Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Γ. Σ. της ΤΕΔΚ για Καλλικράτη


Την πρόταση για την σύσταση πέντε δήμων στο νομό ψήφισε η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής στην συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες και ακούστηκαν όλες οι απόψεις των αιρετών της Χαλκιδικής. Παρόντες εκτός από τους δημάρχους είναι και οι βουλευτές της Χαλκιδικής.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τον Καλλικράτη, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Απριλίου, θα μεταφερθεί μια μέρα μετά, την Τετάρτη 28 του μήνα.

Κι αυτό γιατί για την Τρίτη αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου να εξηγήσει στους βουλευτές του κόμματός του τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και να περιορίσει πιθανές αντιδράσεις.

Στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ μίλησαν αρχικά οι βουλευτές. Ο Γιάννης Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε τη δημιουργία 5 δήμων στο νομό γιατί όπως είπε θα είναι πιο λειτουργικοί δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες λόγω τουρισμού.

Ο Αργύρης Λαφαζάνης εξέφρασε και πάλι την άποψη για λίγους και ισχυρούς δήμους, διότι ένας μικρός δήμος δεν θα αντέξει τις αρμοδιότητες ή δε θα τις ζητήσει.

Ο Γιώργος Βαγιωνάς, αν και πριν λίγες μέρες είχε ζητήσει 5 δήμους στο νομό, σήμερα άλλαξε ρότα και είπε πως διαβάζοντας το προσχέδιο θα πρέπει να γίνουν λιγότεροι δήμοι στη Χαλκιδική, γιατί οι νέοι δήμοι θα έχουν πολλές αρμοδιότητες. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για οικομικούς λόγους.

O νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος είπε ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και ιστορικές. Εξάφρασε την απαισιοδοξία του για τα οικονομικά των νέων δήμων του Καλλικράτη τη στιγμή που μπήκαμε ήδη υπό την εποπτεία του Δ.Ν.Τ. "Οι νέοι δήμαρχοι θα επαιτούν από τους τοπικούς βουλευτές και τον Γ.Ραγκούση για χρηματοδότηση" είπε ο κ.Ζωγράφος. "Αποκρούστε τον Καλλικράτη γιατί θα καταστραφεί η Χαλκιδική και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να επανδρωθούν οι δήμοι με προσωπικό. Δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες σήμερα για να γίνει ο Καλλικράτης. Το θέμα είναι να φύγουν 100.000 υπάλληλοι, γιατί το επιτάσσει το Δ.Ν.Τ. Για να περισώστε τα προσχήματα, τουλάχιστον δημιουργήστε έναν δήμο στη Χαλκιδική. Το κτίριο είναι έτοιμο, οι υπάλληλοι υπάρχουν". ανέφερε ο κ.Ζωγράφος.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δημήτρης Αγγελάκης διάβασε την εισήγηση - πρόταση της ΤΕΔΚ για τον Καλλικράτη. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για τις συνενώσεις. Στο Περιφερειακό συμβούλιο να μην υπάρχει πλειοψηφία κανενός νομού. Νομική κάλυψη στο δήμαρχο. Δυνατότητα δανειοδότησης του δήμου σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Να επανέλθει το τέλος παρεπιδημούντων στο 2,5%. Στα κριτήρια κατανομής όλων των χρηματοδοτικών πόρων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) να καθοριστούν κριτήρια εποχιακής αύξησης εξυπηρετούμενου πληθυσμού. Ζητήθηκε τέλος η σύσταση τριών δήμων στη Χαλκιδική.

Μετά α τις τοποθετήσεις δημάρχων και λοιπών αιρετών, έγινε φανερή ονομαστική ψηφοφορία των προτάσεων που ακούστηκαν. Υπερ των πέντε δήμων ψήφισαν 46 μέλη της Γ.Σ και υπερ των τριών δήμων, ψήφισαν 29 αιρετοί.

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

Πηγή: Τα Νέα της Χαλκιδικής

Δελτίο Τύπου Επιτροπής Αγώνα Αρναίας


Συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις στην Αρναία αντιδρώντας στη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τις φήμες που θέλουν έδρα του νέου δήμου την Ιερισσό.

Χθες το πρωί έγινε συμβολική κατάληψη του Πολεοδομικού γραφείου και της Εφορίας ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρναίας, παρουσία Βουλευτών του Νομού, με θέμα τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».

http://www.arnaia.gr/


Στο Link: http://www.arnaia.gr/files/069/epistoli%20pros%20ypourgo.pdf, μπορείτε να δείτε και αν θέλετε να ανεβάσετε στο blog σας, την επιστολή που απεστάλει στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη Ραγκούση, στις 19/4/2010.

Ευχαριστούμε.

Επιτροπή Αγώνα Αρναίας