Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η βέλτιστη αποκατάσταση του Ανακτόρου των Αιγών στόχος του ΚΑΣ

Αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας

Να προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών συμφώνησαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσαν το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτιρίου.

Ο λόγος ήταν διπλός. Από τη μία η εξαιρετικά μεγάλη αρχαιολογική σημασία του μνημείου, που δημιουργήθηκε για τον Φίλιππο Β' από έναν μεγαλοφυή αρχιτέκτονα, ίσως τον Πύθεο, και από την άλλη το αχανές μέγεθός του. «Σε αναγκάζει να θέλεις ύψος σε σημεία. Ο επισκέπτης δεν θα έχει την πλήρη αισθητική οπτική του οικοδομήματος χωρίς την 3η διάσταση, όπου αυτή μπορεί να αποδοθεί και αφού λυθούν τα τεχνικά στατικά προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Ο αρχαίος καρχαρο...ξιφίας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Bandiranga που πιστεύεται ότι προτιμούσε να κολυμπά και να κυνηγά πολύ κοντά στον πυθμένα. Credit: John Megahan, University of Michigan

Το παράξενο πλάσμα ζούσε πριν από 310 εκ. έτη

Θοδωρής Λαΐνας

Τα πρώτα απολιθώματα του εντοπίστηκαν το 1969 στις ΗΠΑ και έκτοτε οι ειδικοί ερίζουν για την ταυτότητα και τις συνήθειες του. Πρόκειται για ένα παράξενο στην όψη θαλάσσιο πλάσμα που ζούσε πριν από εκατοντάδες εκ. έτη και θεωρείται ένας από τους προγόνους των καρχαριών. Ομάδα ειδικών που μελέτησαν εκ νέου τα απολιθώματα θεωρούν ότι έχουν απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν ορισμένες πτυχές της ζωής αυτού του μεγάλου ψαριού που ονομάστηκε Bandiranga.

Ο Τατσόπουλος έθεσε τη παραίτησή του στη διάθεση Τσίπρα

Την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από την έδρα του έθεσε ο Πέτρος Τατσόπουλος στη διάθεση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, μετά το κύμα εσωκομματικών πυρών που δέχτηκε με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες παρενέβη στην κόντρα μεταξύ του κόμματός του και της ΝΔ για το θέμα της τρομοκρατίας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Τατσόπουλο στο γραφείο του και αναμένονται εξελίξεις.

 Ο κ. Τατσόπουλος δήλωσε στο Σκάι ότι έχει ενημερώσει σχετικώς τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να παραιτηθεί, αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί να δέχεται πυρά από το κόμμα του κάθε φορά που διατυπώνει τις απόψεις του, όπως έχει δικαίωμα κάθε βουλευτής.

Το βιογραφικό του Ηλιου

Δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά «προσωπικά» δεδομένα του μητρικού μας αστεριού

Λαΐνας Θοδωρής

To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια. Η NASA ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έπειτα από διεργασίες λίγων μηνών το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στο μητρικό μας άστρο. Ανάμεσα στα άλλα, η αντιστροφή αυτή επηρεάζει τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, μια γιγάντια σφαίρα που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα και αντιστοιχεί στην περιοχή μέσα στην οποία ασκεί την επιρροή του το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου. Ποιος είναι όμως ο Ηλιος; Ας δούμε δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά «βιογραφικά» στοιχεία του.

1) Ο Ηλιος συγκεντρώνει το 99,8% της μάζας ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο πυρήνας του Ηλιου, αν και καταλαμβάνει μόνο το 2% του όγκου του μητρικού μας άστρου, διαθέτει το 50% της μάζας του.

Εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης τμήματος του νότιου τείχους της Ακρόπολης

«Πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

 «Τον Φεβρουάριο του 2012, οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν εμφανή τα προβλήματα στο νότιο τείχος της Ακρόπολης, μεταξύ 6ης και 7ης αντηρίδας, από όπου υπήρξε πτώση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Ακολούθησε σύσκεψη και τότε δόθηκαν οδηγίες, που οδήγησαν στη σημερινή μελέτη», δήλωσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο πρόβλημα, αλλά και στην επικείμενη επίλυσή του.

Η μελέτη αποκατάστασης του συγκεκριμένου τμήματος, που πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, εκπονήθηκε από την Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης οι Κοντομηνάς, Φιλιππίδης, Παπαδόπουλος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στελέχη, καθώς και Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Μέχρι αργά το βράδυ, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων μεταξύ των οποίων το πρώην υψηλόβαθμος στέλεχος Μάριος Βαρότσης ο οποίος οδηγείται στον εισαγγελέα. Επίσης έχει εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Έλαμψε δια της απουσίας του ο Καραμανλής!

Χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό η τελετή έναρξης της Ελλήνικης Προεδρίας

Με μία ηχηρή απουσία πραγματοποιήθηκε η τελετή για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μέγαρο Μουσικής. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί με τουν Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη να ανταποκρίνονται σε αυτό με την παρουσία τους.

Μεγάλος απών από την εκδήλωση όμως ήταν ο Κώστας Καραμανλής, γεγονός που σχολιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής μιάς και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωθυπουργός προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Τατσόπουλος: Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες της 17Ν

Συνέχεια στην επίθεση ΝΔ εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τρομοκρατίας

Νέα επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «φλερτ» με την τρομοκρατία εξαπέλυσε η ΝΔ αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αυτή τη φορά με αφορμή δηλώσεις του Πέτρου Τατσόπουλου, λίγο μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού έπειτα από άδεια που πήρε από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η ΝΔ έκανε λόγο για «ομολογία Τατσόπουλου» ότι υπάρχουν «συμπαθούντες» των ιδεών της 17Ν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος ο κ. Τατσόπουλος, αντιδρώντας στην σχετική ανακοίνωση, έκανε λόγο για πρεμούρα της ΝΔ και για «μονταζιέρα».

Ελληνικό χρώμα στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013

Τα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα έχουν μέγεθος που ποικίλλει, από 3 έως 12 εκατοστά σε μήκος.

Η ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στις 10 πρώτες

 Δέκα από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013, επέλεξε πρόσφατα το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, που δημοσιεύει ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από όλο τον κόσμο και τις χρονικές περιόδους.

Μεταξύ αυτών και η ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που ερευνάται από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ενα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο αριθμός αντιστοιχεί για 1,6 εκατομμύρια ακίνητα

Σιωμόπουλος Ντίνος

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία αναδρομικά περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δεν πλήρωσαν το χαράτσι ακινήτων του 2012 για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που είναι στο όνομά τους.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλουν τα ποσά αυτά έως τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας για εξόφληση του χαρατσιού του 2012 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα για την υπόθεση με το σπίτι του Μ. Λιάπη

Παραγγελία στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ευρυτανίας για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του σπιτιού του Μιχάλη Λιάπη έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Νωρίτερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε δώσει εντολή να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση.

«Με αφορμή την επίκαιρη ειδησεογραφία στην οποία μετ'επιτάσεως γίνεται αναφορά σε άτομα που με τη χρήση ή την υποβολή ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή εγγράφων εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους προερχόμενους από τον Εθνικό Προϋπολογισμό ή τον γενικό Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου είτε να εγκαταστήσουν είτε να βελτιώσουν ήδη υφιστάμενες υποδομές τους (δημιουργία ξενώνων ή επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λ.π.),

Τζεν Ψάκι: Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό


Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζενιφερ Ψάκι, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κα Ψάκι ανέφερε ότι «ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, καίριο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές όπου εκτίει ποινή εξάκις σε ισόβια για φόνους. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα και ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον επιστρέψει στη φυλακή», όπως είπε.

Δικαστική παρέμβαση για το πάρτι Χρ.Ξηρού με τους «Πυρήνες» στον Κορυδαλλό

Τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος παράβασης καθήκοντος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στις φυλακές έγινε ρεβεγιόν, όπου συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Ξηρός και μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο κ. Σκανδάμης ζήτησε, αν όντως τελέσθηκε το αδίκημα, να κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι.

Η Θ. Τζάκρη βλέπει τον Ανδρέα στο πρόσωπο του Αλέξη

Ως ένα ακόμη βήμα προσέγγισης της Θεοδώρας Τζάκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από πολλούς η τοποθέτησή της για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

 Σε άρθρο της, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, η ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας Θ.Τζάκρη σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας με τη συμβολική του αυτή κίνηση διέσωσε το κύρος του προοδευτικού χώρου, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η χώρα, όπως και παλαιότερα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρέπει να παλέψει για να κερδίσει τα εθνικά της δίκαια και να διασφαλίσει τα ειδικά της συμφέροντα εντός της ΕΕ.