Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ιερισσός: βρίσκουν ακόμη αρχαίους τάφους στα οικόπεδα



Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Ο φοβερός σεισμός της 26ης Σεπτεμβρίου 1932 κατέστρεψε τελείως τα κτίσματα του τότε μικρού οικισμού της Ιερισσού Χαλκιδικής. Μόλις το 1937 άρχισαν οι κάτοικοι να κτίζουν χαμηλότερα, προς τη θάλασσα, το νέο οικισμό.

Ενώ ο παλιός οικισμός ‘καθόταν’ επάνω στην αρχαία ξακουστή πόλη της Ακάνθου, ο νέος οικισμός ‘κάθεται’ επάνω στο μεγάλο αρχαίο νεκροταφείο της.

Εδώ και σαράντα χρόνια έγινε αντιληπτό αυτό, όταν άρχισαν να βαθαίνουν τα θεμέλια των νέων οικοδομών. Τότε άρχισαν να βγαίνουν στο φως εκατοντάδες αρχαίοι τάφοι.

Συγκεκριμένα το αρχαιολογικό ενδιαφέρον ξεκίνησε με την εύρεση αρχαίων τάφων το Δεκέμβριο του 1973. Τότε διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για μεγάλη νεκρόπολη.

Ανακαλύφθηκαν πάνω από 600 τάφοι που καλύπτουν μια μεγάλη αρχαϊκή περίοδο που ξεκινά από το 1700 περίπου π.Χ. και φθάνει μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρέθηκαν όμως και νεότερης περιόδου.

Συστηματικές ανασκαφές στο χώρο άρχισαν μόλις το 1994 και επάνω στον λόφο, όπου βρίσκεται καλυμμένη από την σκόνη αιώνων, η αρχαία Άκανθος. Εντυπωσιακή είναι μια οικία κλασσικής εποχής με μαρμάρινα δάπεδα, μαρμάρινο πηγάδι, μαρμάρινη κουζίνα και εντυπωσιακά δωμάτια αλλά και χαμηλότερα, τα ταφικά μνημεία, μέσα στα οικόπεδα των κατοίκων της Ιερισσού.

Οι τάφοι κατανέμονται σε δύο ή τρία στρώματα μέσα στη γη ή ακόμη και σε αμμώδεις περιοχές. Οι νεκροί είναι θαμμένοι με προσανατολισμό νοτιοανατολικά. Ακολουθείται το αρχαϊκό έθιμο να θάβονται ενήλικοι και παιδιά μαζί. Συνήθως είναι θαμμένοι σε τεράστια αγγεία κατασκευασμένα από άργιλο και από ότι διαφαίνονται κατασκευάζονταν αποκλειστικά για τον ενταφιασμό των νεκρών.

Μέσα στους αργιλώδεις τάφους βρέθηκαν αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών, όπως κοσμήμτα, καρφίτσες, πόρπες, καθρέφτες, λιγοστά ξίφη, βελόνες, γάντζοι, ακόμη και κλαδευτήρια και μαχαίρια. Τα τελευταία αντικείμενα δεν ξαφνιάζουν γιατί οι αρχαίοι Ακάνθιοι ήταν ξακουστοί για τον ιδιαίτερο οίνο που παρήγαγαν.

Συστηματικές ανασκαφές στο χώρο του νέου οικισμού γίνονται εδώ και δεκαπέντε χρόνια με σκοπό να φέρουν στο φως τα αντικείμενα με αρχαιολογική αξία, ώστε να αποδεσμευτούν σταδιακά τα οικόπεδα και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.


Υπάρχει ένα αξιόλογο άρθρο που τιτλοφορείται : «Άκανθος-Ερισσός-Ιερισσός» και είναι της αρχαιολόγου Ελένης Τρακοσοπούλου-Σαλακίδου. Αναφέρεται στο ιστορικό της αρχαίας Ακάνθου αλλά και στα σημαντικά ευρήματα της αρχαίας πόλης. Είναι σε μορφή Pdf και μπορείτε να το διαβάσετε πηγαίνοντας εδώ: Άκανθος

Πηγή: echedoros-a.blogspot.com

Αποσπάσματα της τηλεοπτικής συνέντευξης του Ευθύμη Καρανάσιου στο SUPER TV


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κιλκισίου Απόστολος


Εκοιμήθη πλήρης ημερών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Απόστολος.

Ο 85χρονος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μετά από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Τέλος, να σημειωθεί πως το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr", πριν δύο μέρες είχε αποκαλύψει ότι ο Μητροπολίτης Κιλκισίου περνάει δύσκολές ώρες και ότι η κατάσταση του είναι κρίσιμη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος (Παπακωνσταντίνου), γεννήθηκε στον Αλμυρό της Μαγνησίας το έτος 1924.

Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στο Βόλο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση των μακροχρόνιων τότε στρατιωτικών υποχρεώσεων, χειροτονήθηκε διάκονος το 1950 στην Αθήνα και απεστάλη ως μέλος της ιεραποστολικής Αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" στην Ι. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ως ιεροκήρυκας, όπου υπηρέτησε επί δεκαεπτά έτη

Στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης μελέτησε τους Αρχαίους Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς και τους Πατέρες της Εκκλησίας, εφόσον στους ταραγμένους μεταπολεμικούς χρόνους δεν υπήρχαν δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών.

Επιδόθηκε στην πνευματική στήριξη της τραυματισμένης τότε ακριτικής κοινωνίας, αρθρώνοντας λόγο ελπίδας, αγάπης και καταλλαγής. Προεκτεί- νοντας την ιερουργία του λόγου και του θυσιαστηρίου στην κοινωνία, ανέπτυξε ευρύ ποιμαντικό έργο στα κατηχητικά σχολεία και τις κατασκηνώσεις με αποδέκτες κυρίως τους νέους, για τους οποίους έχει παραμείνει μέχρις σήμερα ο προσφιλής "πάτερ Απόστολος".

Το έτος 1967 εξελέγη στη χηρεύουσα Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, όπου συνέχισε την ποιμαντική προσέγγιση της νεολαίας και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, επηρεασμένος από την πατερική σκέψη και τους Ρώσους θεολόγους της Διασποράς.

Τον Ιούνιο του 1974, βάσει της 3ης και 7ης Συντακτικής Πράξης της Δικτατορίας, κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου του " δι' απείθειαν προς τον κοσμικόν άρχοντα".

Διέμεινε ως έκπτωτος Μητροπολίτης στην Κοζάνη επί δεκαεπτά έτη. Σε αυτό το διάστημα, με τη βοήθεια των συνεργατών του, ίδρυσε κατασκηνώσεις στον Πτελεό Μαγνησίας, για να δώσει την ευκαιρία σε πάμπολλους νέους να ακούσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να αποκτήσουν λειτουργικά βιώματα.

Το 1991 δικαιώθηκε η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την οποία διαποιμανε μέχρι σήμερα. Καρπός της διακονίας του υπήρξε η κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων, η ανέγερση νέων Ιερών Ναών, η δημιουργία δύο Ιδρυμάτων για τη στήριξη των Πολυτέκνων και των Αναξιοπαθούντων, το Διορθόδοξο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο - Λύκειο "Κύριλλος-Μεθόδιος", με παράλληλη οργανωμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για ξένους σπουδαστές, το Πολυάνειο Ωδείο στο Κιλκίς και το αντίστοιχο Μουσικό Εργαστήρι στην κωμόπολη του Αγίου Αθανασίου, η επαναδραστηριοποίηση του τοπικού ΕΕΣ, οι ενέργειες για την αναπαλαίωση του Επισκοπείου στο Κιλκίς.

Το γραπτό ομιλητικό του έργο έχει μέχρι σήμερα δημοσιευθεί σε τέσσερα Κυριακοδρόμια με τίτλο "Διακονία Λόγου", (1995), "Σταυροαναστάσιμα Μηνύματα" (1997), "Προς οικοδομήν της χρείας" (2000), "Πώς θα πιστέψουν, αν δεν ακούσουν;" (2004).

Πηγή: Romfea.gr

Το πρόγραμμα του Γιάννη Δριβελέγκα για την Δευτέρα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα του υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα για την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009:

10.00 TV Χαλκιδική

18.30 Επίσκεψη στον Ταξιάρχη

20.00 Ομιλία στα Ν. Μουδανιά

Προτάσεις για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων


Του Κυριάκου Βελόπουλου υποψήφιου Βουλευτή Β Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή την εκλογική μάχη ο κάθε πολίτης αισθάνεται πως καλέιται να αποφασίσει για δράσεις οι οποίες θα ανατρέψουν ένα περιβάλλον που συνεχίζει να σημαδεύεται από μια βαθιά οικονομική κρίση. Όλοι γνωρίζουμε πως πάνω από την πατρίδα μας πλανάται σήμερα το φάντασμα ενός θλιβερού θεάματος, της χρεοκοπίας.

Αν δεν πράξουμε κάτι γρήγορα και αποφασιστικά η χώρα μας κινδυνεύει να κολλήσει στο τέλμα της υπανάπτυξης χωρίς αύριο, δίχως μέλλον. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας για πραγματική δουλειά ώστε να πολεμήσουμε ενάντια στα δυσμενή σενάρια του μέλλοντος.

Ο πολιτικός λόγος των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων εξαντλείται σε υποσχέσεις και παροχολογία, γνωρίζοντας πολύ καλά όμως το ανέφικτο των υποσχέσεών τους εφόσον το δημοσιονομικό έλλειμμα χτυπάει κόκκινο. Μιλάνε συνεχώς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως και της εισφοροδιαφυγής, ενώ χρόνια τώρα απέφυγαν συστηματικά να θίξουν οργανωμένα συμφέροντα. Μιλάνε για κοινωνικές παροχές με νέα δανεικά σε μια περίοδο φοβερής κρίσης ενώ για μήνες τώρα σπαταλούσαν χρήματα που ποτέ δεν έφτασαν σε όσους τα είχαν πραγματικά ανάγκη.

Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό έχουμε διακηρύξει από την αρχή πως στις προτάσεις μας για τα οικονομικά προτεραιότητά μας και μέλημά μας είναι ο πολίτης να έχει εμπιστοσύνη στο φορολογικό μας σύστημα. Για να γίνει όμως αυτό επιβάλλεται να καταργηθούν οι xαριστικές διατάξεις στους οικονομικά εύπορους και προπάντων να εφαρμόζονται οι Νόμοι αμετάκλητα.

Μόνο η απλότητα, η διαφάνεια, η σταθερότητα, η φορολογική δικαιοσύνη θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Μην τρέφουμε αυταπάτες, όσο πιο μικρή φοροδιαφυγή έχουμε τόσο πιο δημοκρατικές αρχές θα έχει η χώρα και τόσο περισσότερο ανεξάρτητα θα λειτουργεί η δικαιοσύνη.

Προτείναμε 100% φορολογική απαλλαγή των επαναεπενδυομένων κεφαλαίων εφ' όσον γίνουν εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Προτείναμε διετή πλήρη πριμοδότηση της ασφαλιστικής κάλυψης κάθε νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου εφ' όσον η επιχείρηση δεν απολύσει στο διάστημα αυτό κανένα απασχολούμενο.

Κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και εφαρμογή δύο συντελεστών που θα κινούνται μεταξύ 20 και 30% με ταυτόχρονη ποινικοποίηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής.

Επιπρόσθετα προτείναμε άνοδο του φορολογικού δείκτη σε OFF SHORE εταιρείες που διαθέτουν ιδιοκτησίες επί ελληνικού εδάφους στο 5%.

Προτείναμε εξόφληση από την πολιτεία όλων των καθυστερημένων δόσεων των πιστωτικών καρτών μέχρι 1000 Ευρώ και αναστολή για ένα διάστημα έξι μηνών έως ένα έτος της πληρωμής του κεφαλαίου για μεγαλύτερα ποσά. Το ποσόν που θα πιστωθεί σε κάθε τράπεζα θα εκπέσει από τα 5 δις του κεφαλαίου των 28 δις και απόσυρση για χρονικό διάστημα δύο τουλάχιστον ετών της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εφ' όσον δεν απολυθεί κανένας υπάλληλος.

Τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται και με μια σειρά ακόμη προτάσεων όπως η αλλαγή πλαισίου του ΤΕΜΠΕ με τη δυνατότητα η μία από τις τρεις χρήσεις να μπορεί να είναι και ζημιογόνος και οι οφειλές προς την πολιτεία να μην αναστέλλουν την δανειοδότηση αλλά αυτή να δίνεται αφού προηγουμένως καλυφθούν οι οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης ένα σημαντικό σημείο των προτάσεών μας είναι και η κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ τουλάχιστον για δύο χρόνια και για ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι επιχειρηματίες που έχουν πρόβλημα. Επιπρόσθετα για να απελευθερωθούν κεφάλαια προτείναμε και την κατάργηση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και των τεκμηρίων για μία πενταετία με την θέσπιση Υπεύθυνης Δήλωσης ότι τα διακινούμενα κεφάλαια δεν αποτελούν προϊόν εγκλήματος.

Τέλος προτείναμε την κατάργηση της φορολογίας για κάθε οικονομική δράση σε Νησιά κάτω των 100 κατοίκων όπως επίσης και ασφαλιστικών τους εισφορών.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος προτάσεών μας στην Κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση όταν κληθήκαμε να συνδράμουμε την πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της και που δυστυχώς, η κυβέρνηση απέρριψε και δεν εφάρμοσε. Το αποτέλεσμα είναι η δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελληνική οικονομία με την αγορά να ασφυκτιά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποφέρουν και την ελληνική οικογένεια να αντιμετωπίζει την απειλή της ανεργίας, απέναντι σε ένα κράτος πελατειακής σπατάλης και των αδιαφανών συναλλαγών με ισχυρούς και ημέτερους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως θα πρέπει να μπει ένα τέλος στα βάρη που πέφτουν στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο, και να δώσουμε έναν αγώνα για την τόνωση της αγοράς, στηρίζοντας την απασχόληση και δημιουργώντας νέα αναπτυξιακά πρότυπα.

Νίτσα Τσίτρα: Τώρα που στήσαν τον χορό - Το μαντηλούδι σου Μαρία

Η δραστηριότητα του Αχιλλέα Καραμανλή και των άλλων βουλευτών της Ν.Δ. του Νομού Σερρών

κλικ στο φυλλάδιο για μεγέθυνση

Πηγή: SerresPress

Η εικόνα αυτή είναι από φυλλάδιο της υποψήφιας βουλευτού Σερρών, Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά.

Μεγάλη η συμμετοχή του καθώς βλέπετε.

Συνέντευξη Ευθύμη Καρανάσιου στο Super TV


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ SUPER TV

Συνέντευξη στo SUPER TV παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ στη Χαλκιδική Ευθύμης Καρανάσιος. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της αγοράς.

Ο κ.Καρανάσιος ανέφερε:

«Η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε μία δύσκολη περίοδο, διασφάλισε την συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Οικονομίας, ώστε να επιτύχει την όσο πιο δυνατή ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε σχέση με το 2004, σήμερα μια μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους (μειώθηκαν κατά 10% οι φορολογικοί συντελεστές), παίρνει με το νέο αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 60% της επένδυσης (είναι ο πιο προωθημένος νόμος που εφαρμόστηκε ποτέ), έχει κατά 15% αυξημένη χρηματοδότηση από τα Κοινοτικά Προγράμματα.

Επιπλέον έχει στη διάθεσή του νέες Τεχνολογίες με τη συνδρομή της Πολιτείας από την διάδοση της ευρυζωνικότητας μέχρι την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για νέους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση απέδειξε από την πρώτη στιγμή -στην πράξη και όχι στα λόγια- ότι ασκεί οικονομική πολιτική με επίκεντρο τις οικονομικές ανάγκες τόσο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας.

Η ακατάσχετη παροχολογία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε ένα και μοναδικό δραματικό αποτέλεσμα: ανεξέλεγκτο δανεισμό της χώρας και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Με βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα. Με τελικό θύμα τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Την μόνη υπόσχεση που θα τηρήσει, αν εκλεγεί, είναι ότι θα μας φορτώσει με χρέη. Θα αυξήσει το δημόσιο δανεισμό, θα υπερφορολογήσει τις επιχειρήσεις, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Θα οδηγήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις στην έξοδο από τη χώρα και τις μικρομεσαίες στο λουκέτο.



Η Ελλάδα χρειάζεται υπεύθυνα χέρια στο τιμόνι».

Ο Ευθύμης Καρανάσιος απευθυνόμενος στους Χαλκιδικιώτες είπε:

«Απευθύνομαι σε όλους τους Χαλκιδικιώτες και τους προκαλώ να ρωτήσουν για τον Ευθύμη Καρανάσιο. Συμμετέχω στις εκλογές αυτές γιατί πιστεύω στη γενιά μου και στις δυνατότητες της.

Είναι η ώρα, που όλοι οι Χαλκιδικιώτες θέλουν νέους ανθρώπους από τον τόπο αυτό, στη μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Συμμετέχω και ζητώ την ψήφο σας, γιατί πιστεύω στην Χαλκιδική και τους πολίτες της. Γιατί πιστεύω σε μια ανοιχτή και διαφανή λειτουργία της πολιτικής.

Σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών. Συμμετέχω γιατί έχω διάθεση και απόθεμα ενέργειας.

Όταν φτάσετε μπροστά στην κάλπη θυμηθείτε ότι αυτός ο τόπος μπορεί να πάει ένα βήμα μπροστά με νέους και ικανούς ανθρώπους. Σήμερα η Χαλκιδική μας χρειάζεται νέους πολιτικούς, με όρεξη για δουλειά, με φρέσκιες ιδέες, με αντοχές στα δύσκολα.»