Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η συμβολή των Ελλήνων στο CERN

Η ιστορία ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς στο CERN και η ελληνική συμβολή σε αυτήν τη μακρόχρονη και πολύπλοκη διανοητική «περιπέτεια» αποτέλεσε το αντικείμενο εκδήλωσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένου φυσικού, Δημήτρη Νανόπουλου, καθώς και άλλων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επί δεκαετίες, από τα πρώτα σχετικά θεωρητικά βήματα στη δεκαετία του '60, οι φυσικοί αναζητούσαν εις μάτην το σωματίδιο-φάντασμα (το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού», επειδή προσδίδει μάζα στα άλλα υποατομικά σωματίδια), εωσότου τελικά, το 2012, υπήρξε η πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξής του από τις ερευνητικές ομάδες ATLAS και CMS στον μεγάλο επιταχυντή του CERN. Όπως αναμενόταν, το 2013, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Σκοτσέζο φυσικό, Πίτερ Χιγκς και στον Βέλγο συνάδελφό του, Φρανσουά Ενγκλέρ.

Πουθενά χωρίς τσιγάρο: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι θεριακλής και το δείχνει (φωτο)

Ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν όπου σταθεί και όπου βρεθεί "φουμάρει" ασταμάτητα, όπως αποδεικνύουν και φωτογραφίες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σε αυτές ο ηγέτης της Β. Κορέας παρακολουθεί μια στρατιωτική άσκηση κρατώντας πάντα στα χέρια του ένα τσιγάρο και όταν δεν το κάνει έχει δίπλα του ένα τασάκι.

Σεβαστούπολη: Η ρωσική σημαία κυματίζει στη ναυτική βάση της Ουκρανίας

Εισβολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκαναν φιλορώσοι απο τις λεγόμενες «ομάδες άμυνας», υψώνοντας τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 Ένας από τους αξιωματικούς εντός της βάσης δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC ότι ομάδα 200 ατόμων έσπασε τις πύλες και μπήκε στη βάση. Ο επικεφαλής αξιωματικός ανέλαβε να διαπραγματευθεί μαζί τους.

Λίγο αργότερα, ομάδα ουκρανών στρατιωτικών εγκατέλειπαν τη βάση. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.

«Ήταν άοπλοι για αυτό και δεν έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών» δήλωσε στο AFP ουκρανός αξιωματικός.

Έως τις 8 το βράδυ ανοιχτά 33 Μουσεία της χώρας και αρχαιολογικοί χώροι

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου, που προΐστανται των 33 Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους οποίους θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης.

Για ολόκληρη τη θερινή περίοδο

 Την πρωτοβουλία να ανοίγουν 33 Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της χώρας από τις 8 το πρωί  έως τις 8 το βράδυ, κατά τη θερινή περίοδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου διεξήχθη   υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου, που προΐστανται των 33 Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους οποίους θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης.