Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Τρίτη ερευνητική «βουτιά» στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ»

Προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ανασύρθηκαν από το πλοίο που μετέφερε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο φως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών όχι όμως αρχαία

Θερμού Μαρία

Οργανα ναυσιπλοΐας, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών του πλοίου, νομίσματα, ακόμη και ένα μεγάλο μέρος από το σκαρί του έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες, που έγιναν στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» το οποίο, όπως είναι γνωστό είχε βυθιστεί κοντά στον Αυλαίμονα των Κυθήρων τον Σεπτέμβριο του 1902 μεταφέροντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία. Αρχαία όμως δεν εντοπίσθηκαν, παρά τις επίμονες έρευνες των δυτών αρχαιολόγων. Αλλωστε την εποχή του ναυαγίου είχε οργανωθεί ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου ο Ελγιν να ανακτήσει τις αρχαιότητες που είχαν ακολουθήσει το σκάφος στο βυθό. Και έτσι έγινε.

Επιχείρηση «σκούπα» για το παρεμπόριο στη Χαλκιδική

Μεγάλο αριθμό προϊόντων «μαϊμού», που επρόκειτο να πλημμυρίσουν τις παραλίες της Χαλκιδικής, κατέσχεσε η αστυνομία, μετά από επιχείρηση «σκούπα» στα κοντινά στη Θεσσαλονίκη παραθαλάσσια χωριά των Νέων Φλογητών και των Νέων Πλαγίων.

Επίσης, το Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών προχώρησε στην προσαγωγή 59 ατόμων, μικροπωλητών, κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 13 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν κατείχαν τα έγγραφα νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Σχηματίστηκε δε, δικογραφία σε βάρος έξι (απόντων την ώρα του αστυνομικού ελέγχου) ιδιοκτητών ή μισθωτών των διαμερισμάτων,

Στη Βουλή το θέμα των φωνηέντων

Απαντήσεις από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ζητεί με ερώτηση που καταθέτει ο Βύρων Πολύδωρας, για το θέμα που έχει ανακύψει με τα φωνήεντα και τα σύμφωνα στο βιβλίο της Νέας Ελληνικής Γραμματικής της Ε’ και ΣΤ’ Δημοκτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

«Σε πρόσφατα δημοσιεύματα και σε πολλούς ιστότοπους του διαδικτύου, διαβάσαμε την είδηση μετά ποικίλων σχολίων πως στο βιβλίο της «Νέας Ελληνικής Γραμματικής» για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού διδάσκεται πλέον πως τα φωνήεντα είναι πέντε και τα σύμφωνα 18. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Αττικής καταργούνται το «η» και το «ω», προστίθεται ως φωνήεν ο δίφθογγος «ου», καταργούνται τα διπλά σύμφωνα «ξ» και «ψ» ενώ προστίθενται ως νέα και αυτόνομα σύμφωνα το «ντ», το «μπ» και το «γκ».

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου

Αισιόδοξα τα πρόσφατα μηνύματα από τη φωτιά στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη μιας και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής και κυρίως οι ρίψεις νερού από αέρος έπληξαν τη φωτιά στην καρδιά της. Η μάχη με τις φλόγες των ανδρών της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο συνεπικουρούμενοι εδώ και ώρα από πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις συνεχίζεται, ωστόσο όπως δήλωσε μιλώντας στον 102 fm, ο διευθυντής πολιτικής προστασίας αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκκολάκης η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

Επί τόπου βρίσκονται επίσης υδροφόρες από όλους τους όμορους δήμου, ειδικά μηχανήματα της περιφέρειας ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πλέον 6 καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Ανοιχτή παραμένει η περιφερειακή οδός ωστόσο η τροχαία ζητά από τους οδηγούς να την αποφεύγουν.

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κιλκίς

Έκαιγε δασική έκταση στους πρόποδες του όρους Μπέλες

Υπό πλήρη έλεγχο έθεσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι σε δασική έκταση, κοντά στις Μουριές Κιλκίς, στους πρόποδες του όρους Μπέλες.

Στην κατάσβεση συμμετείχαν 21 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 11 άνδρες από την ΕΜΑΚ, ενώ μέχρι τις 7 το βράδυ συνέδραμαν από αέρος και 2 αεροσκάφη.

Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις , για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Πηγή: NewsBeast