Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Κίεβο, πάνω από 60 νεκροί - Διεθνείς αντιδράσεις


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Στα στελέχη της αστυνομίας της Ουκρανίας μοιράστηκαν πολεμικά όπλα τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών οι οποίες συνεχίζονται στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο. Η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη των Μπερκούτ, των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, και τους διαδηλωτές κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα αιματηρές ταραχές τις τελευταίες δυο ημέρες.

«Υπέγραψα [τη σχετική] διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να ρίχνουν ριπές αυτομάτων όπλων.

Είδαν την «καρδιά» του σουπερνόβα

Μια από τις εικόνες που έστειλε το NuSTAR από την Κασσιόπεια Α. Με μπλέ χρώμα απεικονίζονται οι ποσότητες ραδιενεργών υλικών στο σουπερνόβα. Credit: (NASA/JPL/Caltech)

Για πρώτη φορά έχουμε εικόνες από τον… πυρήνα του φαινομένου

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Η έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σουπερνόβα) είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στο Σύμπαν και σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες με τη βοήθεια των νέων ολοένα και πιο προηγμένων τηλεσκοπίων και άλλων τεχνικών οργάνων μελετούν σε βάθος τα σουπερνόβα.

Μ. Γλέζος: Γεφύρι της Άρτας οι γερμανικές αποζημιώσεις

Φόβο καταλογίζει στον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς, όπως υποστηρίζει, ροκανίζει τον χρόνο αντί να αντιμετωπίσει το εθνικό αυτό θέμα.

Χρησιμοποιώντας την αποστροφή «ολημερίς το χτίζανε, τη νύχτα γκρεμιζόταν...», ο κ. Γλέζος,  αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για σκόπιμη καθυστέρηση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, σχολιάζοντας ότι σε ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι «ζητά τώρα και δεύτερη απόφαση του ΝΣΚ, βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής, “πρόταση”».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών σε ερώτηση του κ. Γλέζου,

Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την υποψηφιότητα Μπόλαρη στη Κ. Μακεδονία

Χωρίς συμφωνία ως προς το πρόσωπο που θα μπορούσε να ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, έληξε η συνάντηση αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Χρόνης Μακρίδης και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι οποίοι τόνισαν πως δεν έχουν πρόβλημα να υποδειχθεί πρόσωπο από τη ΔΗΜΑΡ ή εκτός των δύο κομμάτων, για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη, αλλά δεν αποδέχονται τον Μάρκο Μπόλαρη, που είναι, πλέον, εκτός ΠΑΣΟΚ.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης

Στο νοσοκομείο ο Μίκης Θεοδωράκης

Σε γνωστό νοσηλευτήριο της Αθήνας εισήχθη χθες ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο συνθέτης πάσχει από πνευμονία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό.

Οι προσωπικοί του γιατροί έκριναν ότι πρέπει να νοσηλευτεί για «συντηρητική αγωγή»,

Αποκριάτικος παιδικός χορός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου

κλικ για μεγέθυνση

Ένας οικισμός κλασικής περιόδου στην Αχαΐα Φθιώτιδα (Πελασγία)

Το τμήμα ενός οικισμού της κλασικής περιόδου (α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. έως και τον 4ο αι. π.Χ.). που ανασκάφηκε στο ύψωμα Αγ. Κωνσταντίνος, στην παραλία Πελασγίας, το διάστημα 1995-1998 στο πλαίσιο της διαπλάτυνσης της Εθνικής οδού, θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος Αικατερίνη Σταμούδη (Γ’ ΕΠΚΑ) σε διάλεξή της με τίτλο «Ένας οικισμός κλασικής περιόδου στην Αχαΐα Φθιώτιδα».

Σύμφωνα με την κα Σταμούδη: «Πρόκειται για την περιοχή ιδιωτικής κατοίκησης, την κάτω πόλη, ο κύριος ιστός της οποίας εκτεινόταν στην κορυφή του λόφου, οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα, με προσανατολισμό Α-Δ. Οι τοίχοι των οικιών σώζονταν, σε μερικά σημεία, σε σημαντικό ύψος και έφεραν πλινθόκτιστη ανωδομή.

»Τα οικοδομικά τετράγωνα διαχωρίζονταν με οδούς ή στενωπούς, για τον εξαερισμό και την απρόσκοπτη ροή των υδάτων.

«Πιστεύω στην ανάκαμψη» λέει φανατικός αναγνώστης της Ελεύθερης Ώρας

Ασχολίαστο ... !!!

Πεπεισμένος ότι η χώρα εξέρχεται της κρίσης με ταχύτατους ρυθμούς και η οικονομία επιστρέφει άρδην σε ανοδική τροχιά δηλώνει ο Θάνος Τσίτος, πιστός αναγνώστης της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα από το 1992.

Συναντήσαμε τον 53χρονο σε ένα καφενείο στο Κουκάκι όπου μας εξήγησε τους λόγους για την αισιοδοξία του.

«Το αμερικανοεβραιοσιωνιστικομασωνικό τόξο εποφθαλμιά τα πλούσια ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου του Αιγαίου και του Σείριου η νέα τάξη πραγμάτων ισούται με τον αριθμό 333,3333 επί τρία που είναι ο αριθμός των μνημονίων της υποτέλειας στον γερμανικό ζυγό μας κάνει 1000.