Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πυροβολισμοί σε κλούβα των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη


Στις 22:30 σήμερα άγνωστος φορώντας κοντό παντελόνι, καπελάκι και χειρουργική μάσκα, πυροβόλησε κατά της κλούβας των ΜΑΤ που φρουρούσε τα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η σφαίρα του αγνώστου, σφηνώθηκε στο τζάμι της κλούβας. Μετά ο δράστης έφυγε τρέχοντας προς τα στενά των Εξαρχείων και χάθηκε μέσα στον κόσμο.

Άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τον καταδιώξουν, αλλά μάλλον πήραν εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη.

Θεσσαλονίκη - Οι κήποι του πασά


Φουλ για τελικό η εθνική εφήβων

Μια... «ανάσα» από το μετάλλιο είναι πλέον η εθνική Εφήβων, καθώς επιβλήθηκε της Αργεντινής με 86-60 στα προημιτελικά της του Παγκόσμιου Πρωτάθληματος U-19, που διεξάγεται στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Λεωνίδας Κασελάκης (20π.), με τον αντίπαλό του στον ημιτελικό του Σαββάτου (9.15π.μ) να είναι η Αυστραλία, που επικράτησε της Γαλλίας με 79-73.

Η ομάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από τον αντίπαλο της, παίρνοντας το προβάδισμα στο σκορ, από το πρώτο δεκάλεπτο (25-17). Η απόδοση της εθνικής μας στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν αντίστοιχη, με το ημίχρονο να κλείνει με το 41-32. Η συνέχεια στο δεύτερο ημίχρονο αποτέλεσε ουσιαστικά παράσταση για έναν... ρόλο, αφού οι διεθνείς αύξησαν την διαφορά, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά, με την τρίτη περίοδο να κλείνει με το 59-42 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +32, με την αναμέτρηση να ολοκληρώνεται με το τελικό 86-60.

Κορυφαίος για την εθνική ήταν ο Λεωνίδας Κασελάκης με 20 πόντους και πλέον η εθνική Εφήβων περιμένει την Αυστραλία στον ημιτελικό, με στόχο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διουργάνωσης, στην οποία οι πρωταθλητές Ευρώπης φιλοδοξούν να επαναλάβουν την αντίστοιχη επιτυχία του 1995 στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 41-32, 59-42, 86-60.

Ελλάδα: Παπαντωνίου 3π., 5 ασίστ, Μάντζαρης 7π. (1) 4 ασίστ, 4 ριμπ., Παπανικολάου 17π., 3 ριμπ., 2 τάπες, Γεωργάκης 11π., 6 ριμπ., Σλούκας 5π. (1), Γιάνκοβιτς 9π. (2), Παππάς 10π., 5 ριμπ., 4 ασίστ, 5 κλεψίματα, Κασελάκης 20π. (3), 8 ριμπ., 3 τάπες, 2 ασίστ, Κατσίβελης 2π., Αγγελόπουλος 2π., Καραθανάσης.

Αργεντινή: Γκέινορ 5, Φερνάντες 4, Γκλίνμπεργκ 4, Κορτές 7 (2), Νόσενταλ 9, Ορλιέτι 2, Γκονζάλες 6, Ραμίρες Μπάριος 10, Λαπροβιτόλα 5 (1), Ράσιο 8, Λαντόνι.

Πηγή : gazzeta.gr

Ανυπόστατες φήμες για Ηπατίτιδα στη Χαλκιδική!


Έντονες φήμες κυκλοφόρησαν σήμερα, ότι στην περιοχή της Ν. Καλλικράτειας, της Ν. Τρίγλιας και των Ν. Μουδανιών στη Χαλκιδική, ανιχνεύθηκε στη θάλασσα, Ηπατίτιδα. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει πανικός μεταξύ των παραθεριστών οι οποίοι θορυβημένοι αναζητούσαν την αλήθεια. Κάποιοι έσπευσαν να ακυρώσουν την κράτηση που είχαν κάνει και αποχώρησαν.

Ευτυχώς η αντίδραση της... Νομαρχίας Χαλκιδικής αλλά και των τριών Δήμων ήταν άμεση. Έλαβαν δείγματα νερού, προχώρησαν σε κατεπείγουσα ανάλυση και αφού βγήκαν τα αποτελέσματα, προχώρησαν σε ανακοινώσεις.

ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ δεν ανιχνεύθηκε στα δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση.

Επρόκειτο περί ανυπόστατης φήμης, η οποία ξεκίνησε από κάποιο προφανώς αρρωστημένο μυαλό και κατόπιν στόμα στόμα αναπαράχθηκε.

Οι τοπικοί φορείς ανέφεραν ότι θα απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη για να αποδοθούν ευθύνες.
Πολύ καλά θα κάνουν.

Πηγή: Πολιτική Πρόταση

Ευρήματα από τις αρχαίες στοές της Βέροιας

Εντατικοποιούνται οι έρευνες για τις αρχαίες στοές της Βέροιας υπό την εποπτεία της ΙΖ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην τελευταία διερευνητική τομή που πραγματοποίησε ο Δήμος Βέροιας στην αυλή του 3ου &14ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας χθες Πέμπτη, βρέθηκε τμήμα των αρχαίων στοών της πόλης.

Το εύρημα θεωρείται σημαντικό διότι ανοίγει νέες σελίδες στην ιστορία της πόλης επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες και τις προσδοκίες του Δήμου αλλά και πολλών ειδικών, οι οποίοι επέμεναν στη διερεύνηση αυτή.

Η Δήμαρχος Βέροιας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή δηλώνοντας ότι «Οι στοές αυτές μπορεί να δώσουν νέα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημαντική ιστορία της πόλης στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Η πόλη αποκαλύπτει την ιστορία της ».

Πηγή: Λαός Βέροιας

Αναίρεση κατά της απόφασης που αθώωσε τον Κ. Πλεύρη


Τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Εβραίοι: Όλη η αλήθεια» ο κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης μπαίνουν και πάλι στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης, περίπου τέσσερις μήνες μετά την απαλλαγή του, κατά πλειοψηφία, από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής άσκησε αναίρεση «υπέρ του νόμου» στην απόφαση που αθώωσε τον κ. Πλεύρη από τις κατηγορίες της δημόσιας πρόκλησης σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος, βία κατά προσώπων λόγω εθνιστικής καταγωγής και για δημόσια έκφραση προσβλητικών ιδεών κατά προσώπων λόγω εθνιστικής καταγωγής.

Επικαλούμενος αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Πλεύρη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «προσβλητικές απόψεις» που καθιστούν αυταπόδεικτο το γεγονός ότι ο συγγραφέας από πρόθεση εξέφρασε δημόσια απόψεις ικανές «να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία εις βάρος των Εβραίων και προσέβαλε πρόσωπα και ομάδα προσώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής».

Ο κ. Μακρής επικαλείται μάλιστα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Πλεύρη και επισημαίνει ότι σε αυτά αποτυπώνεται εμπάθεια και φανατισμός αφού ο συγγραφέας αναφέρει ότι «η λευκή Ευρώπη κινδυνεύει από τους Εβραίους» τους οποίους «εμφανίζει ως ραδιούργους, δολοφόνους και υπανθρώπους, ιδέες που δύνανται πέραν πάσης αμφιβολίας να πυροδοτήσουν εξάρσεις βίας, διακρίσεων αντισημιτισμού και σε κάθε περίπτωση μισαλλοδοξίας σε ευεπίφορους αναγνώστες».

Κατά τον αντεισαγγελέα ΑΠ η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας έχει ελλιπή και εσφαλμένη αιτιολογία, καθώς δεν αναφέρει στοιχεία που έπεισαν το δικαστήριο για την αθωότητα του συγγραφέα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Νέο λειτουργικό σύστημα παρουσιάζεται από την Google


Η Google συνεχίζει την ανάπτυξη λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές, σε μια απευθείας αντιπαράθεση με την ηγέτη στον χώρο Microsoft.

Το λειτουργικό Google Chrome OS θα απευθύνεται κατ'αρχήν σε μικρά, χαμηλού κόστους netbooks αλλά σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους προσωπικούς υπολογιστές. H Google δήλωσε πως netbooks με Chrome OS μπορεί να είναι στα ράφια μέχρι τα μέσα του 2010. "Ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Google Chrome OS" δήλωσε η εταιρία στο επίσημο blog της.

Το λειτουργικό, το οποίο θα βασίζεται στην αρχή του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ήταν μια "φυσική συνέχεια" του Chrome web browser δήλωσε η εταιρία. Για την Microsoft τα νέα έρχονται λίγους μήνες πρίν την επίσημη κυκλοφορία των Windows 7.

"Πίσω στα βασικά"

"Σχεδιάζουμε το λειτουργικό για να είναι γρήγορο και ελαφρύ, να ξεκινάει και να σε βάζει στο web μεσα σε μερικά μονο δευτερόλεπτα", γράφει το post στο blog, γραμμένο από τον Sundar Pichai, αντιπρόεδρο του product management, και τον διευθυντή engineering της Google Linus Upson.

Οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι "τα λειτουργικά στα οποία τρέχουν οι browsers σχεδιάστηκαν σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε το web" και οτι αυτό το OS είναι "η απόπειρά μας να επαναπροσδιορίσουμε το πως θα έπρεπε να είναι τα λειτουργικά συστήματα".
Τελειώνοντας, ο γίγαντας των αναζητήσεων είπε ότι το καινούργιο λειτουργικό θα πάει πίσω... στα βασικά...

"Ξανασχεδιάζουμε από την αρχή την αρχιτεκτονική ασφαλείας του λειτουργικού, έτσι ώστε οι χρήστες να μην πρεπει να ασχολούνται με ιούς, malware και security updates."

"Πρεπει απλα... να δουλεύει..." δήλωσε η Google

Πηγή: adslgr.com

Νίκολα Τέσλα, ο επιστήμονας που φώτισε τη ζωή μας


Οι ηλεκτροκινητήρες, η παραγωγή ενέργειας, η μεταφορά ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις και το ραδιόφωνο είναι μερικές από τις λαμπρές εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, του Σέρβου ηλεκτρολόγου μηχανικού που γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 153 χρόνια.

Γεννημένος στο Σμίλιαν της –τότε– αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε την ερευνητική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος μιας εταιρείας τηλεφωνίας στη Βουδαπέστη το 1881, σε ηλικία 24 ετών, έχοντας ήδη σπουδάσει φυσική και μαθηματικά. Ενώ εργαζόταν σε ένα πάρκο, του ήρθε η έμπνευση να λύσει τις εξισώσεις που περιγράφουν το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο.

Ωστόσο, η ανακάλυψη με την οποία έμεινε στην ιστορία ο Τέσλα είναι το ηλεκτρικό δίκτυο –ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εποχής. Αν και παραγκωνισμένος στην ιστορία από τον Τόμας Έντισον, ο Τέσλα συνεργάστηκε πολλά χρόνια με τον Έντισον, βελτιώνοντας κάποιες από τις προηγούμενες εφευρέσεις, στις οποίες έδωσε πρακτική αξία.

Ο Τέσλα ήταν αυτός –και όχι ο Έντισον– στον οποίο οφείλουμε την ηλεκτρική ενέργεια στις πρίζες μας, καθώς και τα εργοστάσια που παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Κατάφερε να βγει νικητής στη «μάχη των ρευμάτων» μεταξύ των δύο αντρών. Ο Έντισον ήταν πεπεισμένος ότι το συνεχές ρεύμα θα άνοιγε το δρόμο για την παραγωγή και διανομή ενέργειας. Ο Τέσλα κατάφερε να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Ο «φωτισμένος» επιστήμονας δεν είχε, δυστυχώς, τέλος αντάξιο της υστεροφημίας του: τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε σε μια σουίτα δύο δωματίων στο New Yorker Hotel, πάμφτωχος και χρεωμένος, καθώς είχε πωλήσει τις πατέντες του. Δικαιώθηκε, ωστόσο, μετά θάνατον, όταν ο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι πατέρας του ραδιοφώνου είναι ο Τέσλα και όχι ο Μάντισον.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μεθυσμένος ασβός στη μέση του δρόμου!


"Πίτα" στο μεθύσι έγινε ένας ασβός στη Γερμανία από υπερώριμα κεράσια, είχε "κολλήσει" στη μέση του δρόμου και αρνιόταν να κάνει βήμα, όπως δήλωσαν αστυνομικοί.

Μοτοσικλετιστής ειδοποίησε την αστυνομία κοντά στην πόλη Γκόσλαρ για να αναφέρει ότι ένας νεκρός ασβός βρισκόταν στη μέση του δρόμου. Οι αστυνομικοί όμως διαπίστωσαν ότι το ζώο ήταν ζωντανό και καλά στην υγεία του, ωστόσο ήταν λίγο μεθυσμένο.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι ο ασβός έφαγε τα πολύ ώριμα κεράσια από διπλανό δέντρο, τα οποία μετατράπηκαν σε αλκοόλ και το ζώο μέθυσε...

Αφού απέτυχαν να φοβίσουν το ζώο προκειμένου να απομακρυνθεί, άρχισαν να το κυνηγούν με σκούπα!

Πηγή: Έθνος

Έκθεση τροφίμων Νικήτη 2009 στη Χαλκιδική


Για πρώτη φορά φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (τρόφιμα και τεχνήματα) «Νικήτη 2009» από 15 έως 19 Ιουλίου, η οποία θα λειτουργήσει στα πλαίσια του 39ου Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου στην παραλία Νικήτης, στη Χαλκιδική.

Την έκθεση διοργανώνουν η Ε.Ε.Ν.Ν. «ο Σίθων» και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παλιάς Νικήτης, με την τεχνική στήριξη του περιοδικού «Αγρόραμα».

Η Νικήτη 2009 γίνεται για τους παραγωγούς και μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και τεχνημάτων αξιοποιώντας την ευκαιρία του Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου για να επικοινωνήσουν οι τοπικοί παραγωγοί φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Νικήτης, προωθώντας έτσι τις προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής.

Η έκθεση υποστηρίζεται από πολλούς τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της περιοχής και χορηγούς, μεταξύ άλλων, την Νομαρχία Χαλκιδικής, τον δήμο Σιθωνίας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης «Μέλι Σίθων» και την ΕΑΣ Πολυγύρου. Στόχος της είναι να δείξει τον δυναμισμό των πολύ μικρών και μικρών παραγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμών, οι οποίοι τυποποιούν, μεταποιούν και συσκευάζουν την παραγωγή τους, ώστε να είναι έτοιμη να διατεθεί στον τελικό καταναλωτή.

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις περιλάμβάνουν: έκθεση παραδοσιακών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και υπηρεσιών, γευσιγνωσίες, συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και ημερίδα «Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην ελληνική γαστρονομία», την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 19:00 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης.

Την ημερίδα θα τιμήσει με ομιλία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ελιάς και γλυκίσματος με ελαιόλαδο και μέλι. Το ίδιο βράδυ στην πλατεία του παλιού οικισμού Νικήτης θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό «νυχτέρι».

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την υποστήριξη του Γυμνάσιου και ΕΠΑ.Λ. Νικήτης και την χορηγία του Συλλόγου Γυναικών Νικήτης και την Typoma Μαδημένος Ο.Ε. καθώς και όλων των συντελεστών της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται φέτος εκτός από την Νικήτη Χαλκιδικής (15 -19 Ιουλίου) και στην Κρύα Βρύση Πέλλας 26 – 30 Αυγούστου) και στα Μέγαρα Αττικής (11 - 12 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: Agronews

10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων στο Λιτόχωρο : "Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!"

κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Επίσημη έναρξη στο Λιτόχωρο χτες το βράδυ του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων με χαιρετισμούς επισήμων, Μακεδονικούς χορούς και προβολή βίντεο από τους Καλάς.

Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων τόνισαν ξεκάθαρα ότι δεν δέχονται τον όρο Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή ( παράγωγο, σύνθετο κλπ) στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων και παραμένουν σταθερά και αταλάντευτα στην πρωτή γραμμή της υπεράσπισης της ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους σλαυοσκοπιανούς σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα στις 9 π.μ ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου.

Πηγή: Λευτεριά

Νέα εμπλοκή στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης


* Άλλοι δύο μήνες καθυστερήσεων.
* Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην υπεργολαβία του Θ. Παπαδά, ο οποίος υπήρξε στόχος της “συμμορίας των 16”.
* Ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να αναλάβει απευθείας δημόσια έργα, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση απαγωγής το 2001, για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση δυόμισι ετών με αναστολή.
* Επίσπευση των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά από την Αττικό Μετρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Αναστάτωση στους εργαζόμενους του μετρό Θεσσαλονίκης έφερε η στοχοποίηση υπεργολάβου από μέλη της "συμμορίας των 16". Το πολύπαθο έργο οδηγείται σε νέα καθυστέρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους δύο μήνες. Οι 15 εργαζόμενοι στην εταιρεία του υπεργολάβου, που ανέλαβε τη μεταφορά σκυροδέματος, ύστερα από επίσχεση εργασίας προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων δικαστικώς, διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην υπεργολαβία της ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε., εταιρείας που ανήκει σε μεγάλο μέρος στον επιχειρηματία Θεοφάνη Παπαδά, ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο της δολοφονικής συμμορίας που κατηγορείται για την απαγωγή του επιχειρηματία Παναγόπουλου και για σωρεία άλλων αδικημάτων. Η υπεργολαβία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σταμάτησε εδώ και δύο μήνες, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις μισθολογικές υποχρεώσεις της.

“Η κατάσταση με τις υπεργολαβίες είναι τραγική. Θα πρέπει το κράτος να ελέγχει σε ποιους δίνει τα έργα. Κάθε φορά ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο εργολάβος. Από υπεργολαβία σε υπεργολαβία δεν βρίσκεις άκρη. Απευθυνθήκαμε στην Αττικό Μετρό και δεν γνώριζε ποιες είναι οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις με τέσσερις μήνες από τη ΔΟΜΥΛΙΚΟ του επιχειρηματία Θεοφάνη Παπαδά”, υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Οδηγών.

“Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε ελέγχους που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι φορτηγά της κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ και με αλλαγμένους αριθμούς. Κάποιοι επιχειρηματίες προμηθεύονται με λίζιγκ έναν αριθμό οχημάτων για μικρό χρονικό διάστημα και επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να αναλάβουν άμεσα δημόσια έργα, επιδιώκουν τις υπεργολαβίες. Εμφανίζονται διάφορες εταιρείες, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αξιόπιστες είναι. Παίρνουν ακόμη και υπεργολαβίες υπεργολαβιών, με δανεικό εξοπλισμό, για να έχουν πρόσκαιρο κέρδος”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΤΟ "ΦΕΣΙ"

Στο μετρό Θεσσαλονίκης η ΔΟΜΥΛΙΚΟ ανέλαβε υπεργολαβία από την ανάδοχο εταιρεία ΑΕΓΕΚ το Φεβρουάριο του 2008 και παρέμεινε στο έργο μέχρι το τέλος Απριλίου 2009. Διέθετε έντεκα ειδικά φορτηγά (βαρέλες) και απασχολούσε συνολικά 15 εργαζόμενους. Από το τέλος του προηγούμενου έτους άρχισαν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2009 οι οδηγοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Η κίνηση αυτή των εργαζομένων επέφερε επιπλέον καθυστέρηση στις εργασίες, καθώς δεν μεταφέρονταν οι αναγκαίες ποσότητες σκυροδέματος για την κατασκευή των αντιφραγματικών τοίχων στους υπό κατασκευή σταθμούς και τα τεχνικά συνεργεία κολλούσαν για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έργου να προστεθούν δύο μήνες καθυστέρησης εκτός αυτής του ενός χρόνου που εκτιμάει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Οι εργαζόμενοι πήραν ένα μέρος των δεδουλευμένων, αλλά, όπως εξηγούν, από τον Απρίλιο έχουν μείνει πάλι απλήρωτοι. “Θα πρέπει το κράτος να ελέγχει σε ποιους δίνει τα έργα. Κάθε φορά ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο εργολάβος. Από υπεργολαβία σε υπεργολαβία, δεν βρίσκεις άκρη. Απευθυνθήκαμε στην Αττικό Μετρό και δεν γνώριζε ποιες είναι οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις με τέσσερις μήνες από τη ΔΟΜΥΛΙΚΟ και πρέπει να βρούνε το δίκιο τους”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Παπαδόπουλος. “Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία και δικαιωθήκαμε. Θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εάν δεν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Είμαστε με δανεικά όλο αυτό το διάστημα”, αναφέρει εργαζόμενος.

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η μεταφορά του σκυροδέματος, μετά τη λύση της υπεργολαβίας, γίνεται από την ΑΕΓΕΚ, η οποία προσέλαβε έξι από τους έντεκα οδηγούς της ΔΟΜΥΛΚΟ. Οι υπόλοιποι, απλήρωτοι, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να απολυθούν με μισή αποζημίωση. “Στις συμβάσεις που κάνει το δημόσιο με τους αναδόχους των δημοσίων έργων θα πρέπει να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το καθεστώς και των υπεργολαβιών. Να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων”, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί τον περασμένο Ιανουάριο και με 18 οδηγούς της ΔΟΜΥΛΙΚΟ στο έργο μεταφοράς αδρανών υλικών στο νέο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο είχε πάρει υπεργολαβία η εταιρεία. Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

“Και στο έργο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν προβλήματα”, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.


Καταδίκη για απαγωγή

Σύμφωνα με αξιόπιστες πήγες, ο Παπαδάς φέρεται να μπήκε στη λίστα των υποψήφιων θυμάτων της οργάνωσης από τον υπεργολάβο Τρομπούκη, διότι του πήρε μια δουλειά της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Παράλληλα ο επιχειρηματίας είχε εμπλακεί σε υπόθεση απαγωγής το φθινόπωρο του 2001 στην Κορινθία και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Τρίπολης σε φυλάκιση δυόμισι ετών με αναστολή. Η καταδίκη αυτή ήταν εμπόδιο για τον επιχειρηματία να αναλάβει απευθείας δημόσια έργα, οπότε, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, “έπαιρνε εργασίες του δημοσίου με υπεργολαβίες και μέσω άλλων προσώπων”.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ζητά επίσπευση

Την επίσπευση των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ζητά από την Αττικό Μετρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του στην εταιρεία. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης επισημαίνει για άλλη μια φορά τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία της αγοράς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι θα γινόταν προσπάθεια για την όσο το δυνατό μικρότερη όχληση της πόλης, και προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο της πόλης.

“Οι λόγοι της καθυστέρησης στην εκτέλεση των εργασιών μάς αφήνουν αδιάφορους. Έχετε την υποχρέωση να επιταχύνετε τις εργασίες κατασκευής του έργου στρέφοντας τις δυνάμεις σας σε περιοχές κρίσιμες για τη λειτουργία της πόλης. Διαθέστε περισσότερα συνεργεία για την ολοκλήρωση των έργων σε πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια δώστε βάρος στους υπόλοιπους σταθμούς. Τα εργοτάξια στο πανεπιστήμιο και το Σιντριβάνι δεν επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών”, τονίζει μεταξύ των άλλων ο κ. Ζορπίδης. “Υπό κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο θα έπρεπε τα εργοτάξια στην οδό Εγνατία να ξηλώνονται και οι υπέργειες εργασίες να οδεύουν προς ολοκλήρωση. Η εικόνα είναι διαφορετική. Το αποτέλεσμα; Επιχειρήσεις κλείνουν, περιουσίες καταστρέφονται”, προσθέτει.

Πηγή: Μακεδονία

«Τους ποτίζουν νερό δηλητήριο»


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δυόμισι χιλιάδες σπίτια στη Χαλκιδική υδροδοτούνται από παράνομες ιδιωτικές γεωτρήσεις, που στέλνουν στις βρύσες των καταναλωτών νερό με νιτρικά, αρσενικό και βαρέα μέταλλα, ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι «νερουλάδες», μάλιστα, φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τις γεωτρήσεις τους, πληρώνοντας φθηνό αγροτικό ρεύμα για άρδευση στη ΔΕΗ, αλλά πουλώντας το νερό για ύδρευση σε ολόκληρους οικισμούς!

«Η υπόθεση είναι παλιά», λέει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής Γ. Τσιότρας, που από τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε «μέτωπο» με τους ιδιοκτήτες των παράνομων γεωτρήσεων. Τότε, ύστερα από καταγγελία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, κάλεσε τους εννιά μεγάλους «νερουλάδες» της Χαλκιδικής να εκδώσουν νόμιμες άδειες, ώστε να παρέχουν νερό μόνο για άρδευση και όχι για ύδρευση. Οπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα και επιτόπιους ελέγχους, μόνον επτά από τους εννέα είχαν κάποιες άδειες για την άρδευση μόλις 50 στρεμμάτων, και όχι για την υδροδότηση ολόκληρων οικισμών.

«Οταν αντιλήφθηκαν ότι θα πάψει η αυθαιρεσία, έφτιαξαν σωματείο για να οργανωθούν. Εχω απαγορεύσει τη χρήση του νερού αυτού για ύδρευση. Επειδή δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιονδήποτε εκβιασμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, απειλές ότι από τις 10 Ιουλίου σταματά το έργο των υδρονομέων δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Καμία ανάκληση απόφασης που προστατεύει την υγεία και τη ζωή του κοινωνικού συνόλου δεν πρόκειται να γίνει, εφόσον δεν διασφαλιστεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το νερό που χορηγείται στους πολίτες είναι ασφαλές, έστω για συγκεκριμένες χρήσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσιότρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, για εννιά συγκεκριμένες γεωτρήσεις, αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες αρσενικού, βορίου και νιτρικών στα ύδατα ή άλλα ήταν υφάλμυρα. Επίσης κάποιες στερούνταν άδειας ή το ιδοκτησιακό καθεστώς ήταν ασαφές. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

6/7/09 Πρώτη προπόνηση του Ηρακλή, δείτε το έχει και τη Χάιδω...

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ήρθε ένας Μάγος

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σήμερα στον Πολύγυρο

Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πολύγυρο. Όλοι στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Πολυγύρου στις 21:30 στην μεγάλη συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Να πάμε όλοι...

Αστεία σκίτσα...