Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Προβοκατόρικο σχέδιο έντασης στο Αιγαίο!


Για σχέδιο πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πτώση τουρκικού αεροσκάφους, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στόχος του σχεδίου ήταν η πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στην κατάρτιση του «σχεδίου Βαριά» έλαβαν μέρος, σύμφωνα με την εφημερίδα, 162 αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων οι 29 ήταν ανώτατοι.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την Taraf, αποσκοπούσε στην πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν και περιλάμβανε επί μέρους «σχέδιο πολεμικής αεροπορίας», το οποίο έφερε τη σφραγίδα «άκρως απόρρητο» και είχε ημερομηνία «Φεβρουάριος 2003». Το σχέδιο υπέγραφε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Σε άλλο σημείο του σχεδίου αναφέρεται:

«Κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης.

» Εάν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση ενός αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο από πιλότο του Ειδικού Σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο θέμα αυτό».

Η εφημερίδα γράφει ότι «παράλληλα με την προβοκάτσια αυτή που θα εξελισσόταν στον αέρα, το σχέδιο στόχευε στην αύξηση της έντασης στα σύνορα στη Θράκη και στη δημιουργία κλίματος επιστράτευσης σε όλη την περιοχή» και παραθέτει άλλο ένα σημείο από το σχέδιο:

«Η ένταση θα αυξηθεί και στα σύνορα στη Θράκη, θα πραγματοποιηθούν περιπολίες σε περιοχές πλησίον των συνόρων στη Θράκη, ενώ θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο. Στα αεροδρόμια Μπαλίκεσιρ, Τσίγλι, Τσόρλου και Νταλάμαν θα περιμένουν αεροσκάφη με βάση την αρχή 24 ωρών και ακόμη στο παραμικρό επεισόδιο θα απογειωθούν αεροσκάφη scrable.

» Η διοίκηση του 134ου σμήνους θα πραγματοποιεί επιδείξεις κάθε δύο μέρες, σε διάφορες πόλεις, καλεσμένη των βιομηχανικών επιμελητηρίων, των επιχειρηματιών, των δικηγορικών συλλόγων κλπ. Θα αυξηθεί η συμπάθεια του λαού προς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατά τις επιδείξεις θα μοιραστούν δώρα στο λαό και ιδιαίτερα στα παιδιά».

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Πηγή: Μαγνήτης

Το λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά της Θεσσαλονίκης


ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Ολοκληρώθηκε η προβολή των αντικειμένων, ενώ ο επισκέπτης θα κάνει ένα πλήρες ταξίδι στο χθες αναπολώντας μνήμες…

Παλιά επαγγέλματα όπως διασώθηκαν, εργαλεία γεωργοκτηνοτροφίας, αυθεντικά μέρη του σπιτιού, αλλά και το παραδοσιακό σχολειό, κειμήλια θρησκευτικών παραδόσεων αποκτούν τους δικούς τους συμβολισμούς

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Από τον Μάρτιο και μετά γίνεται προσπάθεια ν’ ανοίξει για το κοινό το λαογραφικό μουσείο της Ξυλαγανής το οποίο διαθέτει ένα απίστευτο πλούτο υλικού χάρις στις προσπάθειες δεκαετιών της Σουλτάνας Πολυτσάκη-Παπαδημητρίου να συλλέγει να διασωθεί και να συντηρηθεί όλο αυτό το υλικό που πλέον στις προθήκες και την τοποθέτησή του αναδεικνύει τον πολιτισμό που είχαν οι παρελθούσες γενιές της ευρύτερης περιοχής.

Το μουσείο αυτό όπως θα πει ο Κώστας Κατσιμίγας που το περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά της Θεσσαλονίκης, ενώ το γεγονός ότι στεγάζεται στον παλιό μύλο περιουσία του λαογραφικού πολιτιστικού συλλόγου Ξυλαγανής το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Πάντως στην χθεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου ήταν και η αφορμή για την παρουσίαση του μουσείου που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί στο νομάρχη κ. Γιαννακίδη, ενώ από την πλευρά του και ο δήμαρχος Μαρώνειας αναφερόμενος σχετικά τόνισε ότι θα αποτελεί στοιχείο προβολής όχι μόνο του δήμου Μαρώνειας, αλλά σημείο αναφοράς του νομού μας.

«Θα το έχουμε σαν σημαία, να το προσέχουμε όλοι μας και αυτοί ιδίως που το αγάπησαν γιατί το δούλεψαν πιο πολύ από εμάς, δίπλα τους να τελειώνει επιτέλους και να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Εγώ εύχομαι σε όλους σας, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και πάνω από όλα να είμαστε όλοι εδώ του χρόνου», θα πει ο κ. Παπανικολάου.


Πολύ ανθρώπινη και περιγραφική ήταν η παρέμβαση της κ. Πολυτσάκη που εργάσθηκε όσο κανένας για την υλοποίηση του ονείρου αυτού που με προσωπικά έξοδα επιμονή και υπομονή συνέλεξε το υλικό που μιλώντας για το μουσείο ανέφερε χαρακτηριστικά: «το μουσείο, αν ήταν παιδάκι, θα ήταν σε ηλικία που αρχίζει να μιλάει, θα το δείτε ήδη, παρόλο που δεν γράφουμε πουθενά, ούτε σε χώρο, ούτε σε αντικείμενα, ούτε σε φωτογραφίες, τίποτα, αυτά θα γίνουν από εδώ και πέρα θα δείτε ότι πραγματικά το μουσείο αυτό, πέραν ότι πρόκειται για ένα υποδειγματικό λαογραφικό μουσείο και όχι μόνο τοπικό, άρχισε πλέον να μιλάει και έχει να πει πάρα πολλά».

Ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης ήταν από τους πρώτους που είδαν την τελειωμένη ολοκληρωμένη φάση του μουσείου φωτογραφήθηκε με τους πρωτεργάτες του δίνοντας τα συγχαρητήρια στο σύλλογο και ιδιαιτέρως στην Σουλτάνα Πολυτσάκη-Παπαδημητρίου και τον σύζυγό της Σωτήρη.


Αξιόλογο είναι και το κομμάτι του αλευρόμυλου που δεν πειράχτηκε, δεν χρησιμοποιείται σαν μουσειακός χώρος, αλλά απλά είναι ένας βιομηχανικός χώρος, όπου προβάλλονται τα μηχανήματα στην εποχή του, δεν μπαίνουν άλλα εκθέματα, ενώ μετά ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που αποτυπώνει όλες τις ενότητες της ζωής όπως καθημερινότητα στο σπίτι, γεωργοκτηνοτροφία, παλιά επαγγέλματα που έσβησαν, θρησκεία, εκπαίδευση κλπ.

Πηγή: Χρόνος

«Αδειασμα» και έκρηξη Μητσοτάκη


Εσωκομματικός «πόλεμος» ξέσπασε χθες στη ΝΔ με αφορμή τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του κόμματος στο νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, καθώς αν και το είχε υπερψηφίσει στην επιτροπή της Βουλής, χθες κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια άλλαξε την επίσημη γραμμή της, στρεφόμενη κατά του σχεδίου νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται ως «άδειασμα» προς τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ δείχνει τη «Βαβέλ» απόψεων που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «στροφή» της ΝΔ προκάλεσε την έκρηξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ανέφερε: «Eμένα η στάση μου είναι καθαρή. Ναι επί της αρχής, σωστές οι διατάξεις, έστω και αν είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητος». Στο ερώτημα «ποια είναι η στάση της ΝΔ» απάντησε: «Ρωτήστε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Καλά θα κάνει να έρχεται να ρωτάει και μας τι θα κάνει. Και όχι με ύφος χιλίων καρδιναλίων να βγαίνει και να μιλάει».

Ο Κ. Μαρκόπουλος απέδωσε την αλλαγή στάσης του κόμματός του στο γεγονός ότι η υπουργός δεν έκανε τις αλλαγές στα άρθρα 1 και 9 (απαγόρευση της οικοδόμησης ακόμη και στα εντός σχεδίου καμένα και αυστηρότερος ορισμός της έννοιας του δάσους), όπως είχε δεσμευτεί στην επιτροπή. «Δεν έγιναν... Τι θα κάναμε, θα ξαναψηφίζαμε; Αυτά δεν είναι σχέδια νόμου, είναι ασκήσεις επί χάρτου» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο η ΝΔ να επιστρέψει στην αρχική θέση της αν γίνουν οι αλλαγές.

Νωρίτερα, οι Κ. Κιλτίδης και Γ. Ιωαννίδης, που πρόσκεινται στην Ντ. Μπακογιάννη, είχαν δηλώσει ανοιχτά πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, πηγαίνοντας «κόντρα» στην άποψη του τομεάρχη τους.

Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει μπλέξει τις... γραμμές της φαίνεται και από την πρόθεση του Κ. Κιλτίδη να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας, χωρίς να το γνωρίζει το κόμμα του. Τελικά, δεν το έπραξε.

Στην ομιλία της η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι εφεξής κάθε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά θα κηρύσσεται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται κατά προτεραιότητα ο δασικός χάρτης. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών».

Κ. Μητσοτάκης: Εμένα η στάση μου είναι καθαρή για το νομοσχέδιο... Ρωτήστε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη στάση της ΝΔ...

Κ. Μαρκόπουλος: Απέδωσε την αλλαγή στάσης της ΝΔ στο ότι δεν έγιναν αλλαγές από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου

Κ. Κιλτίδης: Οπως και ο Γ. Ιωαννίδης, δήλωσε ανοιχτά πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο «κόντρα» στην άποψη του τομεάρχη τους Κ. Μητσοτάκη

Λ. Γαλανός

Πηγή: Έθνος

Στους "4" Καλλικράτεια, Σύλλατα


Οι δύο από τους τέσσερις προημιτελικούς αγώνες έγιναν χθες στη Χαλκιδική, όπου ξεχώρισε η νίκη του Αστέρα Νέων Συλλάτων.

Οι πρωτοπόροι στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας επιβλήθηκαν της σκληροτράχηλης Θύελλας Κρήνης με 3-1 στην παράταση (κανονικός αγώνας 1-1). Στο 2΄ ο Ασλανίδης αιφνιδίασε για την Κρήνη, ισοφάρισε ο έγχρωμος Μούτου στο 63΄. Στο 97΄ ο Φιλίπποβιτς και στο 110΄ ο Νίκος Μπερμπερίδης πέτυχαν το 3-1, χαρίζοντας την πρόκριση στον Αστέρα.

Στο άλλο παιχνίδι, η Καλλικράτεια πέρασε 0-1 από τα Ελαιοχώρια, χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μαλιούφα στο 69΄.

Την προσεχή Τετάρτη (27/01, 14:30) θα αγωνιστούν Συκιά-Χολομών Ρ/Π και Μουδανιά-Πολύγυρος.

Πηγή: Gazzetta

"Όποιος φοράει μπούργκα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα"


Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας UMP, Xavier Bertrand και ο Γενικός Γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Claude Guéant κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία ζητάνε να μπει σαν κριτήριο άρνησης για την παραχώρηση της γαλλικής υπηκοότητας η μπούργκ και το νικάμπ.

Κατά την κατάθεση της πρόταση στην πόλη της Νίκαιας την προηγούμενη Κυριακή ο Xavier Bertrand είπε: «Με αυτόν τον νόμο θέλω να καταστήσω κάτι απόλυτα σαφές. Οποιοσδήποτε φοράει μπούργκα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα επειδή όποιος θέλει να γίνει Γάλλος θα πρέπει να ενσωματωθεί στη χώρα πράγμα που με τη μπούργκα δεν μπορεί να γίνει».

Η πλειοψηφία από τις 1900 όμως γυναίκες που φοράνε το νικάμπ, το ολόσωμο πέπλο, στη Γαλλία έχουν αποκτήσει ήδη τη γαλλική υπηκοότητα σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι μετανάστριες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο το άκουσμα της πρότασης προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο Daniel Cohn-Bendit από τους ευρωπαίους Οικολόγους έθεσε το ερώτημα: «Είναι αυτοί οι άνθρωποι που καταθέσαν την πρόταση τόσο έξυπνοι; Πως μπορείς να στερήσεις ή να πάρεις πίσω από κάποιον την υπηκοότητα με μοναδικό κριτήριο την ενδυμασία του»;

«Δεν μπορεί να αποτελέσει το μόνο κριτήριο για την υπηκοότητα απλά είναι και αυτό ένα μέτρο που πρέπει να παρθεί για την απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του UMP, Frederic Lefebvre, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε πρόταση για κατάργηση των δικαιωμάτων όσων φοράνε νικάμπ σε οφέλη κοινωνικής ασφάλισης, οικογενειακά οφέλη, αλλά και σε οφέλη στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το θέμα θα συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο όπου και θα αποφασιστεί η ψήφιση ή όχι των επίμαχων και αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων.

Liberation

Πηγή: Foreign Press

Ανυποχώρητοι οι αγρότες


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μπλόκα στους δρόμους φαίνεται ότι είναι οι αγρότες.

Αναλυτικά τα μπλόκα:

* Βοιωτία - Φθιώτιδα: Αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει αποκλεισμένη σε δύο ακόμη σημεία στο Κάστρο και την Αλαμάνα.

* Θεσσαλονίκη: Συγκεντρωμένα τρακτέρ τα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας και στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

* Εβρος: Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου και των Κήπων.

* Σέρρες: Οι αγρότες παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης

* Στρυμονικός: Ανοιχτός παρέμεινε στη διάρκεια της νύχτας, ο κόμβος, ενώ οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στη διάρκεια της ημέρας.

* Καβάλα: Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης

* Θεσσαλία: Αποκλεισμένος ο κόμβος της Νίκαιας. Συγκεντρωμένα τρακτέρ και στο 170ο χλμ. του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Αποκλεισμένος ο κόμβος Μικροθηβών, με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς.

* Χαλκιδική: Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

* Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

* Δράμα: Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.

* Καστοριά - Φλώρινα: Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, αλλά και προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής.

* Γρεβενα: Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών.

* Πρέβεζα: Αγρότες της Πρέβεζας, απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου Πρέβεζας, αλλά η συγκοινωνία διεξάγεται από παρακαμπτήριο δρόμο.

* Κρήτη: Στον κόμβο «Μεγάλα Χωράφια» στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου παραμένουν αγρότες - μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης Αγροτών χωρίς ωστόσο παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Πηγή: Έθνος

Νομός Πιερίας: Οι κατολισθήσεις στα Πιέρια

Πάλι είχαν Άγιο όσοι περνούσαν από το σημείο ανάμεσα (Παλιοζάζιακο - Σκοτεινά)...

Καινούργια κατολίσθηση παρέσυρε μια μεγάλη Οξιά η οποία χτύπησε με δύναμη στην άσφαλτο και έγινε χίλια κομμάτια.

Εάν εκείνη την ώρα τύχαινε να περνάει κανένα αυτοκίνητο θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα.

Και να φανταστεί κανείς ότι πριν τρεις ημέρες τα μηχανήματα της Νομαρχίας είχαν καθαρίσει τον δρόμο από παρόμοια κατολίσθηση στο ίδιο σημείο...


Τέλος πάντων γιατί κανένας δεν ελέγχει αυτούς που κατασκεύασαν αυτόν τον δρόμο;

Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πρώτα;

Θ. Κ. Πιέριος