Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Στα δέντρα ζούσε το πρώτο θηλαστικό

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πρώτου θηλαστικού που όπως φαίνεται ζούσε πάνω στα δέντρα. Credit: (Patrick Lynch)

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτονται για το Purgatorius

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Τα τελευταία χρόνια οι παλαιοντολόγοι είχαν εντοπίσει σειρά απολιθωμάτων ενός πανάρχαιου ζώου αλλά μέχρι το 2012 οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του. Τότε κάποια νέα ευρήματα βοήθησαν τους ειδικούς να το ταυτοποιήσουν. Οπως διαπιστώθηκε το ζώο αυτό ήταν το αρχαιότερο θηλαστικό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και πιθανώς να είναι το πρώτο θηλαστικό που πάτησε το πόδι του στη Γη.

Αλλες τρεις Υπερ-Γαίες βρήκε το Kepler!

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των τριών νέων εξωπλανητών που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ο οποίος ίσως να είναι φιλικός απέναντι στη ζωή. Credit: (NASA)

Είναι πιθανό να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του (τον εντοπισμό εξωπλανητών) αλλά και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όμως αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά «επίμονο» εργαλείο αφού συνεχίζει να αποκαλύπτει την ύπαρξη πλανητών στον γαλαξία μας. Το Kepler εντόπισε άλλους τρεις πλανήτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των Υπερ-Γαιών. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για τρεις πλανήτες που ίσως διαθέτουν συνθήκες φιλικές για τη παρουσία της ζωής.