Σάββατο 4 Απριλίου 2015

O Ελληνισμός ταξιδεύει σε Μουσεία των ΗΠΑ, μαγεύοντας το κοινό

Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης  αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα.

 Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, περιηγηθεί  την έκθεση «Οι Έλληνες - Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που άνοιξε τις πύλες της στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο Point a Calliere του Μόντρεαλ.

Μολονότι τα εγκαίνια και η λειτουργία  της έκθεσης συνέπεσαν με τον βαρύ καναδικό χειμώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους - 40°C , προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον μεταξύ του καναδικού κοινού, που δηλώνεται με τον «μαγικό» αριθμό των επισκεπτών, τις ουρές αναμονής και εκτός Μουσείου στο χιόνι,  τις προπωλημένες θέσεις στο πρόγραμμα διαλέξεων,

Ενα άστρο γεννιέται μπροστά στα μάτια των αστρονόμων

Για τα άστρα όπως και για τους ανθρώπους, τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι περίοδος ραγδαίων αλλαγών. Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι παρατηρούν δραματικές μεταβολές σε ένα νεογέννητο αστέρι εξετάζοντας διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν με διαφορά 18 ετών.

Η μελέτη στο περιοδικό Science εξετάζει ένα νεαρό αλλά γιγάντιο άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 4.250 ετών φωτός και έλαβε την χαριτωμένη ονομασία W75N(B)-VLA 2.

Το 1996, όταν οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό για να το μελετήσουν, το νεογέννητο άστρο εκτόξευε ιονισμένο αέριο προς όλες τις κατευθύνσεις, και το μαγνητικό πεδίο του δεν είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό.

Εξιχνίασαν 12 διαρρήξεις στη Χαλκιδική

Στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής

Σε μια από αυτές, ο 30χρονος δράστης είχε και βοήθεια από έναν συνομήλικό του, ο οποίος αναγνωρίστηκε

Έκανε... «υπερωρίες» τον περασμένο Οκτώβριο ένας νεαρός Έλληνας διαρρήκτης που είχε ρημάξει τουλάχιστον 12 καταστήματα και σπίτια στον  Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Μόνο σε μία περίπτωση είχε και συνεργό και τώρα ερευνάται αν είχαν συνεχίσει τη δράση τους τους επόμενους μήνες.

Οι διαρρήξεις που εξιχνιάστηκαν μετά από έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας Πολυγύρου, είχαν λεία διάφορα χρηματικά ποσά, ηλεκτρικές συσκευές και μεταλλικά αντικείμενα συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

Στο Δρομοκαΐτειο επέστρεψε η Βίκυ Σταμάτη

Στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο οδηγήθηκε και πάλι η Βίκυ Σταμάτη, μετά την εξέτασή της από τους Εισαγγελείς στη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο των ερευνών για την απόδρασή της την Πέμπτη από το ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Η κρατούμενη έδωσε ανωμοτί κατάθεση, ενώ ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για απόδραση αλλά για φυγή προκειμένου να δει το παιδί της. «Περιπλανιόταν άσκοπα» μετά την απόδρασή της, είπε ο δικηγόρος της. Ανέφερε ακόμη ότι η Βίκυ Σταμάτη είναι μετανιωμένη και πως έχει εμπιστοσύνη στους Εισαγγελείς.