Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Βυζαντινό πλοίο βγήκε στη στεριά


Χρονολογείται στον 5ο μ.Χ. αιώνα και ήταν προφανώς εμπορικό

Ένα πλοίο της Βυζαντινής εποχής μαζί με το φορτίο του εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Γιενίκαπι, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο όμως είναι καλυμμένο εδώ και αιώνες από επιχώσεις. Το πλοίο χρονολογείται στον 5ο μ. Χ. αιώνα και ήταν προφανώς εμπορικό αφού βρέθηκε γεμάτο με αμφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά αγαθών σε ρευστή μορφή (κρασί ή λάδι).

Στο σημείο αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί σήμερα ένας σημαντικός κόμβος του μετρό της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του έργου του Μαρμαρά και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι σκάβουν στην περιοχή από το 2004 βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε εκπλήξεις.Η ιδιαιτερότητα του νέου ευρήματος έγκειται στην εξαιρετική διατήρηση του πλοίου αφού, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες διασώζει το ξύλινο σκαρί του ενώ μόνον οι αμφορείς που βρίσκονται στην κορυφή του φορτίου είναι σπασμένοι, αντίθετα οι άλλοι, στα χαμηλότερα στρώματα φαίνεται να είναι άθικτοι.

Γελοιογραφία

κλικ για μεγέθυνση

Σε κλοιό... σκουπιδιών οι παραλίες της Χαλκιδικής


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Μετ' εμποδίων γίνεται φέτος η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά η αποκομιδή των σκουπιδιών στον κατεξοχήν τουριστικό νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πέντε δήμαρχοι αναγκάστηκαν να προβούν σε... αλχημείες, προκειμένου να μη μετατραπούν σε απέραντες χωματερές παραλίες και οικισμοί, ενώ οι ελλείψεις δεν επιτρέπουν σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειδικά τη θερινή περίοδο και ακόμη ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα, που ο νομός «βουλιάζει» από κόσμο.

Τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε πολλές περιοχές και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, προκειμένου να καθαρίσουν προτού έρθει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οποτε δεν τα καταφέρνουν, δημιουργούνται «έκτακτες» καταστάσεις, καθώς δημιουργούνται «βουνά» σκουπιδιών γύρω από τους κάδους, γεμίζουν οι δρόμοι και οι παραλίες και η εικόνα είναι τραγική. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ευρύτερης περιοχής της Καλλικράτειας και πολλών παραλιακών οικισμών της Κασσάνδρας.

Kάντο όπως η Ουγγαρία: Τεράστια συμφωνία με Κίνα "στην πλάτη" του ΔΝΤ!


Όταν η νέα ουγγρική πολιτική ηγεσία πέρσι τέτοια εποχή είχε πει ότι "Τέρμα η δουλειά του ΔΝΤ. Θα επαναδιαπραγματευτούμε και θα βρούμε αλλού τα χρήματα που ζητάμε αν δεν μας τα δώσουν αυτοί" πολλοί γέλασαν, αλλά γελάνε καλύτερα όσοι γελάνε τελευταίοι και αυτοί είναι οι ... Ούγγροι: Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Βουδαπέστη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει ουγγρικά κρατικά ομόλογα και να χορηγήσει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουγγαρία.

Ο Τζιαμπάο πραγματοποιεί τη δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του, εννέα μήνες μετά την επίσκεψή του σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Αυτήν τη φορά, μετά τη Βουδαπέστη, θα μεταβεί στο Βερολίνο και το Λονδίνο.