Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε αρχαιοελληνική διάλεκτος στον Πόντο


Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός -

Η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ αναφέρεται σε δημοσίευμά της σε μια απομονωμένη κοινότητα του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα, τα μέλη της οποίας μιλούν μια διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική. Η διάλεκτος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, ονομάζεται «Ρωμέικα».

Το δημοσίευμα της Ιντιπέντεντ αναφέρεται στην ανακάλυψη της καθηγήτριας Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ιωάννας Σιταρίδου, η οποία πριν από λίγους μήνες εντόπισε σε ορισμένα χωριά της περιοχής της Τραπεζούντας περίπου 5.000 κατοίκους που μιλούν μία διάλεκτο με λεξιλόγιο και συντακτικό πιο κοντά στην αρχαία παρά στη νέα ελληνική.

Το έθιμο της Καμήλας στην Γαλάτιστα του Δήμου Πολυγύρου

Εκδήλωση: Γιώργος Καραμπελιάς, Λάζαρος Μαύρος & Λάμπρος Καούλλας: 05 Ιανουαρίου 2011, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 5 Ιανουαρίου του 2011 διοργανώνει μεγάλη πολιτική συζήτηση - ομιλία με θέμα:

«Η Κρίση του Ελληνισμού, Νεο-Οθωμανισμός και Αντίδραση»

Η εκδήλωση διοργανώνεται στα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Καλλιπόλεως στη Λευκωσία, ώρα 19.30.

Ομιλητές:

Χαλκιδική: Αναβιώνει το έθιμο της «καμήλας»


«Απόψε μας κλέψαν τη Μανιώ τρεις τούρκοι Αρβανιτάδες», λέει το τραγούδι, με το οποίο ξεκινά στη Γαλάτιστα, την ημέρα των Φώτων, η αναβίωση του εθίμου της «καμήλας», που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και περιγράφει μια ιστορία αγάπης.

Ο αγαπημένος της όμορφης Μανιώς είναι αποφασισμένος να την πάρει πίσω. Έτσι σκαρφίζεται την ιδέα να φτιάξει ένα ομοίωμα καμήλας, στο οποίο μπαίνει ο ίδιος και οι φίλοι του. Η καμήλα και το «περιεχόμενό» της φτάνουν στον τούρκικο μαχαλά και οι νέοι από τη Γαλάτιστα κερνούν κρασί και ρακί τους φρουρούς που κρατούν τη Μανιώ.

Πρόσκληση για το Έθιμο της Καμήλας στην Γαλάτιστα

κλικ στην πρόσκληση για μεγέθυνση

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαλκιδική, 4 Ιανουαρίου 2011

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Πάνας Αποστολός ξεκινά συναντήσεις με  εκπροσώπους των άλλων συνδυασμών, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού θέματα που αφορούν τα προβλήματα, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την επεξεργασία θέσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτό τη Τρίτη 5 Ιανουαρίου το πρωί θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Π.Ε.Χ.).

ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ το…Ανάγνωσμα!...

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ψάξτε για ιστορία, πολιτισμό, κλίμα, φυσικές καλλονές, φιλότιμο, μπέσα και κυμπαριλίκι και εάν βρείτε μια άλλη χώρα και έναν Λαό που να ξεπερνά την Ελλάδα και τους Έλληνες σας παρακαλώ να μου το πείτε…

Μη σπεύσετε να με κατηγορήσετε για Εθνοκεντρισμό (ως γιός προσφύγων - Πόντιου πατέρα και Θρακιώτισας Μικρασιάτισας μητέρας – και ξενιτεμένος από τα 18 μου, το παραδέχομαι και σας προλαβαίνω…)

Ψάξτε για ανεύθυνους πολιτικούς, καταχραστές εξουσίας, κακούς διαχειριστές Εθνικού πλούτου σε Υπουργεία, και «κλέφτες παρατρεχάμενους» της Εξουσίας σε Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και ΔΕΚΟ και θα βρείτε πολλούς σε πολλές χώρες οι οποίοι, όμως, κάποια στιγμή εντοπίστηκαν, δικάσθηκαν, και…ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ!

Πρωτοχρονιά τρόμου και παρανομίας στην Αθήνα που έγινε Καράτσι

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν κρίνουμε από όσα συνέβησαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το «τείχος» που σχεδιάζει να υψώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στον Έβρο για να σταματήσει την εισροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, δεν αρκεί.

Είναι ήδη πολύ αργά. Το πρόβλημα βρίσκεται πλέον εντός των τειχών.

Όσο κι’ αν οι περισσότεροι δεν θέλουν να το παραδεχθούν και δεν το προβάλλουν, το βράδυ της πρωτοχρονιάς η Αθήνα έγινε… Καράτσι.

Ερμηνεία της λέξης: Καλικάντζαρος


Μια από τις πιο γνωστές λαϊκές δοξασίες είναι αυτή των καλικάντζαρων. Σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Φώτων,  πιστεύουν πως βγαίνουν οι Καλικάντζαροι. Κατά τη λαϊκή φαντασία, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Μπαίνουν στα σπίτια και τρώνε τις τηγανίτες και τα γλυκά».

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογική εξήγηση της λέξης καλικάντζαρος. Οι πιο γνωστές απ αυτές είναι: