Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Για παράνομη κατοχή 230 αρχαίων αντικειμένων συνελήφθη 54χρονος

Νεολιθικά και υστεροβυζαντινά κεραμικά και προϊστορικά λίθινα είχε η «συλλογή»

Στη σύλληψη ενός 54χρονου προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην Αλεξανδρούπολη, καθώς διαπιστώθηκε πως έκρυβε μέσα σε αποθήκη 230 αρχαία αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γενεί της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για έργα κεραμικής, χρονολογούμενα από τη νεολιθική μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο και λίθινα αντικείμενα προϊστορικών χρόνων.

Ουκρανία: «Πράσινο» από το κοινοβούλιο στη δημιουργία Εθνοφουράς

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια για την επίλυση του ζητήματος από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.

Καθώς η νέα ουκρανική εξουσία φοβάται εισβολές του ρωσικού στρατού στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνοφουράς ψηφίσθηκε από 262 από τους παρόντες βουλευτές και ουδείς το καταψήφισε.

Οι ουκρανικές αρχές διευκρίνισαν πως το σώμα αυτό, το οποίο θα εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελείται κατά προτεραιότητα από εθελοντές που προέρχονται από

Ένα από τα ορφανά του Παπανδρέου πάει ΣΥΡΙΖΑ

Τον περασμένο Μάιο ο ευρωβουλευτής, τότε του ΠΑΣΟΚ, με μία επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε γνωστοποιήσει πως αποχωρεί από το κόμμα.

Είχε διαφωνήσει έντονα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Όμως την έδρα στην ευρωβουλή,με τα προνόμια ο κος Αρσένης την κράτησε και την κρατάει έως σήμερα. Τότε είχε πει πως δεν παραδίδει την έδρα, γιατί αυτό θα συνιστούσε προδοσία στα κινήματα. Βεβαίως τότε δεν είχε εκλεγεί από τα κινήματα , αλλά είχε τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση από  το Γιώργο Παπανδρέου.

Η φιλοδοξία του κυρίου Αρσένη είναι να είναι στην ευρωβουλή και μετά τις 25 Μαΐου. Τώρα ο κος Αρσένης είναι εκτός ΠΑΣΟΚ αλλά στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών. Αυτό φαίνεται πως δεν τον εμποδίζει σε τίποτα.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας παρουσίασε το νέο του βιβλίο, «Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η καλλιτέχνις είναι εδώ»

Από αριστερά είναι οι : Δημοσθένης Δαββέτας, Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Άρης Μαραγκόπουλος(συγγραφέας και εκδότης) και ο Βασίλης Χατζηιακώβου (υπεύθυνος Polis Art Cafe).
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέο βιβλίου του Δημοσθένη Δαββέτα, «Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η καλλιτέχνις είναι εδώ», από τις εκδόσεις Τόπος,  την Τρίτη 11 Μαρτίου στο Polis Art Café.

Ο συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα του βιβλίου, εικαστικού και καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, Δημοσθένη Δαββέτα και του συγγραφέα και εκδότη, Άρη Μαραγκόπουλου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εξέχουσες  προσωπικότητες τόσο  των τεχνών και των γραμμάτων όσο και της πολιτικής ζωής του τόπου. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν:

Η Ατλαντίδα του Στάλιν στην Κασπία: Μια πόλη φάντασμα

Στέλιος Παπαναστασίου.

Την δεκαετία του '50, Σοβιετικοί μηχανικοί κατασκεύασαν μια τεράστια πόλη στην Κασπία Θάλασσα, έξω από τις ακτές του Αζερμπαϊτζάν. Επρόκειτο για ένα δίκτυο από πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ,το οποίο συνέδεαν εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων, παρείχε στέγη σε 5.000 εργάτες, είχε κινηματογράφο, πάρκο και διαμερίσματα.

Σταδιακά παρήκμασε και περιορίστηκε εδαφικά, όμως κάποτε αυτό το επιβλητικό μέρος ενέπνευσε σκηνές που κόβουν την ανάσα στην ταινία «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός» του Τζέϊμς Μποντ το 1999.

Ο λόγος για την Neft Dashlari, ίσως μία από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις παγκοσμίως στα ανοιχτά της Κασπίας Θάλασσας.

Παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ*

Σε όλες τις χώρες οι ισχυροί της εξουσίας θέλουν να έχουν προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με τη Δικαιοσύνη, εντός και εκτός της νομιμότητας. Δεν αντιμετωπίζονται, όμως, παντού με τον ίδιο τρόπο. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, μόλις οι ανακριτές που διερευνούσαν την ανάμειξη Σαρκοζί σε οικονομικά σκάνδαλα αντιλήφθηκαν ότι ο πρώην πρόεδρος γνώριζε, λόγω διαρροών, απόρρητα στοιχεία της διαδικασίας, έσπευσαν να παγιδεύσουν τα τηλέφωνά του και τα τηλέφωνα του δικηγόρου του, για να εντοπίσουν τον ένοχο.

Στη δική μας χώρα, αντιθέτως, οι δικαστικές διαρροές έχουν γίνει τμήμα της πολιτικής καθημερινότητας. Το απόρρητο της προανάκρισης είναι το πιο σύντομο δικαστικό ανέκδοτο. Τα έγγραφα, πάντως, της ποινικής δικογραφίας μπορεί να γίνονται φεϊγβολάν από πολλές πηγές, με συνηθέστερο ύποπτο τους δικηγόρους υπεράσπισης.

Πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι βρέθηκαν στη Βεργίνα

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη

Νέα σημαντικά ευρήματα στην Βεργίνα που υπολογίζονται χρονικά γύρω στο 454-413 π.Χ.

Πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι βρέθηκαν στην Βεργίνα στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος.

Η ταφική συστάδα των Τημενιδών αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι και τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα από τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ανοικτή επιστολή Ελλήνων στον Πούτιν

Έλληνες με καταγωγή από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην ΕΣΣΔ ζητούν από το Ρώσο Πρόεδρο να λειτουργήσει ως «ομπρέλα προστασίας» στην επιδρομή των «δυτικών» τοκογλύφων.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Έλληνες που έχουν ρίζες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση ζητούν από τον Πούτιν να παρέμβει δυναμικά στην προσπάθεια χειραγώγησης των κρατών από τους «δυτικούς» τοκογλύφους όπως αναφέρουν στην επιστολή.

Στην επιστολή τους που παρουσιάζει το newsbomb.gr, αφού εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Ρώσο Πρόεδρο, παραθέτουν και τα προβλήματα που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τη σκληρή και απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η Τρόικα και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Παρουσίαση της υποψηφιότητας Μάρκου Μπόλαρη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11  Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες στη μάχη για την κοινωνική συνοχή, για μια περιφερειακή διοίκηση με ορίζοντα αναπτυξιακό»

Παρουσίαση της υποψηφιότητας Μάρκου Μπόλαρη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε το μεσημέρι ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Π.Κ. Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρουσίαση του νέου ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού σχήματος ο κ. Μάρκος Μπόλαρης απευθύνθηκε στους ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου,

Από που πήραν τα ονόματά τους οι Ελληνικές Πόλεις;

Τα «βαφτίσια» και η μυθολογική καταγωγή των ονομάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι λίγο-πολύ σε όλους μας γνωστά:

Η θεά Αθηνά νίκησε τον Ποσειδώνα στην μάχη για την προστασία της πόλης, ενώ η μυθική γοργόνα-αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του ιδρυτή της πόλης, Θεσσαλονίκη, φρόντισε να δώσει το όνομά της στην Νύμφη του Θερμαϊκού.

Για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, όμως, είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πώς έλαβαν τα ονόματά τους;
Αναζητώντας γιατί… λέμε την Καρδίτσα, Καρδίτσα και την Σπάρτη, Σπάρτη, «σκοντάψαμε» πάνω σε δεκαοκτώ ενδιαφέρουσες, τουλάχιστον από τοπωνυμικής πλευράς, ιστορίες που κρύβουν τα ονόματα ελληνικών πόλεων και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

O τονισμός της Αρχαίας Ελληνικής

Ο τονισμός στις διάφορες γλώσσες του κόσμου έχει διάφορες ποικιλίες, αλλά χοντρικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά είδη τόνου: τον δυναμικό τόνο, στον οποίο το τονισμένο φωνήεν της λέξης προφέρεται σε διαφορετική ένταση φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα. Και στον μουσικό τόνο, όπου το τονισμένο φωνήεν προφέρεται σε διαφορετικό ύψος φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα.

Δυναμικό τόνο έχει η Νέα Ελληνική και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μουσικό τόνο έχει λ.χ. η Νορβηγική και η Κινεζική. Ωστόσο μουσικά στοιχεία υπάρχουν και σε γλώσσες με δυναμικό τονισμό, μόνο που δεν είναι λεξικά, αλλά λειτουργούν σε προτασιακό επίπεδο. Π.χ. στο τέλος μιας ερώτησης ή μιας έκφρασης θαυμασμού. Αυτό ονομάζεται επιτονισμός και συνήθως σημειώνεται με τα σημεία στίξης (λ.χ, !, ;).