Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βάφουν εθελοντικά το γυμνάσιο Τεγέας

Μια πράξη άξια μίμησης και από άλλα σχολεία

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία των μαθητών του γυμνασίου Τεγέας, υλοποιεί η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, που εθελοντικά το καθαρίζουν και το βάφουν. Πρόκειται για ένα παλαιό κτίριο του περασμένου αιώνα, που έχουν να γίνουν εργασίες ανακαίνισης πολλά χρόνια.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ευαγγελία Παπαδοπούλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σημείωσε ότι το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών, ζήτησε από το σύλλογο γονέων και τη διεύθυνση του σχολείου, να συνδράμουν ώστε να καθαρίσουν και να βάψουν το κτίριο του γυμνασίου. Έτσι, απευθύνθηκαν στην σχολική επιτροπή του δήμου Τρίπολης, η οποία αγόρασε τα υλικά και τα χρώματα. Οι μαθητές κάθε τάξης αποφάσισαν πως θα βάψουν την αίθουσά τους κι ακολούθησε ένας γενικός καθαρισμός του σχολείου και στοκάρισμα των τοίχων προκειμένου να ακολουθήσει το βάψιμο.

Παλαιολιθική Μακεδονία: τοπίο στην ομίχλη

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Τι γνωρίζουμε για την παλαιολιθική Μακεδονία; Χωρίς τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις μεταγενέστερων περιόδων και αποσπασματικά ερευνημένη επί δεκαετίες, η ενδιαφέρουσα αυτή εποχή στην προϊστορία της Μακεδονίας είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστή, ακόμη και στους ειδικούς.

Μεμονωμένα ευρήματα, κυρίως λίθινα εργαλεία, κατά κανόνα «ορφανά», και γενικές χρονολογικές αναφορές συντηρούν μέχρι σήμερα μια αποσπασματική, μάλλον στρεβλή εικόνα για τη μακρινή αυτήν εποχή, που τη συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο οι συνέπειες από τις διαβρώσεις του εδάφους και κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Τα δυσπρόσιτα ερευνητικά πεδία, όμως, γεννούν την πρόκληση για νέες δυναμικές προσεγγίσεις, και στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ,

Καταλονία - εκλογές: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Μας - Ανοδος της αριστεράς

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δυσκολεύεται να υποστηρίξει το σχέδιό του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας, αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ, ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία επιθυμούσε, ώστε μελλοντικά να διαχειριστεί μια πιθανή τάση για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. 

Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών.

«Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω από τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Άρτουρ Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU. 

Aρχίζουν ανακαίνιση στην... Αγία Σοφία

Oı Τούρκοι ξεκινούν την ανακαίνιση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την ανακαίνιση η οποία είχε διαρκέσει 17 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με το onalert.gr, o αναπληρωτής διευθυντής του «Μουσείου της Αγίας Σοφίας» Χαγριουλάχ Τζενγκίζ μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, ανέφερε πως πολλά σημεία θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις «και σε Βυζαντινά σημεία αλλά και σε πολλά σημεία που είχαν προστεθεί επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

«Αυτή τη στιγμή τα σημεία τα οποία έχουν πάθει μεγάλη ζημιά είναι η βόρεια, και δυτική πλευρά. Τα σχέδια της ανακαίνισης πήραν χρόνο να ετοιμαστούν και ξεκινάμε άμεσα» δηλώνει ο Τζενγκίζ.

Η κακοδαιμονία των Ελλήνων: Μια σπάνια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη

Το Insider δημοσιεύει μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε ο Οδυσσέας Ελύτης στον Ρένο Αποστολίδη στην Ἐφημερίδα Ἐλευθερία στις 15 Ιουνίου του 1958. Ο μοναδικός λόγος του Ελύτη παραμένει δραματικά επίκαιρος.

Ζητεῖται ἡ γνώμη σας, κύριε Ἐλύτη, ἡ ἐντελῶς ἀνεπιφύλακτη καί ἀδέσμευτη, ἐπάνω σέ ὅ,τι θεωρεῖτε ὡς τήν πιό κεφαλαιώδη κακοδαιμονία τοῦ τόπου. Ἀπό τί κυρίως πάσχουμε καί τί πρωτίστως μᾶς λείπει; Ποιά θά ὀνομάζατε «πρώτη μάστιγα» τῆς νεοελληνικῆς ζωῆς;

Ἀπό τί πάσχουμε κυρίως; Θά σᾶς τό πῶ ἀμέσως: ἀπό μιά μόνιμο, πλήρη, καί κακοήθη ἀσυμφωνία μεταξύ τοῦ πνεύματος τῆς ἑκάστοτε ἡγεσίας μας καί τοῦ «ἤθους» πού χαρακτηρίζει τόν βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ στό σύνολο του!

Ἄ! Ἀρχίσαμε!… Μόνιμος, πλήρης καί κακοήθης ἀσυμφωνία!…

Δημοσκόπηση της Pulse: Νέο προβάδισμα 4,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗ

 Νέο προβάδισμα 4,5% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «6 Μέρες». Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή ενώ πτώση σημειώνεται στα ποσοστά των κομμάτων της συγκυβέρνησης, μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων οι πολιιτκοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης σημειώνουν πτώση μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων, ενώ καταγράφεται εντονα η απογοήτευση τών πολιτών από τη στάση των εταίρων και τών δανειστων.

Επίσης, η πλειοψηφία θεωρεί ότι με την εκταμίευση της δόσης, ούτε η χώρα θα σωθεί, ούτε η αβεβαιότητα θα εκλείψει.