Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ίδρυμα Στέφανου Κότσιανου στον Πολύγυρο


Προς οριστική επίλυση βαίνει η υπόθεση Κότσιανου στον Πολύγυρο, μιας υπόθεσης που εδώ και 23 χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου μεγάλου δωρητή Στέφανου Κότσιανου απασχολεί την τοπική κοινωνία του Πολυγύρου.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου υπέγραψε την αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την έγκριση σύστασης του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Στεφάνου Αθανασίου Κοτσιάνου και Καίτης Στεφάνου Κοτσιάνου» και κύρωση του οργανισμού αυτού» με έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με την περιβόητη διαθήκη του Στέφανου Κότσιανου, η οποία στο δεύτερο μέρος της,
υπήρχε αναφορά στην ίδρυση και λειτουργία του "Ιδρύματος Κότσιανου", σκοπός του οποίου είναι να ενισχύονται μαθητές Β’θμιας Εκπαίδευσης, άποροι και με καλές επιδόσεις, για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στις σπουδές τους. Εξάλλου, για το σκοπό αυτό ο Στέφανος Κότσιανος άφησε αριθμό κτημάτων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος παρακολουθεί στενά την υπόθεση, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει αποσταλεί προς έγκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «Ο Στέφανος Κότσιανος του Αθανασίου με την από 10-12-1986 ιδιόγραφη διαθήκη του που δημοσιεύθηκε με το αριθμ. 29/22-2-1989 πρακτικό συνεδριάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, σύστησε αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 95 του Α.Ν. 2039/1939, με την επωνυμία Ίδρυμα Στεφάνου Αθανασίου Κοτσιάνου και Καίτης Στεφάνου Κοτσιάνου και έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής».

Μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμίζεται και ο σκοπός του Ιδρύματος ο οποίος είναι η οικονομική ενίσχυση υπό μορφή βραβείων ή με τη χορήγηση υποτροφιών στους καταγόμενους κατ’ αρχήν από τον Πολύγυρο και έπειτα από τη Χαλκιδική μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Χαλκιδικής που έχουν γεννηθεί και κατοικούν στη Χαλκιδική και διακρίνονται για την κοσμιωτάτη διαγωγή τους και τις καλές επιδόσεις τους στα μαθήματα, οι οποίες θα αποδεικνύονται από το βαθμό του ενδεικτικού ή του απολυτηρίου τους, έχουν δε ανάγκη λόγω οικονομικής αδυναμίας αυτής της ενίσχυσης για την ολοκλήρωση των σπουδών τους στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κότσιανος στη διαθήκη του "διατάσει" και δεύτερο ίδρυμα στην οικία Κότσιανου, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε «Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Οικογένειας Στέφανου Κότσιανου» μαζί με όλα τα αντικείμενα, έγγραφα, έργα τέχνης κ.λ.π., που υπάρχουν σε αυτή. Ερώτημα αναπάντητο παραμένει, τι τα γίνει τελικά με την οικία Κότσιανου και το πλούσιο και σημαντικό αρχείο του αείμνηστου.

Του Θοδωρή Δούκα

Πηγή: HalkidikiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: