Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πνοή ζωής στο μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά


ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι οκτάγωνο με θόλο, μετρά πάνω από πέντε αιώνες ζωής, η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με το τάγμα των μπεκτασήδων δερβίσηδων και είναι μοναδικό στο είδος του στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «τουρμπέ» (όπως λέγεται το μαυσωλείο στα τουρκικά) του Μουσά Μπαμπά, που βρίσκεται στη σημερινή πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη και για την αποκατάσταση του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα το ποσό των 230.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση των εργασιών εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 με δικαιούχο αρχή την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διάρκεια υλοποίησης του έργου σχεδόν δύο χρόνια.

Έλληνες: Έφη Θώδη - Παναγιώτης Ψωμιάδης

Μια ιδιαίτερη τιμή - Ένας ξεχωριστός Έλληνας


Μια σπάνια βραδιά ήταν αυτή της 18ης Ιουνίου για όλους εμάς που παρακολουθήσαμε την ομιλία ενός πολύ ξεχωριστού ανθρώπου, του Αυγουστή Ευσταθίου, του μαχητή της ΕΟΚΑ, του συμπολεμιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Έλληνα Ήρωα, αλλά και την πολύ μεγάλη τιμή που μας έκανε, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας και ερχόμενος στην Αθήνα για να μας αφηγηθεί την προσωπική του μαρτυρία. Πολλοί φίλοι παρακολούθησαν την ομιλία του, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους, όπως επίσης ευχαριστούμε και όλους αυτούς που με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτή.

Πέθανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης


Στην ηλικία των 60 ετών πέθανε αιφνιδίως χθες το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης Άγγελος Τζέκης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Άγγελου Τζέκη και απευθύνει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τονίζεται ότι:

"Σύντροφος Άγγελος Τζέκης έγινε μέλος του Κόμματος το 1982, ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και εργάστηκε στην ΚΥΔΕΠ και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Φοβερή επίθεση Καρατζαφέρη σε Σαμαρά: "Προδότης" και "Τρελαντώνης"


Επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρό της με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά, ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για "λογική Πολιτικής Άνοιξης" και αναφέρθηκε σε μία παροιμία που λέει "άπαξ προδότης, πάντα προδότης" όσον αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ.

“Έχω πάρει πολλούς τίτλους απλόχερα” δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης για όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Σαμαράς. “Εδώ μέσα στη Βουλή με είπαν και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή είναι η σοβαρότητα του ανδρός” είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Δευτερολογία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, στην Ψήφο Εμπιστοσύνης της νέας Κυβέρνησης


Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά
στη Βουλή, στην Ψήφο Εμπιστοσύνης της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Έχω σταχυολογήσει ορισμένα ζητήματα τα οποία ακούστηκαν για τα οποία θα ήθελα να απαντήσω.

Κύριε Παπανδρέου,

Το πολιτικό ερώτημα που σας έθεσα, ερώτημα που το έχει στα χείλη του όλος ο ελληνικός λαός, είναι πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός. Σ’ αυτό οφείλετε απάντηση.

Ομιλία Σαμαρά στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά
στη Βουλή, στην Ψήφο Εμπιστοσύνης της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ


    Κύριε Παπανδρέου,
    Αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει απίστευτα πράγματα στον τόπο.
    Όπως το ξέρετε και το ξέρω, δεχθήκατε να παραιτηθείτε για να κάνουμε Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
    Εγώ κατάλαβα ότι ήσασταν ειλικρινής εκείνη τη στιγμή. Άσχετο τι έγινε μετά και γιατί υπαναχωρήσατε.
    Αντιλαμβάνομαι όμως, πως όταν φτάνει ένας Πρωθυπουργός να δέχεται να παραιτηθεί με τον τρόπο αυτό, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο.
    Κάτι, δηλαδή, που απαιτεί έκτακτες λύσεις.

Ομιλία Παπανδρέου στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς τη νέα Κυβέρνηση, που σχημάτισα την Παρασκευή, γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και τη ζητώ, όπως ζητώ και την εθνική συνεννόηση, στη βάση συγκεκριμένων βασικών επιλογών και παραδοχών.

Απεβίωσε η Κυρά των Μαρασίων


Η ακρίτισσα από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου που "υιοθέτησε" ο Ελληνικός στρατός και τη βοηθούσε καθημερινά να σηκώνει για χρόνια  και από την εφηβική της ηλικία  την Ελληνική σημαία στο σπίτι της  λίγα μόλις μέτρα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, η κυρά των Μαρασίων όπως την αποκαλούσαν, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ώρες, κλείνοντας έναν αιώνα ζωής.

Υπήρξε η γυναίκα που κρατούσε για πολλά χρόνια ζωντανή την εθνική συνείδηση και ήταν αγαπητή από όλους...

ιδιαίτερα όμως από τους στρατιώτες του φυλακίου δίπλα από το σπίτι της την οποία υπεραγαπούσαν και βοηθούσαν καθημερινά. Στη μνήμη όλων μας θα παραμείνει ως η κυρα των Μαρασίων.