Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μνήμες από την τραγωδία του Σινούκ


Με τις μνήμες ακόμα νωπές από εκείνη την αποφράδα μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, οι συγγενείς των 17 θυμάτων της τραγωδίας της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου Chinook βρέθηκαν και φέτος στο Πόρτο Κουφό, για να παραστούν το μνημόσυνο των αγαπημένων τους, που τέλεσε ο δήμος Σιθωνίας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε, επτά ακριβώς χρόνια από την ημέρα της τραγωδίας. Στη συνέχεια, στο χώρο του μνημείου  τελέσθηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς,

Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού»

Οικονομικά προβλήματα της αρχαιότητας -που μοιάζουν ωστόσο επίκαιρα- πραγματεύεται ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί του μη δανίζεσθαι»

Το έργο του «Περί του μη δανείζεσαθαι» κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Νεφέλη

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του. «Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...

Ο Ορφέας ξανά στον Ολυμπο


Το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα θα εκτείνεται στην περιοχή Κουφός, στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Λειβήθρων, στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Οι περιηγητικές διαδρομές θα αποδίδουν σχηματικά τη λύρα -σύμβολο του Ορφέα-, επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με τον μύθο

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

2 εκατ. € θα δοθούν για τη δημιουργία του. Θα εκτείνεται σε 67 στρέμματα, με σχήμα λύρας, κιόσκια αφιερωμένα στις Μούσες και υπαίθριο θέατρο

Ο Ορφέας επιστρέφει στον Ολυμπο. Ο κύριος εκπρόσωπος του τραγουδιού και της λύρας, φέρεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, να γεννήθηκε σε ένα χωριό με το όνομα Πιμπλεία, στις παρυφές του Ολύμπου και εκεί ακριβώς -στον αρχαιολογικό χώρο των Λείβηθρων- θα δημιουργηθεί ένα από τα τρία αρχαιολογικά πάρκα που σχεδίασε η ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην ΔΕΘ με την γνωστή κατάληξη ...


Συγκρούσεις αναρχικών - ΜΑΤ μέχρι αργά τη νύχτα

Στο γνωστό πλέον σκηνικό κατέληξε η σύγκρουση ανάμεσα σε αναρχικούς και άντρες των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν μεταξύ ΔΕΘ και Αριστοτέλειου πανεπιστημίου μέχρι αργά το βράδυ.

Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας το Σάββατο, όπου οι αστυνομικοί άρχισαν να απαντούν με χημικά, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν από τις έξι και μισή μέχρια αργά το βράδυ με τους οδηγούς ταξί στην πύλη της ΧΑΝΘ.

Πάνω από 8.000 (!) ταξιτζήδες έριξαν τα κιγκλιδώματα που είχε στήσει η αστυνομία στη ΔΕΘ, άρχισαν να πετούν πλαστικά μπουκάλια, αβγά, ντομάτες και να συγκρούονται με τα ΜΑΤ. Εκτός, όμως από τα χημικά που έπεσαν βροχή, ΜΑΤ και ταξιτζήδες ξεκίνησαν έναν απίστευτο πετροπόλεμο, ξηλώνοντας τα πάντα γύρω από τη ΔΕΘ ακόμη και δέντρα.

Θεσσαλονίκη ΔΕΘ: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό


23:00
- Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, με το πέρασμα του μεγαλύτερου μπλοκ –άνω των 12.000 ατόμων- το οποίο αποτελούσαν φοιτητές καταλήψεων, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία και όσοι από την πορεία της ΓΣΕΕ ανασυντάχθηκαν και ενώθηκαν με αυτή την πορεία. Η ένταση τώρα έχει μεταφερθεί στην πλατεία Σιντριβανίου 200 μέτρα από τα Πανεπιστήμια όπου σημειώνονται επεισόδια και γίνεται χρήση δακρυγόνων.

Στο μεταξύ ομάδες νεαρών έχουν παρεισφρήσει και μέσα στα πανεπιστήμια και -σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας- θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση του νεου νόμου που αφορά το άσυλο. Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους δηλώνουν οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν απόψε, με αφορμή τα εγκαίνια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.