Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Το Συμβούλιο Μουσείων αποφασίζει για το μέλλον της Μικρής Δοξιπάρας Θράκης


ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2003

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Οκταμελής αποστολή του Συμβουλίου Μουσείων και μηχανικών αρχιτεκτόνων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης, όπου θα ληφθεί η απόφαση για το μουσείο

Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου

Ανακαλύφθηκε ο πρόγονος του Τυραννόσαυρου!

Η αιματηρή προϊστορία της οικογένειας του Τυραννόσαυρου πρέπει να ξαναγραφτεί και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο στα βάθη του χρόνου, καθώς Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην έρημο της Γιούτα των ΗΠΑ το απολίθωμα ενός γιγάντιου «ξαδέλφου» του, ο οποίος ζούσε πριν από 80 εκατ. χρόνια, γύρω στα δέκα εκατ. χρόνια νωρίτερα από τον ίδιο τον τρομερό «βασιλιά» Τυραννόσαυρο (Tyrannosaurus rex).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λέβεν του πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Nature", ανέφεραν ότι ο "Lythronax argestes" (όπως ονομάστηκε επιστημονικά) είναι πλέον το αρχαιότερο γνωστό μέλος των Τυραννοσαυριδών, οι οποίοι αποτελούσαν το κυρίαρχο είδος αρπακτικών κατά την Ιουρασική και Κρητιδική Περίοδο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο δίποδο σαρκοβόρο δεινόσαυρο με μικρά χέρια,

Θεσσαλία: Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη λίμνη Κάρλα


Πηγή: ICON PRESS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τέσσερις θέσεις ενδιαφέροντος από διάφορες χρονολογικές περιόδους

Τέσσερις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από διάφορες χρονολογικές περιόδους έφερε πρόσφατα στο φως η σκαπάνη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη λίμνη Κάρλα, στη Θεσσαλία. Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου για την επανασύσταση της λίμνης στην περιοχή του κύριου συλλεκτήρα, ο οποίος και θα την τροφοδοτήσει.

Πρόκειται για μια μεγάλη αγροικία των ελληνιστικών χρόνων (2ο π.Χ. αι.) με πολλά δωμάτια και πλούσια κινητά ευρήματα (περί τα 500) στη θέση Τσέρλι, έναν νεολιθικό οικισμό, οριοθετημένο από περίβολο, που συνοδευόταν από αξιόλογη κεραμική και ειδώλια της νεότερης νεολιθικής περιόδου στη θέση Αμυγδαλή 1, μια αγροικία του 2ου π.Χ. αι., που πιθανόν λειτουργούσε ως πανδοχείο, μαζί με έναν κεραμικό κλίβανο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων στη θέση Αμυγδαλή 2

Τα τελευταία γενέθλια του Γ. Φουντούλη και το μήνυμα του πατέρα του στους δολοφόνους

Ο κ. Λάμπρος Φουντούλης, πατέρας του Γιώργου Φουντούλη που δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ένα βίντεο, από τα τελευταία γενέθλια του αδικοχαμένου νεαρού.

Στο πολύ συγκινητικό βίντεο, ο Γιώργος Φουντούλης γιορτάζει στις 16 Οκτωβρίου τα τελευταία του γενέθλια μαζί με την οικογένειά του. Ο ίδιος στέκεται συνεχώς δίπλα στην αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο down, την αγκαλιάζει και τη φιλάει δείχνοντας συνεχώς πόση μεγάλη αδυναμία της είχε.

Ρεκόρ οι εγγραφές σε μειονοτικά σχολεία που ανοίγουν τις πόρτες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αριθμός ρεκόρ μαθητών καταγράφεται στα δύο μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια που εδρεύουν σε Κομοτηνή και σε Ξάνθη. Ενδεχομένως η αύξηση αυτή να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μαθητές από τα λύκεια αυτά εισάγονται με πολύ χαμηλότερες βάσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ από τους συμμαθητές τους στα υπόλοιπα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής και για το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης, έφερε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στην ιστορία τους.

Συγκεκριμένα στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής γράφτηκαν συνολικά 695 μαθητές και στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου της Ξάνθης 534.

Βουβός θρήνος για τον πατέρα του Καπελώνη

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση παραμένει ο πατέρας του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη, ο οποίος ζήτησε να τον αφήσουν οι δημοσιογράφοι να ηρεμήσει. «Δεν είμαι ακόμα ήρεμος. Θα τα πούμε αργότερα, αφού ηρεμήσω», είπε με χαμηλή φωνή, σχεδόν ψιθυριστά, ο κ. Καπελώνης, που βιώνει την απώλεια του γιου του βουβά.

Ο πόνος ήταν αποτυπωμένος στη φωνή του και θα περάσει καιρός πριν κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν οι δύο εκτελεστές στην οικογένεια του 22χρονου. Μια οικογένεια χαμηλών τόνων που ζει στην Αρτέμιδα (Λούτσα), όπου έγινε και η εξόδιος ακολουθία του 22χρονου. Ο Κωνσταντίνος Καπελώνης υπήρξε επί μακρόν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει πρόεδρος σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ταουφίκ Τιράουι: «Βασικός και μοναδικός ύποπτος για τη δολοφονία Αραφάτ το Ισραήλ»

REUTERS/DENIS BALIBOUSE
Δηλώσεις του επικεφαλής της αρμόδιας παλαιστινιακής επιτροπής

 Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής επιτροπής, αρμόδιας για την έρευνα των αιτιών του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, Ταουφίκ Τιράουι, υπέδειξε την Παρασκευή το Ισραήλ ως «τον βασικό και μοναδικό ύποπτο της δολοφονίας» του παλαιστίνιου ιστορικού ηγέτη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Ισραήλ είναι ο πρώτος, ο βασικός και μοναδικός ύποπτος στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιάσερ Αραφάτ», δήλωσε ο κ. Τιράουι σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, διευκρινίζοντας ότι η επιτροπή βασίζεται κυρίως στα πορίσματα των ιατρικών εκθέσεων από την Ελβετία και τη Ρωσία.

Nίκος Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση


Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος καταγγέλλοντας διάφορα «παπαγαλάκια» που έκαναν διαρροές χθες σχετικά με την στάση του κόμματος.

«Ως ΚΚΕ καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική γιατί αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί στη φτώχεια και την επιδείνωση της κατάστασης του λαού. Αυτή την πολιτική την αντιπαλεύουμε και με την ψήφο μας την Κυριακή θα μας δοθεί ακόμη μία ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ηλίας Κασιδιάρης: Έχετε κάνει το Σύνταγμα κουρελόπανο


 Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την απόφαση να κρατηθούν εκτός Βουλής οι τρεις «πολιτικοί κρατούμενοι» βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κασιδιάρης εξαπέλυσε προσωπική απόφαση κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παρενέβη στη δικαστική εξουσία, καθώς μέσω τηλεφώνου απαίτησε τη φυλάκιση βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. «Έχετε καταντήσει φερέφωνό σας την ελληνική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε ότι «δεν δένει» η εγκληματική οργάνωση, ενώ απαίτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Δεν ορίστηκε ειδικός εφέτης ανακριτής για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές

Απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, το αίτημα ορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης. Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης.

Το παραπάνω ζήτημα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης. Για το αίτημα του ορισμού ή όχι εφέτη ειδικού ανακριτή για την πολύκροτη υπόθεση, ορίστηκε εισηγητής ο πρόεδρος Εφετών Μιχαλάκης Γεωργίου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους εφέτες-συναδέλφους του, φέρεται, να τοποθετήθηκε αρνητικά επί του θέματος.

Ως και 20 δισ. οι κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας!

Οι δυνητικά φιλόξενοι για ζωή πλανήτες είναι πολύ περισσότεροι από όσους πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Νέες εκτιμήσεις από αμερικανούς αστρονόμους, βασισμένες σε παρατηρήσεις εξωπλανητών, δείχνουν ότι περίπου ένα στα πέντε άστρα στον γαλαξία μας (ποσοστό 22%) διαθέτουν τουλάχιστον έναν πλανήτη παρόμοιο σε μέγεθος και συνθήκες με τη Γη, ο οποίος βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη». Ο κοντινότερος κατοικήσιμος εξωπλανήτης μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 12 ετών φωτός. Η νέα εκτίμηση αυξάνει την αισιοδοξία των επιστημόνων ότι κάπου ανάμεσα στα άστρα έχουν εξελιχθεί, όπως και στον δικό μας πλανήτη, διάφορες μορφές ζωής.

Η νέα πιο αισιόδοξη στατιστική ανάλυση, η πληρέστερη μέχρι σήμερα, η οποία βασίζεται σε τρία χρόνια δεδομένων που συνέλεξε το εκτός λειτουργίας πλέον διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA,

TV-100 (1989) - ΕΡΤ (2013) Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί


Του Νίκου Μενελάου

Το καλοκαίρι του 1989 η τηλεόραση στην Ελλάδα είχε μόνο  2 κρατικά κανάλια
Την ΕΡΤ-1 και την ΕΡΤ-2.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας(που από τις 3 Σεπτεμβρίου 1987 έχει θέση σε λειτουργία το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100) εγκαθιστά στο δάσος του Σείχ-Σου κεραίες για να αρχίσει τις εκπομπές της η δημοτική τηλεόραση TV100.

Το όλο εγχείρημα θα περιελάμβανε και την εκπομπή δορυφορικών καναλιών.

Μόλις έγινε αντιληπτή από την κυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ) των εγκαταστάσεων, που τυπικά ανήκαν στον FM 100,