Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συρία: Εν αναμονή της εντολής Ομπάμα για επέμβαση

Θέμα 24ώρων φαίνεται ότι είναι η επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να περιμένουν τη σχετική εντολή του Μπαράκ Ομπάμα.

 Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία, ανέφερε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν... όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όπως είπε, ο κ. Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και τόνισε πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», διεμήνυσε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ' επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Κάμερον

Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα απέναντι στο συριακό καθεστώς, ο αμερικανός πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνομιλία των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έγινε η επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ο κ. Ομπάμα είχε συνολικά 88 τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάμερον κάλεσε εσπευσμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές, προκειμένου να συζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την κατάσταση στη Συρία και τον τρόπο απάντησης στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και σχετική ψηφοφορία.

Και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε χθες πως το Παρίσι είναι «σε ετοιμότητα για να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι η Γαλλία έχει την «ευθύνη» να «αναζητήσει την πλέον κατάλληλη αντίδραση στις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος, μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί».

Το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Συρία: «Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες»

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.

«Eίτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», δήλωσε ο σύρος υπουργός.

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: