Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ελένη Ιωαννίδου: Η ηρωΐδα μάνα του ’40 από την Κυπαρισσία, που αναβίωσε το «ή ταν ή επί τας»


Ομολογώ πως όταν διάβασα το ακόλουθο κείμενο που αγνοούσα, ανατρίχιασα. Ήρθαν στο μυαλό μου οι θρυλικές αρχαίες Σπαρτιάτισσες μάνες που όταν έφευγαν τα παιδιά τους για το πολεμικό μέτωπο, τους παρέδιδαν την ασπίδα με την ρητή εντολή «ή ταν ή επί τας», δηλαδή, ή μ’ αυτήν (εννοώντας να επιστρέψει κρατώντας την ως νικητής) ή πάνω σ’ αυτήν (δηλαδή τιμημένος νεκρός, πάνω στην ασπίδα του, πεσών στην εκτέλεση του καθήκοντος).

Επειδή όμως κυκλοφορούν και μερικοί «ελληνοφρενείς» αστικοί μύθοι, θέλησα να εξακριβώσω το αληθές του γεγονότος. Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα, όταν διαπίστωσα ότι η συγγραφέας του κειμένου ήταν απολύτως υπαρκτό πρόσωπο, όπως επίσης και το κείμενό της.

Βρέθηκε πάπυρος 1.700 ετών με κατάρες μιας γυναίκας στα...Ελληνικά (Φωτο)

Η ισραηλινή Εφορία Αρχαιοτήτων βρήκε σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ έναν πάπυρο 1.700 ετών, που φέρει την κατάρα μίας γυναίκας προς έναν άντρα. Η ρωμαϊκή έπαυλη στην οποία βρέθηκε ο πάπυρος βρίσκεται στη λεγόμενη «Πόλη του Δαυίδ», κατοικήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα και καταστράφηκε μετά από μία σειρά σεισμών φέτος το Μάιο.

Το κείμενο του αρχαίου εγγράφου είναι γραμμένο στα ελληνικά. Μία γυναίκα, ονόματι Κυρίλλα επικαλείται τα ονόματα έξι θεών για να ρίξει κατάρα σε έναν άνδρα που ονομάζεται Ιέννις, πιθανότατα εξαιτίας νομικής διαμάχης που είχαν μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο πάπυρος αναφέρει σε ένα σημείο του: «Χτυπάω και σφυροκοπώ και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την ανακοπή του Ιέννις».

Έντονες αντιδράσεις σε Τίρανα και Πρίστινα από τις δηλώσεις Ερντογάν

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Αλβανία και το Κόσοβο φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σήμερα σε εφημερίδες, στις οποίες οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου, της Τουρκίας και της Αλβανίας κάθονται οκλαδόν κατά το μουσουλμανικό τρόπο σε ένα σπίτι στην Πρίζρεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κόσοβο την Τετάρτη και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία».

Ο διεθνώς διάσημος Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ, δήλωσε ότι τα πάντα σχετικά με αυτή τη σχέση μεταξύ Αλβανών και την Τουρκία τα έχει εκφράσει στο βιβλίο του «η τριβή». «Ό,τι έχω γράψει είναι πολύ επίκαιρο,» είπε ο κ. Κανταρέ, επικαλούμενος το βιβλίο του, στο οποίο καταγγέλλει την οθωμανική εισβολή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αλβανικό έθνος.

Ικανοποίηση μετά την πρωτοβουλία Σαμαρά για την παράνομη μετανάστευση

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συσκέψεις εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συσπειρώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την παράνομη μετανάστευση,

Μπουτάρης: Ή εγώ ή η Χρυσή Αυγή

«Εγώ θα πάω στην παρέλαση. Αν είναι κι αυτοί, θα έχουμε θέμα. Να δούμε ποιος θα φύγει. Ή αυτοί ή εγώ».

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης το γεγονός ότι στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα παρίστανται και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στην κόντρα που είχε για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

Κηδεύτηκε η Γιόβανκα Μπροζ

Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε στο Βελιγράδι η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ.

Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών και εκατοντάδες πολίτες απ' όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η σορός της Γιόβανκα Μπροζ τοποθετήθηκε σε κρύπτη, στο μουσείο "25η Μαΐου" όπου βρίσκεται και ο τάφος του συζύγου της στρατάρχη Τίτο. Επιθυμία της ήταν να αναγράφεται στην επιτάφιο πλάκα μόνο το όνομα της και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου χωρίς να υπάρχουν θρησκευτικά ή ιδεολογικά σύμβολα.

Ο Τατσόπουλος βλέπει συγκυβέρνηση … ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Την... απαγορευμένη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η προοπτική της ακυβερνησίας για τον τόπο, ανοίγει και πάλι ο Πέτρος Τατσόπουλος, με δήλωση που έκανε στη "Real News".

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει με νόημα, μιλώντας στη ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Κουρή-Χατζηνικολάου:

"Το τι θα πρέπει να γίνει στις επόμενες εκλογές, θα εξαρτηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αν υπάρχει αποτέλεσμα αυτοδυναμίας, δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αν το εκλογικό σώμα στειλει για πολλοστή φορά μήνυμα μη αυτοδυναμίας, τότε να συζητήσουμε το θέμα της συνεργασίας.