Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ήθη και Έθιμα της Πρωτομαγιάς

Στην Αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες, ως φλογεροί φυσιολάτρες, γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης. Aπό τα αρχαιότερα χρόνια του πολιτισμού τους, που έφθασε στην υπόλοιπη Eλλάδα από τη Θράκη το ρόδο, μαζί με τις Oρφικές διδασκαλίες, το άνθος αυτό έγινε σύμβολο και υμνήθηκε ως η νύμφη των ανθέων. Ο Aνακρέων ύμνησε έτσι το άνθος αυτό του Mαγιού:

«Pόδον, άνθος των ερώτων
αναμίξωμεν τω Bάκχω
ρόδον, ω+ ωραίον άνθος
ενθέντες τοις κροτάφοις
ευθυμήσωμεν εν τούτοις».


H γιορτή, όμως, της άνοιξης, η αρχαία Πρωτομαγιά, πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Aπό τις παλαιότερες γιορτές, δημιουργήθηκαν τα Aνθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών.

Πέθανε η «Γιαγιά όλων των Ποντίων», Σάνο Χαλο

Η μαρτυρία της έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την Γενοκτονία

Πέθανε στις ΗΠΑ, σε ηλικία 105 ετών, η Ευθυμία Βαρυτιμίδου, η θρυλική Σάνο Χάλο, που με τις μαρτυρίες της έκανε γνωστή σε όλους την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η «Γιαγιά όλων των Ποντίων», όπως την αποκαλούσαν οι απανταχού Πόντιοι, σύζυγος του Αβραάμ Χάλο, έφυγε πλήρης ημερών.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, «η Σάνο Χάλο με την προσωπική της μαρτυρία για τα πάθη που είχε υποστεί πριν 90 χρόνια στη γενέτειρα της, στον Πόντο, όπως αυτές καταγράφηκαν από τη κόρη της, Θία Χάλο (Thea Halo) στο βιβλίο «Not Even My Name» («Ούτε Καν το Ονομα Μου»),

Καμμένος: Η Ελλάδα να αποκτήσει πίσω το δικαίωμα να ζει ελεύθερη

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το νέο μεσοπρόθεσμο, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την Κρήτη, όπου πραγματοποίησε περιοδεία.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει ένα νέο μνημόνιο», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν νέες περικοπές σε συντάξεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει πίσω την εθνική της ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, πρέπει να αποκτήσει πίσω το δικαίωμα να ζει ελεύθερη», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ. από τη Σητεία Λασιθίου όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

Γιώργος Πιπερόπουλος: Δηλώνω αποχή ως τις 26 του Μάη…

Εξαιτίας της "εργατικής Πρωτομαγιάς 2014"
(δηλώνω ΑΠΟΧΗ ως τις 26 του Μάη…)


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Την «ΑΠΟΧΗ» μου από τα ραδιοτηλεοπτικά μπαλκόνια και παράθυρα την γνωρίζουν πλέον και φίλοι και εχθροί.

Την «ΑΠΟΧΗ» μου από την συχνή και πυκνή παρουσία μου στα Blogs σας την κοινοποιώ σήμερα, παραμονή της «Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2014» την οποία θα γιορτάσουμε αύριο Πέμπτη σημειώνοντας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο:

Οδυνηρή πρωτιά στα επίσημα ποσοστά «ανεργίας» στην Ε.Ε.,
Δραματική πρωτιά στο χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ,

Δελτίο τύπου Αργύρη Λαφαζάνη, υποψηφίου ευρωβουλευτή ΔΗΜΑΡ

   Αργύρης  Λαφαζάνης
υποψήφιος Ευρωβουλευτής
    Δημοκρατικής Αριστεράς - Προοδευτικής Συνεργασίας   

Ενώ ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει αριστερά, η ηγεσία και τα στελέχη ενσωματώνονται στη δεξιά.

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθεί αυτές τις μέρες ο κόσμος της αριστεράς, δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εντάσονται σε δεξιά ψηφοδέλτια με αμφιλεγόμενους επικεφαλής.

Τα κίνητρα βέβαια υπάρχουν. Κάποιοι από αυτούς είδαν, πολύ κοντά τους, να ανταμοίβεται η πολιτική αβάντα με καλά αμοιβόμενες πολιτικές θέσεις. Δεν είναι όμως μόνο τα ταξίματα, οι πιέσεις και ενδεχομένως οι εκβιασμοί και οι χρηματισμοί.

Αίρεται η ασυλία τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ κ.κ. Αντώνη Γρέγου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αρτέμιου Ματθαιόπουλου και Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία 213 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της άρσης, 16 ψήφισαν «κατά» της άρσης και 8 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Όλοι οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, δήλωσαν αθώοι, έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη του φρονήματος και των ιδεών τους και κατήγγειλαν σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου Ριζών

κλικ για μεγέθυνση

Πρόγραμμα ομιλιών του υποψήφιου Δημάρχου Ν. Προποντίδας, Δημήτρη Τσούφη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα ομιλιών του υποψήφιου Δημάρχου Ν. Προποντίδας κ. Δημήτρη Τσούφη έχει ως εξής:

Παρασκευή 02/05/2014: Πορταριά στις 19:00
Σάββατο 03/05/2014: Ν. Ποτίδαια στις 18:00
Κυριακή 04/05/2014: Άγιος Παύλος στις 09:30
                                            Ηράκλεια στις 12:00
                                            Λάκκωμα στις 19:00
Δευτέρα 05/05/2014: Κρήνη στις 17:30
                                            Πετράλωνα στις 19:30

Προεκλογικό πρόγραμμα επισκέψεων του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου

Πολύγυρος 30 Απριλίου 2014

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Προεκλογικό πρόγραμμα επισκέψεων του
Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και εκ νέου υποψήφιος Ιωάννης Γιώργος θα επισκεφθεί το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, τα Στάγειρα και τη Στρατονίκη.

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου, του συνδιασμού "Ισχυρός Δήμος", στον Πολύγυρο

κλικ για μεγέθυνση

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Επιτήδειος, τ. Διευθυντής Τμήματος Χειρισμού Κρίσεων του Ευρωστρατού, στο ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής

Ο Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Επιτήδειος κατάγεται από τα Ψαχνά Ευβοίας και γεννήθηκε το 1953. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Επί πλέον έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Κατευθυνομένων Βλημάτων ΧΩΚ της Ελλάδος και των ΗΠΑ και το Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού της Ελλάδος καί των ΗΠΑ.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες του Όπλου του, και ως Επιτελής στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ.