Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης (1867-1922)

Του Ευθύμιου Γ. Λεκάκη - Νομικού, Ιστορικού Ερευνητή

Με τη χθεσινή επέτειο της δολοφονίας του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, (27 Αυγουστου 1922) παραθέτω την μαρτυρία του Ακαδημαϊκού Γ.  Μυλωνά από παλαιούς κατοίκους της Σμύρνης, που έζησαν την τραγωδία της Καταστροφής.

Μέχρι τώρα είχαμε πολλές διηγήσεις για το μαρτύριο του Χρυσοστόμου. Όμως υπήρχε πάντα μια επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια των εξιστορουμένων.

Ο πόνος και το μέγεθος της συμφοράς μεγεθύνουν ως την υπερβολή τα εξιστορούμενα. Προσωπικά όλες οι επιφυλάξεις μου παραμερίσθηκαν, όταν ο διαπρεπής ακαδημαϊκός Γ. Μυλωνάς, στις 14 Δεκεμβρίου 1982, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 60 χρόνων από την καταστροφή, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών,

Συρία: Εν αναμονή της εντολής Ομπάμα για επέμβαση

Θέμα 24ώρων φαίνεται ότι είναι η επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να περιμένουν τη σχετική εντολή του Μπαράκ Ομπάμα.

 Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία, ανέφερε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν... όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Νεκρός βρέθηκε ο Μιχάλης Ασλάνης στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι

ΚΑΤΕΓΡΑΦΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Μιχάλης Ασλάνης στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, στην οδό Σκουφά 21. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Ασλάνης υπέστη χτες αργά το βράδυ ανακοπή και οι αστυνομικοί τον βρήκαν σήμερα στις δύο το μεσημέρι. Την αστυνομία κάλεσαν δύο από τις κοπέλες που εργάζονταν μαζί του και είχαν κλειδιά από το σπίτι. Οι νεαρές κοπέλες μπήκαν στο διαμέρισμα πριν λίγες ώρες και εντόπισαν το πτώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost,  δίπλα στον νεκρό σχεδιαστή βρέθηκε με τεράστια ποσότητα φαρμακευτικών χαπιών.

Οι 'Τρωάδες' του Ευριπίδη, από το Θέατρο Γέννεσις, στην Αρναία


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κορυφαίο έργο ‘’ΤΡΩΑΔΕΣ’ του Ευριπίδη, από το Θέατρο ΓΕΝΝΕΣΙΣ, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη και η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας , την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 21:00 στο αύλειο χώρο του Λυκείου Αρναίας Δήμου Αριστοτέλη.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Από το 415πχ που ο Ευριπίδης έγραψε τις ‘Τρωάδες’ μέχρι σήμερα το 2013 η ανθρωπότητα παρακολουθεί με τρόμο και αγανάκτηση άδικους και βρώμικους πολέμους που εξαπολύουν οι ισχυροί του κόσμου εναντίον μικρών και αδύναμων λαών, με γνώμονα τα συμφέροντά τους.