Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Taraf για "Σεπτεμβριανά": Έργο της Εργκενεκόν


Μακροσκελές άρθρο με αφορμή την επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955 στη Κωνσταντινούπολη «φιλοξενείται» στην τουρκική εφημερίδα «Taraf».

«Τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου ήταν κατόρθωμα του κράτους της Εργκενεκόν», σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά δεν αποκλείει την εμπλοκή των Βρετανών «που ήθελαν να προκαλέσουν αναστάτωση».  

«Πρόκειται για μια μελανή μέρα, κατά την οποία έγιναν επιθέσεις και καταστροφές εναντίον των μειονοτήτων και πρώτα εναντίον των Ρωμιών», δημοσιεύει η «Taraf» και παραθέτει χρονικό -με σχόλια- των γεγονότων, που οδήγησαν στο πογκρόμ. 

Ψωμιάδης: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος!


Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της απιστίας, ασκήθηκε σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, και υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η δίωξη, που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αφορά στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων σε τουριστικά γραφεία για τη μεταφορά μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία κινήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε υποψήφιος νομάρχης -με τον ΛΑ.Ο.Σ.- Δημήτρης Τσιπίδης. Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αντινομάρχη, Γιώργου Τσαμασλή, και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εκπροσώπων των εν λόγω εταιρειών.

Κυριάκος Βελόπουλος: Ερώτηση για την τιμή του πετρελαίου στην Βόρεια Ελλάδα


Κάντε κλικ στην ερώτηση για μεγέθυνση

Μεσολιθικός καταυλισμός στην Άψαλο του Δήμου Αριδαίας


Ένα ακόμη στοιχείο προστίθεται στην απάντηση του ερωτήματος, που απασχολεί τους ειδικούς της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, της Ανθρωπολογίας, αλλά και άλλων επιστημών, κατά πόσο οι «φορείς» του νεολιθικού πολιτισμού, που έπεται του μεσολιθικού, ήταν αυτόχθονες που κατοικούσαν στον ελλαδικό χώρο και κατά τη Μεσολιθική Εποχή ή άποικοι που μετακινήθηκαν από την Εγγύς Ανατολή.

Η σπουδαιότητα του περάσματος στην ανατολική είσοδο της Αψάλου του Δήμου Αριδαίας, Νομού Πέλλας, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά μέσα από τα αρχαιολογικά δεδομένα. Έτσι, μετά τους δύο προϊστορικούς οικισμούς και τον ταφικό τύμβο Εποχής Χαλκού, που ανασκάφθηκαν το 1997 και 2000-2001 αντίστοιχα, έρχονται τώρα να προστεθούν και προγενέστερα της νεολιθικής περιόδου κατάλοιπα. Πρόκειται για ευρήματα της Μεσολιθικής Εποχής (10.000-7.000 π.Χ.), εποχή κατά την οποία ο άνθρωπος ήταν ακόμη κυνηγός και τροφοσυλλέκτης και ζούσε σε εποχικούς καταυλισμούς, που βρίσκονταν κατά κανόνα κοντά σε ρέματα, ποτάμια ή λίμνες.

Σεπτεμβριανά: H αρχή του τέλους για τον Eλληνισμό της Πόλης


Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου... Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούν…

Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την "καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ" ως ολοκληρωτική.

Σκοπιανοί κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και τους βαφτίζουν “προδότες”!


Μπορεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων κ.Νίκολα Γκρούεφσκι, να έχει δηλώσει πως «δεν του αρέσει η Ελλάδα για διακοπές», αλλά στενοί του συνεργάτες στην κυβέρνηση, φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη, όπως και η πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού που επέλεξε το φετινό καλοκαίρι ελληνικά θέρετρα.
Για τους εθνικιστές στα Σκόπια, όσοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι … «προδότες» που «ξεπουλιούνται» στους Έλληνες, για λίγες στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας ή των νησιών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Την «έκλεψαν» ή «απωλέσθη»;


Του Καθηγητή  ΓΙΩΡΓΟΥ  ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
           
Στις τελευταίες δεκαετίες, όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε καλοπροαίρετα και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι συντελέσθηκαν εδώ στο δικό μας ελληνικό χώρο θεμελιακές, καταλυτικές και αμετάκλητες αλλαγές τόσο στις συγκεκριμένες εμπειρίες ατόμων και ομάδων όσο και στα συστήματα αξιών και τα "πλαίσια αναφοράς". Στην ψυχοκοινωνική θεωρία κοινωνική αλλαγή τέτοιων διαστάσεων έχει και τις «παράπλευρες» απώλειες ατόμων και «ψυχών».

Κάθε γενιά έχει τις δικές της «χαμένες ψυχές» εκείνα τα άτομα που για το δικό τους λόγο έμειναν στο περιθώριο. Φοβάμαι ότι στη δική μας γενιά, και εδώ προσωπικά φρονώ ότι ένοχοι είμαστε πρώτα εμείς οι άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών, μοιάζει να χτίσαμε τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά μας, μια ολάκερη γενιά, να καταλήξουν στην κατηγορία «χαμένες ψυχές».