Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο Τουταγχαμών πέθανε από συνδυασμό ελονοσίας και ασθένειας οστών

Ο θρυλικός φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η αιτία του θανάτου παρέμενε μυστήριο, φαίνεται ότι πέθανε από ένα συνδυασμό ελονοσίας και μιας ασθένειας των οστών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, ύστερα από εννιά έτη στο θρόνο. Προκειμένου να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου του, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μούμιες, οι 11 από τις οποίες (περιλαμβανομένης εκείνης του Τουταγχαμών) ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου.


Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο Ζάχι Χαουάς, υπεύθυνος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Καϊρου. Οι έρευνες, που διεξήχθησαν από το 2007 ως το 2009, έδειξαν ότι πατέρας του Τουταγχαμών ήταν ο φαραώ Ακενατόν, σύζυγος της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης. Μητέρα του ήταν η μούμια KV35YL, που το όνομά της παραμένει άγνωστο. "Οι έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότερη αιτία του θανάτου του Τουταγχαμών είναι η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών, σε συνδυασμό με την ελονοσία", γράφει ο Χαουάς.

Η διάγνωση αυτή έγινε χάρις σε γενετικά τεστ που αποκάλυψαν μια σειρά δυσπλασιών στην οικογένεια του Τουταγχαμών, όπως η ασθένεια Kohler που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών.

Πηγή: Foreign Press

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου - Σαμαρά


Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε ότι έχει να κάνει με τη συναίνεση της Ν.Δ στη λήψη των αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων για τη χώρα, φέρονται να υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης, μετά και τη σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό.«Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά τον χειρισμό των δημοσιονομικών σε σχέση με την Ε.Ε. να στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις δηλώσεις περί "Τιτανικού", ενώ συνέστησε στον Γ. Παπανδρέου στην περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα έως τις 16 Μαρτίου, να τα αποφασίσει και να τα ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση νωρίτερα παρά να υποχρεωθεί από τις Βρυξέλλες.

"Στόχος είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης και να μη χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ", φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποίος αναφερόμενος στη συνάντησή του την επόμενη εβδομάδα με τον Ζοζέ Μπαρόζο, σημείωσε ότι θα τον συναντήσει ως Ελλάδα, "βάζοντας πλάτη για τη χώρα".

Το κλίμα της συνάντηση των δύο ανδρών είχε σημαντικές αποκλίσεις από την προηγούμενη συνάντηση, καθώς όλα δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζει ρότα, μετά και την όξυνση που φαίνεται να προκαλεί η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία."Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα", επενάλεβε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως θα πρέπει ο έλεγχος να ξεκινήσει από το 1980. "Αυτό που ξεκινήσατε ως ΠΑΣΟΚ θα τραυματίσει παραπάνω την εικόνα της χώρας", είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ στον Γ. Παπανδρέου.

Ελευθεροτυπία

Πηγή: Foreign Press

Ινδιάνικο Χωριό «Τζομάκουα»


Ιστορίες για... Ινδιάνους

Ταξιδεύουμε στο νομό Πιερίας, ανηφορίζουμε για το Ελατοχώρι και δυο χιλιόμετρα πιρν το χωριό συναντούμε το ινδιάνικο χωριό «Τζομάκουα».

Επνευστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Τζόνυ, κατά κόσμον Γιάννης Τουλιαρής, με συνοδοιπόρο στην υλοποίηση του χωριού τον Μάκη Τσιγκαρόπουλο. Από τη συνένωση των ονομάτων τους προέρχεται και η ονομασία του χωριού.

Ο Τζόνυ από μικρός λάτρευε τους Ινδιάνους και είχε ως όνειρό του να δημιουργήσει το δικό του ινδιάνικο χωριό. Τριγυρνούσε στα ποτάμια και έφτιαχνε καλύβες στο χωριό του, το Ελατοχώρι. Οταν κατέβαινε στην Κατερίνη για να ψωνίσει για το μπακάλικο του πατέρα του, έβλεπε και καμιά ταινία με το ανάλογο περιεχόμενο. Στα 15 του έγινε ναυτικός έχοντας σκοπό να ταξιδέψει στον κόσμο και να γνωρίσει από κοντά ινδιάνικες φυλές. Πήγε στο Περού, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Μεξικό.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του και ύστερα από πολύ κόπο κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να δημιουργήσει το πρώτο ινδιάνικο χωριό στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2009.

«Τζομάκουα»

Αγαπημένοι επισκέπτες του Τζόνυ και του Μάκη είναι τα παιδιά, στα οποία θέλουν να τους μάθουν την ιστορία των Ινδιάνων καθώς και τη σημασία του να αγαπούν τη φύση.

Το ινδιάνικο χωριό «Τζομάκουα» αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία στη γύρω περιοχή, μέσα σε καστανόδασος, να δοκιμάσουν το στόχο τους στην τοξοβολία, να κάνουν αναρρίχηση, να περιηγηθούν εντός του χωριού. Το χωριό μεταξύ άλλων έχει και ζωάκια και επιθυμία του Τζόνυ είναι να το εμπλουτίσει με περισσότερα, οπότε εάν θέλει κανείς να του χαρίσει κανένα ζωάκι είναι ευπρόσδεκτο.

Η ημέρα στο ινδιάνικο χωριό «Τζομάκουα» ολοκληρώνεται μ' ένα γεύμα στο εστιατόριο με ψητά της ώρας που ετοιμάζουν η σύζυγος του Τζόνυ, Λίτσα, ο υιός του Σωτήρης, και ο Βιτάλης.

Info

- Το Ελατοχώρι απέχει 103 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την εθνική οδό για Κατερίνη και στη συνέχεια για χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου

- Δυο χιλιόμετρα πριν το χωριό θα συναντήσετε το ινδιάνικο χωριό «Tζομάκουα». Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6979 948333 (Τζόνυ) και 6945 341802 (Μάκης).

Ντέπυ Χιωτοπούλου

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Το Σάββατο ο αγώνας Π.Ο.Μ. - Α.Ο.Π.

κλικ στην αφίσα για μεγέθυνση