Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Σε ναυάγιο κατέληξε το ραντεβού Παπανδρέου - Σαμαρά


Μόλις είκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ


Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δεν υπέβαλλε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανενός είδους πρόταση για συγκυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που έφτασε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή συνοδευόμενος από τους κυρίους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εξήλθε φανερά εκνευρισμένος, ίσως και οργισμένος σύμφωνα με όσα μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Απόψεις Αργύρη Λαφαζάνη για την τρέχουσα κατάσταση και τοπικά ζητήματα

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για το Μετρό


Υπερδιπλασιασμός κονδυλίων από το ΥΠΠΟΤ για αρχαιολογικές έρευνες στο δίκτυο της Θεσσαλονίκης

Του Γιωργου Λιαλιου

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές «απογειώνουν» τον προϋπολογισμό του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πλήθος των ευρημάτων που έχουν προκύψει από την κατασκευή του Μετρό της συμπρωτεύουσας, αλλά και η υποεκτίμηση των ανασκαφικών αναγκών κατά τον σχεδιασμό του έργου είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι λόγοι για τους οποίους εγκρίνει τον υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων για την αρχαιολογική έρευνα, καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου.

Βαλκανικοί Αγώνες Αντιπτέρισης 2011 στον Πολύγυρο

Αθήνα 18/10/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Με τη συμμετοχή 50 αθλητών περίπου, από 5 χώρες, Βουλγαρία,  Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία και Ελλάδα, θα αρχίσει 21/10/2011 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23/10/2011, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών 2011 Ομαδικό και Ατομικό.

Το Πρωτάθλημα διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Απεργιακό τσουνάμι σαρώνει τη χώρα!


Μπλακ άουτ παντού…


Τσουνάμι απεργιών σαρώνει τη χώρα ολόκληρη την εβδομάδα με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να παραλύουν, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες.  Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τη Δευτέρα και οι δικαστές, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Έτσι, από τη Δευτέρα έως και την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης, τα δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00.

Αμόκ αρθρογραφίας λόγω αμόκ εξουσίας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πολύ κακό για το τίποτα. Φιλοδοξούσαν, βέβαια, να αποσπάσουν για λίγο περισσότερο την προσοχή, αλλά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι χρυσές εποχές, οι εποχές των παχιών αγελάδων, όταν ανέξοδα και άκοπα υποδύονταν τους πολιτικούς και υποχρέωναν τους «υπηκόους» τους να αναλύουν τα βαθυστόχαστα νοήματά τους.

Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον ποια είναι η γνώμη τους για τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε ως εδώ.

Ουδείς θεωρεί αξιόπιστη αυτή τη γνώμη.

Ουδείς συγκλονίζεται από τα «μηνύματά» τους.

Β. Παπαγεωργόπουλος: "Ο ίδιος ο υπουργός εξήγγειλε ότι η "εφεδρεία" δεν αφορά τους ΟΤΑ


Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη λόγω των σκουπιδιών, ο Β.Παπαγεωργόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει φθάσει στο απροχώρητο και η Κυβέρνηση κυριολεκτικά άβουλη και συγχρόνως πανικόβλητη και χωρίς σχέδιο παρακολουθεί αμήχανη την εξέλιξη των γεγονότων.

Έφθασε στο σημείο δια στόματος Υφυπουργού Εσωτερικών να δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι την Δευτέρα (χθες) «δεν θα υπάρχει σκουπίδι πουθενά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» και σήμερα Τρίτη δεν μπορείς να μπεις στα μαγαζιά της πόλης μας από τον όγκο των σκουπιδιών.

Παιχνίδια εντυπώσεων για Σαρρή


ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ"


Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τεκμηρίων κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, έχει αναγκάσει την «αστυνομία» του ψευδοκράτους να εντάξει στη διερεύνησή της νέα πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα πορνείας και σωματεμπορίας.

Για αυτό το σκοπό η «αστυνομία» έφερε χθες ενώπιον του «δικαστηρίου» Λευκωσίας ακόμα δυο πρόσωπα (έναν 14χρονο κι έναν 17χρονο ενώ επιφυλάχθηκε να φέρει κι έναν 30χρονο) τα οποία επιχειρεί να συνδέσει με τους υπό κράτηση Μιχάλη Σαρρή, τον 28χρονο Τ/Κ Μαχμούτ Μπασαρίρ και τον 17 έποικο Μεχμέτ Καχραμάν (οι τρεις τελευταίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης στην οικία του Μπασαρίρ μετά από έφοδο της «αστυνομίας»).

«Τυφλό όργανο της κυβέρνησης ο Μπουτάρης»


Σφοδρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη έκανε σήμερα ο Κώστας Γκιουλέκας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως το «προσωπείο του Γιάννη Μπουτάρη έπεσε» καυτηριάζοντας τη στάση του στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η δήλωση του κ. Γκιουλέκα

«Το προσωπείο του Γιάννη Μπουτάρη έπεσε. Με τη στάση του στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι είναι τυφλό όργανο της κυβέρνησης και ακολουθεί πειθήνια όλες τις εντολές που του δίνουν οι προστάτες του-κυβερνώντες. Και όλα αυτά κάτω από μια πρωτοφανή ασυλία που του εξασφαλίζουν κάποια Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία καλύπτουν και αποσιωπούν τις παλινωδίες του, την ολιγωρία,

Η «ναυμαχία» της φρεγάτας

Για παιχνίδια σκοπιμοτήτων και σύγκρουση συμφερόντων μιλά η Αθήνα

Ρεπορταζ Λουκάς Δημάκας - Γιώργος Παππάς

Δυσθυμία έχει προκαλέσει στη Γερμανία - σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» περί πώλησης τεσσάρων γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα. Μάλιστα, την ώρα που στην Αθήνα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Αμυνας τόνιζαν ότι «πρόκειται για παιχνίδια σκοπιμοτήτων και σύγκρουση συμφερόντων». Και όλα αυτά πάνω σε μια υποτιθέμενη νέα εμπορική πρόταση των Γάλλων που, όπως αναφερόταν από τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπόψη της η ελληνική πλευρά, ενώ η τραγικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας έχει ουσιαστικά «παγώσει» κάθε συζήτηση για εξοπλιστικά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Το όλο θέμα - που ανακινείται σε μια λεπτή φάση των συζητήσεων της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα του χρέους - έχει ως εξής:

Τιμή στον ποιητή της υπέρβασης

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Σαν σήμερα ανακοινώθηκε η απονομή του Νoμπέλ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, με το σκεπτικό πως «η ποίησή του, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία». Ενα συνέδριο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών φώτισε αυτές τις ημέρες το έργο του

«Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως να αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις».

Η τύχη, ο διχασμός και η ιστορική ευθύνη


Τύχη είναι ο αστάθμητος, ο απροσδόκητος παράγων που μπορεί να αλλάξει το ρου των γεγονότων. Αν είναι «κακή» και δεν τη διαχειριστούμε σωστά, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Τρία τυχαία γεγονότα – ο λοιμός, η καταστροφή των Ερμών και η τρικυμία μετά τη ναυμαχία στις Αργυνούσες – γονάτισαν την Αθηναϊκή ηγεμονία. Αντίθετα, αν η τύχη είναι «αγαθή», τότε αυτοί που θα μπορέσουν να τη διαχειρισθούν, θα καταγράψουν σημαντικές επιτυχίες.

Η περίπτωση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ είναι τύχη αγαθή. Κάποτε παραπονιόμασταν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την παράνομη εισβολή και κατοχή τής Κύπρου, ενώ, αντίθετα, οι πάντες κινητοποιήθηκαν για το Κουβέιτ. Η ερμηνεία ήταν – με λαϊκή και χιουμοριστική διατύπωση – ότι «η Κύπρος δεν βγάζει πετρέλαιο, αλλά χαρούπια». Έχει όμως η Ιστορία γυρίσματα!

Πώς δεν έλεγαν το νερό - νεράκι στην αρχαία Αθήνα

Αρχαία πηγάδια που ανασκάφηκαν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό.

Μαρία Θερμού

Η διαχείρισή του στην αρχαιότητα γινόταν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο

Συστήματα δεξαμενών που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες, υδραγωγεία που μετέφεραν νερό από τα γύρω βουνά, πολύ μεγάλο αριθμό πηγαδιών, κρήνες και γενικότερα υδραυλικά έργα μάστευσης και μεταφοράς των υδάτων έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη της Αθήνας. Στην Αρχαϊκή και την Κλασική εποχή δεν υπήρχε ελληνική πόλη χωρίς τα στοιχειώδη: υδραγωγείο, δίκτυο διανομής και κρήνη. Ειδικοί νόμοι εξάλλου όριζαν την χρήση όλων αυτών.

Αθώος ο Π. Ψωμιάδης για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας


Απαλλάχθηκε ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, από τις κατηγορίες για το πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια για την καθυστερημένη συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου για τον επανέλεγχο των ορίων εκπομπής των βιομηχανιών που διαθέτουν απόβλητα στη λίμνη Κορώνεια και για τη μείωση των προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 72 (του ΠΔ 30/96) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης εξέδωσε απαλλακτική απόφαση για τον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί με πολυσέλιδη έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος.