Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο Κάκκαλος


Την πάτησαν άσχημα στο τοπικό κανάλι της Πιερίας που έβγαλαν τον Κάκκαλο σε ζωντανή εκπομπή και βέβαια δεν θα μπορούσαν να τον κόψουν στον αέρα έτσι απότομα, οπότε έκαναν την παλαβή και αφού τους χαλάρωσε στην αρχή, πέρασε αιφνιδιαστικά στη ρίψη των Ολύμπιων κεραυνών.

Για τον έναν "Καππαδόκη" είπε ότι πήρε το "συγγενολόι" του 7,5 εκατομμύρια ευρώ και με αυτά χτίζεται το ξενοδοχείο της Πλάκας και ότι οι συγγενείς του ρίχνουν τα λύματα του εργοστασίου τους στο "Μαυρονέρι" και μολύνουν το περιβάλλον. για δε τον έτερο "Καππαδόκη" είπε πως θα ήταν στην φυλακή, αν η ΝΔ δεν είχε μόνον 151 βουλευτές και δεν απαλλασσόταν με εκείνο το βούλευμα.

Για το κανάλι είπε ότι του ζήτησαν 1.500 ευρώ, όταν τον είχαν καλέσει σε εκπομπή, ενώ αυτός νόμιζε ότι ήταν δωρεάν, ενώ για τα εγκαίνια του νοσοκομείου είπε ότι πρόκειται για προεκλογική φιέστα.

Βέβαια ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πιερίας Νίκος Κάκκαλος παρέλειψε κατά παράδοξο τρόπο να κάνει την οποιαδήποτε κριτική στο ΠΑΣΟΚ...

Πηγή: Πιέριοι

Βροχή

Ο Αργύρης Λαφαζάνης μιλάει αύριο Πέμπτη στον Πολύγυρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία

ο υποψήφιος Βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης
.


Συγκεκριμένα :

αύριο Πέμπτη 01/10:

θα πραγματοποιήσει την κεντρική του προεκλογική ομιλία στον Πολύγυρο στις 8:00 μ.μ.

και θα δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι TV SUPER στις 10:00 μ.μ.

την Παρασκευή 02/10 :

θα επισκεφτεί στις 6:30 μ.μ. την Ποτίδαια

θα μιλήσει στην Όλυνθο στις 7:00μ.μ.

θα πραγματοποιήσει την κεντρική του προεκλογική ομιλία στα Ν.Μουδανιά στις 8:00 μ.μ.

και θα δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ στις 9:00 μ.μ.

Σοβαρές εξελίξεις φέρνει η καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωδικαστήριο


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΓΚΕΛΝΤΗ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ τ. ΥΠΕΞ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

* ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ 11.900 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Δ. ΓΚΕΛΝΤΗ

Σοβαρές εξελίξεις φαίνεται να επιφέρει η καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αρπαγή περιουσίας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπόθεση που κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια και που στήριξε νομικά ο δικηγόρος Κατερίνης και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Δημήτρης Γκελντής.

Διότι με την ομόφωνη απόφαση (31.206/02) που εξέδωσε στις 29-09-2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και που καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, όχι μόνο περιορίζει στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης (αφού ακόμη και η Τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας), αλλά ανοίγει και τον δρόμο για τις ελληνικές περιουσίες που έχει κατά καιρούς δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ»!

Επιτυχία του Δ. Γκελντή με την αρωγή του Γ. Παπανδρέου

Για το θέμα αυτό ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Πιερίας δήλωσε: «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων, η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά.

Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, 59 χρόνια μετά, καλείται να τη σεβαστεί και να την εφαρμόσει.

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους τέως ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο και κ. Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου αποδίδω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη. Και θέλω να πω ότι στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας, κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας».

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη

«Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

«Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά
αποτελέσματα» κατέληξε.

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνει το νομικο-πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές».

Ο κ. Λοβέρδος σχολιάζει ότι «η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει αμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία, και θυμίζω πως και γι αυτό θα αξιολογηθεί από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009».

Πηγή: Λευτεριά

Επίσκεψη του Αργύρη Λαφαζάνη στα Μεταλλεία Στρατωνίου


ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

υποψ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πολιτικό Γραφείο Πολυγύρου: 23710 21313-314 fax : 23710 21315

Πολιτικό Γραφείο Μουδανιών : 23730 65413
email : alafazanis@yahoo.gr

www.argirislafazanis.blogspot.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης επισκέφτηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του Στρατωνίου και του Μαντέμ-Λάκο και ανέπτυξε στους εργαζόμενους των μεταλλείων τις θέσεις του για την μεταλλευτική δραστηριότητα και την προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόγραμμα του Ευθύμη Καρανάσιου για αύριο Πέμπτη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

στο νομό Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος

συνεχίζοντας την προεκλογική του δραστηριότητα,

την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

το πρωί θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Αγορά του Αγίου Νικολάου.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί

στις 18.30 τα Πλανά,

στις 19.15 το Μεταγγίτσι, και

στις 20.30 θα πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία στη Νικήτη.

Εμφύλιος Ντόρας-Στυλιανίδη για την "Aegean"


Ο Ευρ, Στυλιανίδης «άδειασε» την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη στο θέμα των πτήσεων της Aegean στην Κωνσταντινούπολη

Ενδοκυβερνητικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα της απόκτησης από την Aegean Airlines της δυνατότητας να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Χθες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης «άδειασε» την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ενέκρινε εκ των προτέρων ούτε και αποφάσισε τίποτα» αναφερόμενος στο εν λόγω μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως ο ρόλος του στην υπογραφή του μνημονίου ήταν απλώς συμβουλευτικός και ότι αποτελεί έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία, ως γνωστόν, εποπτεύεται από το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΜΕ, «στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως και σε όλα τα άλλα υπουργεία, δεν είναι τα διοικητικά στελέχη των εποπτευομένων φορέων που αποφασίζουν και χαράσσουν την πολιτική, αλλά η πολιτική ηγεσία.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν ενέκρινε εκ των προτέρων, ούτε και αποφάσισε τίποτα σχετικό. Ενημερώθηκε εκ των υστέρων και γι’ αυτό έπραξε τα δέοντα».

Μνημόνιο

Το θέμα με το μνημόνιο κατανόησης προέκυψε μετά τις καταγγελίες επικεφαλής της MIG, Α. Βγενόπουλου για διακριτική μεταχείριση της Aegean από πλευράς της κ. Μπακογιάννη με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ενεργό ρόλο στην υπογραφή του μνημονίου.

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, είναι προφανές ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική σύγκρουση επί του θέματος με τον υπουργό Μεταφορών να μεταφέρει την ευθύνη στα διοικητικά στελέχη των εποπτευομένων φορέων, εννοώντας την ΥΠΑ.

Ο τέως διοικητής της ΥΠΑ, Κ. Κωνσταντινίδης είχε υποστηρίξει σε προχθεσινή ανακοίνωσή του ότι το υπουργείο Μεταφορών ήταν ενήμερο για όλες τις διαδικασίες αναφορικά με το θέμα του μνημονίου. Κάτι που πρακτικά διέψευσε ο κ. Στυλιανίδης με τη χθεσινή δήλωση του.

Την ίδια στιγμή, η κόντρα μεταξύ της MIG και της κ. Μπακογιάννη συνεχίζεται με την πρώτη να καταγγέλλει χθες διακριτική μεταχείριση υπέρ της υπουργού από τις δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η MIG αναφέρει ότι η εταιρεία κατέθεσε αγωγή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου κατά της κ. Μπακογιάννη. Την ίδια ημέρα, η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέθεσε και αυτή αγωγή.

Όμως, σύμφωνα με τη MIG, η αγωγή της κ. Μπακογιάννη «κατατέθηκε τελικά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.49 π,.μ.». Το πλέον ενδιαφέρον σημείο, όμως, είναι ότι, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η MIG, ενώ η αγωγή της τελευταίας πήρε δικάσιμο για τις 25 Μαϊου 2011, εκείνη της κ. Μπακογιάνη που κατατέθηκε μία ημέρα αργότερα πήρε δικάσιμο για τις 22 Απριλίου 2010.

«Ποια είναι επιτέλους η κα Ντόρα Μπακογιάννη και τι προσβάσεις έχει στον κρατικό μηχανισμό;» αναρωτιέται ο όμιλος στην ανακοίνωσή του ενώ καλεί τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου «να διερευνήσει τη διακριτική μεταχείριση της Γραμματείας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ της κας Ντόρας Μπακογιάννη και να αποδώσει ευθύνες στους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς».

Πηγή: Ημερησία

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Ευθύμη Καρανάσιου στο Ράδιο STAR

Το πρόγραμμα του Γιάννη Δριβελέγκα για την Πέμπτη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Γιάννης Δριβελέγκας

την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

θα επισκεφτεί στις 18.30 την Άφυτο και

στις 20.30 θα μιλήσει στη Σκιώνη.

Η Κυρά του βράχου

Για 64 χρόνια η Κατίνα Κάππου έζησε, γέννησε, δημιούργησε στη Σαμιοπούλα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@hotmail. com

«Όπως και να το κάνουμε, η μητέρα μου ήταν για περισσότερα από εξήντα χρόνια ο φύλακας της βραχονησίδας. Από το 2000 ήταν και η μοναδική μόνιμη κάτοικός της. Φρόντιζε να βρίσκεται πάντα στη θέση της η σημαία και δεν ήθελε να εγκαταλείψει με τίποτα αυτό το μικρό νησί, τη Σαμιοπούλα. Αλλά δυστυχώς την περασμένη Τρίτη μας άφησε, στα 87 της...».

Όσοι τη γνώριζαν την ταύτιζαν με τη θρυλική Κυρά της Ρω, την ηρωική Δέσποινα Αχλαδιώτη της Δωδεκανήσου. Στη βορειοανατολική γωνιά του Αιγαίου, μία ώρα (εννέα μίλια) εν πλω από το Πυθαγόρειο της Σάμου, πάνω στη νησίδα Σαμιοπούλα και η Κατίνα Κάππου έγραψε τη δική της ιστορία πριν «φύγει» στις 23 του μήνα για να αναπαυθεί- πού αλλού;- στον τόπο που λάτρεψε.

«Οι γονείς μου πρωτοήρθαν εδώ το 1945, μόλις παντρεύτηκαν. Η Σαμιοπούλα τότε ήταν μοναστηριακό νησί κι αρχικά το νοίκιασαν από τη Μονή της Μεγάλης Παναγίας μέχρι και το 1957, που παραχωρήθηκε στο κράτος με την προϋπόθεση να δοθεί σε ακτήμονες καλλιεργητές. Τότε όμως επρόκειτο απλώς για έναν βράχο, δεν υπήρχε σπίτι ή ζωή επάνω εδώ, πάρα μόνο κατσίκια που έβοσκαν ελεύθερα, γι΄ αυτό και το χαρακτήρισαν τελικά ως νησί κτηνοτροφικό. Άρχισαν να χτίζουν τοίχους, να καλλιεργούν όπου υπήρχαν μικρά κομμάτια γης, έβαλαν γύρω στα 160 δέντρα ελιές. Στην πορεία έχτισαν με τα χέρια τους και δύο πέτρινα σπιτάκια, αποθήκες και δεξαμενή. Αργότερα έχτισαν κι ένα ταβερνάκι για πρόχειρο φαγητό για όσους φτάνουν με τα καΐκια ώς εδώ, κυρίως τα καλοκαίρια...», λέει στα «ΝΕΑ» ο 56χρονος Βασίλης Κάππος, ο μικρότερος από τα τρία παιδιά του Τάσου και της Κατίνας.

«Από τον καιρό που πέθανε ο πατέρας μου, πριν από εννέα χρόνια, κι έμεινε ολομόναχη εδώ και πάλι η μητέρα μου ήταν ξεκάθαρα αρνητική να έρθει να μείνει μαζί μας στο Πυθαγόρειο. “Εγώ δεν φεύγω, θέλω να ανάβω τα καντήλια της Αγίας Πελαγίας...”, έλεγε και πήγαινε κάθε πρωί στο αγαπημένο της, το πιο κοντινό από τα δύο, εκκλησάκι. Και βεβαίως φύλαγε ως κόρη οφθαλμού την υψωμένη σημαία...», προσθέτει.

Τέλος εποχής...

«Έφυγε μια άλλη εποχή! Τέσσερις άνθρωποι - οι γονείς μου, ο θείος μου Χριστόδουλος και η θεία Ευδοκία που έζησαν για χρόνια μαζί τους- ανέστησαν τα πάντα εκεί τριγύρω», λέει συγκινημένη η μία από τις δύο κόρες της «κυράς της Σαμιοπούλας», η 61χρονη Ειρήνη Καμπόσου που στα πρότυπα των γονιών της κατοικεί με την οικογένειά της επίσης σε ερημικό νησί, στα Λέβιθα, ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

«Με το ζόρι την πήραμε από ΄κει πριν από τέσσερις μήνες, γιατί είχε καταπονηθεί πια και δεν μπορούσε να περπατήσει. Και πάλι όμως ζητούσε επίμονα να επιστρέψει. Μόνο τα καλοκαίρια είχε παρέα, τα εγγόνια της και τους περαστικούς τουρίστες. Όλο τον χειμώνα έμενε σχεδόν μόνη της κατά καιρούς και για μέρες αποκομμένη», λέει η κ. Καμπόσου. «Τον αδερφό μου τον Βασίλη εκεί πάνω, στη Σαμιοπούλα, τον γέννησε χωρίς μαμή, με τη βοήθεια της γιαγιάς μας. Δεν μπορούσε να ταξιδέψει, Γενάρη μήνα, λόγω φουρτούνας».


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ

Φρόντιζε να βρίσκεται πάντα στη θέση της η σημαία και δεν ήθελε να εγκαταλείψει με τίποτα αυτό το μικρό νησί, τη Σαμιοπούλα

Τη συνόδευσαν 5 καΐκια στο τελευταίο ταξίδι

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τους συγγενείς και οι υπόλοιποι από τους λιγοστούς- ακόμα και στη Σάμο- που γνώριζαν για την επί εξίμισι δεκαετίες παρουσία της «γιαγιάς της Σαμιοπούλας» πάνω στην αιγαιοπελαγίτικη βραχονησίδα αναγνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά και αφοσίωσή της στον τόπο της. «Τη θυμάμαι 62 χρόνια. Με τον χαμό της έκλεισε ένας κύκλος, μια ιστορία 70 χρόνων, ήταν η τελευταία των Μοϊκανών...», λέει ο ιερέας του χωριού Παγώνδας, Νικόλαος Σπάγος, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Σαμιοπούλα για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στην Κατίνα Κάππου.

«Την τίμησε και ο Στρατός και ο ηγούμενος της Μεγάλης Παναγίας. Τέσσερα- πέντε καΐκια συνόδευσαν τη νεκρική πομπή εν πλω από το Πυθαγόρειο προς τη Σαμιοπούλα, ήταν κάτι το συγκινητικό. Της άξιζε όμως όλη αυτή η τιμητική τελετή, γιατί αγάπησε πολύ από μικρό κορίτσι το νησί όπου έμεινε. Δεν φοβόταν ούτε όποτε έβλεπε τα τουρκικά μαχητικά, στα 200-300 μέτρα από πάνω της, “έχω την Παναγία σύμμαχο...”, έλεγε. Αντιθέτως έδωσε ζωή, με τον σύζυγό της, σε ερείπια: ερχόταν κόσμος απ΄ όλη τη Σάμο στα πανηγύρια του μικρού αυτού νησιού, για να δουν τον κυρ Τάσο και την κυρά Κατίνα, ευγενέστατους, πάντα πρόθυμους να προσφέρουν καφεδάκι, ούζο και μεζέ κολιό. Για μας που τους ξέραμε, είναι μια απώλεια...», υποστηρίζει.

Πηγή: Τα Νέα

Σε γυναίκα ανήκε το κρανίο του Χίτλερ


ΛΟΝΔΙΝΟ. Γυναικείο ήταν το κρανίο του Αδόλφου Χίτλερ .

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που απέδειξαν, και με εξετάσεις DΝΑ, ότι το κρανίο ανήκει σε γυναίκα, πιθανότατα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

Επειδή το κρανίο έχει μια τρύπα από σφαίρα, ταίριαζε με τη θεωρία ότι ο Χίτλερ πήρε υδροκυάνιο και αυτοπυροβολήθηκε καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα πλησίαζαν στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 1945.

Το φερόμενο ως κρανίο του Χίτλερ είχε εκτεθεί στη Μόσχα το 2000.

Πηγή: Το Βήμα

Το ναυάγιο της Επανωμής


Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια στην άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου, λίγα μέτρα από την ακτή, ωστόσο τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν ακόμη από τον αφρό της θάλασσας για να μαρτυρήσουν στον επισκέπτη τη δική τους ιστορία. Το γνωστό και ως "ναυάγιο" της Επανωμής, κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να "μπαζώσει" έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.

Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970. Λίγους μήνες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο.

Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Πριν από λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο Επανομής και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου. Το ναυάγιο της Επανωμής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο "Παναγής", ένα γκαζάδικο, το οποίο, λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος.

Μια ακόμη ιστορία, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην Επανωμή κάνει λόγο για έναν ψαρά από τη Φούρκα, τον Μάμαλη, που κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρέθηκε με το καΐκι του φορτωμένο ψάρια στα ανοιχτά. Ο άτυχος ψαράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή και τα κύματα τον πέταξαν στο νερό. Μέρες αργότερα βρέθηκε παγωμένος στη λιμνοθάλασσα.

"Το ναυάγιο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επανωμή, αλλά και πόλο ανάπτυξης, καθώς γύρω απ' αυτό σχεδιάζονται παρεμβάσεις εναρμονισμένες πάντα με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως "Natura 2000"", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, κ. Απόστολος Οικονoμίδης. Τονίζει δε ότι το ναυάγιο βρίσκεται στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου οράματος του Δήμου για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου σε μια έκταση 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Το σχεδιασμό για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου έχει αναλάβει η Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ΔΑΝΕΘ Α.Ε., που συστήθηκε το 2007 σε συνεργασία με τους Δήμους Μηχανιώνας και Επανωμής. Ήδη, ομάδες δυτών προχώρησαν στη χαρτογράφηση του βυθού, επιβεβαίωσαν τις θέσεις των ναυαγίων και- μεταξύ άλλων- ανακάλυψαν στην Επανωμή δύο ποσειδωνίες, θαλάσσιους βιότοπους εξαιρετικής βιοποικιλότητας, που αναπτύσσονται σε υφάλους, γύρω από περιοχές με ιδιαίτερα καθαρά νερά.

"Όλα αυτά τα στοιχεία μας είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό του θεματικού πάρκου", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΝΕΘ Α.Ε., κ. Βασίλης Βουτέρος. Το πάρκο φέρει την ονομασία "δρόμοι της θάλασσας" και πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο θεματικών φεστιβαλικών δράσεων που θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις για θαλάσσια φαγητά, συνήθειες, μουσική και χορούς από διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία μυθολογικού πάρκου, ναυταθλητικού κέντρου, αλλά και καταδυτικού πάρκου, για την προβολή και αξιοποίηση των ιστορικών ναυαγίων, που βρίσκονται στο βυθό της πύλης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Ο παραθαλάσσιος "πνεύμονας" πρασίνου σχεδιάζεται έτσι, ώστε να αποτελεί χώρο αναψυχής, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται εν αναμονή της σύνταξης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, της έκδοσης προεδρικού διατάγματος που θα καθορίζει τις ζώνες της περιοχής και τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σ' αυτές, καθώς και της οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τα καταδυτικά πάρκα ολόκληρης της χώρας. "Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε μια περιοχή καθαρότατη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Καλούμε τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας", υπογραμμίζει ο δήμαρχος Επανωμής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής πέτυχε καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

* Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΩΚΑ ΓΙΑ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

* Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΠΑΓΕΙΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με ομόφωνη απόφαση (31206/02) στις 29-09-2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, περιορίζοντας μάλιστα στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης αφού η Τουρκίδα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας.

18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο δικαστικός μαραθώνιος των Αφων Φωκά ξεκίνησε το 1991 όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελληνικής ομογένειας στην Πόλη συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή ως ψυχοπαθής και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κος Καραγιάννης.

Ο Γιάννης Φωκάς με άκαρπες δικαστικές ενέργειες προσπάθησε να αποδείξει στην Τουρκία την συγγενική σχέση με την Πολυξένη και να διορίσει επίτροπο στην αδελφή του μάταια όμως γιατί ,η συγγενική σχέση του Γιάννη Φωκά δεν αναγνωρίσθηκε όπως άλλωστε η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ τονίζε «κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι αδελφός της Πιστικά».


Η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε στο ψυχιατρικό τμήμα του Βαλουκλή. Και απεβίωσε στις 24-4-2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της αφήνοντας μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά.

Το Τουρκικό κράτος κατ' εφαρμογή "μυστικών διαταγμάτων του 1964"δεν επέτρεψε στους αδελφούς Φωκά να κληρονομήσουν την αδελφή τους και το 2002 αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας ζητώντας αποζημίωση 19 εκατ. Ευρώ. Την νομική ομάδα εκτός από τον κο Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Οκαν Χεμνσινλίογλου.

Ο δικηγόρος των αφών Φωκά από την Κατερίνη κος Δημήτρης Γκελντής πέτυχε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με Ευρωβουλευτές την καταδίκη της Τουρκίας σε 2 Ευρωπαϊκές Επιτροπές- Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών, ενημερώνοντας με επιστολή του τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. κο Ερντογκάν.

Παράλληλα κατήγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στην αρμόδια για την ένταξη νέων χωρών Ε.Ε καθώς και στον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο κο Όλι Ρεν, ο οποίος με επιστολή που του απέστειλε περιμένει πλέον την απόφαση του ΕΔΑΔ για να πάρει η Ε.Ε θέση στο θέμα της επιστροφής των Ελληνικών περιουσιών της Πόλης.

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί το Δεκέμβριο κρίνεται από την Ε.Ε η ευρωπαϊκή προπτική της Τουρκίας και η εναρμόνισή της με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».


ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΓΚΕΛΝΤΗ: «ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ»

Ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Πιερίας έκανε τις εξής δηλώσεις: « Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αφούς Φωκά. Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα 59 χρόνια μετά καλείται να την σεβαστεί και να την εφαρμόσει.

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κο Παπούλια τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου του τέως ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κο Αλαβάνο και Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου αποδίδω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κον Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη.

Στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας ,κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας. Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογισθεί κανείς ότι ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές περιουσίες που έχει κατά καιρούς δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ».

Πηγή: Λευτεριά

«Ευρωκαμπάνα» για την Τουρκία


Νέα καταδίκη της Αγκυρας για τη μη αναγνώριση δικαιωμάτων κληρονομιάς σε περιουσίες συγγενών ομογενών οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις 11.900 ακινήτων αξίας 14 δισ. ευρώ

Σε μια νέα καταδίκη κατά της Τουρκίας, που αφορά δήμευση από το τουρκικό κράτος περιουσίας Κωνσταντινουπολιτών και μη αναγνώριση δικαιωμάτων σε κληρονόμους τους που ζουν στην Ελλάδα, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, που δημοσιεύθηκε χθες, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση από τους κληρονόμους πολλών περιουσιών Κωνσταντινουπολιτών που έχουν δημευτεί από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα μάλιστα με κάποια στοιχεία, ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει ίσως και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του Τρίτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, με αριθμό 31206/02, που ελήφθη ομόφωνα από τους επτά δικαστές, (ακόμα και η Τουρκάλα Ιζίλ Καράκας ψήφισε υπέρ της προσφυγής), καταδικάζει την Τουρκία για παράβαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας.

Η υπόθεση αφορά τη διεκδίκηση μιας κτηματικής περιουσίας που περιλαμβάνει τρία ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη, από τα αδέλφια μιας Πολίτισσας που πέθανε το 2000 και τους άφησε κληρονόμους της.

Σύμφωνα με την απόφαση, δίνεται προθεσμία τριών μηνών στην τουρκική κυβέρνηση να απαντήσει στο Δικαστήριο αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης.

Ο δικαστικός αγώνας των αδελφών Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, που ζουν στην Κατερίνη, ξεκίνησε 18 χρόνια πριν, το 1991, όταν η αδελφή τους, Πολυξένη Φωκά Πιστικά, οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του Ιδρύματος Βαλουκλή και ορίστηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ως διαχειριστής της περιουσίας της. Τα δύο αδέλφια προσπάθησαν να αποδείξουν τη συγγενική τους σχέση με την αδελφή τους ώστε να διορίσουν επίτροπο, χωρίς να το καταφέρουν.

Η Πολυξένη Πιστικά (είχε υιοθετηθεί το 1954 από τους επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες Απόστολο και Ελισάβετ Πιστικά) απεβίωσε το 2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της, κατ εφαρμογήν «μυστικών» διατάξεων του 1964, σύμφωνα με τις οποίες φυσικά πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν περιουσίες στην Τουρκία.

Αφού εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα, τα δύο αδέλφια κατέθεσαν προσφυγή το 2002 στο ΕΔΑΔ, ζητώντας αποζημίωση 19 εκατομμυρίων ευρώ για τη στέρηση χρήσης των τριών ακινήτων. Ομάδα νομικών, αποτελούμενη από τον δικηγόρο Κατερίνης Δημ. Γκελντή, τον Κύπριο Αχ. Δημητριάδη (δικηγόρος της υπόθεσης Λουιζίδου) και τον Τούρκο Οκάν Χεμνσινλίογλου, πέτυχε στο μεσοδιάστημα την καταδίκη της Τουρκίας σε δύο Ευρωπαϊκές Επιτροπές (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αναφορών), ενώ σημαντική συνεισφορά είχαν Ελληνες ευρωβουλευτές και πρώην υπουργοί Εξωτερικών που ενημερώθηκαν για την υπόθεση, όπως ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Δικαίωση

Για δικαίωση των αδελφών Φωκά έπειτα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων έκανε λόγο ο δικηγόρος Δ. Γκελντής, τονίζοντας πως η Τουρκία καλείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 59 χρόνια μετά την υπογραφή της.

Η απόφαση της ΕΔΑΔ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο σχετικά με την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: Έθνος