Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Επίδειξη δύναμης από τη Βρετανία στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Ενταση για ένα... βράχο

Οι τόνοι δε λένε να πέσουν και οι προκλήσεις συνεχίζονται - Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στέλνει στο Γιβραλτάρ για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο - Ραχόι: Η Ισπανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία, με «πεδίο βολής» το Γιβραλτάρ, που ανήκει στη Βρετανία.

Αυτή τη φορά, η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) στέλνει στο Γιβραλτάρ και για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο.

Βρέθηκε άγνωστο μέχρι σήμερα «προ-θηλαστικό»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Megaconus mammaliaformis, του ζώου που προσφέρει νέες πληροφορίες για την εξέλιξη των θηλαστικών. Credit: University of Chicago

Ζούσε πριν 165 εκατομμύρια έτη, έμοιαζε με σκίουρο και προσφέρει νέα εξελικτικά δεδομένα

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός αγνώστου μέχρι σήμερα μακρινού προγόνου των θηλαστικών, που ζούσε πριν από περίπου 165 εκατ. χρόνια, παρέα με τους τότε κυρίαρχους δεινοσαύρους.

Τριχωτό και παμφάγο

Οι κινέζοι, αμερικανοί και γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Βιολογίας Ζε-Σι Λούο του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στις επιθεωρήσεις «Nature» και «Science»,

Ψάρι του Αμαζονίου στα νερά της λίμνης της Καστοριάς

Το ασυνήθιστο, για τα νερά της λίμνης της Καστοριάς, ψάρι εντοπίστηκε από επαγγελματία ψαρά και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

 Από τον μακρινό Αμαζόνιο στην Καστοριά βρέθηκε ένα περίεργο ψάρι, το οποίο πιθανότατα άφησε ελεύθερο στη λίμνη κάποιος ιδιώτης που το είχε στο ενυδρείο του.

Το ασυνήθιστο, για τα νερά της λίμνης της Καστοριάς, ψάρι εντοπίστηκε από επαγγελματία ψαρά και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Είναι γένους Ανκίστρους (Ancistrus) έχει μήκος 26,5 εκατοστά και βάρος 144 γραμμάρια.

Βροχή από διάττοντες Περσείδες στον νυχτερινό ουρανό της 12ης Αυγούστου

Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο θα δουν όσοι ξενυχτήσουν

Μια ακόμη φορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας- θα κορυφωθεί η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες.

Τόσο το βράδυ της προηγούμενης μέρας (Κυριακή), όσο και της επόμενης (Τρίτη) θα πρέπει επίσης να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.

Οσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.