Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Παναγούλης προς Ψυχάρη: «Άντε ρε καραγκιόζη»!

Αγρια κόντρα μεταξύ του Ανδρέα Ψυχάρη και του Στάθη Παναγούλη προκάλεσε η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ,την ώρα που μιλούσε ο κ.Ψυχάρης, «δεν σου έβαλε καλό λαδάκι ο Σταματόπουλος» θέλοντας ετσι να θυμίσει οτι ο κ.Ψυχάρης έχει βαφτιστεί από τον υπουργό τύπου της Χούντας Βύρωνα Σταματόπουλο.

Ο κ.Ψυχάρης ανταπάντησε σε οξύ ύφος και με αιχμές κατά του κ.Παπαγούλη λέγοντας «εγω δεν ξέρω από λάδι, ούτε από ουίσκι, ούτε από μπαρπούτι και δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο με κάποιον που απειλεί τους βουλευτές με λιντσάρισμα. Εγώ γεννήθηκα στις 22 Αυγούστου του 67 και στη μεταπολίτευση ήμουν 7 χρονών».

Ο κ.Παναγούλης όμως συνέχισε να προκαλεί λέγοντας του «άντε ρε καραγκιόζη από δώ».

Ο Ανδρέας Λεντάκης... ένας μεγάλος Έλληνας


Έλληνας της διασποράς με ρίζες από την Κάρπαθο και την Κρήτη. Γεννήθηκε το 1935 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο το 1953 έχοντας αριστεύσει. Tο ίδιο έτος ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα 18 τoυ χρόνια ως αριστoύχoς υπότρoφoς της Ελληνικής Κoινότητας, πρoκειμένoυ να σπoυδάσει στη Φιλoσoφική Σχoλή τoυ Πανεπιστημίoυ Αθηνών. O Ανδρέας Λεντάκης περάτωσε τις σπoυδές τoυ στo Ιστoρικό και Αρχαιoλoγικό τμήμα της Φιλoσoφικής, διακρινόμενoς για την κoινωνική τoυ παρoυσία και τoυς αγώνες του στο φοιτητικό κίνημα. Mιλούσε άπταιστα την αγγλική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και αιθιoπική γλώσσα.

Δικά του συνθήματα είναι το 1-1-4 και "15% προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία", που σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή. H πολιτική του δραστηριότητα ξεκινάει με τους αγώνες για το Κυπριακό, την ένταξη και δράση του στην ΕΠΟΝ (1955-1958). Yπήρξε ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΔΕΣΠΑ (1956-1957).

Τα αινίγματα της αρχαίας Θήβας ζητούν απαντήσεις

Ομιλία του αρχαιολόγου Βασίλη Αραβαντινού στην Αμερικανική Σχολή

Θερμού Μαρία

Πού πραγματικά  βρισκόταν το μυκηναϊκό ανάκτορο  των Θηβών; Το ερώτημα  είναι  άμεσο,  ο αρχαιολόγος  όμως  και ειδικός στη Γραμμική Β΄ γραφή δρ Βασίλης Αραβαντινός  δεν πρόκειται να  απαντήσει  ευθέως στην ομιλία  του, που θα  δοθεί  την Τρίτη  στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9) στις 7 το βράδυ  με θέμα  «Τα μεγάλα αινίγματα της μυκηναϊκής ανακτορικής Θήβας».

Ο λόγος είναι  απλός: Μόλις πριν από  λίγους  μήνες, το καλοκαίρι που  πέρασε  άρχισε ο  ίδιος την ανασκαφή  του κεντρικού ανακτορικού κτηρίου της μυκηναϊκής Θήβας  _σε απαλλοτριωμένο  οικόπεδο μέσα στη σύγχρονη πόλη_ η οποία,  όπως  πιστεύει   δεν  είναι μόνον αναγκαία  αλλά είναι  και  ο μοναδικός  τρόπος «προς την οριστική λύση ενός αινίγματος, που ήδη συμπλήρωσε έναν αιώνα». Και  εξηγούμαστε:

Ζητείται εθελόντρια για να «αναστήσει» τους Νεάντερταλ

Οι δύο συγγενείς ίσως είναι ώρα να ξανασυναντηθούν. Από το Μουσείο Νεάντερταλ στο Μέτμαν της Γερμανίας

Εγκριτος γενετιστής του Χάρβαρντ επιθυμεί να τους κλωνοποιήσει – λείπει μόνο η παρένθετη μητέρα

Βαγγέλης Πρατικάκης

Ο έγκριτος καθηγητής του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς θα ήταν διατεθειμένος να κλωνοποιήσει τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, αρκεί να έβρισκε μια εθελόντρια που θα προσέφερε τον εαυτό της ως παρένθετη μητέρα για την ανάσταση του χαμένου συγγενή.

O Δρ Τσερτς πιστεύει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν θεμιτό και θα επιβεβαίωνε μια και καλή ότι οι Νεάντερταλ έμοιαζαν στον Homo sapiens περισσότερο από όσο θέλουμε να πιστεύουμε.