Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Επιμένει για εκλογές ο Καρατζαφέρης!

κλικ στην γελοιογραφία για μεγέθυνση

Πηγή: Ασημώνης

Ευρήματα μαζικού κανιβαλισμού σε Νεολιθικό οικισμό


Σπάνια ευρήματα κανιβαλισμού σε Νεολιθικό οικισμό, ηλικίας 7.000 ετών ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της επιθεώρησης για την αρχαιολογία, Αntiquity, τα απολιθώματα περίπου 500 ανθρώπων εντοπίστηκαν σε Νεολιθικό οικισμό, στο Χάρξχαιμ της Ρηνανίας-Παλατινάτο. Ενδεχομένως να πραγματοποιούνταν εκεί τελετουργικά που περιελάμβαναν "μαζικούς κανιβαλισμούς", αναφέρει το άρθρο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνέβαινε σε περιόδους λιμού, καθώς η γεωργία είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στο συγκεκριμένο μέρος του κόσμου στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου.

Τα απολιθώματα προέρχονται μεταξύ άλλων από παιδιά και εγκύους. Η περιοχή είχε αρχικά ερευνηθεί το 1996 και στη συνέχει μεταξύ 2005 και 2008.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μπρούνο Μπουλετσιν του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας, δήλωσε στο BBC ότι τα ανθρώπινα οστά είχαν εσκεμμένα ακρωτηριαστεί πράγμα που υποδεικνύει κανιβαλισμό. Ωστόσο είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι είχαν μαγειρευτεί, υποστηρίζει ο ίδιος.

Πηγή: Foreign Press

Παπαθεμελής για Μπακογιάννη: Πάρε την στο γάμο σου , να σου πεί και του χρόνου.


Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα
Blog: www.danagennisi.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης
Τηλ.: 6979112273


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/12/09

Με αφορμή τις αποκαλύψεις από τους διαλόγους της κ. Μπακογιάννη με τον Μιλόσοσκι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, δήλωσε:

«Ο διάλογος Μπακογιάννη Μιλόσοσκι, αποδεικνύει ότι, οι μονότονα επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια διαβεβαιώσεις για δήθεν κόκκινη γραμμή «σύνθετης ονομασίας για γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», ήταν εμπαιγμός του λαού.

Η τότε υπουργός, αντί του erga omnes, συζητεί με τον αντίδικο το «εύρος της χρήσης» και του δηλώνει ότι «δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα». Καταλήγοντας μάλιστα, ότι η εξεύρεση ονομασίας, «δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας».

Απολελληνιστί, πάρε την στο γάμο σου, να σου πει και του χρόνου!

Έτσι, ενώ στη διεθνή πολιτική οι κόκκινες γραμμές είναι σταθερές και αμετακίνητες, εδώ είναι κινητές, σαν την κινούμενη άμμο.

Η αποκαλυφθείσα αθέατη πλευρά της πρόσφατης εξωτερικής μας πολιτικής, συνιστά μια επιπλέον πρόκληση για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Να αναθεωρήσουν εκ βαθέων την στρατηγική για το Σκοπιανό, επαναφέροντας τις κόκκινες γραμμές στη φυσική τους αφετηρία: Αυτήν που όρισαν οι ιστορικοί πολιτικοί αρχηγοί Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου: Ονομασία χωρίς το όνομα Μακεδονία, ή παράγωγό του.

Tα παιδιά του Γ. Νιώτη μεταξύ των συλληφθέντων στο "ΡΕΣΑΛΤΟ"


Ο γιος και η κόρη του του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων, κατά την χθεσινοβραδινή επιχείρηση της αστυνομίας στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο κ.Νιώτης. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο συγκεκεριμένο χώρο και κατέσχεσαν 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, δύο μπιτόνια με εύφλεκτο υλικό, 3 κράνη, 7 κοντάρια, εύφλεκτα υλικά και μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Ο Γρηγόρης Νιώτης δήλωσε : « Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στα παιδιά μου, άλλωστε είναι ενήλικες, η κόρη μου είναι δικηγόρος και ο υιός μου είναι στο μεταπτυχιακό του».

Πηγή: Foreign Press

Μήπως έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της Βουλής; Τι περιμένει; Ο ρόλος του Αντιπροέδρου είναι θεσμικός.

Των παιδιών του ποιός; της αποσταθεροποίησης;

Πέθανε 25χρονος άδικα στο Νοσοκομείο της Βέροιας


ΜΗΠΩΣ ΠΗΓΕ ΑΔΙΚΑ ;

Στο νοσοκομείο Βέροιας απεβίωσε ξαφνικά ένας 25 χρόνος μετά από απλό τροχαίο που είχε, ,τον πήρε ασθενοφόρο και τον πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί του βάλανε έναν ορό,και του είπαν να καθίσει σε νοσηλεία στα βραχεία, αλλά το πρωί που πήγε ο γιατρός να τον εξετάσει τον βρήκαν νεκρό, και άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, διότι ο νεαρός είχε εσωτερικό αιμάτωμα που οι γιατροί κατά πάσα πιθανότητα δεν το είχαν αντιληφθεί διότι δεν του κάνανε αξονική τομογραφία.

Πηγή: Λαϊκούρα

Αυτή είναι η υγεία σας γαμώ τα Υπουργεία σας;

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σας μάρανε...

Η Ανδρονίκη


Δημοτικό μοιρολόι της Κύπρου μας

Ο άγνωστος διάλογος με τη FYROM

Μπακογιάννη και Μιλοσόσκι στην Κέρκυρα. Εναν χρόνο πριν στο Παρίσι άρχισε το «μάδημα» του Βουκουρεστίου.

Απόρρητο έγγραφο της πρεσβείας μας στο Παρίσι αποκαλύπτει ότι στο τετ α τετ Μπακογιάννη - Μιλοσόσκι, η πρώην υπουργός απεμπόλησε «erga omnes», ταυτότητα και γλώσσα

Απάντηση στα πολλά ερωτηματικά για την αρνητική πορεία του Σκοπιανού και την εξάντληση της δυναμικής και του διπλωματικού κεφαλαίου του Βουκουρεστίου χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη χώρα μας, δίνει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μιλοσόσκι.

Στη συνάντηση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας καταγράφηκε στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ»(αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου στο ΥΠΕΞ) με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να «μαδά «φύλλο φύλλο» την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.

Η σκοπιανή πλευρά διαπιστώνοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας ήταν όχι συμπαγής αλλά αντίθετα πολύ εύπλαστη, δεν είχε έτσι και κανέναν λόγο να αποδεχθεί συμβιβασμό, θέτοντας συνεχώς όλο και πιο ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεών της.

Η τότε υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση των Παρισίων... παραλείπει να αναφέρει την πλήρη ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes. Η παράλειψη δεν είναι όμως τυχαία, καθώς η κ. Μπακογιάννη σπεύδει συγχρόνως να δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα, όταν είναι σαφές ότι απαράβατος όρος και προϋπόθεση εφαρμογής μιας erga omnes λύσης είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης μέσω τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».

Η παραχώρηση

Αφού έχει τεχνηέντως παραλειφθεί από την παρουσίαση της ελληνικής θέσης το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Μπακογιάννη προχωρά ένα βήμα παραπάνω διαβεβαιώνοντας τη σκοπιανή πλευρά ότι η συμφωνία σε ένα όνομα δεν θα επηρεάσει την εθνική ταυτότητά τους (δηλ. τη «μακεδονική» ταυτότητα).

«Η Κα Υπουργός πρόσθεσε ότι τούτο (σ.σ. η εξεύρεση ονομασίας) δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας και ότι αν τα Σκόπια συμφωνήσουν στην βάση αυτή μπορούμε να βρούμε λύση, αν όχι μπορούμε να περιμένουμε», αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο.

Απολύτως εκτεθειμένη όμως είναι η κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά το σκέλος της συζήτησης αναφορικά με το θέμα της «ταυτότητας και της γλώσσας» στο οποίο οδήγησε τη συζήτηση ο κ. Μιλοσόσκι καθώς τα ζητήματα αυτά είναι τα «μείζονα» για τη σκοπιανή πλευρά και όσους επιδιώκουν μέσω του ονόματος την προώθηση του «μακεδονισμού».

Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Περαιτέρω Κος Μιλοσόσκι επανήλθε σε τοποθέτηση ότι «όπως όλα τα έθνη του κόσμου» τα Σκόπια έχουν δικαίωμα επιλογής ονομασίας της χώρας, και της ορολογίας αυτοπροσδιορισμού, γλωσσικού και εθνότητας. Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ», στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων.

Ωστόσο Κος Μιλοσόοσκι επέμεινε στην ελευθέρα χρησιμοποίηση της αντιστοιχίας του όρου αυτού στην αγγλική, γαλλική κ.λπ.».

Ο κ. Μιλοσόσκι επιμένει φυσικά στην πάγια θέση της χώρας του στη διατήρηση με κάθε τρόπο της «μακεδονικής» ταυτότητας, η οποία όμως αποτελεί και τον πυρήνα της διαφοράς με την Ελλάδα.Κι όμως, η κ. Μπακογιάννη σπεύδει να προσφέρει στη σκοπιανή πλευρά τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα με την προσχηματική κυριλλική γραφή της (που υποτίθεται θα ήταν πιο... εύπεπτο για τους Βορειοελλαδίτες).

Το κρίσιμο θέμα όμως είναι ότι όχι μόνο θα εξασφάλιζαν τα Σκόπια τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα αλλά αυτό θα γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της Ελλάδας.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

* Η κυρία Μπακογιάννη, έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι, δεν αναφέρει καν στις συζητήσεις της το «erga omnes», δηλαδή έναντι όλων.

* Χρήση ονόματος. Η κυρία Μπακογιάννη διαβεβαιώνει τα Σκόπια ότι «η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το Σκοπιανό Σύνταγμα» (σ.σ. ενώ αποτελεί απαράβατη εγγύηση για εφαρμογή της λύσης «erga omnes» η συνταγματική αναθεώρηση)

* Ταυτότητα και γλώσσα. Η κυρία Μπακογιάννη, προτείνοντας η ίδια τον «όρο Μακεντόνσκι στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων» ουσιαστικά όχι μόνο έχει αποδεχτεί την ύπαρξη «Μακεδονικής ταυτότητας, εθνότητας και γλώσσας», αλλά πρακτικά πρότεινε την αναγνώριση αυτής της «οντότητας» και από την ίδια την Ελλάδα.

* Ιστορία. Προβληματική είναι και η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη, απαντώντας στον κύριο Μιλοσόσκι, ότι «η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν».

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ... ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Οι συναντήσεις με Νίμιτς και Ράις που «μάδησαν» το Βουκουρέστι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Παρίσι και δόθηκαν τα συγκεκριμένα μηνύματα στη σκοπιανή πλευρά.

Τις επόμενες ακριβώς ημέρες η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Μ. Νίμιτς (24/9) αλλά και την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Κ. Ράις (25/9) όπου ήταν δεδομένη η σφοδρή επιθυμία της Ουάσιγκτον να εξευρεθεί λύση στο θέμα ώστε να υπάρξει ένα «θετικό» αποτέλεσμα στην πολιτική Μπους λίγο πριν παραδώσει την εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε στις 8 Οκτωβρίου η υποβολή της τελικής πρότασης Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.

Μια πρόταση, η οποία προέβλεπε το «Βόρεια Μακεδονία» για ορισμένες διεθνείς χρήσεις και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ παρέπεμπε στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ την αναγνώριση της γλώσσας και της εθνότητας ως «μακεδονικής» με τρόπο που να παρακάμπτεται η οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας.

Μυστική διπλωματία

Η πρόταση αυτή του διεθνούς μεσολαβητή ήταν αποτύπωση των «οδηγιών» που είχε στείλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και παζαριών της Αμερικανίδας πρεσβευτή Μιλοβάνοβιτς με τη σκοπιανή ηγεσία (το Ακρως Απόρρητο αυτό αμερικανικό τηλεγράφημα είχε αποκαλύψει το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής»).

Οι κίνδυνοι από την άσκηση διπλωματίας προσωπικής, μυστικής και ενίοτε εκτός πλαισίου επίσημων θέσεων έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές και από αυτούς ακόμη τους διπλωμάτες, καθώς είναι γνωστή η κόντρα που ξέσπασε μερικούς μήνες μετά μεταξύ της ΕΔΥ, που κατήγγειλε τέτοια φαινόμενα, και της κ. Μπακογιάννη με αφορμή τότε την υπόθεση του φυγόδικου της Siemens Χ. Καραβέλλα.

Η προσωπική αυτή διπλωματία (για την οποία φυσικά δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο κ. Καραμανλής) δημιούργησε θολή και γκρίζα εικόνα για την ελληνική κόκκινη γραμμή και είναι μάλλον δικαιολογημένη η έκπληξη που αισθάνθηκε τώρα η ηγεσία των Σκοπίων και η αντίδρασή της για υποτιθέμενη σκλήρυνση της Αθήνας, όταν άκουσε τον κ. Βασιλάκη να μεταφέρει απλώς τις δημοσίως γνωστές ελληνικές θέσεις (που προφανώς δεν «άκουγαν» στις κλειστές συναντήσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ακόμη και δημοσίως, θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα, ότι ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή τους στις Πρέσπες επέμεινε, ως προς τα 2/3 των συνομιλιών του μαζί του, στα θέματα ταυτότητας.

Με τέτοια μηνύματα η σκοπιανή πλευρά δεν είχε κανέναν λόγο να υποχωρήσει καθώς έχοντας εξασφαλίσει ένα τέτοιο σημείο εκκίνησης της Αθήνας θα μπορούσε στο τραπέζι του πάρε-δώσε να εξασφαλίσει και άλλα θέματα, πέραν της «ταυτότητας» ή της μη αλλαγής του Συντάγματος...

«ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!»
Στο ράφι η Ιστορία

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στις συζητήσεις του Παρισιού ενώ ο κ. Μιλοσόσκι δεν δίστασε να θέσει τους γνωστούς ανιστόρητους ισχυρισμούς περί «Μακεδονίας», η κ. Μπακογιάννη αντί απάντησης προτίμησε να βάλει στο... ράφι την ιστορία, λέγοντας ότι αποτελεί «παρελθόν». Η συζήτηση όπως αποτυπώνεται στο κείμενο που σήμερα αποκαλύπτουμε έγινε ως εξής: «Η συζήτηση εκ μέρους του (σ.σ. του κ. Μιλοσόσκι) έτεινε να εκφυλιστεί στην προέλευση της πληθυσμιακής σύνθεσης της ελληνικής Μακεδονίας (πρόσφυγες και όχι αυτόχθονες κ.λπ.) αλλά εκ μέρους της Κας Υπουργού επανετέθη η ουσία της υπόθεσης: Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν...» Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι από την αρχή της συνάντησης είχε φροντίσει να θέσει ξεκάθαρα ότι για τη χώρα του δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Συντάγματος, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την erga omnes λύση.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
Πίεζαν για συμφωνία με ένα γενικόλογο πλαίσιο για το όνομα

Στη συναντηση που πραγματοποίησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο Παρίσι, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση του κ. Μιλοσόσκι (και καταγράφεται στο «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού») ότι για την έκταση των προτάσεων Νίμιτς « θα ήταν αρκετή και η μια σελίδα...»

Η δήλωση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια να αποκλεισθούν από τη συμφωνία οι λεπτομερείς όροι και εγγυήσεις εφαρμογής και οι αναλυτικές ρυθμίσεις για τις πολλές και πολύπλοκες πτυχές χρήσης του νέου ονόματος και παραγώγων αυτού, για π.χ. εμπορική χρήση και απλώς να υπάρχει ένα γενικόλογο και σύντομο πλαίσιο Συμφωνίας που θα αφήνει ολάνοιχτα τα παράθυρα για την καταστρατήγησή της από την επομένη της υπογραφής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε υπό μορφή... διακριτικού εκβιασμού τις ελληνικές επιχειρήσεις που «εξασφαλίζουν υπερκέρδη στα Σκόπια λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που δίνουν στους εργαζόμενους», προκαλώντας δικαιολογημένα την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη που του απάντησε ότι εάν δεν θέλουν τους Ελληνες επιχειρηματίες, να τους πουν να αποχωρήσουν από την πΓΔΜ ή να μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα ανάλογο μήνυμα ώστε να αναλάβει αυτή να αποθαρρύνει τους Ελληνες από το να επενδύουν στα Σκόπια.


Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ώρα που διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη.

Η αλήθεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει, είναι ότι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: Έθνος

«Ξαναξύπνησαν» τα δάση της Χαλκιδικής

της Ζωής Ψαρρά

Μόλις λίγα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα καμένα δάση της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον νομάρχη Αστέριο Ζωγράφο, έχουν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο κατά ποσοστό 85%!

Να μια περίπτωση που η φύση, παρ' όλη τη «βία» που δέχεται, εδώ δεν... εκδικείται, αντίθετα προσφέρει «ζωή» και δίνει νέα πνοή στο περιβάλλον.

Μετά τις πυρκαγιές, ακολουθήθηκε η τακτική της φυσικής αναγέννησης, όπως προτείνεται άλλωστε και από τη διεθνή βιβλιογραφία, με αποτέλεσμα στις καμένες περιοχές να έχει αποκατασταθεί το πράσινο, κατά αυτό το μεγάλο ποσοστό.

Αντώνης: Κανείς δεν έχει περιθώριο να διχάσει τη Ν.Δ.


Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Κ»

Πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς την κυβέρνηση, αποστέλλει μέσω συνεντεύξεως στην «Κ» ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει τη βάση», αλλά προαναγγέλλει πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών ανεξαρτήτως του «στρατοπέδου» στο οποίο εντάχθηκαν κατά την εσωκομματική αναμέτρηση.

Επίσης, για όσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανακύψει ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας είναι κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «κάηκαν». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να συμπαραταχθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά εμφανίζεται πλήρως αντίθετος με την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Οπως τονίζει, «η εφαρμογή τέτοιου εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε απόλυτα αρχηγικά κόμματα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει πως η έξοδος από την κρίση δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί «με ασφυξία της οικονομίας», καθώς και ότι από την κάλπη της περασμένης Κυριακής έχει την εντολή να αλλάξει «όλα όσα μας οδήγησαν στην ήττα».

«Αμιλλα» για συντριβή της διαφθοράς

Αντωνης Σαμαράς στην «Κ»

Η οικονομική κρίση είναι πιθανότερο να μας ξυπνήσει, όχι να μας βουλιάξει
«Διαιρεμένο» κόμμα δεν υπάρχει, κάνω παντού επιλογές αξιοκρατίας

Συνέντευξη στον Αλεξη Παπαχελα

Οχι μόνο θα στηρίξει τον πρωθυπουργό στη μάχη κατά της διαφθοράς αλλά τον καλεί σε «άμιλλα», ποιος θα φέρει τις πιο ολοκληρωμένες, τις πιο καταλυτικές πρακτικές λύσεις για τη συντριβή της. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνέντευξή του στην «Κ», υπόσχεται καταλυτικές προτάσεις για τη συντριβή της διαφθοράς, διατυπώνει τη διαφωνία του με το γερμανικό εκλογικό μοντέλο υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε απόλυτα αρχηγικά κόμματα, εισηγείται να επεξεργαστούμε μια πιο μακροχρόνια στρατηγική για την οικονομία («δεν είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», βεβαιώνει) και να την προστατεύσουμε από τον κίνδυνο της ασφυξίας.

Ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ορισμένες προχειρότητες και υπαναχωρήσεις και «εύχεται να διαψευσθεί» ο φόβος ότι δεν διαθέτει σχέδιο. Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι δεν περισσεύει κανείς, ότι κανείς δεν έχει το περιθώριο να διχάσει το κόμμα και βεβαιώνει ότι θα υπάρξει βαθιά ανανέωση στο κόμμα. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, ότι για τα Σκόπια ισχύει η «κόκκινη γραμμή» του Βουκουρεστίου και ότι για την Τουρκία ισχύει η θέση: «πλήρης ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

- Να σας ρωτήσω κατ' αρχήν, πού αποδίδετε εσείς τη μεγάλη διαφορά που καταγράψατε στις εσωκομματικές εκλογές; Τι απηχεί αυτή τη νίκη;

- Απευθύνθηκα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας μήνυμα ελπίδας. Κι αυτή η ελπίδα μετατράπηκε σε αυτενέργεια 800 χιλιάδων συμπολιτών, που έδωσαν εντολή να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στην ήττα.

- Πώς κρίνετε την κυβέρνηση ύστερα από 50 μέρες στην εξουσία;

- Ασφαλώς, είναι νωρίς για να την κρίνουμε συνολικά. Αλλά μας έχει δώσει αρκετά «δείγματα γραφής», για να αντιληφθούμε ότι δεν είχαν σχέδιο. Εξήγγειλαν αποφάσεις χωρίς να τις σκεφθούν. Και προχώρησαν πράγματα χωρίς να τα μετρήσουν. Γι' αυτό και αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν αρκετές φορές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει σχέδιο, αντίθετα από τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε «για σχέδιο 100 ημερών» κ.λπ. Μακάρι να διαψευστώ. Διότι οι συνθήκες είναι πολύ κρίσιμες για να πηγαίνει η χώρα «βλέποντας και κάνοντας».

- Αναλαμβάνετε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, με πολλά εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

- Είναι όντως σοβαρή η κατάσταση. Αλλά δεν είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το δήλωσα, άλλωστε, επίσημα, πριν από τις προχθεσινές δηλώσεις της Επιτροπής. Μια χώρα που δεν εκμεταλλεύεται ούτε το 5% των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, έχει τεράστια αποθέματα «εφεδρειών» για να σταθεί στα πόδια της, να ανακάμψει. Φτάνει να τα συνειδητοποιήσουμε, να ξεπεράσουμε τις εμμονές μας, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις μας και να φύγουμε μπροστά. Για να σας πω και κάτι αισιόδοξο, η κρίση αυτή είναι πιθανότερο να μας ξυπνήσει παρά να μας βουλιάξει.

- Ο κ. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την πάταξη της διαφθοράς. Πώς θα την αντιμετωπίσετε και πώς κρίνετε πρωτοβουλίες όπως την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου εκλογικού συστήματος;

- Ασφαλώς και θα στηρίξω τον πρωθυπουργό στη μάχη κατά της διαφθοράς. Κι όχι απλώς θα τον στηρίξω. Αν το θέλει πραγματικά, θα μπούμε σε μιαν «άμιλλα», ποιος θα φέρει τις πιο ολοκληρωμένες, τις πιο καταλυτικές πρακτικές λύσεις για τη συντριβή της διαφθοράς. Αλλά με το γερμανικό μοντέλο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορούμε και χωρίς αυτό να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Μην τα συνδέουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο. Η εφαρμογή τέτοιου εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε απόλυτα αρχηγικά κόμματα.

Εμείς, όμως, επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Κόμμα. Το πολιτειακό σύστημα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακό. Είναι δηλαδή ένα δομικά αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα. Αν το μεταφέρουμε στην Ελλάδα, θα προκύψει μια ακόμα πιο συγκεντρωτική δομή. Δεν είναι σοφό να μεταφέρουμε πρότυπα από μια χώρα στην άλλη. Γιατί τα ίδια μοντέλα σε διαφορετικές συνθήκες μπορούν να φέρουν τα πιο αντίθετα αποτελέσματα.

Αντιπαράθεση, όχι πόλωση

- Επικράτησε ακραία πόλωση κατά την προεκλογική μάχη. Ανησυχείτε για την ενότητα του κόμματος; Θα υπάρξουν ανοίγματα προς την πλευρά όσων στήριξαν την κ. Μπακογιάννη ή, ενδεχομένως, και την ίδια;

- Με συγχωρείτε, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σας. Δεν επικράτησε «πόλωση». Πολύ περισσότερο δεν επικράτησε «ακραία» πόλωση. Είχαμε αντιπαράθεση, πράγματι. Είχαμε και οξύτητες ορισμένες στιγμές. Ειπώθηκαν και κάποιες κουβέντες «παραπάνω». Ισως αυτό ήταν αναπόφευκτο. Αλλά «πόλωση» στον πολύ κόσμο σημαίνει πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα. Σε μας δεν υπήρξαν τέτοιες πληγές. Αντίθετα, υπήρξε μια ευρύτατη ανακούφιση -που την ένιωσα πρώτος εγώ- όταν είπα την Κυριακή το βράδυ, ότι μετά τις κάλπες θα δουλέψει το «σφουγγάρι» και θα σβήσει όσα ακούστηκαν. Θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Κι αυτήν την ανακούφιση τη νιώθουν σήμερα όλοι: και τα στελέχη και τα μέλη και η βάση.

Δεν μας έμειναν βαθιές κι ανεπούλωτες πληγές. Δεν υπήρξε «πόλωση»… Από 'κει και ύστερα «ανοίγματα» με τη λογική «συγκόλλησης» ενός «διαιρεμένου» κόμματος δεν κάνω. Γιατί «διαιρεμένο» κόμμα δεν υπάρχει. Επιλογές αξιοκρατίας κάνω παντού. Τίποτε άλλο. Ωστε να μπούμε όλοι μαζί στη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης. Εδώ δεν περισσεύει κανείς… Σε αυτό, βέβαια, πρέπει να συμβάλουν όλοι. Διότι σ' εμένα ανήκει η ευθύνη να πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και σε κάθε ένα ανήκει η ευθύνη να ανταποκριθεί. Να είστε σίγουρος, όμως, ότι το εύρος της συμμετοχής και το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει πλέον τη βάση. Αυτά τελείωσαν.

- Θα υπάρξουν ανοίγματα είτε προς το ΛΑΟΣ και τους ψηφοφόρους του είτε προς άλλες κατευθύνσεις;

- Το βασικό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να επαναφέρουμε τον κόσμο που δεν μας ψήφισε και πήγε σπίτι του, έκανε αποχή. Αυτοί που έκαναν αποχή είναι περισσότεροι απ' όσους πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ μαζί! Αν επαναφέρουμε στη Ν.Δ. όσους έκαναν αποχή, τότε θα έχουμε αποκτήσει ξανά δυναμική εξουσίας. Αλλωστε, πώς θα γίνουμε ελκυστικοί στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, αν πρώτα δεν ανασυγκροτήσουμε τη δική μας πολιτική οικογένεια; Γι' αυτό σήμερα προτεραιότητά μου είναι πώς θα κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία την πολύ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αν τα καταφέρουμε, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα «ανοίγματα». Κι αν δεν το καταφέρναμε, όσα «ανοίγματα» κι αν κάναμε δεν θα είχαν νόημα.

Οχι «κυνήγι μαγισσών»

- Ενα κρίσιμο ερώτημα για όποιον αναλαμβάνει ένα κόμμα ύστερα από μια συντριπτική ήττα είναι το τι κάνει με στελέχη που «κάηκαν» είτε λόγω ανεπάρκειας είτε λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλα, αλλά και το πώς χειρίζεται δημοσίως το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης περιόδου. Τα δικά σας σχέδια;

- Για όσους προκύπτουν ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας δεν τίθεται κανένα θέμα. Οπως το είπατε, «κάηκαν». Στο μόνο που θα είμαστε άτεγκτοι είναι σε ζητήματα δημοσίου ήθους και προσωπικής ακεραιότητας. Από 'κει και ύστερα αρχίζει νέα μέρα για όλους. Ασφαλώς θα υπάρξει βαθιά ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες. Αλλά υπάρχουν παλαιά και έμπειρα στελέχη που θα αξιοποιηθούν. Θα αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλά δεν θα κάνουμε «κυνήγι μαγισσών».

- Πώς φαντάζεστε τη λειτουργία της Ν.Δ. υπό την ηγεσία σας; Πώς σκέπτεστε να ανανεώσετε το στελεχικό σας δυναμικό;

- Ενα δημοκρατικό κόμμα αξιών και αξίων. Κι αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Προσθέστε και την αξιοποίηση του πιο δυναμικού κομματιού μας, της νεολαίας.

- Εχετε ξεκαθαρίσει το τι θα κάνετε εσείς ως νέος ηγέτης της Ν.Δ. στο θέμα της επανεκλογής του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

- Ισχύει η δέσμευση Καραμανλή.

- Σε λίγο καιρό πλησιάζει η στιγμή όπου η Ελλάδα πρέπει να χαράξει μια πολιτική στο θέμα της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά και των Σκοπίων. Τι στάση θα κρατήσετε;

- Ο,τι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Και στις δύο περιπτώσεις. Για τα Σκόπια ισχύουν οι «κόκκινες γραμμές» του Βουκουρεστίου. Με την προσοχή μας πρώτα και κυρίως στραμμένη στην ενιαία ονομασία που ζήτησαν Καραμανλής και Παπανδρέου και αρνούνται οι Σκοπιανοί. Αλλο τίποτε δεν μπορώ -ούτε πρέπει- να σας πω, διότι είναι σφάλμα να ανοίγουμε τα χαρτιά μας πριν την ώρα τους. Και σε ό,τι αφορά την τουρκική ένταξη, ισχύει η θέση: «πλήρης ευθυγράμμιση (με το κοινοτικό κεκτημένο), πλήρης ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ενωση)». Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα για την Τουρκία μάλλον δυσκολεύουν.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν αντίρρηση πλέον, για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Το δεδομένο αυτό πρέπει να το εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κύρος της Ευρώπης. Δεν μπορείς να θέλεις να μπεις στην Ευρώπη, όταν αρνείσαι να αναγνωρίσεις ένα κράτος-μέλος της Ενωσης. Ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές είναι αδιανόητη. Οχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος της Ελλάδας. Αλλά και για λόγους περιφρούρησης του κύρους της Ενωμένης Ευρώπης.

Λιγότερο οδυνηρό το «πακέτο Καραμανλή»

- Είπατε πρόσφατα πως αυτά που πρότεινε ο κ. Καραμανλής προεκλογικά, π.χ. για το πάγωμα μισθών, ήταν τα πλέον ήπια δυνατά. Θα στηρίζατε την κυβέρνηση, αν χρειαστεί, στη λήψη αυστηρών μέτρων, εφ' όσον κρίνετε πως είναι αναγκαία;

- Είπα, πράγματι, πριν από λίγες μέρες, ότι το «πακέτο Καραμανλή» της Θεσσαλονίκης είναι λιγότερο οδυνηρό και περισσότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα που ετοιμάζεται τώρα να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Είναι λιγότερο οδυνηρό, γιατί πάγωνε τους μισθούς, αλλά έδινε έκτακτη αποζημίωση στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα του Δημοσίου, μεγαλύτερη απ' όση θα έπαιρναν αν τους δίναμε πλήρη κάλυψη (ενός πολύ χαμηλού) πληθωρισμού. Και ήταν πιο αποδοτικό, διότι δεν αύξανε τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σήμερα, γίνονται διαφορετικά πράγματα: Αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αυξάνονται τα φορολογικά βάρη και μειώνεται η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσα στην κρίση. Που είναι και το τμήμα της κοινωνίας που συνήθως καλύπτει τις ανάγκες του με όσα εισπράττει… Ασφαλώς, και το «πακέτο Καραμανλή» μια κατεύθυνση έδινε εκείνη τη στιγμή. Ηθελε και τροποποιήσεις και συμπλήρωση. Αλλά ήταν αυτό που είπα: λιγότερο οδυνηρή και περισσότερο αποτελεσματική διέξοδος.

Τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα -ή μάλλον αρκετά βήματα- πιο πέρα: και χρειάζεται να συζητήσουμε μια πιο μακροχρόνια στρατηγική. Αλλά στις ίδιες βασικές αρχές: να απελευθερώσουμε την αγορά από την πίεση, να στηρίξουμε τις λαϊκές τάξεις στην κρίση, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε άλματα μετά την κρίση. Από το «κατώφλι της χρεοκοπίας» να φύγουμε με ανάπτυξη! Οχι με ασφυξία της οικονομίας…

Η βία εξαχρειώνει τη δημοκρατία

- Σήμερα είναι η επέτειος ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μια επέτειος ιδιαίτερα φορτισμένη. Πώς τη σχολιάζετε;

- Ο άδικος χαμός ενός νέου παιδιού είναι τραγικό γεγονός. Μας συγκλόνισε και μας συγκλονίζει ακόμα. Και είναι κάτι που θα 'πρεπε, κάποιες στιγμές λιγότερο φορτισμένες, να το συζητήσουμε σοβαρά. Γιατί, λυπάμαι που το λέω, έχουμε όλοι ευθύνες και ως κοινωνία και ως οργανωμένη πολιτεία… Αλλά η εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη. Η μετατροπή του σε ετήσια επέτειο καταστροφών προσβάλλει τη μνήμη του Αλέξη... Δεν μπορούν κάποιοι να εξαπολύουν τυφλή βία.

Γιατί η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη δημοκρατία. Και το χειρότερο, η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα φέρνει σίγουρα νέα θύματα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε θάρρος, σύνεση και ευθύνη. Το οφείλουμε στη μνήμη του Αλέξη. Το οφείλουμε και σε όλα τα νέα παιδιά. Που είναι τα παιδιά μας…

Πηγή: Καθημερινή

Φόβοι για "δύσκολο" βράδυ


Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν 7.000 άνδρες της ΕΛΑΣ καθώς οι βραδυνές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί στα Εξάρχεια αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι, προδιαγράφουν επίφοβο σκηνικό.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος όπου είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Καποιες απόπειρες κουκουλοφόρων να σπάσουν προθήκες εμπορικών καταστημάτων της περιοχής απαντήθηκαν άμεσα και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαια από τούς άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπάθησαν ουσιαστικά να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Ενας νεαρός έχει ξυλοκοπηθεί άγρια από άνδρες των ΜΑΤ ενώ 73 είναι πλέον οι προσαγωγές.

Δύο διαδηλωτές, μία 55χρονη γυναίκα και άνδρας αγνώστων στοιχείων, διακομίστηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ τραυματίστηκε και μια γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Τα δεκάδες σπασμένα μαγαζιά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά της αστυνομίας συμπληρώνουν την εξαιρετικά δυσάρεστη -και πάλι- εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Λίγο μετά τις 4.00, ομάδες ατόμων κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια. Σημειώνεται ότι στις 9 το βράδυ έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση στο σημείο (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) όπου πριν ένα χρόνο είχε πέσει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Οι περίπου 7000 άνδρες της ΕΛΑΣ που έχουν τεθεί σε επιφυλακή το διήμερο παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας καθώς η ένταση και τα επεισόδια που προηγήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος και η συνέχιση της κατάληψης στα Προπύλαια δημιουργούν φόβους για ένα ακόμη πιο "δύσκολο" βράδυ.

Κατάληψη στην Πρυτανεία

Νωρίτερα το μεσημέρι (γύρω στις 2.00) ομάδες αγνώστων που βρίσκονταν επί ώρα στα Προπύλαια πέταξαν πέτρες ξύλα και μπουκάλια εναντιον των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Στις 2.15, νεαροί ανάμεσα στοιυς οποίους και πολλοί κουκλουλοφόροι, διέρρηξαν το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέβασαν την ελληνική σημαία και τοποθέτησαν στον ιστό μία κόκκινη - μαύρη. Το κτίριο τελεί υπό κατάληψη. Κατα την είσοδο σε αυτό των κουκουλοφόρων τραυματίστηκαν ο πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας και ένας φύλακας. Ο κ. Κίττας έχει διακομισθεί σε νοσοκομείο καθώς εκτός από το τραύμα στο κεφάλι υπέστη και ισχαιμικό επεισόδιο.

Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με πέτρες στο προαύλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ συνεχείς ήταν οι κρότοι από τις ρίψεις δακρυγόνων και φωτοβωλίδων.

Η (προφανώς μετριοπαθής) εκτίμηση της αστυνομίας ανεβάζει τους διαδηλωτές μόλις στους 2.500, παρότι η συμμετοχή του κόσμου είναι πολλαπλάσια.

Πηγή: Έθνος

Θεσσαλονίκη: Καταστηματάρχες καταγγέλουν αρπαγές


Τη λεηλασία μέρους των εμπορευμάτων που υπήρχαν στα μαγαζιά τους, από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια, αναφέρουν άνθρωποι των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρουν, μετά την καταστροφή των βιτρινών των καταστημάτων τους, άγνωστοι μπήκαν σε αυτά και αφαιρούσαν εμπορεύματα.

Στο μεταξύ, οι προσαχθέντες στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τους 100, με τη μεγαλύτερη ομάδα από αυτούς να είναι αυτή, η οποία, περικυκλώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Yπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Kάποια στιγμή θα έπρεπε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια.

Θάπρεπε να χάνουν τον κόπο χρόνων και χρόνων κάποιοι άνθρωποι που δεν φταίνε σε αυτές τις συρράξεις μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων;

Η λύση που θα δοθεί σίγουρα θα πρέπει να προέλθει από σοβαρές συζητήσεις όσων είναι υπεύθυνη για αυτά τα προβλήματα. Είναι κρίμα να χάνονται περιουσίες και να αποκτούν οικονομικά προβλήματα και να υποφέρουν αθώες οικογένειες χωρίς λόγο και αφορμή…

Πηγή: Sportime.gr

Γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος ο Πολιούχος του Πολυγύρου

Του Αγίου Νικολάου σήμερα. Γιορτάζει ο Πολιούχος της Πόλεώς μας.

Χρόνια πολλά στον Πολύγυρο και σε όσους συνανθρώπους μας γιορτάζουν σήμερα.

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


«Ο άδικος χαμός του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μας συγκλόνισε όλους.
Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Και κάθε απώλεια ζωής είναι τραγική.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δεκαεξάχρονο έφηβο…
Σήμερα οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη του. Και με ειλικρινή διάθεση να δούμε τις δικές μας ευθύνες, ως κοινωνία κι ως οργανωμένη Πολιτεία…

Αλλά η εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη. Η μετατροπή του σε «επέτειο καταστροφών» είναι προσβολή στη μνήμη του.

Και σε αυτό πρέπει να είμαστε σαφείς.

Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι.

Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι.

Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα.
Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε…

Χρειάζεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα η Ελληνική Κοινωνία

να δείξουμε θάρρος, σύνεση και ευθύνη.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας πάνω απ’ όλα…».

Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξη


Ένας χρόνος από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από Έλληνα αστυνομικό.

Ένας χρόνος χωρίς τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και ο κόσμος μας δεν έγινε καλύτερος.

Ένα χρόνο μετά και ο δολοφόνος με τον συνεργό του ακόμα δεν δικάστηκαν. Ποιός τους είπε ότι οι αστυνομικοί είναι πιστολέρο; Που βρήκε αυτός το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή ενός 15χρονου παιδιού;

Μακάρι να είναι το τελευταίο θύμα που χάνεται άδικα από τις δυνάμεις καταστολής και τα μαντρόσκυλα του απάνθρωπου κράτους.


Αιωνία σου η μνήμη Αλέξανδρε.

Σήμερα η σκέψη όλων των Ελλήνων στρέφεται στη σύντομη ζωή σου και στον άδικο χαμό σου. Κανονικά θα έπρεπε η φωτογραφία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου να βρίσκεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος, για να μη συμβεί ποτέ πια ανάλογο περιστατικό.

Τα Ανήλια.

Τάδε έφη Αντώνης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή», έλεγε τον Αύγουστο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Βέβαια, εκ των υστέρων αποδείχθηκε πόσο καλό έκαναν στην υποψηφιότητά του ως προέδρου της Ν.Δ., αξίωμα το οποίο κατέλαβε με μεγάλη διαφορά από την συνυποψήφια Ντόρα Μπακογιάνη.

Πριν από λίγες ημέρες, στο Συνέδριο, μίλησε για τον ρόλο του εθνικού κράτους. «Οταν ξέσπασε η πρόσφατη διεθνής κρίση, όλοι ανακάλυψαν ξανά τον ρόλο του κράτους για τη σωτηρία της οικονομίας από την κατάρρευση. Τον ρόλο του εθνικού κράτους! Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για δημοκρατία, ούτε για αειφορία, ούτε για κοινωνική αλληλεγγύη, ούτε για νέα ρύθμιση των αγορών, αν υποτιμήσουμε ή υποβαθμίσουμε το εθνικό κράτος», είπε.

Ας θυμηθούμε τι έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις ταυτότητες, την οικονομία, την Κεντροδεξιά, τον πολιτισμό, τον Ομπάμα, την επιστροφή των Μαρμάρων κ.ά. και μέσα από αυτά, θα διαπιστώσουμε και το πολιτικό του προφίλ.

Σκοπιανό

Η ιστορία ξεκινά στις 18/2/92, όταν συγκαλείται το πρώτο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει δεκτή καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.

Το 2005 τονίζει: «Επιμένω, όχι σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Πότε η ηγεσία των Σκοπίων έδειξε την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού και την αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση; Ποτέ! Αυτά που λέγονται για "Σλαβομακεδονία", "Ανω Μακεδονία", "Βόρεια Μακεδονία" κ.λπ. δεν ήταν προτάσεις που είχαν αποδεχθεί τα Σκόπια κι αρνηθήκαμε εμείς. Ηταν "ιδέες" που είχαν προτείνει διάφοροι τρίτοι "μεσολαβητές" (όπως ο κ. Πινέιρο, για παράδειγμα) και τις οποίες τα Σκόπια τις είχαν πλήρως και κατηγορηματικώς απορρίψει.

Ύστερα, η FYROM δεν είναι "ισχυρή" σήμερα, επειδή έχει επιτύχει αναγνωρίσεις από πολλά κράτη με το συνταγματικό της όνομα. Είναι ένα κράτος χωρισμένο στα δύο, με μεγάλες ανησυχίες για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κόσοβο και πολύ μεγάλη αγωνία για το μέλλον του. Η Ελλάδα μπορεί να τη βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να "παρακαλεί". Ούτε παλαιότερα χάσαμε "ευκαιρίες"».

Το 2007 σε ερώτηση εάν κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει και τη λέξη «Μακεδονία», απαντά: «Δεν περιμένετε, ασφαλώς να ακούσετε από μένα ότι υποστηρίζω μια σύνθετη ονομασία. Αλλωστε, κανείς Ελληνας δεν θα ήταν ευτυχής με κάτι τέτοιο. Ομως, σας επαναλαμβάνω ότι στένεψαν τα περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση, λόγω της αδιαλλαξίας της FYROM, που δεν είναι συγκυριακή αλλά μόνιμη».

Κυπριακό

«Κάθε πρόταση που στοχεύει στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στη σταδιακή, έστω, αποκατάσταση κλίματος καλής γειτονίας είναι αναμφισβήτητα πολύ θετική. Πολύ δε περισσότερο όταν μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των εξοπλισμών και σε σημαντική μείωση των τεράστιων -και για τις δύο χώρες-αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή περνάει υποχρεωτικά από την οριστική δράση των αιτίων που έχουν προκαλέσει τη μακροχρόνια αυτή ένταση».

«Για το σχέδιο Ανάν ήμουν δημόσια ο μόνος που προέβλεψε ότι εάν η Ελλάδα -όπως ορθώς έπραξε- δεχόταν καταρχήν το σχέδιο Ανάν, τότε και η Κύπρος θα έμπαινε στην Ευρώπη και ο Ντενκτάς θα απέρριπτε το σχέδιο του γ.γ. Και αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή για εμάς εξέλιξη. Γιατί τώρα μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις όποιες αναγκαίες αλλαγές του σχεδίου από θέσεως ισχύος. Ενώ οι Τούρκοι είναι στριμωγμένοι στη γωνία. Ως προς το ποιος άλλαξε, άλλαξε ευτυχώς η εποχή για την Κύπρο. Και όχι ο Σαμαράς. Εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που ίσως σήμερα φανεί πολύ τολμηρό. Ηρθε η στιγμή η Κύπρος να κάνει τον νέο της αιφνιδιασμό και να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ!»

Οικονομική κρίση

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κι όχι τόσο η Κομισιόν, ήταν απόλυτα μπερδεμένη μέχρι τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. Σας θυμίζω ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο κι ενώ η κρίση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων είχε ξεκινήσει και τα αμερικανικά επιτόκια έπεφταν από τον φόβο της επικείμενης ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβαζε τα επιτόκια (τότε από το 4% στο 4,25%) γιατί φοβόταν λέει τον... πληθωρισμό! Είχα τότε διαφωνήσει. Και ακόμα νωρίτερα, ενάμιση χρόνο πιο πριν, είχα έλθει στην Ευρωβουλή σε πλήρη σύγκρουση με τον κ. Τρισέ για τη μονεταριστική πολιτική του, σε μια συγκυρία που όλα έδειχναν ότι οδεύαμε σε ύφεση».

Υπέρβαση

«"Δεν χαρίζω την κοινωνική δικαιοσύνη στην Αριστερά, δεν χαρίζω την πατρίδα στη Δεξιά". Θα προσέθετα, ακόμα, "δεν χαρίζω την ανάπτυξη στο νεοφιλελευθερισμό". Δηλαδή αναφέρομαι σε όλα τα μεγάλα προτάγματα που συγκινούν τον ελληνικό λαό. Υπέρβαση είναι να καταλάβουμε ότι όλα αυτά όχι μόνο είναι συμβατά μεταξύ τους, αλλά και ότι μόνο μαζί μπορούν να προχωρήσουν. Η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αγάπη για την πατρίδα είναι συμπληρωματικά, όχι "αμοιβαία αποκλειόμενα". Μπορούμε να τα επιτύχουμε ταυτόχρονα, όχι θυσιάζοντας το ένα στο άλλο. Κι αυτό είναι η πιο τολμηρή διεύρυνση επιρροής των κεντροδεξιών ιδεών, αλλά και η πιο ουσιαστική υπέρβαση».

Κεντροδεξιά

«Ενώ τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα πείθουν την κοινωνία, δεν "ξεγελούν" μερίδες ψηφοφόρων. Σήμερα κάποιοι μπερδεύουν το "άνοιγμα" στο κέντρο με τη "μετακίνηση" της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο. Εμείς είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Θέλουμε να επεκτείνουμε την επιρροή μας προς όλες τις πλευρές. Αλλά δεν θέλουμε να μετακινηθούμε. Θέλουμε να προβάλουμε τις απόψεις μας, όχι να τις αλλάξουμε. Θα κάνουμε ό,τι κάνουν όλα τα επιτυχημένα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη: θα παραμείνουμε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε. Θα προβάλλουμε τις απόψεις μας, δεν θα τις κρύβουμε. Και θα κερδίσουμε την κοινωνία, δεν θα κυνηγάμε μεμονωμένες ομάδες ευκαιριακών ψηφοφόρων, πότε από δω, πότε από κει».

Πηγή: Ελευθεροτυπία