Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μεγαλειώδης υποδοχή του "Άξιον Εστί" στον Πολύγυρο

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια υποδέχτηκε ο Πολύγυρος και η Χαλκιδική την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν», το Σάββατο το πρωί.

Την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος υποδέχτηκε στην είσοδο του Πολυγύρου ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ.Νικόδημος, συνοδεία κλήρου και λαού της Μητροπόλεως. Χαρμόσυνα χτυπούσαν οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου κατά την άφιξη της Ιερής Εικόνας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ πλήθη πιστών έριχναν δάφνες στην πομπή της εικόνας, η οποία τοποθετήθηκε στο χώρο του Ηρώου.

Το αρχείο Καβάφη στο Ιδρυμα Ωνάση


Την απόκτηση του αρχείου του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της κοινωφελούς του δράσης.

Σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το κοινό

 Πρόκειται για μια ενέργεια εθνικής σημασίας, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Στόχοι του Ιδρύματος είναι να αποτελέσει το αρχείο σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του Καβάφη που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση των μη μυημένων.

Χαλκιδική : Στον Πολύγυρο η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί»

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μεταφέρθηκε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», η οποία είχε τεθεί από τις 13 Οκτωβρίου σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της πόλης και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» θα παραμείνει για προσκύνημα των πιστών στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πολυγύρου σήμερα και αύριο στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Χαλκιδικής.

Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν στη Θεσσαλονίκη το ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους,

Η Απελευθέρωση του Αγίου Όρους το 1912

Μονή Ιβήρων

Στις  2 Νοεμβρίου 1912, ελάχιστες ημέρες μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο Ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος. Η παρουσία του αντιμετωπίζεται με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες καμπάνων ενώ ο στόλος ανταποδίδει με 21 χαιρετιστήριες βολές. Το Αντιτορπιλικό “Θύελλα” αγκυροβολεί στην Δάφνη, αποβιβάζει άγημα από 40 άνδρες και ο εκπρόσωπος του Σουλτάνου, που έδρευε στον Πύργο του Πρωτάτου παραδίνει το Άγιον Όρος στο Ελληνικό Βασίλειο.

Το «Γ. Αβέρωφ» με τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» κατευθύνονται στον όρμο του Πρόβλακα, κοντα στα Νέα Ρόδα, όπου αποβιβάζουν 200 άνδρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν την διώρυγα του Ξέρξη.

Αποδοκιμασίες κατά της Ρεπούση σε παρουσίαση βιβλίου της στα Χανιά (Βίντεο)



Ένταση σημειώθηκε σε παρουσίαση βιβλίου της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ και καθηγήτριας ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρίας Ρεπούση στα Χανιά, όταν πολιτευτές και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μαζί με πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Μαρασλειακά 1925-1297» έγινε στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΔΚ και όλα ξεκίνησαν ομαλά, όμως στελέχη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», μαζί με άλλους πολίτες που ήταν καθισμένοι στην αίθουσα, σηκώθηκαν και άρχισαν να «επιτίθενται» λεκτικά στην κυρία Ρεπούση φωνάζοντας για τις γνωστές αναφορές της σε άλλα βιβλία της ιστορίας, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων.

Μάλιστα από το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε αποχώρησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Χουρδάκης ο οποίος επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο.