την αυτοκτονία του στην εξορία του παγωμένου Σουργκούτ της Σιβηρίας (1η Αυγούστου 1973), όπου είχε εκτοπιστεί από τη μετασταλινική σοβιετική ηγεσία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, επέτειο του τραγικού τέλους του, με την τελετή που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.