Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Εμφύλιος Ντόρας-Στυλιανίδη για την "Aegean"


Ο Ευρ, Στυλιανίδης «άδειασε» την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη στο θέμα των πτήσεων της Aegean στην Κωνσταντινούπολη

Ενδοκυβερνητικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα της απόκτησης από την Aegean Airlines της δυνατότητας να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Χθες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης «άδειασε» την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ενέκρινε εκ των προτέρων ούτε και αποφάσισε τίποτα» αναφερόμενος στο εν λόγω μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως ο ρόλος του στην υπογραφή του μνημονίου ήταν απλώς συμβουλευτικός και ότι αποτελεί έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία, ως γνωστόν, εποπτεύεται από το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΜΕ, «στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως και σε όλα τα άλλα υπουργεία, δεν είναι τα διοικητικά στελέχη των εποπτευομένων φορέων που αποφασίζουν και χαράσσουν την πολιτική, αλλά η πολιτική ηγεσία.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν ενέκρινε εκ των προτέρων, ούτε και αποφάσισε τίποτα σχετικό. Ενημερώθηκε εκ των υστέρων και γι’ αυτό έπραξε τα δέοντα».

Μνημόνιο

Το θέμα με το μνημόνιο κατανόησης προέκυψε μετά τις καταγγελίες επικεφαλής της MIG, Α. Βγενόπουλου για διακριτική μεταχείριση της Aegean από πλευράς της κ. Μπακογιάννη με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ενεργό ρόλο στην υπογραφή του μνημονίου.

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, είναι προφανές ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική σύγκρουση επί του θέματος με τον υπουργό Μεταφορών να μεταφέρει την ευθύνη στα διοικητικά στελέχη των εποπτευομένων φορέων, εννοώντας την ΥΠΑ.

Ο τέως διοικητής της ΥΠΑ, Κ. Κωνσταντινίδης είχε υποστηρίξει σε προχθεσινή ανακοίνωσή του ότι το υπουργείο Μεταφορών ήταν ενήμερο για όλες τις διαδικασίες αναφορικά με το θέμα του μνημονίου. Κάτι που πρακτικά διέψευσε ο κ. Στυλιανίδης με τη χθεσινή δήλωση του.

Την ίδια στιγμή, η κόντρα μεταξύ της MIG και της κ. Μπακογιάννη συνεχίζεται με την πρώτη να καταγγέλλει χθες διακριτική μεταχείριση υπέρ της υπουργού από τις δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η MIG αναφέρει ότι η εταιρεία κατέθεσε αγωγή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου κατά της κ. Μπακογιάννη. Την ίδια ημέρα, η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέθεσε και αυτή αγωγή.

Όμως, σύμφωνα με τη MIG, η αγωγή της κ. Μπακογιάννη «κατατέθηκε τελικά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.49 π,.μ.». Το πλέον ενδιαφέρον σημείο, όμως, είναι ότι, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η MIG, ενώ η αγωγή της τελευταίας πήρε δικάσιμο για τις 25 Μαϊου 2011, εκείνη της κ. Μπακογιάνη που κατατέθηκε μία ημέρα αργότερα πήρε δικάσιμο για τις 22 Απριλίου 2010.

«Ποια είναι επιτέλους η κα Ντόρα Μπακογιάννη και τι προσβάσεις έχει στον κρατικό μηχανισμό;» αναρωτιέται ο όμιλος στην ανακοίνωσή του ενώ καλεί τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου «να διερευνήσει τη διακριτική μεταχείριση της Γραμματείας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ της κας Ντόρας Μπακογιάννη και να αποδώσει ευθύνες στους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: