Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μια καταναλωτική κοινωνία θαμμένη στα ερείπια

Αποψη του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου

Ακολουθούμε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης τους επιστήμονες που αποκάλυψαν και μελέτησαν τον πολιτισμό που εξαφανίστηκε με τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ.

Θερμού Μαρία

«Οταν πρωτοήρθα στο νησί, το 1961, ως νεοδιόριστος επιμελητής Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο παλιός φύλακας του μουσείου μού είπε: "Αν είστε τυχερός, κύριε επιμελητά, μπορεί να έχουμε καμιά εκρηξούλα του ηφαιστείου για να τη θαυμάσετε. Είναι υπέροχο θέαμα"». Καθισμένοι γύρω από ένα ωραίο σαντορινιό τραπέζι, με την ευωχία που δημιουργούν ο οίνος και η καλή παρέα, ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας ανακαλεί στη μνήμη του την πρώτη επίσκεψή του στο νησί πριν από μισό αιώνα.

Ως τώρα δεν υπήρξε «τυχερός» να δει το ηφαίστειο να ξυπνά, γεγονός όμως είναι ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης και συνηθισμένοι και συμφιλιωμένοι είναι με το θεριό που κρύβεται στα έγκατα της γης τους.

Βουλευτές - Ποιους καταβρόχθισε ο Μινώταυρος στα χρόνια της τρόικας

 Ο Νίκος Σταυρογιάννης από τη ΝΔ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τη ΔΗΜΑΡ είναι τα πιο πρόσφατα θύματα του αχόρταγου… Μινώταυρου, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια, μεταμφιεζόμενος πότε σε μνημόνιο 1, πότε σε μεσοπρόθεσμο και πότε σε μνημόνιο 2, έχει καταβροχθίσει δεκάδες βουλευτές, ακόμη και ολόκληρα κόμματα, θρυμματίζοντας το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Το πολιτικό τέρας, όπως φαντάζει στα μάτια πολλών κοινοβουλευτικών, κυρίως της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βρυχάται ξανά και απειλεί με νέα θύματα ενόψει της ψήφισης των επώδυνων μέτρων.

Θεσσαλονίκη: Αναπαράσταση απελευθέρωσης με ιππείς, ευζώνους και στρατιώτες

Στα βήματα των ελευθερωτών, βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές – κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.

Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης,

«Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά»


Μια έκδοση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει μοναδικά ντοκουμέντα για τη ζωή του Χασάν Ταχσίν Πασάς, του Οθωμανού Αλβανού Αρχιστράτηγου που παρέδωσε την πόλη αμαχητί στον Ελληνικό Στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Το κενό αυτό, μέσα από άγνωστες δημοσιογραφικές, πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές έρχεται τώρα να καλύψει το βιβλίο «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» που έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Κ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με το biblionet.gr, το βιβλίο περιλαμβάνει αθησαύριστο έως τώρα υλικό που προέρχεται από ελληνικά, τουρκικά, αλβανικά, αυστριακά, αγγλικά, ιταλικά, αμερικανικά, εβραϊκά και γαλλικά αρχεία το βιβλίο αυτό, το μόνο στο είδος του που θα κυκλοφορήσει για την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης,

Κινούμενη άμμος η συνοχή της συγκυβέρνησης

 «Υπάρχει κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας;». Το δραματικό αυτό ερώτημα τέθηκε από την πλευρά εταίρων και πιστωτών αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να δοθεί μία μικρή και τελευταία παράταση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά (ώς την Κυριακή το βράδυ), προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Της Αγγελικής Σπανού

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δανειστές δεν αρκούνται απλώς στην έγκριση του «πακέτου» από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θεωρούν αναγκαία την ευρύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση. Ζητούν, δηλαδή, εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και συνεπώς θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Θεσσαλονίκη : Πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Λευκό Πύργο


Χιλιάδες Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν με συγκίνηση την  πανηγυρική έπαρση της ελληνικής σημαίας, που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία είναι αγκυροβολημένα από χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Με την έπαρση της σημαίας που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Γαμήλιο γλέντι σε... βενζινάδικο λόγω κρίσης! (φωτό)


Την οικονομική κρίση αποφάσισε να αντιμετωπίσει με έναν πρωτότυπο τρόπο ο ιδιοκτήτης ενός βενζινάδικου που παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Άννα. Η κρίση όμως, στα περισσότερα ζευγάρια, δεν επιτρέπει πλέον να ξοδεύουν αρκετά λεφτά για το γαμήλιο γλέντι.

Έτσι, το ζευγάρι αποφάσισε να γλεντήσει μαζί με όλους τους καλεσμένους του γάμου, στο... βενζινάδικό του.

Σύμφωνα με το PatrasTimes, έκπληκτος ο παγκοσμίου φήμης Βέλγος φωτογράφος Nick Hannes, ο οποίος βρισκόταν στη Δυτική Ελλάδα για να φωτογραφίσει τη μεσογειακή ομορφιά, "έπεσε" επάνω στην ασυνήθιστη γαμήλια δεξίωση και... τα κλικ του φωτογραφικού φακού του, πήραν «φωτιά»!

Γ. Καρατζαφέρης: Άλλο Μεταξάς, άλλο Σαμαράς

Η ιστορία έχει και μαύρες σελίδες, σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

Η ιστορία έχει και μαύρες σελίδες, σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Άλλο Μεταξάς, άλλο Σαμαράς. Ο ένας, είπε αβίαστα το «Όχι» που τιμάμε και γιορτάζουμε 72 χρόνια μετά. Ο άλλος, λέει αβίαστα ναι στον ίδιο κατακτητή, με άλλο πρόσωπο και μέσα», δήλωσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα