Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Γέμισε νερό η Κορώνεια

Πάνω από 3 μέτρα ανέβηκε η στάθμη στην Κερκίνη

Σχεδόν τα δύο μέτρα έχει φτάσει η στάθμη στη λίμνη Κορώνεια, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, γεγονός που θα πρέπει, όμως, να συνδυαστεί και με αναγκαία μέτρα για να αναζωογονηθεί η «ταλαιπωρημένη» λίμνη.

«Σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη έχει ανέβει ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχε καθόλου νερό, ενώ είναι από τις λίγες φορές που ο κύριος τροφοδότης της Κορώνειας, ο ποταμός Μπογδάνας, έχει συνέχεια νερό επί 3 μήνες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμών Κορώνειας- Βόλβης, λέκτορας του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Δήμητρα Μπόμπορη.

Γιγάντιο φαράγγι στην Ισλανδία «δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες μέρες»

Το φαράγγι του Γεκουλσαργκλουφούρ έχει βάθος 100 μέτρα και μήκος 28 χιλιόμετρα (Πηγή: Edwin Baynes) 

Παιδί κατακλυσμών

Εδιμβούργο
Το όνομά του μπορεί να είναι γλωσσοδέτης, όμως η ιστορία του ακόμα πιο περίεργη: το φαράγγι του Γεκουλσαργκλουφούρ στην Ισλανδία, στο οποίο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ευρώπης, δημιουργήθηκε σε διάστημα λίγων ημερών από τερατώδεις πλημμύρες.

Τα περισσότερα φαράγγια σχηματίζονται από διαβρωτικές διαδικασίες που διαρκούν εκατομμύρια χρόνια -το νερό των ποταμών σταδιακά διαλύει το γύρω πέτρωμα και κατεβάζει την κοίτη όλο και χαμηλότερα μέσα στη Γη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Εκδηλώσεις για τον Έρωτα και την Αγάπη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνας του έρωτα και της αγάπης ο Φεβρουάριος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

«Κραταιά ως θάνατος αγάπη»: οι ενήλικοι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την εικόνα, τον αφηγηματικό και τον ποιητικό λόγο, την απαγγελία και την υποκριτική, να ταξιδέψουν στο παρελθόν, το οποίο μας δίδαξε την παντοδυναμία του έρωτα και γιατί «η αγάπη είναι δυνατή σαν τον θάνατο», όπως σοφά λέγει ο Σολομών στο «Άσμα Ασμάτων».
Αφήγηση: Νικόλαος Παππάς (Αρχαιολόγος)· Απαγγελία: Τάσος Παπαναστασίου (Ηθοποιός). Στα ενδιάμεσα κενά θα ακουστούν στίχοι και μουσική επώνυμων δημιουργών.
Χαιρετισμός εκδήλωσης: Ελισάβετ Τσιγαρίδα (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας).

Δήμος Πολυγύρου: Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΑΠΟΚΡΙΑ 2015

To καρναβάλι αποτελεί για τον Πολύγυρο κορυφαίο θεσμό διατηρώντας μια παράδοση δεκάδων χρόνων. Ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας να διασκεδάσουν, να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα, να αναζητήσουν στιγμές κοινωνικής συνεύρεσης και επαφής. Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας:

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Έναρξη των εκδηλώσεων της αποκριάς με συμβολική εκδήλωση στην οικία Καραγκάνη - Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου, από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου, στις 5.30 μ.μ. Ζουρνάδες, παραδοσιακά κεράσματα, λουκάνικο και κρασί για όλους τους επισκέπτες.