Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αργολίδα: Εκτροχιασμός τρένου στον Αχλαδόκαμπο


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμων από αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε στην περιοχή του Αχλαδόκαμπου, στην Αργολίδα

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Αργος - Τρίπολη και εκτροχιάστηκε στις 21:40 λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό Αχλαδόκαμπου.

Στην αμαξοστοιχία επιβαίνουν επτά άτομα -τέσσερις επιβάτες, τρία άτομα προσωπικό. Επί τόπου έχουν σπεύσει τέσσερα οχήματα με 10 πυροσβέστες.

Πηγή: Έθνος

Προκαταρκτική εξέταση για τον ανδριάντα του Κ. Καραμανλή


Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τοποθέτησε η απερχόμενη δημοτική αρχή στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της τοποθέτησης ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Τιντικάκη ζητάει να διερευνηθεί αν για την εκτέλεση του έργου απαιτείται οικοδομική άδεια ή ειδική άδεια εγκατάστασης μνημείου από την τοπική Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Xαμός από τις δηλώσεις της Ν.Μπακογιάννη για "ένοπλες ελληνοτουρκικές συγκρούσεις"


Μείζον πολιτικό θέμα έχει δημιουργηθεί με την φράση της προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη στην ομιλία της στην Κωνσταντινούπολή όπου αποκαλεί την μάχη του Ματζικέρτ το 1071 με την οποία επικράτησαν οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία, την Άλωση της Πόλης του 1453 και την ελληνική επανάσταση του 1821 απλώς ως "ένοπλες συγκρούσεις του Ελληνισμού με την Τουρκία".

Μάλιστα προσπέρασε την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και για την Κύπρο, προσδιόρισε το πρόβλημα περίπου ως θέμα εσωτερικό της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους! Η ίδια αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί καθώς το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο αριθμό βουλευτών.


Μιώντας στον ρ/σ Real fm) για «φθηνές επιθέσεις» υποστήριξε ότι «Χάνω τον Θεό μου από αυτόν τον λαϊκισμό. Μίλησα για έναν αιώνα συγκρούσεων» τόνισε και συνέχισε: «Και αυτά που είπα εγώ στην Κωνσταντινούπολη για το Αιγαίο και τα νησιά μας δεν τα έχει πει ποτέ Έλληνας πολιτικός στην Τουρκία».

Στα…γρήγορα & Πιπεράτα -2-


Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Dr Dominique Stauss - Kahn στην Αθήνα ως ανεξήγητη και δυσνόητη, αλλά από ιατρική άποψη πλήρως ενημερωτική για τον ασθενή, τον ιατρό και τα φάρμακα…

Αναρωτιέμαι εάν προκάλεσε ερωτηματικά για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καθότι το Διδακτορικό του συγκεκριμένου ανδρός είναι στα…Οικονομικά!

Μας τα έσυρε καλά, όμως, ο συμπαθής φυσιογνωμικά «πρώην» (όπως λένε) Κομμουνιστής, τώρα Σοσιαλιστής και ταυτόχρονα «εκλεκτός» του Καπιταλιστικού Κατεστημένου επικεφαλής του ΔΝΤ (IMF) όταν δήλωσε πως εάν ήταν Έλληνας θα διαμαρτυρόταν, και αναρωτήθηκε γιατί ΔΕΝ  διαμαρτύρεται σε όλες τις πόλεις της πατρίδας μας Ελλάδας ο ΛΑΟΣ για όσα ήδη μας κάνει η ΤΡΟΙΚΑ και τα πιο δύσκολα που έρχονται….

Ερωτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου στη βουλή

κλικ στις ερωτήσεις για μεγέθυνση

Ούτε λεφτά υπήρχαν, ούτε κόκκινες γραμμές

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Επειδή πολλά έχουμε πει – και πολύ έχουμε ενοχληθεί – από την ηγεμονική επίσκεψη άνευ διανυκτερεύσεως του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και καθώς σήμερα περιμένουμε το έτερο εκ των δανειστών μας, τον κ. Όλι Ρεν (ξέρετε, καλό κουράγιο κλπ), νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε στο γνωστό «ελληνικό πρόβλημα».

Ε, λοιπόν, δεν μας φταίει ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο φιλόδοξος Στρος-Καν, ούτε οι υπόλοιποι δανειστές – τοκογλύφοι. Μας φταίει αποκλειστικά το κακό μας το κεφάλι.

Το 2003, με έκθεσή του το ΔΝΤ μας παρότρυνε να θέσουμε τέρμα στη διαφθορά και να πολεμήσουμε τις παθογένειές μας. Διαπίστωνε δηλαδή και τις παθογένειες και τη διαφθορά που υπήρχαν στη χώρα – δουλείες τρομερές που κάποιοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν και τώρα βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω.

Οι πιστολάδες του Λαζαράτι


ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες εκ μέρους της «Ομόνοιας» για την δράση πιστολάδων από το αλβανικό χωριό Λαζαράτι, που μπαίνουν στα χωριά της ελληνικής μειονότητας και τρομοκρατούν τον πληθυσμό πυροβολώντας! Πρόκειται για τις ίδιες συμμορίες στις οποίες κατέληξαν τα κλοπιμαία από τις λεηλασίες στα καταστήματα της Αθήνας, κατά τις ταραχές του Δεκεμβρίου 2008.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, επαναλαμβάνεται εδώ και μήνες με δεκάδες περιστατικά απρόκλητης βίας. Οι πιστολάδες προκαλούν τον πανικό και επιδίδονται σε ληστείες, ενώ δεν διστάζουν να περιφέρονται οπλισμένοι ακόμη και όταν στα βορειοηπειρωτικά χωριά πραγματοποιούνται επισκέψεις επισήμων . Σε μια περίπτωση, αυτή της εφόδου στην Δερβιτσάνη, οι πυροβολισμοί τους ακούγονταν ως το γειτονικό Αργυρόκαστρο, το οποίο επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Νοητική προσέγγιση του Αρχιμήδη


Αν το έργο του Αρχιμήδη είναι λιγότερο γνωστό, οφείλεται στην απουσία υλικού για τους φιλολόγους της κοινωνίας. Δεν έχουμε το ανάλογο σχήμα με τον Αριστοτέλη. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Αρχιμήδης ήταν πραγματικά πολυπράγμων με μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Ήταν ο Σωκράτης των μαθηματικών, ενώ ο Αριστοτέλης ήταν ο Πρωταγόρας της επιστήμης.

Η πραγματικότητα του πρώτου είναι ο κόσμος μας, ενώ ο κόσμος του δεύτερου δεν είναι η πραγματικότητά μας. Επιπλέον υπάρχει και μια άλλη μεγάλη διαφορά, η οποία δεν είναι θεωρητική αλλά πειραματική.

Ο Αριστοτέλης δεν προβληματίζεται, δίνει λύσεις, ενώ ο Αρχιμήδης προβληματίζει τους πάντες με τις ανορθόδοξες λύσεις του. Η ανακάλυψη της προσέγγισης του κύκλου δεν έγινε από κανέναν άλλον εκτός από τον Αρχιμήδη, διότι εκεί που όλοι κοίταζαν τον κύκλο εκείνος έβλεπε τον αριθμό π.

Ταξιάρχης: Το χωριό των Χριστουγέννων


Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής παράγεται το 65% των φυσικών χριστουγεννιάτικων ελάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

«Τις μέρες αυτές στο χωριό μας, τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, έχει μείνει μόνο ο “άμαχος” πληθυσμός, τα γυναικόπαιδα. Σχεδόν όλοι οι άντρες έχουμε κατέβει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για είκοσι μέρες, μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων ξεσπιτωνόμαστε για να πουλήσουμε τα έλατά μας...».

Το ορεινό χωριό τους ερήμωσε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, από τις αρχές του μήνα. Θα ξαναζωντανέψει και πάλι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, τότε που όλοι μαζί οι κάτοικοί του θα το γλεντήσουν. Στις πλαγιές του Χολομώντα, σε 650 υψόμετρο, τρία τέταρτα δρόμο από τη Θεσσαλονίκη, ο Δεκέμβρης είναι παραδοσιακά ο μήνας της αγωνίας για τους 1.300 Ταξιαρχιώτες: 90% του μόνιμου πληθυσμού περιμένουν να κάνουν «ταμείο»- να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ως ελατοπαραγωγοί.

Εβαλαν στο μάτι τις ελιές


Εκπλήξεις επιφύλασσε για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς η φετινή συγκομιδή, ειδικά στη Χαλκιδική. Ορισμένοι είδαν τα δέντρα τους… άδεια, άλλοι έχασαν τις ελιές που είχαν μαζέψει, ενώ εξαφανίστηκαν και τενεκέδες με λάδι.

Το φαινόμενο των κλοπών στη Χαλκιδική παίρνει κάθε χρόνο διαστάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο, με τις αστυνομικές αρχές να προσπαθούν να πάρουν μέτρα για τους κλέφτες ελιών και λαδιού, υποπτευόμενοι πως πρόκειται για Βούλγαρους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα απασχολήθηκαν στη συγκομιδή.

Φέτος στη Χαλκιδική καταγράφηκαν από την αστυνομία οκτώ περιπτώσεις κλοπών από ελαιόδεντρα, καρπών που είχαν συγκεντρωθεί στα χωράφια, αλλά και λαδιού από ελαιοτριβεία. “Οι περισσότεροι τα κλέβουν για το σπίτι τους, δεν γίνεται εμπόριο μ’ αυτό”, παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Χαλκιδική, οι οποίοι φέτος κλήθηκαν να λάβουν μέτρα.

Ιταλία και Γερμανία μαλώνουν για ένα... αρχαίο ελληνικό κράνος


Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου, με αίτημα την επιστροφή ενός αρχαίου ελληνικού κράνους που σύμφωνα με τη Ρώμη, εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη, εκπρόσωπος δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη περικεφαλαία, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.

Αξιωματούχοι μουσείων δήλωσαν ότι η περικεφαλαία βρίσκεται σε ασφαλές μέρος στο Βερολίνο και ότι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα του Βερολίνου. Οι δικαστικές αρχές κατάσχεσαν την περικεφαλαία το 2003 κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.

8 Δεκεμβρίου 1990 το ορόσημο της πτώσης της κομουνιστικής δικτατορίας


Τα «Δεκεμβριανά» της Αλβανίας

Η πρώτη μαζική αντίδραση κατά του ολοκληρωτισμού στην Αλβανία, θεωρείτε η απεργία και μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Τιράνων (τότε Πανεπιστήμιο «Ενβέρ Χότζα») την 8η Δεκεμβρίου του 1990.

Ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος  της Αλβανίας, καθηγητής τότε στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιατρικής, δε χάνει ευκαιρία να προβάλει τέτοια γεγονότα για να καρπωθεί πολιτικά τον αγώνα κατά της δικτατορίας αλλά και τα θύματα του ποιο βάρβαρου ολοκληρωτικού καθεστώτος στον κόσμο.  Δεν είναι λίγες οι φωνές όμως που κάνουν λόγο για αμφιλεγόμενη δράση του Σαλί Μπερίσα, όχι μόνο γιατί ήταν ο προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα αλλά και για τη στάση του στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Τρείς μέρες αργότερα στις 11/12/1990 την ημέρα που σκοτώθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα τέσσερεις νέοι Βορειοηπειρώτες από το Αλύκο ,