Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και πώς φαίνεται από το Διάστημα


Στο βίντεο της NASA, η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια είναι εμφανή (Εικόνα: Eumetsat)


Και επίσημα χειμώνας

Το βόρειο ημισφαίριο έχει την Δευτέρα τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Για πολλούς, το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο ήρθε φέτος στις 02.03 ώρα Ελλάδας, σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα.

Τι είναι όμως το χειμερινό ηλιοστάσιο; Η απάντηση είναι πιο εύκολα κατανοητή αν παρακολουθήσει κανείς τη Γη στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο.

Ευχές από το Ράδιο Star 95.5


Ευχές από τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής


Αμφίπολη: Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά



Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξήχθησαν με αποσπασματικό χαρακτήρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, ο καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ο αν. καθηγητής Γιώργος Βαργεμέζης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και άλλο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου. Συμμετέχουν, επίσης: Ο ιζηματολόγος αν. καθηγητής Γιώργος Συρίδης, ο παλαιοσεισμολόγος καθηγητής. Σπύρος Παυλίδης και ο γεωλόγος του ΥΠΠΟ Δρ. Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Η «Νόστιμη Γη» στην Ορεινή Χαλκιδική

Πηγή φωτο

Κάθε Σάββατο στις 20.00 «Νόστιμη γη» με τον Βασίλη Καλλίδη:
Γιατί το ταξίδι ανοίγει την όρεξη!

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, στις 20:00, ο Βασίλης Καλλίδης και η «Νόστιμη γη» μάς ταξιδεύουν στην καταπράσινη Ορεινή Χαλκιδική. Μπορεί η Κασσάνδρα και η Σιθωνία να είναι τα δυο περιζήτητα και διάσημα πόδια της Χαλκιδικής · ωστόσο ο Ταξιάρχης, η Αρναία, τα Βράσταμα, ο Πολύγυρος διατηρούν ολοζώντανες μικρές κοινότητες, δυναμικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, πέτρινους ξενώνες και γραφικές ταβέρνες.

Στο οδοιπορικό μας δεσπόζει το Πανεπιστημιακό Δάσος του Χολομώντα,  με τις αχανείς πλαγιές του γεμάτες με βελανιδιές και οξιές.