Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ενα ημερολόγιο 22 αιώνων δίπλα στη Μητρόπολη


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Είναι ημερολόγιο, αλλά δεν μπορούμε να το ξεφυλλίσουμε. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας, αλλά μπορούμε να το διαβάσουμε. Ούτε η εικόνα του ούτε ο τρόπος που είναι γραμμένο μαρτυρούν την ταυτότητά του. Κι όμως, ο μικρός ολομάρμαρος ναός του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών φέρει στην όψη του το μοναδικό εικονογραφημένο ημερολόγιο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που έχει φτάσει έως τις μέρες μας.

Κομψός ο μικρός ναός που ανεγέρθηκε επί του αρχαιολάτρη Μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη τον 12ο αι. (σύμφωνα με άλλη άποψη, θεμελιώθηκε τον 8ο αι. από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία). Για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό πέτρες ή τούβλα αλλά μαρμάρινα ανάγλυφα από μνημεία που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Πύργος του 4ου π.Χ. αιώνα αναστηλώνεται στην Κέα

Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη

Μαρία Θερμού

Το τετράπλευρο κτίριο ύψους 20 μέτρων βρίσκεται στην Καρθαία

Ενας τετράπλευρος πύργος του 4ου αιώνα π.Χ., τμήμα του οποίου στέκεται ακόμα στο αρχικό του ύψος των 20 μέτρων αναστηλώνεται στην Αγία Μαρίνα της Κέας, σε έναν από τους αρχαίους οικισμούς του νησιού, την Καρθαία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μνημείο τόσο λόγω της χρονολόγησης και της κατασκευής του όσο και για το γεγονός ότι ως τα μέσα του 19ου αιώνα σωζόταν ακέραιο, με τη στέγη και τον περιμετρικό εξώστη του, διαφυλάσσοντας έτσι μοναδικά στοιχεία αρχαίας αρχιτεκτονικής, αφού διατηρούνται μόνον σ΄ αυτό το κτίσμα. Ο κίνδυνος κατάρρευσής του όμως τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλος, έτσι απαιτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού δραστικές επεμβάσεις.

«Ο Τζόνσον πίσω από τη δολοφονία του συζύγου μου»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στον αέρα οι κασέτες με τη μυστική εξομολόγηση της Τζάκι Κένεντι, που είχε ζητήσει να μεταδοθούν 50 χρόνια μετά τον θάνατό της

Η Πρώτη Χήρα της Αμερικής μιλάει μετά θάνατον και διατυπώνει μια τρομερή κατηγορία, η οποία παραμένει προς το παρόν αναπόδεικτη: η Τζάκι Κένεντι ήταν πεπεισμένη πως πίσω από τη δολοφονία του συζύγου της, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας, ήταν ο Τεξανός Λίντον Τζόνσον, ο αντιπρόεδρός του που πήρε και τη θέση του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μια μυστική ομάδα τεξανών μεγιστάνων.

Αυτό λέει η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι στον ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ λίγες ημέρες μετά την κηδεία που όλος ο κόσμος παρακολούθησε κλαίγοντας μαζί με εκείνη και τα παιδιά της.

Η πανσέληνος «κρύβει» τα πεφταστέρια


Η βροχή των Περσειδών δε θα είναι φέτος ιδιαίτερα ορατή λόγω της φωτεινότητας του ολόγιομου φεγγαριού

Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου θα «κρύψει» φέτος τη «βροχή των Περσειδών», ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, πιο γνωστό ως πεφταστέρια.

Το φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου. Την Παρασκευή 12 του μηνός, μία ημέρα πριν από την πανσέληνο, θα σημειωθεί η κορύφωση του φαινομένου με την πτώση περίπου 100 μετεώρων την ώρα, που κάτω από άλλες συνθήκες, εφόσον δεν υπήρχε φεγγάρι να λάμπει στον ουρανό, θα ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ποιός θα λογοδοτήσει για την Proton Bank


του Κώστα Μαργαρίτη

Το τραπεζικό σύστημα ενισχυμένο και δυνατό, δεν αντιμετωπίζει καμία κρίση, οι μέτοχοι δεν συμβάλουν στις ζημιές και το κράτος εγγυάται για τυχόν απώλειες! Η πρόσφατη, έξω από κάθε λογική, στήριξη του Υπουργού Οικονομικών στην Proton Bank , έδειξε ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι εξαρτημένο από επιχειρηματικά συμφέροντα και λειτουργεί με ξεπερασμένες λογικές.

Απορώ με τη σημερινή κυβέρνηση, που δεν επιβάλει  μέτρα στους  τραπεζίτες και τους αφήνει να νέμονται  bonus και μερίσματα. Για ποιο λόγο οι τράπεζες δεν συγχωνεύονται; Γιατί κρατούν στο χαρτοφυλάκιο τους μη  χρηματοπιστωτικά  προϊόντα  και  δεν τα πωλούν για να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους;