Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ανασκαφές για να αποκαλυφθεί η Ποικίλη Στοά της αρχαίας Αθήνας

Ανεγέρθηκε μεταξύ του 475 και του 450 π.Χ

Ελάχιστα  είναι τα  σωζόμενα  σήμερα   κατάλοιπα  της περίφημης Ποικίλης Στοάς, που έχει αποκαλυφθεί -μερικώς- στο  Μοναστηράκι αλλά σύμφωνα  με τις αρχαίες  πηγές  ήταν  ένα οικοδόμημα υψηλής  τέχνης  καθώς  οι  τοίχοι της ήταν διακοσμημένοι με έργα ονομαστών ζωγράφων,  που  απέδιδαν τα μυθικά και ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων, όπως η Μάχη του Μαραθώνα.

Αυτό το κτίριο,  που ανηγέρθηκε  μεταξύ του  475 και  450 π. Χ. έφθασε στη σύγχρονη  εποχή κατεστραμμένο βεβαίως, κάτω από οικοδομήματα των αρχών του 19ου  αιώνα ενώ  ένα  τμήμα της  έχει  ήδη ανασκαφεί από την  Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Για τη συνέχεια  αυτής της  ανασκαφής  έτσι η Σχολή έλαβε  έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για  την απαλλοτρίωση ή απ΄ ευθείας εξαγορά -με δικές της δαπάνες υπέρ του ελληνικού Δημοσίου-   των οικοπέδων επί  των οδών Αγίου Φιλίππου 14 και 20,  όπου στεγάζονται επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θεσσαλονίκη: Στο σκαμνί για την Κορώνεια ο Π. Ψωμιάδης

Στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Μαζί του και πέντε υπάλληλοι της παλιάς νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Δελτίο Τύπου Αρχηγού Μείζονος Αντιπολιτεύσεως Δήμου Πολυγύρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 21/03/2013, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας συζητείτε ως πρώτο θέμα:
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".

Το αναπτυξιακό Σύνταγμα της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια.
-Τουριστική ανάπτυξη
-Πρωτογενής τομέας. Γεωργία - κτηνοτροφία - μελισσοκομία
-Χρήσεις γης
-Μεταλλευτική εξορυκτική δραστηριότητα και μεταλλευτικές περιοχές
-Αναπτυξιακά έργα, οδικοί άξονες, φράγματα, ΒΙΟΠΑ, λιμάνια

Έβαλαν βενζίνη αντί για πετρέλαιο στη λιμουζίνα του Ομπάμα και την κατέστρεψαν!

Και οι προεδρικές λιμουζίνες "ξεμένουν". Με ευτράπελα ξεκίνησε η ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, αφού λίγο μετά την άφιξή του, η πολυτελέστατη λιμουζίνα που είχε φέρει μαζί του από την Αμερική προκειμένου να μετακινείται με ασφάλεια... ρέταρε. Τι ακριβώς συνέβη;

Το ογκώδες όχημα, με το παρατσούκλι «Το κτήνος» -που του έχουν κολλήσει λόγω της υποτιθέμενης αξιοπιστίας του έναντι πιθανών επιθέσεων- σε κάποιο σημείο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ σταμάτησε για άγνωστο-τουλάχιστον στη αρχή- λόγο.

Οι απίστευτες εφευρέσεις του αρχαίου Ελληνικού κόσμου


Πώς λειτουργούσαν τα ρολόγια-ξυπνητήρια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Πώς ήταν φτιαγμένο το πρώτο παζλ της ιστορίας από τον Αρχιμήδη; Με ποιον τρόπο δούλευε η ανυψωτική μηχανή ή πώς σχεδίασε ο Πτολεμαίος τον αστρολάβο ή αλλιώς το... GPS των αρχαίων Ελλήνων;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα -και σε πολλά ακόμη- θα δοθούν μέσα από την έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, με τίτλο "Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων", που θα φιλοξενηθεί από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 26 Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου Νέων Μουδανιών, στη Χαλκιδική.